Kuchenny poradnik dla kawalerów

Humor, psychologia, podróże, pokrewne.
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2020
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Kuchenny poradnik dla kawalerów

Post »

Witaj !

Ja Was też !

Pozdrawiam.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Krzysztof N
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1047
Od: 16 lut 2009, o 18:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Re: Kuchenny poradnik dla kawalerów

Post »

a może jakiś przepis na indyka ;:137
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 32007
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Torunia

Re: Kuchenny poradnik dla kawalerów

Post »

Witajcie Krzysztofy

No chłopaki, jakiś dobry przepis na indyka ?

Jak wszyscy zaniemówili ?
Genia
Krzysztof N
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1047
Od: 16 lut 2009, o 18:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Re: Kuchenny poradnik dla kawalerów

Post »

CO Z TYM INDYKIEM,ja mam go zrobic na jutro?????
x-C-j
---
Posty: 7092
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kuchenny poradnik dla kawalerów

Post »

Proszę bardzo, jako technolog żywienia polecam.

Indyk faszerowany

SKLADNIKI:
Składniki na 4 porcje
1 indyk
5 łyżek oleju
przyprawa do indyka
1 l soku z pomarańczy
pół kostki masła
4 pomarańcze
2 grejpfruty
5 jabłek
5 dag rodzynek
łyżka majeranku
2 łyżki tartej bułki


1. Indyka natrzeć olejem wymieszanym z przyprawą. Odstawić na 2 h.
2. Zrobić farsz: owoce obrać, pokroić w kostkę. Dodać rodzynki,
majeranek, tartą bułkę oraz 2 łyżeczki przyprawy do indyka.
3. Tuszkę nafaszerować i zaszyć.
4. W brytfannie dobrze rozgrzać masło, wlać sok pomarańczowy, w środku
umieścić indyka piersią do dołu.
5. Wstawić bez przykrycia do gorącego piekarnika. Piec 3-4 godziny w
temp. 150 C, podlewając wytwarzającym się sosem.
Farsz nadaje tylko smaku i aromatu.

lub

Składniki:
1 indyk średniej wielkości
jedna pierś z kurczaka około 300 gram
300 gram mięsa mielonego najlepiej z kurczaka
4 jajka
bułka tarta 5 łyżek stołowych
6 dojrzałych mandarynek
1 cytryna
1 grapefruit
Vegeta, Pieprz, Delikat do mięs
miód

Z indyka wyjmujemy(wykrawamy) kości delikatnie wywracając go na drugą
stronę, delikatnie oprószamy vegetą oraz delikatem do mięs, następnie z
cytryny wyciskamy sok i skrapiamy nim indyka po czym wywijamy
z powrotem na właściwą stronę. Robimy farsz: fileta kroimy w drobniutką
kosteczkę podsmażamy i studzimy, mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką
tartą oraz pokrojonymi w kostkę obranymi mandarynkami, dodajemy
podsmażoną pierś wszystko mieszamy doprawiamy vegetą i pieprzem oraz
dodajemy 20 ml. soku z cytryny, wszystko dokładnie mieszamy, uzupełniamy
farszem indyka, zaszywamy go na szyi oraz pomiędzy udźcami, Udźce
składamy w x i wiążemy nitką, wykładamy na brytfannę folię aluminiową
rozkładamy na niej plastry grapefruita układamy na nich tuszkę,
smarujemy ją miodem i na nią kładziemy kolejne plastry
grapefruita,podlewamy szklankę wody oraz szklankę oleju
zakrywamy z wierzchu szczelnie folią aluminiową pieczemy w temp. 250
stopni przez 2,5 godziny licząc czas od włożenia brytfanny z indykiem
do nagrzanego już piekarnika. Jest przy tym trochę roboty ale smak
rewelacyjny zarówno do podawania na ciepło jak i na zimno. :wink:
Krzysztof N
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1047
Od: 16 lut 2009, o 18:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Re: Kuchenny poradnik dla kawalerów

Post »

dzięki,szkoda że tak późno,ale wykorzystam go innymrazem :uszy ;:137
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2020
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Kuchenny poradnik dla kawalerów

Post »

Szanowny Czarodzieju !

Proszę ciut więcej na temat wyjmowania kości z indyka.
Kiedyś mnie to nie interesowało, a teraz nie ma mi kto pokazać jak to się wykonuje. / Łopatologicznie /.
Czy w pierwszej wersji indyka nie za dużo kwaśnych owoców ? Obecne w handlu pomarańcze i mandarynki są raczej kwaśne, a dojrzewalnia domowa niewiele pomaga.

Pozdrawiam Świątecznie.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
x-C-j
---
Posty: 7092
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kuchenny poradnik dla kawalerów

Post »

By wyjąć kości z indyka musisz wprawnie je odcinać/oddzielać delikatnie od mięsa które wywijasz na drugą stronę jakby zrowoując je z kości, zaczynasz od tyłu kończysz na szyi, dla wprawniejszych w tej sztuce nawet wyjęcie kości z udek i nałożenie udek farszem nie robi problemu. Przepis z cytrusami jest dopracowany zarówno jeden jak i drugi, owoce nie muszą być idealnie słodkie. :wink:
Krzysztof N
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1047
Od: 16 lut 2009, o 18:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Re: Kuchenny poradnik dla kawalerów

Post »

Hej Czarodziej! a może maz jakiś filmik jak wyjmowac kości ;:136
x-C-j
---
Posty: 7092
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kuchenny poradnik dla kawalerów

Post »

Przykro mi ale nie robiłem filmów jak zajmowałem się trybowaniem zarówno drobiu jak i innych zwierzątek nadających się na obiad. :wink:
Awatar użytkownika
Ohajo
500p
500p
Posty: 658
Od: 19 paź 2009, o 00:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Kielce

Re: Kuchenny poradnik dla kawalerów

Post »

Odświeżając temat - mężczyzna poradzi sobie i bez miksera:

Obrazek

i bez patelni:

Obrazek
"Tylko ten bez szkody rozmawia, kto umie milczeć" - Tomasz a'Kempis
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2020
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Kuchenny poradnik dla kawalerów

Post »

BOMBA !!!
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Strefa kreatywnego RELAKSU - Zagadki, humor, podróże, psychologia”