Hosta, funkia - IDENTYFIKACJA - cz.3

Hosty
Zablokowany
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hosta, funkia - IDENTYFIKACJA - cz.3

Post »

Tomasz II pisze: nr 1 wygląda mi na undulatę ERROMENE, trochę mała, bo chyba w słońcu.

Będę polemizować Tomku, wg mnie to jednak jest Harry van Trier, jeżeli jest niziutka a listki błyszczące
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Harry Van Trier???
Na początku chciałby zaznaczyć, że nie piszę tego złośliwie, ale...
Jestem pełen podziwu nad możliwością identyfikacji tej hosty. :shock:
Tak na prawdę przecież na temat tej odmiany nie ma żadnych informacji. Niby ma być ciemno zielona a na różnych stronach zdjęcia przedstawiają tą hostę w odcieniach od żółto-zielonego do ciemno-zielonego.
Nie była rejestrowana, tak więc nawet nie wiadomo jak opisał ją jej twórca.
Ciemno zielona, lancetowate, pofalowane na brzegach liście, wysokość 15.....do 35 cm.
Host pasujących do takiego opisu mam kilka.
Normalnie "wymiękam" - dla mnie to hosta NN - albo można ją na swoje potrzeby nazwać dowolnie. :wink:
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Pidżama
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2008, o 18:33

Post »

...to ja wrzucę fotę rzeczonego Harry van Trier'a...może coś pomoże...kupowałam u Fransenów więc teoretycznie powinna być dobrze oznaczona :)... cały sezon jest zielona, błyszczy umiarkowanie, niska, zgrabna kępa... i całkiem łana...jak na maleństwo rzecz jasna.. :twisted:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Beata
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja swojego Harriego van Triera kupowałam u amkompa, więc też teoretycznie powinna być dobrze oznaczona i mój wygląda toczkę w toczkę jak ten u Pidżamy :D

P.S. Jak dla mnie wyrocznią i punktem odniesienia jest Hostalibrary... a tam jest właśnie taka jak powyżej.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Czy w takim razie jedna z tych moich host to też może być Harry van Trier? Są niskie przysadziste i zielone.

Obrazek Obrazek

I przy okazji, czy ta to może być Abana? Ma wydłużone, smukłe liście. Bo z pewnością nie jest to Sitting Pretty.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

OK!
To było tylko moje zdanie na ten temat i nie chciałbym np. z wymiany otrzymać taką odmianę jako pewnik. :wink:
A co do Hosta Library to również uważam ją za nieocenione źródło informacji, ale zdjęcia w wielu przypadkach są wręcz fatalne (to również jedynie moje osobiste odczucia)
W HL są jeszcze dwa zdjęcia tej odmiany i na nich hosty wyglądają inaczej - do którego zdjęcia powinniśmy się odnieść :?
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 mar 2008, o 08:38

Post »

Wanda7 ta pierwsza to po prostu lancifolia, druga to Cherry Berry.

Harry van Trier ? A właśnie, że jest charakterystyczna, ma ciemniejsze nóżki, lekko czerwonawe, liście są grubiutkie i błyszczące. Takie sprzedawał Marco Fransen i zgadza się z HOSTA LIBRARY.
Odnieście się do zdjęcia Pidżamy - jest bardzo dobre.
x_p-r

Post »

zanna pisze:
Tomasz II pisze: nr 1 wygląda mi na undulatę ERROMENE, trochę mała, bo chyba w słońcu.

Będę polemizować Tomku, wg mnie to jednak jest Harry van Trier, jeżeli jest niziutka a listki błyszczące
Wczoraj już było późno,więc tylko był czas na podziękowanie dla Tomasza za pomoc , a dzisiaj chciałem dopytać o dwie hosty ,bo pozostałe nie budzą żadnej wątpliwości.
I właśnie 1 , te kamienie mogły dać wrazenie,że to skalniak i wystawa południowa.Otóż skalniak ,ale dla goryczek i cień tam i między innymi tam i ta "owa" jest :-) .Od 3 lat na tym stanowisku,mnoży przyrosty ,kwiaty? W tamtym roku przegapiłem,zakwitła jak nie kwitną już goryczki i stąd to . Zdjęcie z dzisiaj
Obrazek

I pytanie o 2 . Tomasz,porównałem moją z Twoją Abiqua Trumpet i czy ta moja nie ma bardziej owalnych liści ? Czy to może zmienność dopuszczalna w tej odmianie ? Co do stanowiska tutaj to jeszcze jest ze słońcem po południu ,zdjęcie z dzisiaj
Obrazek

Pozdrawiam,Piotr
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Ta pierwsza (i jej wielkość) najbardziej przypomina mi hostę minor.
Obrazek
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tutaj zgodzę się z Andrzejem, ta miarka rzeczywiście wiele wyjaśnia.
Druga nie wiem. Sporo jest mieszańców typu średnio małe ;(
Pidżama
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2008, o 18:33

Post »

Tomasz II pisze:
Harry van Trier ? A właśnie, że jest charakterystyczna, ma ciemniejsze nóżki, lekko czerwonawe, liście są grubiutkie i błyszczące. Takie sprzedawał Marco Fransen i zgadza się z HOSTA LIBRARY.
Tomasz...Harry nie ma czerwonawych nóżek, przynajmniej moja. W tym typie na czerwonych nóżkach mam Raspberry Sorbet ( ciut więksiejsza i bardziej błyszcząca niż Harry) i jeszcze Little Red Rooster...ale ta ma znów dłuższe ogonki.

Raspberry Sorbet:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Beata
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Harriego mam od 2006 roku...aż sprawdziłem, i... nie mam Harriego. Moja ma czerwone nóżki, nawet lekko czarniawe... kupiona na Alegr o od amkomp. Ktoś ich zrobił w konia, pewno Zubry.
x_p-r

Post »

paco pisze:Ta pierwsza (i jej wielkość) najbardziej przypomina mi hostę minor.
Tomasz II pisze:Tutaj zgodzę się z Andrzejem, ta miarka rzeczywiście wiele wyjaśnia.
Druga nie wiem. Sporo jest mieszańców typu średnio małe ;(
Tomasz , Paco - dzięki, tak opisuję na Minor.
Co do 2 , to Blue Mouse Ears to będzie ,powoli wraca mi pamięć w temacie moje hosty :-).

Pozdrawiam,Piotr
dryska
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 gru 2010, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam wszystkich :) ,
od kilku miesięcy śledzę dział hostowy FO z wielką ciekawością i podziwem dla Waszej znajomości tych fantastycznych roślin. Sama mam też trochę host już kilkuletnich, ale w większości są to rośliny nabyte w ubiegłym roku( wtedy dopadł mnie ten bakcyl na dobre), no i trochę też w tym :)
I teraz prośba o identyfikację, na razie dwóch host.
Pierwszą mam już jakieś 4 lata, jest w rozmiarze M i wybarwia się podobnie jak June, w zależności od dawki słońca.

Obrazek

Druga należy do większych, a jej cecha charakterystyczna ,to niesamowicie pogniecione liście w fazie rozwijania się, potem się wygładzają.No i podatna na przypalenia słoneczne niestety.

Obrazek

Pozdrawiam i z góry dziękuję,
Rysia
Awatar użytkownika
Tomasz II
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Pierwsza to raczej June, druga kojarzy mi się z Shade Fanfare.
Zablokowany

Wróć do „Hosty”