Brzozowa Górka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Brzozowa Górka

Post »

Noooo, te łany konwalii niezłe! Fajnie, że już masz gotowy cień, u mnie chyba się pojawi za jakieś 20 lat. :roll:
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A jakie to porzeczki ? uwielbiam wszystkie , szkoda że nie po sąsiedzku bo byśmy coś zaradzili :wink:
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2008, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie wszyscy!
Długo nie pisałam, bo 2 tygodnie nie odwiedzałam Górki. Dziś praktycznie nie poznałam moich włości, tak zazieleniły się wszystkie drzewa.

Marta, ziemia chyba niezła - posadziłam 2 tygodnie temu 2 żurawki na próbę i pięknie się przyjęły i rozrosły. Z hostową kompozycją cały czas się waham, czy sadzić je w doniczkach czy bezpośrednio do gruntu. ;:223 ;:223 W gruncie jednak to zupełnie co innego. Ale te paskudne nornice... Ciągle mam w pamięci straty Zanny.... ;:223 ;:223 Może na próbę posadzić je w glebę i wstawić ze 2 odstraszacze? Nie wiem, jestem w kropce... ;:223 ;:223

Jojolu - moim zdaniem górka z brzozami to największa atrakcja działki. Porzeczki ( okazało się, że to czarne) już kwitną - no i jak tu je wywalić? Będę błagała sąsiadów, coby pozrywali sobie owoce na przetwory.

gawronko W Brzozowej Górce dziś było słychać piękne śpiewy ptaków... poza tym drzewka owocowe zaczynają kwitnąć. ;:7

igielko - konwalie już kwitną, a cień jest bezcenny, nie zapłacisz zań nawet kartą ... Visa... ;:224

izaziem - to czarne porzeczki - zapraszam na zbiory. :D

lubelski - brzozy, świerki i sosny to samosiejki, modrzewie były posadzone 20 lat temu - dziś dają piękny, pożądany cień :heja

Parę dzisiejszych fotek:

Kwitnące konwalie:
Obrazek

Biały beż już prawie kwitnie:
Obrazek

Kwitnąca jabłonka a w tle porzeczki i ... częściowo skoszona trawa. Mąż dziś trochę z nią powalczył :lol: :lol:
Obrazek

Pierwsze posadzone żurawki:
Obrazek

i inne roślinki, na razie posadzone w formie grządki z kapustą :;230 :;230 :;230 :
Obrazek

jak będę miała koncepcję całości to trafią na docelowe miejsca :D
Stachu 1956

Post »

Witam ,fajnie kolorowo robi się na brzozowej górce .
Awatar użytkownika
gawronka
200p
200p
Od: 10 kwie 2010, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jakie piekne konwalie :shock: ;:138
Zapraszam do mnie : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=41729" onclick="window.open(this.href);return false;
Marta
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Zaczarowane miejsce, urocze ;:138

Górki są super, ja też mam tyle, że z sadem. Moja jest rozleglejsza, nie taka malownicza.Fajnie tak odkrywać ciągle coś nowego.

Szkoda, że te porzeczki wszystkie czarne, ale na winko super. Jednak taka ilość jest faktycznie trochę zatrważająca :lol: Ja bym pewnie zostawiła tylko 1 rządek, ale z wykopywaniem nie ma się co spieszyć. To zawsze zdążysz zrobić. Ciekawe co tam masz w sadzie i jak drzewka zniosły przymrozki?
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Elu, tak się zastanawiam, czy z Takiej działki cieszyłabym się czy należałoby się martwić, ;:224 Wydałaby każda złotówkę na rośliny, tak to czasem rodzina coś je. :;230
Awatar użytkownika
Jojola
500p
500p
Od: 21 lip 2010, o 18:55

Post »

łan konwalii powalajacy ... a te żuraweczki pod brzózkami ;:3
Pozdrawiam serdecznie, Jola
W rodzinnym ogrodzie
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie wszyscy!
Brakuje mi czasu, żeby wreszcie porządnie wziąć się za Górkę ;:223 ;:223 ;:223 Muszą te zaległości wreszcie nadrobić.

Stachu 1956 - kolorowo to dopiero będzie, przynajmniej mam taką nadzieję.... :;230 :;230 Jak posadzę moje pupilki : hosty, żurawki no i inne rośliny to kolorków dojdzie niemało....

gawronko, konwalie to mnie cieszą, to martwią - sama nie wiem co bardziej. :evil: Fakt - dziś są piękne, ale jak stracą kwiaty to zostanie łan nieciekawych monotonnych liści. :? Poza tym one straszliwie się rozpełzają... Chyba będę musiała choć połowę potraktować Roundupem - oczywiście sporą kępkę przy bzach zamierzam zostawić.

aguskac, już uwielbiam te moje widoczki i klimat.... Porzeczki pójdą out - podobno mają płytki system korzeniowy i łatwo je wykopać. Oczywiście parę krzaczków na winko zostanie... Górka podobno utworzyła się sama - kiedyś dawno, dawno temu składowano na niej drewniane odpady z terpentynowni, potem zasiały się brzozy, sosenki i świerki.... Poprzedni właściciel na szczęście ich nie wykopywał.
W sadzie mam już na pewno: wielką antonówkę, parę innych olbrzymich jabłoni, duuużo śliwek ( podobno bez śliwek), sporo młodych wiśni, wielgachną aronię, porzeczki, agrest i nie wiem co jeszcze... Zobaczymy po owocach... :;230 :;230

Iga, oczywiście, że się cieszyć - pieniądze to rzecz nabyta, a widoczki i relaks to rzecz nie do kupienia..., nie wspomnę o dobroczynności świeżego powietrza i ruchu z łopatą w ręku. Rodzinkę nakarmię... owocami z działki.... w końcu porzeczki i aronia mają duuuużo witamin ;:224 :;230 Żurawki, które przyjdą od Ciebie już mają wyznaczone miejsce ;:224

Jojola - do żurawek wkrótce dołączą inne koleżanki no i moje ulubienice - hosty. :D

Bez i aronia w pełni rozkwitu:
Obrazek

Obrazek

łany konwalii już wcale nie są takie efektowne:
Obrazek

żurawki pod brzozami mają się bardzo dobrze - chyba ziemia im służy:
Obrazek

a to drzewo okazało się pięknym, rozłożystym klonem - tymczasowym schronieniem dla wielu zadoniczkowanych host:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Iglaki też czekają w kolejce na swoje docelowe miejsce:
Obrazek

Mam nawet 2 kupy kompostu: ta mała po prawej już się nadaję do użytku, a ta wielka po lewej musi być przerobiona, ale jak tego dokonać?
Obrazek

Jest także miejsce relaksu w cieniu pod klonem:
Obrazek

Na koniec cudne korzenie, pomiędzy którymi już widzę hosty.... ;:224
Obrazek
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

To ostatnie zdjęcie i do mojej wyobraźni przemówiło! A jakież to drzewo zechciało stworzyć tak ładną oprawę dla host? :)
Wracając do sadzenia host...Ja kilka posadziłam w doniczkach, bo miały być wiosną podzielone, żebym wiedziała które, a posadziłam je w tym firmowym podłożu od van den Topa...Wczoraj wykopałam, żeby podzielić i się przeraziłam, jak miały sucho...Jeśli już doniczka, to na pewno duuuża i może z jakimś hydrożelem? Ja sadzę do gruntu i kilka mi zeżarły :evil: Korytarz, dziura i nic nie było :evil: Ale mimo wszystko ziemia nasza polska to ziemia! :wink:
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

Korzenie może i cudne, ale wyobrażam sobie jak ssą wodę hostom. To nie las deszczowy, żeby w takim towarzystwie hosty sadzić, Elu...
Ja daję do donic mieszankę ziemi kompostowej, troszkę kory drobnej, czasami próchnicę kwaśną jak mam pod ręką... Tyle, że u mnie gliniasta ciężka ziemia, to mniej przesycha. W mieszance z dużą ilością torfu dwie hosty mi odeszły, a kilka ledwo zipie...
Marta dobrze mówi, że grunt to grunt, ale zawsze warto mieć w zapasie drugi egzemplarz w donicy :wink:
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

No to przy tych korzeniach hosty w donicach :)
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i część host posadzona! :heja :heja Ale jak mnie straszliwie denerwują te donice wystające z ziemi ;:223 ;:223 Jak myślicie, czym zapełnić przestrzenie między funkiami?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wyobraźcie sobie, że nawet wczorajsze gradobicie nie uszkodziło roślin. ;:138 Miałam duszę na ramieniu, gdy wchodziłam dziś na działkę. Osłoniły je wysokie drzewa. ;:180 ;:180 ;:180

Obrazek

Pierwszy domek już postawiliśmy, wprawdzie tylko narzędziowy, ale zawsze to coś ;:224 ;:224

Obrazek

Przecież gdzieś musiała stanąć kosiarka :D :D

Obrazek

Obrazek

No i ostatnie zdjęcie z porzeczkami w tle - dziś skończyliśmy z nimi walkę - i tak praktycznie nie miały owoców :?

Obrazek
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

muchazezlotym pisze:No i część host posadzona! :heja :heja Ale jak mnie straszliwie denerwują te donice wystające z ziemi ;:223 ;:223 Jak myślicie, czym zapełnić przestrzenie między funkiami?
Elu, za kilka tygodni nie będzie już widać tych donic. Hosty zakryją je liśćmi. Zawsze możesz póki co wyściółkować suchą trawą, szyszkami czy korą... zależy czego tam masz najwięcej :)
Ja "sadziłam donice" jakiś miesiąc temu i już ich prawie nie widać...

A górka wyszła super! ;:63 Garaż dla kosiarki też niczego sobie :D
Awatar użytkownika
zielono mi
500p
500p
Od: 26 maja 2008, o 19:38

Post »

Elu zgadzam się z Anią, to już wygląda super, za miesiąc nawet nie zauważysz że hosty są w doniczkach. ;:63 ;:63 ;:63
Pozdrawiam Jola
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”