Gratuluję Antosiu, jak szybciutko się zasrebrzyłaś Brawo
Moje doniczkowce - Antooosia
- anoli
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 3 lis 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
M to 100% skuteczności. Ze związanymi oczkami, a pani kwiaciarka opowie co ma ładnego i da jakiegoś badyla po kryjomu 
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
-
Reposit-09
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- gucia
- Przyjaciel Forum

- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Antoosiu, to coś u mnie w szkle, to była widliczka, ale niestety padła!
Ta Twoja smużynka, jest śliczna, trzymam za nią kciuki!
Ta Twoja smużynka, jest śliczna, trzymam za nią kciuki!
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
- gucia
- Przyjaciel Forum

- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Antosiu, a może ona ma jakąś inną, bardziej fachową nazwę, bo pod hasłem smużynka, rzeczywiście niewiele można znaleźć?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
-
Reposit-09
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Smużyna to Callisia. Ma podobne wymagania do trzykrotek... Lubi miejsca jasne (ale nie nasłonecznione) do półcienistych - najlepiej okno zachodnie, koniecznie z dala od grzejnika. Podłoże utrzymujemy stale lekko wilgotne, ale z rozwagą, by nie zalać korzonków. Lubi zraszanie. Młode pędy uszczykuje się, by zapewnić roślince młody wygląd i krzewienie się.
Twoja roślinka jest chyba jednak bardziej podobna do jeden z mojej śp. trzykrotek... Trudno mi określić ze 100% pewnością, ale obie roslinki należą do tej samej rodziny i mają bardzo zbliżone wymagania
Twoja roślinka jest chyba jednak bardziej podobna do jeden z mojej śp. trzykrotek... Trudno mi określić ze 100% pewnością, ale obie roslinki należą do tej samej rodziny i mają bardzo zbliżone wymagania
- tulipanka
- Przyjaciel Forum

- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Inna nazwa to callisia. Roślinka spokrewniona z trzykrotką.
Potrzebuje dużo rozproszonego światła. Dobrze rośnie w temp. pokojowej, ale zimą może mieć troszkę chłodniej. Dobrze rośnie na parapecie okna wschodniego lub zachodniego albo w pobliżu południowego. Dobrze czuje się w kuchni i w łazience.
Należy utrzymać stale wilgotne podłoże. Nie wolno jej zalać ani przesuszyć. Źle rośnie w pobliżu grzejników. Lubi wilgotne powietrze, można ją zraszać. Nawozimy wiosną i latem raz na 4 tyg uniwersalną mieszanką dla roślin pokojowych. Zimą nie nawozimy. Roślinkę przesadzany raz do roku. Starsze rośliny tracą ładny wygląd. Należy ją wtedy odmłodzić przez silne przycięcie pędów lub rozmnożyć z sadzonek wierzchołkowych. Bardzo łatwo się rozmnaża.
No, i to by było chyba na tyle.
Potrzebuje dużo rozproszonego światła. Dobrze rośnie w temp. pokojowej, ale zimą może mieć troszkę chłodniej. Dobrze rośnie na parapecie okna wschodniego lub zachodniego albo w pobliżu południowego. Dobrze czuje się w kuchni i w łazience.
Należy utrzymać stale wilgotne podłoże. Nie wolno jej zalać ani przesuszyć. Źle rośnie w pobliżu grzejników. Lubi wilgotne powietrze, można ją zraszać. Nawozimy wiosną i latem raz na 4 tyg uniwersalną mieszanką dla roślin pokojowych. Zimą nie nawozimy. Roślinkę przesadzany raz do roku. Starsze rośliny tracą ładny wygląd. Należy ją wtedy odmłodzić przez silne przycięcie pędów lub rozmnożyć z sadzonek wierzchołkowych. Bardzo łatwo się rozmnaża.
No, i to by było chyba na tyle.