Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nezka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2007, o 19:21

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Post »

Izuniu ślicznie i kwitnąco.Lioliowec? Łał, ale ciekawa odmiana. I przepięknie wygląda skalniak. Żyje pełnią!!
Moja tiarella jakas taka opóźniona. Marna w tym roku.
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iza! TO jest na zdjęciu TWÓJ skalniak?! Oczom nie wierzę! Jeden rok minął i taki bujny! :shock: Gratuluję! Niesamowite! Miałaś świetny pomysł, coś pieknego! ;:63 Pamiętam bunkier zasypany ziemią i po kilka malutkich tam roślinek, które nie było pewne czy przeżyją tam, czy woda nie spłucze ziemi itd. A teraz - gotowe i jakie piękne! Prawdziwa ozdoba ogrodu!
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam wszystkich wieczorowa porą!
Mogę chyba powiedzieć, że jestem padnięta...Najpierw kilka godzin chodzenia wśród tłumu ludzi choć w otoczeniu pięknych roślin, a potem jeszcze działka. Targi uważam za udane. Wystawców dużo, rośliny różnorodne, ceny zeszłoroczne. Dla każdego coś fajnego było...
Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek

I na koniec nasza forumowa grupka:
Obrazek

Dzisiaj zrobiłam takie zakupy, że nie muszę biegać po działce by znaleźć im miejsce. Oprócz jednej rośliny (mekonops) wszystko wiem gdzie posadzę.
Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek - kupiłam czerwoną sasankę (?), 2 odmiany zawilców, 4 prymulki, 4 floksy na skalniak, serduszkę wspaniałą alba, mekonopsa i ubiorek wieczniezielony o jasnych liściach.

Niestety na skalniaku jest tak sucho ( jedna skała), że musiałam najpierw dobrze podlać. Jak wyciągnęłam wąż to podlałam od razu całą działkę. Mam nadzieję, że dziś już przymrozków nie będzie. Moje świeżo podlane i oblane rośliny mogą tego nie przeżyć...Prymule posadzone, a reszta jutro idzie do gruntu.

Ewuniu szkoda, że nie mogłaś być tam z nami...Mam nadzieję, że zaspokoiłam Twoją ciekawość. Pogodę mieliśmy ładną chociaż ten wiatr był "wredny" i momentami chciało głowę urwać. Pewnie wszystko już uporządkowałaś...

Cieszę się Moniko, że Ci się podobają. Są takie ogniste...Roślin cieniolubnych jest całe mnóstwo i Ty o tym wiesz najlepiej. Masz piękny leśny ogród. Z przyjemnością do niego zaglądam :D

Dziękuję Wando! Na ostatnim zdjęciu jest bodziszek żałobny. Bezobsługowa roślinka, która ma kwiaty nieduże, ale w ciekawym kolorze. Skalniak nieskończony, ale i tak jestem z niego dumna :oops:

Agnieszko-nezko to miłe co piszesz ;:196 Liliowiec jest jeszcze po poprzedniku. Jeśli reflektujesz, to po kwitnieniu mogę wysłać Ci kawałek. U Ciebie będzie kwitł jeszcze wcześniej. Kwiaty ma niewielkie w porównaniu do tych nowych odmian, ale jest niezawodny i...wczesny.Tę tiarellę mam już kilka lat, ostatnio kupiłam jeszcze jedną. W przeciwieństwie do żurawek mają też ładne kwiaty.

Aguś - to naprawdę Ty? Nawet nie wiesz jaką miłą niespodziankę zrobiłaś. Tak...to mój skalniak na bunkrze. Wymarzyłam go sobie i mam. Jeszcze z tydzień lub dwa i zrobi się naprawdę kolorowy. Niektóre rośliny tak się rozrastają, że muszę je ograniczać :wink: Pierwsza zima też była dużym stresem czy rośliny sobie na nim poradzą. Minęła druga zima i jest OK, choć nie bez strat.
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Iza szkoda ,że nie masz fotki tego ogromnego Rh koronę to chyba ze 2 metrową miał
hutkow
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 16:47

Post »

Witam Cię Izo!
Wy sobie urządzacie targi,kupujecie piękne kwiaty a u nas paskudna pogoda,cały dzień deszcz pada jest chłodno.Teraz termometr wskazuje 7,6 stopnia.Moja małżonka również dokonała zakupów kwiatów w Kauflandzie ale chyba będą czekały na posadzenie bo nie jeżdzimy na działkę aż nastąpi ciepełko.
Pozdrowienia Edward :wit
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mekonops... Och... Niezmiernie żałuję, że nie mogłam spotkać się z Wami (i nabyć mekonopsa :D). Cały dzień czekałam na zdjęcia z wyprawy, ale wieczorem byłam tak padnięta, że nie miałam siły na nic. Dlatego też nie mogę spać jak człowiek, bo wszystko mnie boli :D Wiem, że żyję :D Porządki przed domem prawie zakończone, teraz-za domem (a tam dwa razy tyle :)).
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Izuś, wiosna w pełni, piekne kwiaty na działce i do tego nowe nabytki będą pięknie pasowały do reszty. Też się skusiłam
z ciekawości w tym roku na mekonopsisa. Zobaczymy czy uda mu się zakwitnąć bo siedzi w donicy. On lubi kwaśną ziemię
i nie mam innego wyjścia jak go trzymać w donicy. Mój już ładnie podrósł od kwietnia, to może się doczekamy kwiatów?
Ponoć są niesamowite :shock:
Dobrze że na Twoim biegunie zimna nie było tym razem poważnych strat. :P We wrocławskim to dopiero tragedia. ;:224
Milutkiej niedzieli ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Witaj Izo popatrzyłam na wiosnę u Ciebie - ładnie i kolorowo.
Skalniak coraz bardziej mi się podoba, myślę,że i Ty cieszysz sie jego widokiem.
Jak nabyłam naszą działkę to były aż 3 skalniaki ale w takich miejscach,że można było zęby wybić chodząc po działce.
Może przez to,że narobiłam się przy ich likwidacji jak .... odechciało mi się tego typu aranżacji na długi czas. Teraz mam 2 ale małe które są tłem do wyższych nasadzeń.
Zakupy ... ??? jestem zdziwiona ich ilością (czytaj małe) bo nie przypominają tych z ub roku.
Jutro ruszam na działkę - w planie sadzenie ciemierników z doniczek, sianie ogórków skiełkowanych i fasoli szparagowej pnącej.
W tym roku mało sieje jednorocznych, tak jakoś przysypałam, poza tym coraz mniej planuje z nich korzystać. Jednak aksamitki w kilku odmianach muszą być.
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Witaj Izo. Widzę sezon zakupowy trwa. Nabytki świetne. Ja już ;:65 ;:65 ;:65 , gdyż za tydzień mamy we Wrocławiu wiosenny kiermasz, więc na pewno będą jakieś ciekawostki do kupienia. :D
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza, zajrzyj do mnie. Wstawiłam zdjęcia własną ręką :D Męczyłam się (a dziecko ze mną) i udało się, z czego jestem dumna, bo nigdy nie miałam z tym do czynienia. Jutro wstawię więcej :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Fajne zakupy zrobiłaś...Ja uwielbiam floksa szydlastego i też muszę kupić inne kolorki bo u mnie tylko róż i kawalątek białego...
A ze skalniaka to naprawdę możesz być dumna, odwaliłaś kawał dobrej roboty ;:63
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żałuję tylko, że nie umiem przesłać śpiewu skowronków lub, jak wczoraj wieczorem, rechotu żab i tej wielkiej ciszy, jaką mogę się cieszyć :D W dobrym miejscu mieszkam :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
pitertom
500p
500p
Od: 17 lut 2011, o 20:42

Post »

[quote="tu.ja"]Witam wszystkich wieczorowa porą!
Dzisiaj zrobiłam takie zakupy, że nie muszę biegać po działce by znaleźć im miejsce. Oprócz jednej rośliny (mekonops) wszystko wiem gdzie posadzę.

Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek - kupiłam czerwoną sasankę (?), 2 odmiany zawilców, 4 prymulki, 4 floksy na skalniak, serduszkę wspaniałą alba, mekonopsa i ubiorek wieczniezielony o jasnych liściach.

Niestety na skalniaku jest tak sucho ( jedna skała), że musiałam najpierw dobrze podlać. Jak wyciągnęłam wąż to podlałam od razu całą działkę. Mam nadzieję, że dziś już przymrozków nie będzie. Moje świeżo podlane i oblane rośliny mogą tego nie przeżyć...Prymule posadzone, a reszta jutro idzie do gruntu.[quote]

Super zakupy poczyniłaś Izo a ten mekanops :shock: normalnie zazdroszczę :cry:
Prymulki jakie? Siebolda widzę i chyba omszony a ten pozosytały jaki?
Skalniaczek imponujący ;:138
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Andrzejku - chyba chodziłyśmy innymi drogami, bo ja nie widziałam tego wielkiego rh :(
Witaj Edwardzie! U nas już dawno nie padało, a deszcz by się przydał. Ciepło jednak dopiero się zaczyna robić. Przez ostatni tydzień było tak zimno, że znów grzali w centralnym :roll: Teraz dla odmiany zapowiadają upały i jak tu nie zwariować przy takiej huśtawce pogodowej...
Dzięki Wiesiu, że zajrzałaś ;:196 Ten mekonops tak mi się wrył w pamięć, że jak tylko go dojrzałam to musiałam kupić :oops: Nawet nie pamiętałam jakich warunków potrzebuje - tylko te jego niebieskie kwiaty miałam przed oczami :wink: Dziękuje za mini wykład - przydał się. Też mam nadzieję ujrzeć kwiaty. Może jeszcze nie w tym roku, ani w przyszłym, ale za 2 lata chociaż. Dziwna sprawa, ale u mnie sporo bylin dopiero po 2 latach kwitnie :roll: Widocznie potrzebują dużo czasu by zaaklimatyzować się do warunków panujących u mnie. Tu jest dziwny klimat... Trzymam kciuki za twojego by jeszcze w tym roku zakwitł skoro ładnie rośnie!
Krysiu - Ty mnie nie podpuszczaj...Za miesiąc są kolejne targi :wink: Teraz byłam nastawiona na wiosenne byliny, bo to czas ich kwitnienia. Przynajmniej widać co się kupuje. Skalniak swój naprawdę lubię i troszkę "dopieszczam", ale zbyt wiele roślin tam już nie zmieści się. Likwidacji współczuję. To musiała być bardzo ciężka praca. Ja z jednorocznych coś tam wysieje do gruntu i na tym się skończy.
Ado - dziękuję! Targi i kiermasze - z nich trudno wrócić z pustymi rękoma ;:224 Jednak dobrze, że są. Internet internetem, ale rośliny lepiej kupuje się jak człowiek widzi co. U nas z ciekawostek widziałam cieszyniankę variegatę. Jednak cena zniechęciła mnie do zakupu. Aż taką fanka nowości nie jestem :;230
Ewuniu - byłam i widziałam Twoje fotki! Mi dzieci też czasem muszą pomagać przy komputerze. Wolę wtedy korzystać z pomocy syna. On mi mówi co mam robić i jakoś to idzie. Córka natomiast szybko wszystko robi sama i ja nadal nie wiem co i jak z takiego patrzenia. Nie wiedziałam, że marzy Ci się mekonops - szkoda...Kupiłabym i dla Ciebie. Ty tak nie zachwalaj swego miejsca na ziemi, bo zwalę Ci się z wizyta szybciej niż przypuszczasz...Ja czasem też żałuję, że nie można tak prosto przesłać tych wszystkich melodii i dźwięków. Uwielbiam ptasie koncerty ;:108
Dzięki Joluś za słowa uznania! Pamiętasz jak wyglądał ten bunkier...Betonowy koszmar. Floksiki też uwielbiam. Po raz pierwszy udało mi się kupić czerwonego, no prawie czerwonego. Myślę, że w przyszłym roku będę mogła już coś uszczknąć z nich jakbyś chciała.
Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek

Witaj Pawle w moich skromnych progach! Dwa pozostałe pierwiosnki to zarzyczkowy i japoński (?), który ponoć kwiaty ma piętrowo. Czyli to może być kandelabrowy...
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Izuniu - a ja Ci jeszcze coś jutro wyślę na skalniak :)
Zakupy cudne :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”