Guciowe storczyki - gucia
Handlowcy w ogóle nie kwapia sie z podawaniem nazw- wygodnie stworzono grupę pod nazwą handlową *CAMBRIA* .Metka jest uniwersalna i jako ,ze to charakter róślin ozdobnych , zalecenia co do warunków uprawy
też pasują.
To po pierwsze wygoda handlu , po drugie oszczędność. Sprzedawanie roślin
wg określonej nazwy to dodatkowe koszty/licencji/ .Za markowe na pewno więcej zapłacimy.
Stąd... nasze poszukiwania, gdybania co jest co - dopasowywania. Ogólnie zabawa, ale w dobrej intecji robimy- wszak wazne , jaki rodowód ma *delikwent*.Z tego wypływa szereg przesłanek dla uprawy.
Nooooooooooo....a co do Miltassi - kwiat 14 cm jest wielkim kwiatem!!!.
I prawie zawsze jest współ
granie ilości z wielkością.
Wiem,
wiem
GUCIU , że by się chciało więcej :P
pozdrawiam J
VANKA
To po pierwsze wygoda handlu , po drugie oszczędność. Sprzedawanie roślin
wg określonej nazwy to dodatkowe koszty/licencji/ .Za markowe na pewno więcej zapłacimy.
Stąd... nasze poszukiwania, gdybania co jest co - dopasowywania. Ogólnie zabawa, ale w dobrej intecji robimy- wszak wazne , jaki rodowód ma *delikwent*.Z tego wypływa szereg przesłanek dla uprawy.
Nooooooooooo....a co do Miltassi - kwiat 14 cm jest wielkim kwiatem!!!.
I prawie zawsze jest współ
Wiem,
pozdrawiam J
- gucia
- Przyjaciel Forum

- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To ja dopiero teraz rozumiem, dlaczego są tylko cztery!
Ten największy ma nawet 16 cm.
Na razie robię przymiarkę do podlewania, ale żadna pseudobulwa nie jest pomarszczona, więc chyba jeszcze poczekam?
Ten największy ma nawet 16 cm.
Na razie robię przymiarkę do podlewania, ale żadna pseudobulwa nie jest pomarszczona, więc chyba jeszcze poczekam?
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
- gucia
- Przyjaciel Forum

Narine, nie ta sama, Figa swoją kupiła w OBI już bez kwiatów i tylko na przywieszce pokazywała jak będzie kwitła.
A tę kupowałyśmy w czasie wyprawy na giełdę.
Dziewczyny Kochane, dzięki, trzymajcie kciuki, bo póki co, aż boję się do niej dotknąć!
Postawiłam ją na ławie/ blisko południowego okna/, żeby każdy mógł ją podziwiać. Bardzo się zdziwiłam, kiedy dzisiejsi goście, zupełnie nie zareagowali na jej widok!
Dopiero później się okazało, że wszyscy myśleli, że ten storczyk jest po prostu sztuczny!
A tę kupowałyśmy w czasie wyprawy na giełdę.
Dziewczyny Kochane, dzięki, trzymajcie kciuki, bo póki co, aż boję się do niej dotknąć!
Postawiłam ją na ławie/ blisko południowego okna/, żeby każdy mógł ją podziwiać. Bardzo się zdziwiłam, kiedy dzisiejsi goście, zupełnie nie zareagowali na jej widok!
Dopiero później się okazało, że wszyscy myśleli, że ten storczyk jest po prostu sztuczny!
Moje wątki
Moje wątki
- Jeanne
- 1000p

- Od: 21 gru 2007, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oj, ja widziałam raz sztuczne paphiopedilum i phalaenopsis w kwiaciarni i powiem szczerze że były tak dobrze "zrobione" że przez szybe sie nabrałam
i weszłam do środka żeby sprawdzić po ile te sabotki, bo były w tak pięknym kolorze...no ale jak zobaczyłam je z bliska to nastąpiło wielkie rozczarowanie 
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Siedmiokropka
- 100p

- Od: 11 maja 2007, o 13:16
Dołączam do grona pozytywnie zakręconych 8)
Mam falka, dendrobium i od soboty-ogromne cymbidium. Ma wielkie pąki, ale jeszcze nie rozkwitły, czekam niecierpliwie
Widzę,że również macie ten ostatni okaz, a niektórzy hodują je z dużymi osiągnięciami
Dlatego bardzo proszę, Dziewczyny, napiszcie *po ludzku*
jak zajmujecie się cymbidium, gdzie jest ustawione, jak podlewać, czy zraszać, w jakiej donicy-przezroczysta?, czy ma odpoczywać, do jakiego podłoża przesadzić
Wiem że wiele informacji można znaleźć w necie, ale skoro macie doświadczenie, to wasza wiedza jest bezcenna, dla takiego amatora jak ja
Pozdrawiam, Marta
Mam falka, dendrobium i od soboty-ogromne cymbidium. Ma wielkie pąki, ale jeszcze nie rozkwitły, czekam niecierpliwie
Widzę,że również macie ten ostatni okaz, a niektórzy hodują je z dużymi osiągnięciami
Wiem że wiele informacji można znaleźć w necie, ale skoro macie doświadczenie, to wasza wiedza jest bezcenna, dla takiego amatora jak ja
Pozdrawiam, Marta
Boże spraw by nam się chciało, tak jak nam się nie chce!
- Jeanne
- 1000p

- Od: 21 gru 2007, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Soniu, 100 zł to nic... sabotki które widziałam, były po 87 zł, a phalaenopsis, fakt że ogrooomny, miał 3 łodygi kwiatowe i był "posadzony" w takiej sporej misie z mchem (sztucznymsonia pisze:też widziałam takie sztuczne cuda, ale cena była za phalaenopsisa ok. 100 zł i faktycznie wyglądał na żywego, ale ten w pracy u mojej siostry troszkę trąci tandetą
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- gucia
- Przyjaciel Forum

Ale ja też przyznaję się, że chyba 4 lata temu, po wizycie na wystawie storczyków, kupiłam sobie sztucznego falka.
Tak mi się podobał, a o zakupie prawdziwego nawet nie chciałam słyszeć! Ze strachu oczywiście!
W życiu do głowy by mi nie przyszło,że kiedyś zdobędę się na odwagę i kupię takiego z "krwi i kości"!
W czwartek wybieram się znowu na giełdę. Tym razem po prezent doniczkowy dla bratowej, ale czy znowu mnie nie skusi jakieś cudo storczykowe!
Tak mi się podobał, a o zakupie prawdziwego nawet nie chciałam słyszeć! Ze strachu oczywiście!
W życiu do głowy by mi nie przyszło,że kiedyś zdobędę się na odwagę i kupię takiego z "krwi i kości"!
W czwartek wybieram się znowu na giełdę. Tym razem po prezent doniczkowy dla bratowej, ale czy znowu mnie nie skusi jakieś cudo storczykowe!
Moje wątki
Moje wątki