Kuchenny poradnik dla kawalerów
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2020
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Kuchenny poradnik dla kawalerów
Witaj !
Ja Was też !
Pozdrawiam.
Ja Was też !
Pozdrawiam.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1047
- Od: 16 lut 2009, o 18:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Re: Kuchenny poradnik dla kawalerów
a może jakiś przepis na indyka 

- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 32007
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Torunia
Re: Kuchenny poradnik dla kawalerów
Witajcie Krzysztofy
No chłopaki, jakiś dobry przepis na indyka ?
Jak wszyscy zaniemówili ?
Genia
No chłopaki, jakiś dobry przepis na indyka ?
Jak wszyscy zaniemówili ?
Genia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1047
- Od: 16 lut 2009, o 18:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Re: Kuchenny poradnik dla kawalerów
CO Z TYM INDYKIEM,ja mam go zrobic na jutro?????
Re: Kuchenny poradnik dla kawalerów
Proszę bardzo, jako technolog żywienia polecam.
Indyk faszerowany
SKLADNIKI:
Składniki na 4 porcje
1 indyk
5 łyżek oleju
przyprawa do indyka
1 l soku z pomarańczy
pół kostki masła
4 pomarańcze
2 grejpfruty
5 jabłek
5 dag rodzynek
łyżka majeranku
2 łyżki tartej bułki
1. Indyka natrzeć olejem wymieszanym z przyprawą. Odstawić na 2 h.
2. Zrobić farsz: owoce obrać, pokroić w kostkę. Dodać rodzynki,
majeranek, tartą bułkę oraz 2 łyżeczki przyprawy do indyka.
3. Tuszkę nafaszerować i zaszyć.
4. W brytfannie dobrze rozgrzać masło, wlać sok pomarańczowy, w środku
umieścić indyka piersią do dołu.
5. Wstawić bez przykrycia do gorącego piekarnika. Piec 3-4 godziny w
temp. 150 C, podlewając wytwarzającym się sosem.
Farsz nadaje tylko smaku i aromatu.
lub
Składniki:
1 indyk średniej wielkości
jedna pierś z kurczaka około 300 gram
300 gram mięsa mielonego najlepiej z kurczaka
4 jajka
bułka tarta 5 łyżek stołowych
6 dojrzałych mandarynek
1 cytryna
1 grapefruit
Vegeta, Pieprz, Delikat do mięs
miód
Z indyka wyjmujemy(wykrawamy) kości delikatnie wywracając go na drugą
stronę, delikatnie oprószamy vegetą oraz delikatem do mięs, następnie z
cytryny wyciskamy sok i skrapiamy nim indyka po czym wywijamy
z powrotem na właściwą stronę. Robimy farsz: fileta kroimy w drobniutką
kosteczkę podsmażamy i studzimy, mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką
tartą oraz pokrojonymi w kostkę obranymi mandarynkami, dodajemy
podsmażoną pierś wszystko mieszamy doprawiamy vegetą i pieprzem oraz
dodajemy 20 ml. soku z cytryny, wszystko dokładnie mieszamy, uzupełniamy
farszem indyka, zaszywamy go na szyi oraz pomiędzy udźcami, Udźce
składamy w x i wiążemy nitką, wykładamy na brytfannę folię aluminiową
rozkładamy na niej plastry grapefruita układamy na nich tuszkę,
smarujemy ją miodem i na nią kładziemy kolejne plastry
grapefruita,podlewamy szklankę wody oraz szklankę oleju
zakrywamy z wierzchu szczelnie folią aluminiową pieczemy w temp. 250
stopni przez 2,5 godziny licząc czas od włożenia brytfanny z indykiem
do nagrzanego już piekarnika. Jest przy tym trochę roboty ale smak
rewelacyjny zarówno do podawania na ciepło jak i na zimno.
Indyk faszerowany
SKLADNIKI:
Składniki na 4 porcje
1 indyk
5 łyżek oleju
przyprawa do indyka
1 l soku z pomarańczy
pół kostki masła
4 pomarańcze
2 grejpfruty
5 jabłek
5 dag rodzynek
łyżka majeranku
2 łyżki tartej bułki
1. Indyka natrzeć olejem wymieszanym z przyprawą. Odstawić na 2 h.
2. Zrobić farsz: owoce obrać, pokroić w kostkę. Dodać rodzynki,
majeranek, tartą bułkę oraz 2 łyżeczki przyprawy do indyka.
3. Tuszkę nafaszerować i zaszyć.
4. W brytfannie dobrze rozgrzać masło, wlać sok pomarańczowy, w środku
umieścić indyka piersią do dołu.
5. Wstawić bez przykrycia do gorącego piekarnika. Piec 3-4 godziny w
temp. 150 C, podlewając wytwarzającym się sosem.
Farsz nadaje tylko smaku i aromatu.
lub
Składniki:
1 indyk średniej wielkości
jedna pierś z kurczaka około 300 gram
300 gram mięsa mielonego najlepiej z kurczaka
4 jajka
bułka tarta 5 łyżek stołowych
6 dojrzałych mandarynek
1 cytryna
1 grapefruit
Vegeta, Pieprz, Delikat do mięs
miód
Z indyka wyjmujemy(wykrawamy) kości delikatnie wywracając go na drugą
stronę, delikatnie oprószamy vegetą oraz delikatem do mięs, następnie z
cytryny wyciskamy sok i skrapiamy nim indyka po czym wywijamy
z powrotem na właściwą stronę. Robimy farsz: fileta kroimy w drobniutką
kosteczkę podsmażamy i studzimy, mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką
tartą oraz pokrojonymi w kostkę obranymi mandarynkami, dodajemy
podsmażoną pierś wszystko mieszamy doprawiamy vegetą i pieprzem oraz
dodajemy 20 ml. soku z cytryny, wszystko dokładnie mieszamy, uzupełniamy
farszem indyka, zaszywamy go na szyi oraz pomiędzy udźcami, Udźce
składamy w x i wiążemy nitką, wykładamy na brytfannę folię aluminiową
rozkładamy na niej plastry grapefruita układamy na nich tuszkę,
smarujemy ją miodem i na nią kładziemy kolejne plastry
grapefruita,podlewamy szklankę wody oraz szklankę oleju
zakrywamy z wierzchu szczelnie folią aluminiową pieczemy w temp. 250
stopni przez 2,5 godziny licząc czas od włożenia brytfanny z indykiem
do nagrzanego już piekarnika. Jest przy tym trochę roboty ale smak
rewelacyjny zarówno do podawania na ciepło jak i na zimno.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1047
- Od: 16 lut 2009, o 18:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Re: Kuchenny poradnik dla kawalerów
dzięki,szkoda że tak późno,ale wykorzystam go innymrazem



- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2020
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Kuchenny poradnik dla kawalerów
Szanowny Czarodzieju !
Proszę ciut więcej na temat wyjmowania kości z indyka.
Kiedyś mnie to nie interesowało, a teraz nie ma mi kto pokazać jak to się wykonuje. / Łopatologicznie /.
Czy w pierwszej wersji indyka nie za dużo kwaśnych owoców ? Obecne w handlu pomarańcze i mandarynki są raczej kwaśne, a dojrzewalnia domowa niewiele pomaga.
Pozdrawiam Świątecznie.
Proszę ciut więcej na temat wyjmowania kości z indyka.
Kiedyś mnie to nie interesowało, a teraz nie ma mi kto pokazać jak to się wykonuje. / Łopatologicznie /.
Czy w pierwszej wersji indyka nie za dużo kwaśnych owoców ? Obecne w handlu pomarańcze i mandarynki są raczej kwaśne, a dojrzewalnia domowa niewiele pomaga.
Pozdrawiam Świątecznie.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
Re: Kuchenny poradnik dla kawalerów
By wyjąć kości z indyka musisz wprawnie je odcinać/oddzielać delikatnie od mięsa które wywijasz na drugą stronę jakby zrowoując je z kości, zaczynasz od tyłu kończysz na szyi, dla wprawniejszych w tej sztuce nawet wyjęcie kości z udek i nałożenie udek farszem nie robi problemu. Przepis z cytrusami jest dopracowany zarówno jeden jak i drugi, owoce nie muszą być idealnie słodkie. 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1047
- Od: 16 lut 2009, o 18:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Re: Kuchenny poradnik dla kawalerów
Hej Czarodziej! a może maz jakiś filmik jak wyjmowac kości 

Re: Kuchenny poradnik dla kawalerów
Przykro mi ale nie robiłem filmów jak zajmowałem się trybowaniem zarówno drobiu jak i innych zwierzątek nadających się na obiad. 

- Ohajo
- 500p
- Posty: 658
- Od: 19 paź 2009, o 00:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kielce
Re: Kuchenny poradnik dla kawalerów
Odświeżając temat - mężczyzna poradzi sobie i bez miksera:

i bez patelni:


i bez patelni:

"Tylko ten bez szkody rozmawia, kto umie milczeć" - Tomasz a'Kempis
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2020
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź