Efektywne mikroorganizmy EM Cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
romawr
100p
100p
Od: 7 lut 2011, o 17:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Efektywne mikroorganizmy EM

Post »

Nie wiem czy to taki dobry rok, czy zasługa Emów ale ja w ogrodzie jeszcze nigdy nie miałam tak pięknych roślin :heja
wszystko co rośnie w ogrodzie podsypałam pomiotem z Ema i wykonałam 2 opryski.
Nie stosuje żadnych innych nawozów

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

róża parkowa była cała przemarznięta, odbiła od nasady z niesamowitą energią
Obrazek

piwonie mają już około metra i nadal rosną
Obrazek

a owoce zapowiadają się znakomicie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

różanecznik miał być usunięty wiosną bo od 3 lat strasznie sie męczy i choruje
ale dałam mu ostatnią szansę, a on tak pięknie zakwitł :tan

Obrazek

Pozdrawiam i serdecznie zapraszam - Roma
Mój azyl
Wizytówka
Awatar użytkownika
oliwia99
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 lip 2010, o 22:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Romowr,

Mam pytanie a propos tego różanecznika. Gdzieś wyczytałam,że kwaśnolubne nie powinny być podlewane EM. Ile razy mu zafundowałaś EM. Rododendrony to wcale nie łatwe w uprawie rosliny, w dodatku ciężka gleba. Niby przy sadzeniu większy dołek pod roślinę został wysypany torfem, ale cos mu dolega. Plamy na liściach słabe kwitnienie, mój też dopiero teraz zaczął kwitnąć, ale słabo. Poradź proszę i podziel sie doswiadczeniami, ile razy w sezonie go podlewałaś,pryskałaś? Z góry dziękuję
Pozdrawiam
Mariola
rolstudent
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 maja 2011, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obrazek

to jest uradzenie do namnażanie em co o tym sadzicie
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Pojemnik ma być zamknięty do namnażania aby był jak najmniejszy dostęp powietrza.
Awatar użytkownika
romawr
100p
100p
Od: 7 lut 2011, o 17:41

Post »

To jest chyba nieporozumienie. Emy namnaża się w zupełnie innych warunkach.
Pozdrawiam i serdecznie zapraszam - Roma
Mój azyl
Wizytówka
rolstudent
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

złe się wyraziłem to jest pojemnik do zrobienia sobie Emów samemu bez roztworów do namnażania i melasy
porostu w specjalna worki wrzucane są roślinki które stanowią materiał do fermentacji
bakterie się namnażają i mamy to co kupujemy,

a wszystko odbywa się na zasadzie gnojówek które już wcześniej stosowaliście
czy np gnojówka z pokrzywy nie miała podobnych właściwości

higa wynalazł tani sposób dla ludzi zęby mogli namnażać je sami to miało byc dla krajów ubogich a takie kraje raczej nie stać na płyn za 6 zł litr, ktoś zrobił na tym interes
11krzych

Post »

A drożdże piekarnicze dodajesz ?
rolstudent
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

ja jeszcze nie próbowałem namarzania tych mikro samemu
a dokładniej jestem w trakcie prób
ale znam osobę która chce sprzedać taki właśnie zbiornik jak na zdjęciu z dokładną informacją jak i co robić
niestety za jaką chce sprzedać ten wynalazek to 7300 zł , pan wystawia na to fakturę VAT
byłem u tego pana oglądałem jego doświadczenia i pola nie widziałem różnicy miedzy miejscami gdzie były stosowane oryginały em a jego namnażaniami które nazywa PM (pozytywne mikroorganizmy )
temat bardzo mię zainteresował a z naszej rozmowy wynikło ze podstawą tego namnażania jest pokrzywa ( zastanawiając się dlaczego akurat pokrzywa spostrzegłem ze ziemia pod pokrzywami odznacza się niesamowicie dobą strukturą i właściwościami)
zacząłem zgłębiać wiec wiedzę na temat owej rośliny okazało się ze właściwości gnojówki z pokrzywy mają bardzo podobne działanie do em,
dlatego próbuję skontaktować się z osobami które mają z tym jakieś doświadczenie
ja jako młody rolnik na studiach uczony byłem prawie wyłącznie o chemii ale z kilkuletniej obserwacji doszedłem do wniosku ze wcale ona nie jest taka fajna, zacząłem szukać alternatywy pierw dla chemii w oborze dla krów później w uprawach
em sprawdza się rewelacyjnie natomiast nie stać mnie żeby 100 tyś rocznie zapłacić za em, wiec szukam alternatywy, w sposobach dziadka,

z mojej wiedzy wynika ze właściwie ukierunkowany proces fermentacji może dać produkt zbliżony właściwościami do em
jest to zgodne z zasadą jak pożywka taki szczep bakterii, nie będzie to może tak dokładny produkt jak em ale coś co też na pewno będzie miało pozytywne działanie,
właśnie z takim sposobem przywracania właściwości glebie wychodzi firma PRP Technilogi
ich produkty są pożywka

moją bolączką jest to ze nie znam dobrze języka angielskiego a pewnie w tym języku są już odpowiedzi na moje pytania
gosiaczek23
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 20:42

Post »

romawr - a jak zaaplikowałaś i kiedy Emy ?

Mam zakupioną gotową buteleczkę , ale nie zdążyłam użyć wiosną ?

Pozdrawiam
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Jeżeli miałaś już gotowe do zastosowania to trzeba ich zużyć szybko, nie pamiętam dokładnie ale tak do 10 dni lub coś koło tego.
Awatar użytkownika
oliwia99
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 lip 2010, o 22:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

EM ważne są 6 m-cy od daty produkcji (jest podana na każdej butelce) a od otwarcia do 2 tygodni trzeba zużyć. Proponuję po otwarciu w ciągu tych 2 tygodni trzymać je w ciemnym miejscu i w miarę chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętych butelkach których pojemność jest dostosowana do ilości posiadanej cieczy, tak żeby w butelce pozostało jak najmniej powietrza. Ja zawsze przelewam do mniejszych butelek i wlewam pod sam wierzch butelki i spuszczam do zbiornika z wodą deszczową znajdującego się w ziemi, w ten sposób zamawiam EM 2x w sezonie, a podlewam cały czas, sposób wg mnie sprawdzony. Nawet jeśli podlejesz EM które są przeterminowane, to szkody roślinom nie wyrządzisz. Miałam kiedyś przypadek że dostałam przeterminowane, po konsultacji z fachowcami w temacie, upewniłam się, że pomimo braku ważności są nadal dobre. Po czym poznać? Pachną w zasadzie tak samo, jak zepsute wino, dobre są klarowne, zepsute są mętne.
Pozdrawiam
Mariola
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Kontakt:

Post »

rolstudent pisze:
moją bolączką jest to ze nie znam dobrze języka angielskiego a pewnie w tym języku są już odpowiedzi na moje pytania
Sądzę że i polskiego również, ponieważ to jak piszesz to żenada i brak szacunku do siebie, a przede wszystkim do innych użytkowników forum. Na tym forum piszemy poprawną polszczyzną Regulamin forum § 3.2. Klawisz Alt i Shift nie gryzą, wierz mi na słowo.

Potraktuj tę informację jako pierwsze Ostrzeżenie, na razie bez wpisu.

Paweł Woynowski
Moderator
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
rolstudent
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Postaram się bardzie skopiąc nad poprawną pisownią, Polski nigdy nie był moją mocna stroną

Dawno dawno temu stosowaliśmy program PIP firmy chrisal, ich produkty mikrobiologiczne nie mają daty ważności, jest podana data produkcji od której podobno jest 5 lat ważności produktu. Na pytanie dlaczego tak długo odpowiedziano mi ze przecież te bakterie maja formy przetrwalnikowe i mogą być przechowywane przez tak długi okres, te produkty wyglądały zupełnie inaczej jak em, a to link do zaprzyjaźnionego sprzedawcy, w Polsce z tych produktów niesamowitą furorę robią spreje do stóp sam ich używam

http://www.pdhsobieraj.pl/index.php?id=chrisal
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Te które kupowałam od początku były mętne.. A ostatnio widziałam coś nowego, czy produkty Terra Biosa to to samo co EM? nie ma em w nazwie ale jest w opisie działania preparatów.
mineralek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 lut 2011, o 16:19

Post »

Mam pytanko, jak sie maja EMy do kompostu, w którym są dżdżownice kalifornijskie? Czy można nimi-Emami również taki kompost polewać? czy ktoś z Forumowiczów ma jakieś doświadczenia w tej dziedzinie :?: Bardzo proszę o podpowiedź :roll:
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”