Efektywne mikroorganizmy EM Cz.1
Efektywne mikroorganizmy EM Cz.1
Czy ktoś z Was używa EM'ów. Chciałabym podyskutować na ten temat bo mam pierwsze doświadczenia
Zastosowałam bakterie glebowe w lipcu ur. Działka po budowie. W glinę po wykopach robiłam dołki, dosypywałam lepszej ziemi i sadziłam kwiaty bo marzyło mi się kolorowo koło domu. Mój ojciec pukał się w głowę. Nie było tak źle tylko z wsiąkaniem wody i pieleniem była tragedia, bo trudno było rozwalić bryłę gliny żeby wyrwać korzenie szczególnie perzu.
Później weszłam z EM?ami. Zlałam kilka razy. Nie był to dobry dla nich rok bo strasznie suchy. Pierwszy szok przeżyłam jak po wykopaniu groszku cukrowego zlałam EM?ami, przykryłam czarną folią i pojechałam na wakacje. Po miesiącu wykopałam większość warzyw i posiałam gorczyce. Gorczyca wschodziła tak, że był wyraźnie zieleniutki kwadrat, gdzie uprzednio było zlane i przykryte folią. Reszta miała różnej wielkości puste placki. Drugi szok przeżyłam gdy zobaczyłam kompost mojego ojca po zastosowaniu EM?ów. Po 8 tygodniach ? ziemia rozsypana na piasek! U mnie nie było tak dobrego efektu, bo nie miałam szczelnie przykrytego kompostu. Największy szok przeżyłam wiosną, kiedy pieliłam kwiatki, o których pisałam na początku. Ziemia - piasek, chwasty wyrywałam z najdrobniejszymi korzonkami ? po prostu nie do wiary.
Teraz szukam tych, którzy też działają z EM ami, bo słyszałam, że można robić roztwory roślinne, służące do ochrony roślin. I chętnie bym poeksperymentowała, bo jestem ?pro eko?. Na razie udało mi się zwalczyć mszyce na róży (zielone) roztworem EM-5 + serwatka. Ograniczyły się też na bobie (czarne), ale nie całkiem, więc szukam kogoś z doświadczeniem w tej materii. Uratowałam też świerka KUNIKę, który z niewiadomych przyczyn żółknął i obsychał.
Zachęcam do poczytania
Później weszłam z EM?ami. Zlałam kilka razy. Nie był to dobry dla nich rok bo strasznie suchy. Pierwszy szok przeżyłam jak po wykopaniu groszku cukrowego zlałam EM?ami, przykryłam czarną folią i pojechałam na wakacje. Po miesiącu wykopałam większość warzyw i posiałam gorczyce. Gorczyca wschodziła tak, że był wyraźnie zieleniutki kwadrat, gdzie uprzednio było zlane i przykryte folią. Reszta miała różnej wielkości puste placki. Drugi szok przeżyłam gdy zobaczyłam kompost mojego ojca po zastosowaniu EM?ów. Po 8 tygodniach ? ziemia rozsypana na piasek! U mnie nie było tak dobrego efektu, bo nie miałam szczelnie przykrytego kompostu. Największy szok przeżyłam wiosną, kiedy pieliłam kwiatki, o których pisałam na początku. Ziemia - piasek, chwasty wyrywałam z najdrobniejszymi korzonkami ? po prostu nie do wiary.
Teraz szukam tych, którzy też działają z EM ami, bo słyszałam, że można robić roztwory roślinne, służące do ochrony roślin. I chętnie bym poeksperymentowała, bo jestem ?pro eko?. Na razie udało mi się zwalczyć mszyce na róży (zielone) roztworem EM-5 + serwatka. Ograniczyły się też na bobie (czarne), ale nie całkiem, więc szukam kogoś z doświadczeniem w tej materii. Uratowałam też świerka KUNIKę, który z niewiadomych przyczyn żółknął i obsychał.
Zachęcam do poczytania
- mikrobia
- 200p
- Posty: 255
- Od: 24 maja 2007, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław/Syców
- Kontakt:
Efektywne Mikroorganizmy
Witam! Udzielę wszelkich rad w związku z PM. Mikroorganizmy można zastosować jako nawóz - środek poprawiający właściwości gleby, środek ochrony przeciw patogenom i szkodnikom, probiotyk dla zwierząt...
Najlepszym ogrodnikiem jest natura. LD Probiotics apifarma.pl
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...
- mikrobia
- 200p
- Posty: 255
- Od: 24 maja 2007, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław/Syców
- Kontakt:
Efektywne Mikroorganizmy
Jasne!
Generalnie chodzi o to, że mikroorganizmy spełniają szalenie ważna rolę w uprawie roslin a niewielu zdaje sobie z tego sprawę...co mnie w sumie dziwi. Jeżeli wyobrazimy sobie, że na obszarze 1 hektara w warstwie 30 cm gleby znajduje się około 19 ton! (mniej więcej 6 dużych przyczep) mikroorganizmów i jest ich tym więcej im żyźniejsza jest gleba, to zdamy sobie sprawę z tego, że ich obecność w glebie nie jest zupełnie obojętna dla roślin....w glebach nawożonych "chemią", gdzie stosuje się chemiczne środki ochrony roślin i wapnowanie mikroorganizmy są zabijane (zostaje ich około 3 tony/ha), zatrzymuje się najwazniejszy proces:proces tworzenia próchnicy. Należy dodać, że mikroorganizmy"niedobre" są bardziej odporne na chemię i ostają się w glebie w większych ilościach. Rezultatem tych niekorzystnych przemian w biosferze jest degeneracja gleby. Pzrypominam, że w glebie zdegenerowanej jest około 2%próchnicy a w żyznej - 5%.
Przejdźmy do konkretów: wprowadzając Efektywne Mikroorganizmy nie robimy nic innego , jak tylko zwiększamy ilość pożytecznych mikroorganizmów w glebie.
1.E.Mikroorganizmy przeprowadzają proces humifikacji - wzbogacając glebę w próchnicę,
2. Przeprowadzają proces mineralizacji - wprowadzając w obieg najważniejsze pierwiastki:N,P,K,S,C
2.cd Przeprowadzają niedostępne formy roślinnego"pokarmu" w formy dostępne-szczególnie azot!!!
3. Dzięki zwiększonej ilosci próchnicy i wiekszej ilosci kapilar w glebie - ma ona większą pojemność wodną - co jest bardzo istotne w okresach suchych
4. E.Mikroorganizmy poprawiają strukturę gleby, gdyz wytwarzają śluzy zlepiające drobinki ziemi - gleba robi się gruzełkowata, chyba nie muszę wyjaśniać:( nie zasklepia się, nie zbryla)
5. Dzięki gruzełkowatej strukturze do głębszych warstw ziemi dochodzi większa ilość tlenu, rozwijają się tlenowce, roślina "wypuszcza"większe ilości włośników - i czerpie pokarm z głębszych warstw (wiadomo, że zdrowy korzeń -to odpowiednia podstawa dla zdrowej rośliny)
6. Bakterie fotosyntetyzujące zawarte w EM wiążą azot z atmosfery wzbogacając glebę
7. Duża ilość EM zasiedla glebę nie dając szans na rozwój patogenom (EM wydzielają do podłoza antybotyki, bakteriocyny, kwasy itp - to zabija lub/i powstrzymuje patogeny)
8. Mikroorganizmy te lokalizują sie głównie w ryzosferze(przy korzeniach) dostarczając bezposrednio w to miejsce subs. odżywczych dla rośliny
9. Mikroorgganizmy wydzielają do podłoża hormony wzrostu (np. kwas giberelinowy), hormony te są w 100% naturalne i działają szczególnie w sferze wierzchołkowej
10. Mikroorganizmy wydzielają szereg substancji antyoksydacyjnych - ma to szczególne znaczenie, ponieważ tworzą one niejako płaszcz ochronny na roślinie (po oprysku) przeciw owadom, które wolą rośliny o wysokim stopniu utlenienia (na przykład jaja owadów zniesione na roślinę o wysokim stopniu antyoksydacyjnym nie rozwijają się)
11. Mikroorganizmy wydzielają substancje owadobójcze, które mogą być specyficzne w stosunku do gatunku!!! nie wyżądzając szkody innym organizmom
.......jest jeszcze więcej tego.......
12. Ziarno, kłącza, bulwy zaprawione EM równo i szybko wschodzi, jest odporne na grzyba
13. Po oprysku EM obserwuje się budzenie się pączków "tzw. śpiących"
14. Z EM można przygotowywać komposty, wyciągi roślinne, gnojowicę, oborniki...nie palące roslin - tylko silnie nawożące i chroniące przed grzbami itp...
Mogłabym jeszcze wymieniać długo, ja wiem, że niektórzy podchodzą do tego tak:"Jak cos jest do wszystkiego, to jest do niczego", ale w tym przypadku mamy do czynienia z naturą!!!
Strasznie mnie dziwi ten brak wiedzy u niektórych ogrodników, rolników....no cóż...ignorancja w parze z brakiem zrozumienia...niestety to są sprawy trudne, ja je tu przedstawiłam bardzo pobieżnie, normalnie jak robię prezentację, to muszę tłumaczyć ludziom wszystko od poczatku, bo wiedza mikrobiologiczna jest u nich słabiutka, ogranicza sie pzrede wszystkim do nitraginy lub mykoryzy, ale te preparaty są złożone z jednego gatunku mikroorganizmów a EM to kompleks, stosowany za granica już od 25 lat(120 państw) w polsce dopiero na większą skalę od pół roku
Generalnie chodzi o to, że mikroorganizmy spełniają szalenie ważna rolę w uprawie roslin a niewielu zdaje sobie z tego sprawę...co mnie w sumie dziwi. Jeżeli wyobrazimy sobie, że na obszarze 1 hektara w warstwie 30 cm gleby znajduje się około 19 ton! (mniej więcej 6 dużych przyczep) mikroorganizmów i jest ich tym więcej im żyźniejsza jest gleba, to zdamy sobie sprawę z tego, że ich obecność w glebie nie jest zupełnie obojętna dla roślin....w glebach nawożonych "chemią", gdzie stosuje się chemiczne środki ochrony roślin i wapnowanie mikroorganizmy są zabijane (zostaje ich około 3 tony/ha), zatrzymuje się najwazniejszy proces:proces tworzenia próchnicy. Należy dodać, że mikroorganizmy"niedobre" są bardziej odporne na chemię i ostają się w glebie w większych ilościach. Rezultatem tych niekorzystnych przemian w biosferze jest degeneracja gleby. Pzrypominam, że w glebie zdegenerowanej jest około 2%próchnicy a w żyznej - 5%.
Przejdźmy do konkretów: wprowadzając Efektywne Mikroorganizmy nie robimy nic innego , jak tylko zwiększamy ilość pożytecznych mikroorganizmów w glebie.
1.E.Mikroorganizmy przeprowadzają proces humifikacji - wzbogacając glebę w próchnicę,
2. Przeprowadzają proces mineralizacji - wprowadzając w obieg najważniejsze pierwiastki:N,P,K,S,C
2.cd Przeprowadzają niedostępne formy roślinnego"pokarmu" w formy dostępne-szczególnie azot!!!
3. Dzięki zwiększonej ilosci próchnicy i wiekszej ilosci kapilar w glebie - ma ona większą pojemność wodną - co jest bardzo istotne w okresach suchych
4. E.Mikroorganizmy poprawiają strukturę gleby, gdyz wytwarzają śluzy zlepiające drobinki ziemi - gleba robi się gruzełkowata, chyba nie muszę wyjaśniać:( nie zasklepia się, nie zbryla)
5. Dzięki gruzełkowatej strukturze do głębszych warstw ziemi dochodzi większa ilość tlenu, rozwijają się tlenowce, roślina "wypuszcza"większe ilości włośników - i czerpie pokarm z głębszych warstw (wiadomo, że zdrowy korzeń -to odpowiednia podstawa dla zdrowej rośliny)
6. Bakterie fotosyntetyzujące zawarte w EM wiążą azot z atmosfery wzbogacając glebę
7. Duża ilość EM zasiedla glebę nie dając szans na rozwój patogenom (EM wydzielają do podłoza antybotyki, bakteriocyny, kwasy itp - to zabija lub/i powstrzymuje patogeny)
8. Mikroorganizmy te lokalizują sie głównie w ryzosferze(przy korzeniach) dostarczając bezposrednio w to miejsce subs. odżywczych dla rośliny
9. Mikroorgganizmy wydzielają do podłoża hormony wzrostu (np. kwas giberelinowy), hormony te są w 100% naturalne i działają szczególnie w sferze wierzchołkowej
10. Mikroorganizmy wydzielają szereg substancji antyoksydacyjnych - ma to szczególne znaczenie, ponieważ tworzą one niejako płaszcz ochronny na roślinie (po oprysku) przeciw owadom, które wolą rośliny o wysokim stopniu utlenienia (na przykład jaja owadów zniesione na roślinę o wysokim stopniu antyoksydacyjnym nie rozwijają się)
11. Mikroorganizmy wydzielają substancje owadobójcze, które mogą być specyficzne w stosunku do gatunku!!! nie wyżądzając szkody innym organizmom
.......jest jeszcze więcej tego.......
12. Ziarno, kłącza, bulwy zaprawione EM równo i szybko wschodzi, jest odporne na grzyba
13. Po oprysku EM obserwuje się budzenie się pączków "tzw. śpiących"
14. Z EM można przygotowywać komposty, wyciągi roślinne, gnojowicę, oborniki...nie palące roslin - tylko silnie nawożące i chroniące przed grzbami itp...
Mogłabym jeszcze wymieniać długo, ja wiem, że niektórzy podchodzą do tego tak:"Jak cos jest do wszystkiego, to jest do niczego", ale w tym przypadku mamy do czynienia z naturą!!!
Strasznie mnie dziwi ten brak wiedzy u niektórych ogrodników, rolników....no cóż...ignorancja w parze z brakiem zrozumienia...niestety to są sprawy trudne, ja je tu przedstawiłam bardzo pobieżnie, normalnie jak robię prezentację, to muszę tłumaczyć ludziom wszystko od poczatku, bo wiedza mikrobiologiczna jest u nich słabiutka, ogranicza sie pzrede wszystkim do nitraginy lub mykoryzy, ale te preparaty są złożone z jednego gatunku mikroorganizmów a EM to kompleks, stosowany za granica już od 25 lat(120 państw) w polsce dopiero na większą skalę od pół roku
Najlepszym ogrodnikiem jest natura. LD Probiotics apifarma.pl
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...
- mikrobia
- 200p
- Posty: 255
- Od: 24 maja 2007, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław/Syców
- Kontakt:
cd.
Początkowo nie chciałam pisać w tym temacie, bo Pani, która napisała pierwszy post podaje strony do firmy, z którą akurat nigdy nie współpracowałam , .... na temat mikroorganizmów nie uzyskacie jednak nigdzie lepszej i obiektywnej informacji niż u mnie !!! Jestem mikrobiologiem z wykształcenia (mikrobiologia żywności i techniczna, Akademia Rolnicza we Wrocławiu) i z zainteresowania tematem odpowiem na pytania. Wanda. W razie pytań "walcie" prosto do mnie.....aha i jeszcze jedno...trudno szukać tych preparatów w sklepach...sklepy oferujące "chemię" - coś na czym zbudowały swoje imperia (!), nie chcą sprzedawać czegoś, co ma "chemię" wyeliminować (przynajmniej ograniczyć) , poza tym to jest trochę tak, jakby otworzyć aptekę samoobsługową....tak się nie da - tu trzeba indywidualnie podejść do klienta i jego potrzeb, każdy przypadek jest inny a tylko prawidłowe zastosowanie mikroorganizmów daje dobre efekty. Ceny w porównaniu z chemią są niskie (do samej regeneracji gleby około 5zł/ar = 100m2), cała kompleksowa ochrona to około 2-3 litry na ar (czyli do gleby, pryskanko na poplony, ścierniska, ochrona przed grzybami, patogenami i owadami, bejcowanie ziarna), oczywiście jak chcemy przygotować komposty, EM-Bokashi, wyciągi roślinne z mikroorganizmami to idzie trochę więcej, ale i tak są to niewielkie koszty.
Najlepszym ogrodnikiem jest natura. LD Probiotics apifarma.pl
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...
- Yaro32
- Przyjaciel Forum
- Posty: 1653
- Od: 15 wrz 2006, o 23:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: warmińsko - mazurskie
Interesujący temat. Jestem coraz bardziej zainteresowany kupnem i zastosowaniem. Mam w związku z tym pytanie ile EM potrzeba przygotować na 4 arową działkę w celu zastosowania na warzywa, byliny, róże, drzewka owocowe oraz trawnik. Czy można również stosować w celu podlania lub oprysku iglaków? Proszę o rozszerzenie tematu. Z góry dziękuje.
Pozdrawiam - Jarek
Pozdrawiam - Jarek
Jakie to wspaniałe uczucie być ojcem i mieć wspaniałą rodzinę.
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
Działka Anety, Jarka i Igorka (Yaro32)
- mikrobia
- 200p
- Posty: 255
- Od: 24 maja 2007, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław/Syców
- Kontakt:
Efektywne Mikroorganizmy
hehe! polecam wziąć od razu 25 litrów, bo wtedy cena jest 5zł/l (EMa), mniejsze ilości są droższe, wiadomo - koszty dojazdów- bo najczęsciej dowozimy sami. Z taką ilością to już można na 4 arach poszaleć:
dla uściślenia: (EMa to jest forma namnożona - gotowa do użytku, czyli do rozcieńczeń itp, EM-Farming - to forma dopiero do namnożenia- ale polecam już namnożoną- gdyż jak my np.ja namnażamy, to bierzemy odpowiedzialność za efekty!))
1. Przygotowanie gleby pod wysiew nasion i nasadzenia roślin.
Najlepiej ok. 3 tygodnie przed planowanym siewem należy polać ziemię stosując 50 ml EMa/m2 rozcieńczonym około 20-krotnie wodą. Ziemię należy utrzymywać w wilgotności, żeby nasiona chwastów pobudzone przez EM- zaczęły kiełkować. Kiedy pojawią się pierwsze rośliny, należy płytko wzruszyć grządkę, tak by usunąć chwasty tylko z górnej warstwy gleby. Głębszych warstw gleby nie należy ruszać, żeby kolejne nasiona chwastów nie zostały pobudzone do kiełkowania. Jeśli dzięki EM-wykiełkowała większość nasion z górnej warstwie gleby i zakłóciliśmy wzrost kiełków, to w późniejszej uprawie roślin będziemy mieli mniej problemów z pieleniem chwastów. (przypominam, że dobry ogrodnik potrafi "wykorzystać" chwasty robiąc z nich wyciągi !!!)
2.Zaprawianie (bejcowanie) nasion, bulw i kłączy EM
Każde nasiona należy bejcować EM, żeby je wzmocnić w fazie kiełkowania i wzrostu. Przygotowujemy roztwór w następujących proporcjach: 100 ml. EMa na 1 litr wody. Umieszczamy nasiona w roztworze lub polewamy nasiona roztworem tak, aby były wilgotne przez:
• 20–30 minut w przypadku nasion drobnych (np. rzepak, koniczyna, marchew, kwiaty itd.)
• 30–60 minut w przypadku nasion średniej wielkości np. ziarno zbóż (ok. 1 litra EMa na 100 kg ziarna),
• 2–3 godziny w przypadku nasion dużych takich jak: groch, dynia, kukurydza, bób,
• 2–3 godziny kłącza, bulwy.
Należy wysiewać nasiona tak wilgotne, jak tylko jest to możliwe z uwagi na technologię wysiewu. Zaprawione nasiona szybciej wykiełkują, natomiast wyrosłe z nich rośliny lepiej się krzewią
i są odporniejsze na choroby w tym na choroby grzybowe.
3. Przykłady zastosowania EM-Farming w wybranych uprawach.
Pomidory -tu można oczekiwać szybkich efektów bez wkładania wysiłku
w uprawę. Sukcesy można będzie zaobserwować pod względem zdrowia roślin, wzrostu, smaku i trwałości. Pomidory z użyciem EM są mniej podatne na brunatną zgniliznę, a jeśli już się ona pojawia to przebiega łagodniej, a u roślin nadal obserwowano silny wzrost. Żeby rośliny dobrze się rozwijały należy przy sadzeniu rozsady zamoczyć korzenie roślin w roztworze EMa 1:10.
W fazie wzrostu 1 x w tygodniu podlewać rośliny roztworem wodnym EMa w proporcji 1 litr. EMa na 50 litrów wody.
Oprócz dawek EM-Farming istotne jest stosowanie się do kilku podstawowych zasad:
Najpóźniej w drugim dniu kwitnienia należy zerwać z łodygi najniżej rosnące liście, żeby podczas deszczu grzyby nie przeniknęły z ziemi na liście. Dobrze jest osłaniać rośliny przed deszczem, ponieważ kwiaty niektórych gatunków nie tolerują wilgoci.
Ziemniaki
Ziemniaki z EM-Farming bujniej rosną, są zdrowsze, smaczniejsze, lepiej się przechowują. Przed sadzeniem dobrze jest ziemniaki zaprawić (np. zanurzyć w plastikowej skrzynce)w roztworze EMa z wodą w proporcji 1:10.
Rosnące już ziemniaki należy opryskiwać co 3 tygodnie roztworem EMa w ilości 0,2 litra. na 1 ar, rozmieszane w 10 litrach wody.
Dobre efekty daje również opryskiwanie roślin wyciągami z ziół sfermentowanymi z udziałem EM-Farming jako środek ochrony naci przed zarazą ziemniaczaną.
Sałata
Po zastosowaniu EM-Farming (podlewanie, zraszanie) warzywa nie tylko bujniej rosną, są mocniejsze i znacznie smaczniejsze, lecz także dłużej dają się przechowywać dzięki zwiększonej ilości antyutleniaczy. Sałata z EM-Farming lepiej także znosi transport. (przed wysyłką główki sałaty umyć w wodzie z EMa 1:10 000).
Po wysianiu marchwi do przygotowanej gleby należy ponownie podlać grządkę roztworem EMa 1:50 i powtarzać ten zabieg, co 4 tygodnie. Marchew będzie rosła równomiernie, jej plon wzrośnie, smak stanie się bardziej intensywny. Polepsza się także trwałość podczas przechowywania, marchew dobrze się przechowuje aż do wiosny.
4. Trawniki-. EM można z dobrym skutkiem stosować także do regeneracji trawnika. Dzięki regularnemu podlewaniu trawnika roztworem EMa zauważy się jego szybszy wzrost, soczystą zieleń, mniejszą podatność na choroby, zdolność do szybszej regeneracji, zwiększoną masę korzeniową.Do podlewania/zraszania 1 ara tj. 100 m2 trawnika należy użyć:
- pierwszy raz: 1 litr EMa w rozcieńczeniu min. 20-krotnym,
- następnie 0,5 litra .EMa w rozcieńczeniu również 20-krotnym. Zabieg powtarzać najpierw, co 3 tygodnie potem, co 2 miesiące.
5. Zwalczanie chorób grzybowych: EM 5 można sporządzić samodzielnie. W tym celu należy przygotować:
- plastikowy pojemnik
- 1 litr EMa, 1 litr wody
- po 100 mililitrów alkoholu min. 40% i octu.
Wszystko wymieszać razem, szczelnie zamknąć i pozostawić, żeby sfermentowało (fermentacja jest bardzo słaba, trwa około 1-2 tygodni). Dla wzmocnienia działania można dodać różne rośliny, np. pokrzywa, czosnek, liść babki. Przed użyciem EM5 należy rozcieńczyć się w wodzie w proporcjach
1: 300-500 (30– 50 mililitrów EM5 na ½ l wody), po czym opryskać się całą roślinę. Na większych powierzchniach stosuje się 2-5 litrów EM5 na 1 ha rozcieńczonych w 500 litrach wody.
dla uściślenia: (EMa to jest forma namnożona - gotowa do użytku, czyli do rozcieńczeń itp, EM-Farming - to forma dopiero do namnożenia- ale polecam już namnożoną- gdyż jak my np.ja namnażamy, to bierzemy odpowiedzialność za efekty!))
1. Przygotowanie gleby pod wysiew nasion i nasadzenia roślin.
Najlepiej ok. 3 tygodnie przed planowanym siewem należy polać ziemię stosując 50 ml EMa/m2 rozcieńczonym około 20-krotnie wodą. Ziemię należy utrzymywać w wilgotności, żeby nasiona chwastów pobudzone przez EM- zaczęły kiełkować. Kiedy pojawią się pierwsze rośliny, należy płytko wzruszyć grządkę, tak by usunąć chwasty tylko z górnej warstwy gleby. Głębszych warstw gleby nie należy ruszać, żeby kolejne nasiona chwastów nie zostały pobudzone do kiełkowania. Jeśli dzięki EM-wykiełkowała większość nasion z górnej warstwie gleby i zakłóciliśmy wzrost kiełków, to w późniejszej uprawie roślin będziemy mieli mniej problemów z pieleniem chwastów. (przypominam, że dobry ogrodnik potrafi "wykorzystać" chwasty robiąc z nich wyciągi !!!)
2.Zaprawianie (bejcowanie) nasion, bulw i kłączy EM
Każde nasiona należy bejcować EM, żeby je wzmocnić w fazie kiełkowania i wzrostu. Przygotowujemy roztwór w następujących proporcjach: 100 ml. EMa na 1 litr wody. Umieszczamy nasiona w roztworze lub polewamy nasiona roztworem tak, aby były wilgotne przez:
• 20–30 minut w przypadku nasion drobnych (np. rzepak, koniczyna, marchew, kwiaty itd.)
• 30–60 minut w przypadku nasion średniej wielkości np. ziarno zbóż (ok. 1 litra EMa na 100 kg ziarna),
• 2–3 godziny w przypadku nasion dużych takich jak: groch, dynia, kukurydza, bób,
• 2–3 godziny kłącza, bulwy.
Należy wysiewać nasiona tak wilgotne, jak tylko jest to możliwe z uwagi na technologię wysiewu. Zaprawione nasiona szybciej wykiełkują, natomiast wyrosłe z nich rośliny lepiej się krzewią
i są odporniejsze na choroby w tym na choroby grzybowe.
3. Przykłady zastosowania EM-Farming w wybranych uprawach.
Pomidory -tu można oczekiwać szybkich efektów bez wkładania wysiłku
w uprawę. Sukcesy można będzie zaobserwować pod względem zdrowia roślin, wzrostu, smaku i trwałości. Pomidory z użyciem EM są mniej podatne na brunatną zgniliznę, a jeśli już się ona pojawia to przebiega łagodniej, a u roślin nadal obserwowano silny wzrost. Żeby rośliny dobrze się rozwijały należy przy sadzeniu rozsady zamoczyć korzenie roślin w roztworze EMa 1:10.
W fazie wzrostu 1 x w tygodniu podlewać rośliny roztworem wodnym EMa w proporcji 1 litr. EMa na 50 litrów wody.
Oprócz dawek EM-Farming istotne jest stosowanie się do kilku podstawowych zasad:
Najpóźniej w drugim dniu kwitnienia należy zerwać z łodygi najniżej rosnące liście, żeby podczas deszczu grzyby nie przeniknęły z ziemi na liście. Dobrze jest osłaniać rośliny przed deszczem, ponieważ kwiaty niektórych gatunków nie tolerują wilgoci.
Ziemniaki
Ziemniaki z EM-Farming bujniej rosną, są zdrowsze, smaczniejsze, lepiej się przechowują. Przed sadzeniem dobrze jest ziemniaki zaprawić (np. zanurzyć w plastikowej skrzynce)w roztworze EMa z wodą w proporcji 1:10.
Rosnące już ziemniaki należy opryskiwać co 3 tygodnie roztworem EMa w ilości 0,2 litra. na 1 ar, rozmieszane w 10 litrach wody.
Dobre efekty daje również opryskiwanie roślin wyciągami z ziół sfermentowanymi z udziałem EM-Farming jako środek ochrony naci przed zarazą ziemniaczaną.
Sałata
Po zastosowaniu EM-Farming (podlewanie, zraszanie) warzywa nie tylko bujniej rosną, są mocniejsze i znacznie smaczniejsze, lecz także dłużej dają się przechowywać dzięki zwiększonej ilości antyutleniaczy. Sałata z EM-Farming lepiej także znosi transport. (przed wysyłką główki sałaty umyć w wodzie z EMa 1:10 000).
Po wysianiu marchwi do przygotowanej gleby należy ponownie podlać grządkę roztworem EMa 1:50 i powtarzać ten zabieg, co 4 tygodnie. Marchew będzie rosła równomiernie, jej plon wzrośnie, smak stanie się bardziej intensywny. Polepsza się także trwałość podczas przechowywania, marchew dobrze się przechowuje aż do wiosny.
4. Trawniki-. EM można z dobrym skutkiem stosować także do regeneracji trawnika. Dzięki regularnemu podlewaniu trawnika roztworem EMa zauważy się jego szybszy wzrost, soczystą zieleń, mniejszą podatność na choroby, zdolność do szybszej regeneracji, zwiększoną masę korzeniową.Do podlewania/zraszania 1 ara tj. 100 m2 trawnika należy użyć:
- pierwszy raz: 1 litr EMa w rozcieńczeniu min. 20-krotnym,
- następnie 0,5 litra .EMa w rozcieńczeniu również 20-krotnym. Zabieg powtarzać najpierw, co 3 tygodnie potem, co 2 miesiące.
5. Zwalczanie chorób grzybowych: EM 5 można sporządzić samodzielnie. W tym celu należy przygotować:
- plastikowy pojemnik
- 1 litr EMa, 1 litr wody
- po 100 mililitrów alkoholu min. 40% i octu.
Wszystko wymieszać razem, szczelnie zamknąć i pozostawić, żeby sfermentowało (fermentacja jest bardzo słaba, trwa około 1-2 tygodni). Dla wzmocnienia działania można dodać różne rośliny, np. pokrzywa, czosnek, liść babki. Przed użyciem EM5 należy rozcieńczyć się w wodzie w proporcjach
1: 300-500 (30– 50 mililitrów EM5 na ½ l wody), po czym opryskać się całą roślinę. Na większych powierzchniach stosuje się 2-5 litrów EM5 na 1 ha rozcieńczonych w 500 litrach wody.
Najlepszym ogrodnikiem jest natura. LD Probiotics apifarma.pl
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...
- mikrobia
- 200p
- Posty: 255
- Od: 24 maja 2007, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław/Syców
- Kontakt:
cd
oczywiście tych info jest więcej ale nie sposób wszystkiego tu przytoczyć. Jak widać rozcieńczenia są na tyle duże, że wystarczy tych 25 litrów i do sporządzenia wyciągów i EM-bokashi (super nawóz z odpadów organicznych - w tym kuchennych), jak ktoś jest zainteresowany to dajcie znać, jutro napiszę odpowiedź. dobrej nocy!
Przepraszam za błędy, mam nadzieję, że oprócz tej Pani, która domnie napisała...nikogo innego oczy nie bolą
Przepraszam za błędy, mam nadzieję, że oprócz tej Pani, która domnie napisała...nikogo innego oczy nie bolą
Najlepszym ogrodnikiem jest natura. LD Probiotics apifarma.pl
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...
- mikrobia
- 200p
- Posty: 255
- Od: 24 maja 2007, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław/Syców
- Kontakt:
Efektywne mikroorganizmy
Jest to ponad 80 szczepów różnych mikroorganizmów: tlenowych i beztlenowych, głównie *bakterie fotosyntetyzujące (tworzą przy udziale światła słonecznego i dwótlenku węglata oraz innych subs. pożyteczne dla roślin substancje pokarmowe)
*bakterie kwasu mlekowego (hamują w środowisku rozwój takich drobnoustrojów, jak: fusarium, eneterokoki, salmonella, bakterie coli..., przyspieszają rozkład materii organicznej..
*drożdże - syntetyzują hormony i enzymy aktywizujące podział komórek
*promieniowce -przyspieszają wiązanie azotu przez Azotobacter i wydzielają antybiotyki
*grzyby fermentujące - przyspieszają rozkład mat. organicznej i wydzielają subs. tłumiące brzydkie zapachy...
........to tak bardzo skrótowo..........
Wyizolował je profesor Teruo Higa z uniwersytetu w Ryukyus na wyspie Okinawa w Japonii. nie jest on mikrobiologiem ale ogrodnikiem i przez kilka lat szukał przyczyny tego, że na wyspie tej roślinność jest bardzo bujna, ludzie są zdrowsi a odsetek ludzi ponadstuletnich jest najwyższy na świecie. Domyślał się, że chodzi o specyficzne mikrobu żyjące w tamtej glebie.
Pracował bardzo długo, najpierw na pojedyńczych szczepach, przebadał ich bardzo dużo, ale nic mu nie wychodzilo, jak już coś sprawdzało się w laboratorium, to nie chciało działać w śrdowisku.......każdy z przebadanych szczepów wyrzucał na trawnik rzed uczelnią......i oczywiscie przypadek srawił, że po pewnym czasie na trawniku zaczęly sie dziać dziwne rzeczy: trawa w miejscu wylewania mikrobów rosła lepiej, była mocniejsza, lepiej wybarwiona niż w innych miejscach
Doszedł do wniosku, że szczepionka musi być wielogatunkowa!!! by mogła zasiedlić i zdominować niszę ekologiczną, w przeciwnym wypadku - pojedyńczy szczep nie ma możliwości dominować nad innymi , po prostu nie ma szans
Pracował kolejnych kilka lat nad składem, by był on jak najefektywniejszy - stąd nazwa "efektywne"
Wykorzystywał mikroorganizmy nie z "bibliotek czysztych kultur" - bo jest coś takiego, tylko z ziemi, drzew , konarów, żwacza krów i przetwórni mleczarskich znajdujących się na wyspie Okinawa. .....
Po latach pracy zestawił szczepionkę. Jak już wspomniałam w swoim artykule rozwój nauk mikrobiologicznych był bardzo powolny w porównainiu z chemią, na dzień dzisiejszy jest odwrotnie, biotechnologia to dziedzina nauki najintensywniej rozwijająca się.
*bakterie kwasu mlekowego (hamują w środowisku rozwój takich drobnoustrojów, jak: fusarium, eneterokoki, salmonella, bakterie coli..., przyspieszają rozkład materii organicznej..
*drożdże - syntetyzują hormony i enzymy aktywizujące podział komórek
*promieniowce -przyspieszają wiązanie azotu przez Azotobacter i wydzielają antybiotyki
*grzyby fermentujące - przyspieszają rozkład mat. organicznej i wydzielają subs. tłumiące brzydkie zapachy...
........to tak bardzo skrótowo..........
Wyizolował je profesor Teruo Higa z uniwersytetu w Ryukyus na wyspie Okinawa w Japonii. nie jest on mikrobiologiem ale ogrodnikiem i przez kilka lat szukał przyczyny tego, że na wyspie tej roślinność jest bardzo bujna, ludzie są zdrowsi a odsetek ludzi ponadstuletnich jest najwyższy na świecie. Domyślał się, że chodzi o specyficzne mikrobu żyjące w tamtej glebie.
Pracował bardzo długo, najpierw na pojedyńczych szczepach, przebadał ich bardzo dużo, ale nic mu nie wychodzilo, jak już coś sprawdzało się w laboratorium, to nie chciało działać w śrdowisku.......każdy z przebadanych szczepów wyrzucał na trawnik rzed uczelnią......i oczywiscie przypadek srawił, że po pewnym czasie na trawniku zaczęly sie dziać dziwne rzeczy: trawa w miejscu wylewania mikrobów rosła lepiej, była mocniejsza, lepiej wybarwiona niż w innych miejscach
Doszedł do wniosku, że szczepionka musi być wielogatunkowa!!! by mogła zasiedlić i zdominować niszę ekologiczną, w przeciwnym wypadku - pojedyńczy szczep nie ma możliwości dominować nad innymi , po prostu nie ma szans
Pracował kolejnych kilka lat nad składem, by był on jak najefektywniejszy - stąd nazwa "efektywne"
Wykorzystywał mikroorganizmy nie z "bibliotek czysztych kultur" - bo jest coś takiego, tylko z ziemi, drzew , konarów, żwacza krów i przetwórni mleczarskich znajdujących się na wyspie Okinawa. .....
Po latach pracy zestawił szczepionkę. Jak już wspomniałam w swoim artykule rozwój nauk mikrobiologicznych był bardzo powolny w porównainiu z chemią, na dzień dzisiejszy jest odwrotnie, biotechnologia to dziedzina nauki najintensywniej rozwijająca się.
Najlepszym ogrodnikiem jest natura. LD Probiotics apifarma.pl
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...
- mikrobia
- 200p
- Posty: 255
- Od: 24 maja 2007, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław/Syców
- Kontakt:
Efektywne mikroorganizmy
Oczywiście Teruo Higa najpierw wyszedł z założenia, że skoro w ekosystemie znajdują się mikroorganizmy "złe" czyli prowadzace proces rozkładu, gnicia, degradacji, degeneracji, chorobotwórcze i patogenne to muszą dla równowagi istnieć również mikroorganizmy "dobre" - prowadzące proces odnowy, regeneracji, wspierające zdrowie i życie roślin, zwierząt i człowieka. Już dziś wiemy, że się nie pomylił...coraz więcej mamy na rynku produktów zawierających "żywe kultury bakterii", których zadaniem jest podnoszenie odporności, zasiedlanie organizmu w celu eliminacj patogenów...np. lacidofil, lakcid, laktovaginal....każdy dobry lekarz wie, że zapisując antybiotyki eliminuje florę zarówno chorobotórczą, jak i pożyteczną z naszego organizmu, zapisują więc lakcid i inne, każą jeść jogurty i kefiry - a po co? no właśnie po to, by na nowo wprowadzić min. bakterie kwasu mlekowego. W tym porównaniu EM są właśnie taką dobrą szczepionką a chemia - niczym innym, jak antybiotykiem, wyniszczającym wszystko!!
Każdy z wymienionych przeze mnie wcześniej mikroorganizmów ma spełniać określoną rolę, jako kompleks wzajemnie się uzepełniają w działaniu. Dzięki temu, że występuję "razem" posiadają ważną broń - specyficzne enzymy, dzięki którym mogą dominować nad innymi mikrobami, mogą żyć i rozwijać się nie tylko w glebie, czy na roślinie, ale także w tak drastycznych warunkach, jak: ścieki, gnojówki, oborniki, wysypiska śmieci
Dla przykładu podam tylko,że EM wykorzystano po tragedii Tsunami, aby nie wystąpiła tam żadna epidemia...tysiące rozkładających się szczątków ludzkich, zwierzęcych, roślinnych....Dzięki EM nic złego się nie stało!!
Oczywiście Efektywne Mikroorganizmy posiadają status GRAS-nie szkodzą człowiekowi...i atest PZH/HT 2052/2006
Każdy z wymienionych przeze mnie wcześniej mikroorganizmów ma spełniać określoną rolę, jako kompleks wzajemnie się uzepełniają w działaniu. Dzięki temu, że występuję "razem" posiadają ważną broń - specyficzne enzymy, dzięki którym mogą dominować nad innymi mikrobami, mogą żyć i rozwijać się nie tylko w glebie, czy na roślinie, ale także w tak drastycznych warunkach, jak: ścieki, gnojówki, oborniki, wysypiska śmieci
Dla przykładu podam tylko,że EM wykorzystano po tragedii Tsunami, aby nie wystąpiła tam żadna epidemia...tysiące rozkładających się szczątków ludzkich, zwierzęcych, roślinnych....Dzięki EM nic złego się nie stało!!
Oczywiście Efektywne Mikroorganizmy posiadają status GRAS-nie szkodzą człowiekowi...i atest PZH/HT 2052/2006
Najlepszym ogrodnikiem jest natura. LD Probiotics apifarma.pl
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...
EM-Foto-Album/mikrobia/
Kupię, sprzedam lub wymienię...