Ranczo Nokły cz. 4.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ranczo Nokły cz. 4.

Post »

Witaj Tadeuszu :wit
Nieodmiennie zachwycam się Twoim trawnikiem, jest cudny. :roll:
Angielskie ogrody niech się chowają. Powiedz, czy przymrozki nie zniszczyły kwiatów na Twoim kielichowcu?
Mój pięknie przezimował, dostał pąków kwiatowych, ale przymrozki je zważyły. :(
Aralia od Ciebie pięknie się przyjęła, wypuściła listki i nawet przymrozek jej nie uszkodził.
Pozdrawiam Cię serdecznie. :)
diament79
200p
200p
Od: 15 lut 2008, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Tadeuszu! Początkowo gdy spotykałam Twoje rzeczowe, fachowe porady myślałam, że jesteś zapalonym działkowiczem lub facetem, który "dla pieniędzy" zajmuje się uprawą roślin, aż zaglądnęłam tutaj :) Piękne Ranczo! Widziałam w miarę pierwsze zdjęcia Waszego przedsięwzięcia i szczerze zazdroszczę (pozytywnie oczywiście)!!! Przepiękne miejsce, strasznie dużo pracy na pewno Was to kosztowało, ale WARTO!!! Oaza piękna i spokoju, cudowne miejsce do odpoczynku, jak na końcu Świata :)
Pozdrawiam serdecznie z Dolnego Śląska! Aneta
ZAPRASZAM do oglądania mojej skromnej kolekcji,Proszę też o porady odnośnie pielęgnacji.Ogrodowe i Domowe
Madejka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 kwie 2011, o 00:07

Post »

Witam serdecznie! :wit Spaceruje po waszym ranczu już nie pierwszy raz, ale w końcu odważyłam się napisać. Jestem początkującą ogrodniczką i po pracy w swoim ogródku lubię tutaj zajrzeć i się relaksować tymi widokami. Ciężko słowami opisać mój zachwyt nad waszą pracą, po prostu nie mogę wyjść z podziwu. Nawet roślinki wydają się być szczęśliwe na zdjęciach :D Jestem/będę tutaj częstym (chociaż czasem cichym) gościem jeśli pozwolicie :roll:
Pozdrawiam Agnieszka :)
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

GIECIKOWA, ULKO- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie, iglaków z zielono- czerwonymi szyszkami mamy w ogrodzie kilka, ostatnio pokazywany na siódmym zdjęciu to był świerk 'Acrocona', wcześniej pokazywałem świerk 'Pendula Major' i świerk 'Pusch'

Obrazek

Obrazek

Ponadto na wczesnym etapie rozwoju czerwone szyszki mają również jodły;

Obrazek

Obrazek

Mamy jeszcze inne jodły i świerki które pokazują kolorowe szyszki, ale jeszcze nie w tym roku .

Dziękuję za ciepłe słowa o naszej pracy w ogrodzie.

AMADEO- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie i za bardzo, bardzo miłe słowa o naszym ogrodzie, są one zachętą do dalszej dbałości o nasz ogród. Zapraszam do dalszych odwiedzin, oraz do wcześniejszych części naszego ogrodu.

JOWA- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie, ogród na takiej przestrzeni wymaga systematycznej, codziennej pracy, nie mogę sobie pozwolić na zaniedbania gdyż później nie dał bym rady zapanować nad chwastami i porządkiem w ogrodzie.

Jestem codziennie w ogrodzie, nie mam innych obowiązków poza ogrodem i dlatego łatwiej mi zapanować nad porządkiem w ogrodzie .

Do walki z chwastami mam pomoc w postaci mojej małżonki i córki, ja praktycznie nie ruszam chwastów, zajmuje się pozostałymi pracami w ogrodzie;

Obrazek

JAGUSIU- dziękuję za odwiedziny, czerwone przyrosty ma świerk 'Acrocona'

Obrazek

ALTIKO- dziękuję za spacer po ogrodzie, na warzywniku stosuję tylko naturalne nawozy, co trzy lata zasilam warzywnik obornikiem popieczarkowym, nawozy sztuczne stosuję tylko na trawniku.

Nasz trawnik ma prawie idealne warunki do bycia pięknym , zawsze u nas na trawniku jest rosa, gdyż na ogrodzie jest staw i przepływa na granicy ogrodu rzeka. Ogród mamy w starorzeczu, ziemia ma dużo wilgoci ( ale nie za dużo), trawnika praktycznie nie podlewamy latem, ziemia jest urodzajna, rzeka przez setki, czy tysiące lat podczas wiosennych roztopów nanosiła z Roztocza najlepszą ziemie.

Jak widzisz przyroda stworzyła w naszym ogrodzie dobre warunki by móc mieć piękny trawnik, poza tym jeszcze na trawniku trochę pracy i można się cieszyć ładnym trawnikiem.

Nawozy daję na trawnik dwa razy w roku, są to nawozy wieloskładnikowe zakupione w punktach sprzedaży nawozów dla rolnictwa. Taki jest mój sekret.

TAJKO- dziękuję za odwiedziny, jak już pisałem ALTIKO, przyroda na naszym ogrodzie stworzyła bardzo korzystne warunki by mógł być ładny trawnik, ale jak zapewne wiesz sama działanie przyrody, to trochę mało by cieszyć się takim trawnikiem.

Prawda jest taka że by mieć piękny trawnik trzeba przy nim dużo pracować, oprócz koszenia jeszcze aeracje, wertykulacje, opryski środkami chwastobójczymi, grzybobójczymi i koszenie, koszenie, i jeszcze raz koszenie.

Kielichowców mam dwa, wonnemu nie straszne były przymrozki, nawet go nie okrywałem i nic nie zmarzł, może dlatego że rośnie trochę osłonięty od północy i wschodu i zachodu. kielichowca chińskiego okryłem i też nie zmarzł ale kwiatów chyba nie będzie miał bo jest jeszcze zbyt młody.

Kwiatów nie będę miał na stryrakowcu, mimo że go okryłem, ale niezbyt szczelnie, liście dało się uchronić, ale pączki kwiatowe, pierwsze na tym drzewku nie udało mi się uratować.

Aralia u mnie trochę podmarzła, ale widzę że pokazuję się nowe zawiązki liści, mimo ze pierwsze listki trochę mróz "uwarzył".

DIAMENTOWA ANETKO- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie, działkowcem byłem blisko 25 lat, to na ogródku działkowym zdobywałem szlify ogrodowe. Pieniądze z tego to ja mam, ale do wydania. Ogród nie przynosi zysku, zresztą nie miałem nigdy takiego celu, przynosi za to tylko wydatki, ale cóż, każda przyjemność kosztuje.

Pracy ,to nas dużo kosztowało, zwłaszcza na początku, na szczęście byliśmy wtedy młodsi i sił było więcej, teraz po tych trzynastu latach, sił już mniej, ale i mniej pracy, zwłaszcza tej wymagającej wysiłku.

Miejsce jest rzeczywiście przepiękne, przy lasku ( niedużym), nad rzeką ( też niedużą), trochę z dala od ludzie ( też nie za dużo), cicho i spokojnie, w takim miejscu tylko żyć ,nie umierać.

A koniec świata, coś w tym jest, znajomy, znając w miarę okolice, gdy jechaliśmy na działkę i wjechaliśmy do lasu , gdy mu kazałem jechać dalej zdziwiony zapytał " to tam jeszcze coś jest"
będąc przekonany że za lasem jest już tylko rzeka.

AGNIESZKO- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie,miło nam słyszeć że lubisz spacerować po naszym ogrodzie. Miejsce na ogród udało nam się kupić w pięknej okolicy, cichej spokojnej, ale oddalonej tylko o trzysta metrów od cywilizacji.

Oboje z małżonką jesteśmy na emeryturze i ogród to jedyne nasze zajęcie, oczywiście, poza naszymi wnukami, od wiosny do jesieni przebywamy ciągle w ogrodzie, tylko na noc wracamy do miasta ( tylko 12 kilometry), chociaż są warunki do nocowania na działce.

Zapraszamy do dalszym odwiedzin w naszym ogrodzie, dzisiaj właśnie mija trzy lata naszego wirtualnego ogrodu, jutro rozpoczynamy już czwarty rok w naszym ogrodzie.

W ogrodzie coraz piękniej, jako pierwsza z różaneczników zaczyna kwitnąć azalia japońska;

Obrazek

Obrazek

Iglaki już na dobre rozpoczęły wegetację, bardzo lubię o tej porze roku obserwować i fotografować nowe przyrosty na naszych iglakach.

Oto niektóre z nich;

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rozpoczynają kwitnienie piwonie:

Obrazek
Awatar użytkownika
santia
500p
500p
Od: 16 mar 2011, o 22:15

Post »

sosna Banksa fajna i oczywiście drobnokwiatowa "Glauca". Na razie malutka, ale jak urośnie, to.. zachwyci! Trochę choruję na nią.
Tigra45
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 maja 2011, o 14:38

Post »

Oglądam,oglądam i napatrzeć się nie mogę. Piękny ogród :) Na jednym ze zdjęć rzuciła mi się w oczy cudowna choina kanadyjska. Mógłbyś powiedzieć jaka to odmiana? Czy ona rośnie u Ciebie w pełnym słońcu?
Awatar użytkownika
Altika
500p
500p
Od: 29 mar 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję za odpowiedź Tadeuszku, u mnie niestety nie ma takich warunków i jakoś się muszę wspomagać, tylko nie mam pomysłu, bo nawóz też sypałam, może go jakoś jeszcze napowietrzyć?
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Wpiszę się, to będę regularnie pobierać nauki u doświadczonego ogrodnika, bo do tej pory to tak od przypadku do przypadku :-)

Aktualnie podziwiałam sznurki przy pomidorach w szklarni ;:138
merle
200p
200p
Od: 29 lis 2010, o 10:00

Post »

witaj Tadeuszu, widziałem na żywo kilkunastoletni okaz świerka serbskiego pendula - przepiękne, malownicze drzewo. Będziesz z niego b. zadowolony (nie wiedziałem wcześniej, że masz go w swoim ogrodzie).
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 11:35
Kontakt:

Post »

Tadeusz , tyle masz iglastych drzew i krzewów, ze będę przychodzić na oglądanie jak pieknie się rozrastają . :wit
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

SANTIO- dziękuję za spacer po ogrodzie, jak komuś się śpieszy ze wzrostem iglaka to powinien sobie kupić i posadzić w ogrodzie sosną 'Banksa' , normą jest że w ciągu roku ma dwa przyrosty, a zdarza się że tych przyrostów jest trzy, a nawet czasami cztery w roku.

Te "malutkie' roślinki to nabytki z ubiegłego roku, iglaczki by pokazały swoją "urodę" muszą co najmniej cztery- pięć lat, a nawet więcej porosnąć, małe sadzonki nie są tak atrakcyjne , jak już podrośnięte.

TIGRA- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie, choina kanadyjska odmiany 'Pendula' rośnie w naszym ogrodzie od 2000 roku, jest to piękne drzewo o przewisających gałęziach, rośnie ona w pełnym słońcu, nie stwarza żadnych problemów w uprawie.

Obrazek

Obrazek

ALTIKO- dziękuję za odwiedziny, nasz trawnik był po pierwszym koszeniu napowietrzany podczas wertykulacji za pomocą wałka z nożami. Na drugą turę nawozu trawnik poczeka jeszcze ponad miesiąc, nawóz daję w końcu czerwca, ma to starczyć trawnikowi do końca roku.

A tak wygląda trawnik po sobotnim ,już czwartym koszeniu trawy;

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

SIBERIO-dziękuję za spacer po naszym ogrodzie, miło jest mi czytać że jesteś moim uczniem w zakresie ogrodnictwa, wśród moich licznych zawodów, był również zawód nauczyciela, postaram się nie za dużo marudzić podczas wykładów ;:132

W dachu szklarni , na długości rozciągnąłem grube druty, tych rozciągniętych drutów jest dziewięć, tyle, ile posadzonych pomidorów na szerokości szklarni. Sznurki są na dole przywiązane do łodygi ( trzeba co pewien czas sprawdzać to zamocowanie, by się sznurek nie wżynał w coraz grubszą łodygę) i góra sznurka jest przywiązana do rozciągniętego u góry drutu.

Sznurek jest dużo dłuższy niż go na razie potrzeba, gdyż gdy pomidory dorosną do dachu to razem ze sznurkiem będą sukcesywnie opuszczane by liście pomidorów nie dotykały folii w dachu ( zazwyczaj mokrej).

MARCINIE- dziękuję za odwiedziny, w ubiegłym roku udało mi się kupić kilka rarytasów z iglaków, wśród nich był świerk serbski 'Pendula'. W większości w te rarytasy zaopatrywałem się na czwartkowych targach w Biłgoraju, gdzie na targ przyjeżdżają z okolic Łańcuta i Sandomierza sprzedawcy mający dość ciekawy asortyment iglaków, i nie tylko.

BEATKO- dziękuję za spacer po naszym ogrodzie, ano :| nazbierało się tych roślinek już ogrodzie, nazbierało, myślę że tak już jest po około 20-25 odmian w sosnach, świerkach i jodłach , nie licząc około setki odmian w cyprysikach ,tujach czy jałowcach. Lubię iglaki w ogrodzie, chociaż i liściastych mamy dużo. W naszym ogrodzie w tej chwili są roślinki w różnym wieku, dużo już jest osobników dorosłych ale i sporo też młodzieży. Zapraszam do dalszych odwiedzin.

Na rabacie z różanecznikami zauważyłem że powoli, powoli zaczynają pokazywać kolorki pierwsze rododendrony;

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rozpoczynają kwitnienie bzy i berberysy;

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A oto co kwitnie w ogrodzie;

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mieszkańcy naszego ogrodu;

Obrazek

Obrazek

Ostatni zakup:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Tadeusz, a u Ciebie jak zwykle pięknie :uszy Trwaniczek wygląda znakomicie.
Powiedz proszę jaki ten klon ma być docelowo?
Widziałam dzisiaj taki w szkółce i zaczęłam kombinować ;:224
W tle widzę chyba sośnicę, dobrze przezimowała :uszy
sylwekw

Post »

Tadeuszu widzę, że podpinasz do palika Świerk Pospolity "Inversa". Zastanawiam się nad tym bo też go mam. Na początku też go podpinałem ale potem jakoś przyszło mi do głowy, że jego uroda polega właśnie na tym opadającym układzie gałęzi i przestałem go podpinać. Nie wiem jednak czy dobrze robię i czy w ten sposób nie zacznie on od razu tak bardzo pokładać swoje gałęzie, że już niewiele będzie rósł w górę.
Czy możesz napisać jakie jest Twoje zdanie na ten temat?
diament79
200p
200p
Od: 15 lut 2008, o 18:55

Post »

Aż żałuję, że kompletnie nie mam pamięci do nazw kwiatów.... Tyle piękności masz, chyba zacznę spisywać nazwy i zgapiać coś do siebie. Miejsca tez troszkę mam, ale u nas gorzej, bo mieszkanie z ogrodem wynajmowane, zawsze istnieje ryzyko nagłego przymusowego opuszczenia, troszkę żal inwestować w cos co nie nasze, ale tak sie chce pięknego miejsca.
Ja na razie z mężem posadziliśmy wokół pniaków troszkę kwiatów, nie wiem jakich bo nazw nie znam, zaczynamy robić mini-skalniak, posadziliśmy 20 truskawek, 5 papryk, w planach ok. 30 fasoli tycznych i 40 pomidorów. Wstawię koło pojutrza zdjęcia do swojego profilowego tematu, pozdrawiam!
ZAPRASZAM do oglądania mojej skromnej kolekcji,Proszę też o porady odnośnie pielęgnacji.Ogrodowe i Domowe
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33

Post »

Tadeuszu, ogród odwdzięcza się za włożoną pracę, 13 lat Twojej pracy i włożonego serca widać doskonale, aż się oczy śmieją od tych piękności, najbardziej jestem ciekawa judaszowca bo już od dawna chciałam go mieć ale nie myślałam że przetrzyma naszą zimę. Złapałam "doła" oglądając Twój trawnik, bo mój nie dostaje nawozu, żeby trawa nie rosła tak szybko, czy to ma znaczenie?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”