U oster

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p
Od: 9 mar 2011, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: U oster

Post »

Niestety, zdjęcia potwornie ciemne, bo na dworze już szarówka była, kiedy skończyłam na dziś.
Oto one, a jutro z rana wkleję zrobione za dnia:
Obrazek Obrazek
a tak za dnia, ale dosc pochmurno
Obrazek Obrazek
Z tej strony warzywnika, czyli z jego przodka został mi jakiś metr, między świdośliwami też wykorzystam na rzodkiewkę, sałatę czy inne (np. koperek).
Następnym, ambitnym zadaniem do wykonania jest toaleta samokompostująca pod chmurką czyli ekologiczny wychodek ;:138 oraz prysznic pod gołym niebem (tak, żeby w gorącej chałupie w gorące dni nie palić w centralnym, tylko korzystać z deszczówki, którą potem wykorzysta się do podlewania drzewek w dni suszy. Ale o tem potem :D
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Janneke
500p
500p
Od: 21 kwie 2011, o 16:23

Post »

Oster :wit , kawał roboty zrobiliście, nawet po ciemku widać :wink:
Toaleta, prysznic, ambitne plany, podziwiam :)
A jak tam Twoja różyca? Koniecznie wklej fotki, jak zakwitnie. Miłego dnia ;:196
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Janneke, czy ty pracujesz na nocki? :wink:
Co do róży, nie omieszkam, choć żałuję, że nie zrobiłam nigdy zdjęć tej szalonej w poprzednich latach. Naprawdę było co podziwiać, zwłaszcza, kiedy dowiedziałam się, jak wiele pielęgnacji potrzebuje, a ja nigdy nic :oops: To był jeden wielki krzaczor obrzucony wielkimi kiściami sporej wielkości kwiatów ;:138
Pewnie w tym roku nie będzie takiego efektu, bo poprzycinałam wiele gałęzi, a i była zmarznięta w sporym procencie. Mam jednak nadzieję, że się odbuduje. Muszę wreszcie zanieść aparat do reperacji. Mimo, iż zakładam świeże baterie, on informuje, że bateria jest rozładowana - czyli nie "widzi" baterii.
Zdjęcia robione z bliska będą wyraźniejsze.
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Janneke
500p
500p

Post »

Eee nie, pracuję normalnie, czyli na siódmą lub ósmą, ale ja ranny ptaszek jestem ;:3
Wieczorem zazwyczaj padam na twarz, ale rano lubię wstawać wcześnie. Wtedy jest spokojniej w domu, dzieci jeszcze śpią, tylko kot łazi pod nogami. Można kawę spokojnie wypić i na forum połazić....
To Ci się ta róża udała Oster, jeśli nic specjalnego nie robisz, a ona kwitnie :)

Ja jutro sobie moje zdechlaczki pooglądam, może trochę podrosły przez tydzień...?

;:196
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Janneke, masz odwrotnie do mnie: ja lubię długo w nocy posiedzieć, bo wówczas wszyscy śpią i można sporo jeszcze "wyskrobać" dla siebie: za to rano... pospałabym do ósmej, choć często trzeba wstawać o szóstej, bo dwoje dzieci na 7.30 do szkoły :(

Zdjęcia jeszcze z "porannego" obchodu ogrodu - ale się rymło :wink: (świtkiem koło południa :D )

Wyszły pierwsze ogóreczki, wysiane po wymarznięciu poprzednich
Obrazek
Ziemniaczki pewnie za miesiąc można będzie już konsumować, jeśli nie będą musiały konkurować o soki z tym przeklętym perzem :evil:
Obrazek
Tutaj kilka dwu-trzyletnich nasadzeń drzewek po prawej stronie warzywnika
Obrazek
Troszkę wiśni będzie
Obrazek
Porzeczki i agrest. W tym roku uzupełnię krzaczki, bo się sporo wykruszyło przez lata, a lubimy z dzieciakami stanąć przy krzaczku i prosto do buziek :heja
Obrazek Obrazek
No i długo oczekiwane truskaweczki
Obrazek
Wklejam jeszcze zdjęcie winobluszczu: pomyślałam dzisiaj, żeby ten okropny płot za białą huśtawka zasłonić nim Obrazek
Nic na dziś nie będę planować; mam dla siebie cały dzień, bez planów wychodzi mi więcej :D
Życzę owocnego dnia ;:138

P.S.
Zapomniałam, że wczoraj od koleżanki - sąsiadki działkowej mojej mamy - dostałam cztery sadzonki paproci. Wsadziłam je już do gruntu między chojaczkami. Mam nadzieję, że będzie im tu dobrze, bo na działeczce rosła w bardzo suchym, nasłonecznionym miejscu. Oto one:

Obrazek Obrazek
Obudziły się też wreszcie śpiochy :wit

Obrazek Obrazek
Lucy2na

Post »

o mamuniu ale kawał pracy odwaliłaś u siebie ...wielkie brawa ;:63 ;:63 ;:63
jeszcze się sporo napracujesz ale efekty już są bardzo widzoczne .Gratuluję niesłabnącego zapału i jeśli pozwolisz to będę zaglądać do Ciebie
Awatar użytkownika
joannakr0508
500p
500p
Od: 8 kwie 2011, o 10:23

Post »

Widać że się napracowałaś ale jak to się mówi bez pracy nie ma kołaczy , a co do paproci jeżeli będą miały cień i wilgoć odwdzięczą się swoją urodą :D
Wszystkie bitwy naszego życia czegoś nas uczą, nawet te, które przegraliśmy. :)
Joanna http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53393" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
TAJGA 2008
1000p
1000p
Od: 5 sie 2008, o 09:44

Post »

Tylko 5 stron, a zeszło mi pół dnia na czytanie i oglądanie. Tak fajnie piszesz, że nie mogłam się oderwać.
Podziwiam Twój zapał i siłę do prac ogrodowych.
Kibicuję Ci z całego serca. ;:196
Pozdrawiam i zapraszam
Ogródek TAJGI 2008 2009 2010/2011
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pracowita z Ciebie ogrodniczka . :P ;:138 ;:138 ;:138
Sporo już odwaliłaś ,ale jeszcze sporo przed Tobą. :?
Plany ambitne . ;:108
Co do syropków z różnych dobrodziejstw ,to ważne jest też gdzie się je zbiera .Czy teren nie był nawozowany ,lub nie zatruwany spalinami samochodów itp .Zamiast pomóc ,żebyśmy sobie nie zaszkodzili . :?
Paproć będzie się dobrze czuła ,tam gdzie posadziłaś .Za rok ,lub 2 pokaże Ci ,kto jest panem terenu .Strasznie się rozłazi . :?
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Lucy2na, dzięki za motywację. Udałam się z rewizytą i stwierdzam, że nie mniej pracy włożyłaś już w swoją działeczkę.
Zapraszam serdecznie i pod moją nieobecność :D
Joasiu, już posadziłam je w cieniu bzu, a dzisiaj wyczyściłam ziemię wokół róży i za płotem pod bzami. Powinno byc O.K!

Obrazek

TAJGA, witam serdecznie :wit . To miłe, co piszesz. Cieszę się, że podoba Ci się, choć myślałam, że to będzie raczej kronika do wspomnień, niż kogokolwiek to zainteresuje. Jest tak wiele pięknych zakątków, że u mnie to dopiero za 2, 3 lata coś do oglądania będzie :?
Mam nadzieję, że zostanie mi ten zapał, bo do słomianych ogni należę raczej :oops: Dzięki za kibicowanie :D

Jolu, witam serdecznie i Ciebie :wit Dziękuję za uznanie. Tak to już jest, że ten, kto wie, ile co pracy kosztuje, potrafi docenić pracę innych :D Zdaję sobie sprawę z tego, że sporo roboty przede mną, ale nie spieszy mi się donikąd,
Co do syropków, zgadzam się. Wszystkie roślinki muszą być w miarę wolne od zanieczyszczeń naszej tzw. "cywilizacji", jakkolwiek by to zabrzmiało. Moje roślinki, jak widać na zdjęciach w dość pokaźnej odległości od ruchliwych tras, w miejscu raczej nieco oddalonym od oprysków sąsiada polowego i nienawozowany, choć oczywiście przed kwaśnymi deszczami czy przed chemtrails nie zabezpieczę. Wszystko w ramach własnych możliwości. A co do paproci, powiem szczerze, zastanawiałam się nad wsadzeniem do kasterek i potem zakopaniem ich do ziemi. Mam nadzieję, że przed jesienią zdążę.
Raz jeszcze dziękuję za miłe odwiedzinki, zawsze jesteście mile widziani :tan
A tutaj jeszcze kilka zdjątek z dzisiejszych prac:
tak, jak pisałam rano: nie planowałam nic, bo wychodzę na dwór i samo pcha się do rąk: kiedy zrobiłam zdjęcie róży, zauważyłam, że strasznie rozrosły się nowe pędy bzu w ilościach zastraszających! Stąd moje dzisiejsze działania przy oczyszczaniu terenu wokół róży i za płotem kącika pod bzami.

Obrazek Obrazek
Na każdym pędzie jest po pięć sześć pączków, od samiuśkiego dołu, nawet tuż przy ziemi Obrazek
Nigdy tak nie czekałam na kwiaty, jak tego roku.
Jesteśmy po obiedzie, więc znów można pjść dalej działać, ale bez planów.
Wtedy jakoś więcej radości. Kiedy robi się plany, człowiek jest niezadowolony z pracy, kiedy nie wydoli. A przecież cały dzień (z przerwą na ugotowanie obiadku) zasuwa, więc powód do zadowolenia musi być, i kwita.
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Coś się zacięło podczas wysyłania mojego poprzedniego postu i poszło dwa razy :evil: . Sorry, wycięłam drugi zdublowany ;:138
Awatar użytkownika
Janneke
500p
500p

Post »

Oster, pięknieje u Ciebie z dnia na dzień ;:138
Masz piękne paprocie i ta róża....
A w jakim jest kolorze, bo jeszcze nam tego nie zdradzilaś? :? :wink:
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Janneke, róża ma ciemno różowe kwiaty. Dzisiaj przesadziłam z wiaderka kolejną różę po drugiej stronie bramki:
Obrazek
ale nie pamiętam, jaki kolor będzie, bo są dwie, choć zamówiłam i przysłali trzy: jedna ma być kremowa a druga miała mieć drobne purpurowe kwiaty. Trzecia miała być różowa. Jedna z róż padła, ale jakiego koloru
- nie mam pojęcia. Wszystko przyszłość pokaże.
Po południu udało mi się posadzić kilka świerczków: na wykarczowanym fragmencie za bzami mąż wyciął jeden wielki krzak bzu: taki jasny punkcik na wysokości plandeki; dla lepszej orientacji wklejam obok zdjęcie z przed i po:
ObrazekObrazek
Dzięki temu zrobiło się przestrzenniej, jaśniej, i mogłam wkopać trzy chojaczki ;:138

Obrazek

Ponieważ już było po osiemnastej, szkoda było dnia ale już nie było sensu zaczynać czegoś poważnego. Postanowiłam wsadzić jeszcze kilka chojaczków za płotem "wschodnim", od strony wykopu, czyli kontynuując nasadzanie po lewej stronie furtki.
Po wykonaniu zadania wygląda to tak:
Obrazek
Zasnę dzisiaj z poczuciem spełnienia ;:19 Jestem bardzo zmęczona, ale tak radośnie :uszy
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Właśnie o to chodzi żeby się narobić i wtedy człowiek zadowolony :;230 :;230 Podziwiam Twój zapał i ogromny kawał dobrej roboty ;:108 Z przyjemnością będę Ci towarzyszyć :tan :tan
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Oj Oster ale kawał roboty odwaliłaś koło płotu! Jak tam przejrzało. Widać już jak tam będzie ładnie ;:63
Czy te paprocie, które posadziłaś - mają podziemne kłącza? Ja mam właśnie takie. One są dosyć ekspansywne, ale u mnie rosną w takim miejscu ................że mi to zupełnie nie przeszkadza :lol: . Likwiduje tylko te, które usiłują wyrastać na ścieżce.
życzę Ci aby sił Ci wystarczyło - bo zapału masz za trzy osoby :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”