Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5
Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5
Izuniu ślicznie i kwitnąco.Lioliowec? Łał, ale ciekawa odmiana. I przepięknie wygląda skalniak. Żyje pełnią!!
Moja tiarella jakas taka opóźniona. Marna w tym roku.
Moja tiarella jakas taka opóźniona. Marna w tym roku.
- agape
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 lip 2008, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Iza! TO jest na zdjęciu TWÓJ skalniak?! Oczom nie wierzę! Jeden rok minął i taki bujny!
Gratuluję! Niesamowite! Miałaś świetny pomysł, coś pieknego!
Pamiętam bunkier zasypany ziemią i po kilka malutkich tam roślinek, które nie było pewne czy przeżyją tam, czy woda nie spłucze ziemi itd. A teraz - gotowe i jakie piękne! Prawdziwa ozdoba ogrodu!
- tu.ja

- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam wszystkich wieczorowa porą!
Mogę chyba powiedzieć, że jestem padnięta...Najpierw kilka godzin chodzenia wśród tłumu ludzi choć w otoczeniu pięknych roślin, a potem jeszcze działka. Targi uważam za udane. Wystawców dużo, rośliny różnorodne, ceny zeszłoroczne. Dla każdego coś fajnego było...
,
,
, 
I na koniec nasza forumowa grupka:

Dzisiaj zrobiłam takie zakupy, że nie muszę biegać po działce by znaleźć im miejsce. Oprócz jednej rośliny (mekonops) wszystko wiem gdzie posadzę.
,
,
,
- kupiłam czerwoną sasankę (?), 2 odmiany zawilców, 4 prymulki, 4 floksy na skalniak, serduszkę wspaniałą alba, mekonopsa i ubiorek wieczniezielony o jasnych liściach.
Niestety na skalniaku jest tak sucho ( jedna skała), że musiałam najpierw dobrze podlać. Jak wyciągnęłam wąż to podlałam od razu całą działkę. Mam nadzieję, że dziś już przymrozków nie będzie. Moje świeżo podlane i oblane rośliny mogą tego nie przeżyć...Prymule posadzone, a reszta jutro idzie do gruntu.
Ewuniu szkoda, że nie mogłaś być tam z nami...Mam nadzieję, że zaspokoiłam Twoją ciekawość. Pogodę mieliśmy ładną chociaż ten wiatr był "wredny" i momentami chciało głowę urwać. Pewnie wszystko już uporządkowałaś...
Cieszę się Moniko, że Ci się podobają. Są takie ogniste...Roślin cieniolubnych jest całe mnóstwo i Ty o tym wiesz najlepiej. Masz piękny leśny ogród. Z przyjemnością do niego zaglądam
Dziękuję Wando! Na ostatnim zdjęciu jest bodziszek żałobny. Bezobsługowa roślinka, która ma kwiaty nieduże, ale w ciekawym kolorze. Skalniak nieskończony, ale i tak jestem z niego dumna
Agnieszko-nezko to miłe co piszesz
Liliowiec jest jeszcze po poprzedniku. Jeśli reflektujesz, to po kwitnieniu mogę wysłać Ci kawałek. U Ciebie będzie kwitł jeszcze wcześniej. Kwiaty ma niewielkie w porównaniu do tych nowych odmian, ale jest niezawodny i...wczesny.Tę tiarellę mam już kilka lat, ostatnio kupiłam jeszcze jedną. W przeciwieństwie do żurawek mają też ładne kwiaty.
Aguś - to naprawdę Ty? Nawet nie wiesz jaką miłą niespodziankę zrobiłaś. Tak...to mój skalniak na bunkrze. Wymarzyłam go sobie i mam. Jeszcze z tydzień lub dwa i zrobi się naprawdę kolorowy. Niektóre rośliny tak się rozrastają, że muszę je ograniczać
Pierwsza zima też była dużym stresem czy rośliny sobie na nim poradzą. Minęła druga zima i jest OK, choć nie bez strat.
Mogę chyba powiedzieć, że jestem padnięta...Najpierw kilka godzin chodzenia wśród tłumu ludzi choć w otoczeniu pięknych roślin, a potem jeszcze działka. Targi uważam za udane. Wystawców dużo, rośliny różnorodne, ceny zeszłoroczne. Dla każdego coś fajnego było...
,
,
, 
I na koniec nasza forumowa grupka:

Dzisiaj zrobiłam takie zakupy, że nie muszę biegać po działce by znaleźć im miejsce. Oprócz jednej rośliny (mekonops) wszystko wiem gdzie posadzę.
,
,
,
- kupiłam czerwoną sasankę (?), 2 odmiany zawilców, 4 prymulki, 4 floksy na skalniak, serduszkę wspaniałą alba, mekonopsa i ubiorek wieczniezielony o jasnych liściach.Niestety na skalniaku jest tak sucho ( jedna skała), że musiałam najpierw dobrze podlać. Jak wyciągnęłam wąż to podlałam od razu całą działkę. Mam nadzieję, że dziś już przymrozków nie będzie. Moje świeżo podlane i oblane rośliny mogą tego nie przeżyć...Prymule posadzone, a reszta jutro idzie do gruntu.
Ewuniu szkoda, że nie mogłaś być tam z nami...Mam nadzieję, że zaspokoiłam Twoją ciekawość. Pogodę mieliśmy ładną chociaż ten wiatr był "wredny" i momentami chciało głowę urwać. Pewnie wszystko już uporządkowałaś...
Cieszę się Moniko, że Ci się podobają. Są takie ogniste...Roślin cieniolubnych jest całe mnóstwo i Ty o tym wiesz najlepiej. Masz piękny leśny ogród. Z przyjemnością do niego zaglądam
Dziękuję Wando! Na ostatnim zdjęciu jest bodziszek żałobny. Bezobsługowa roślinka, która ma kwiaty nieduże, ale w ciekawym kolorze. Skalniak nieskończony, ale i tak jestem z niego dumna
Agnieszko-nezko to miłe co piszesz
Aguś - to naprawdę Ty? Nawet nie wiesz jaką miłą niespodziankę zrobiłaś. Tak...to mój skalniak na bunkrze. Wymarzyłam go sobie i mam. Jeszcze z tydzień lub dwa i zrobi się naprawdę kolorowy. Niektóre rośliny tak się rozrastają, że muszę je ograniczać
-
andrzejek

- Od: 17 sie 2010, o 11:45
Iza szkoda ,że nie masz fotki tego ogromnego Rh koronę to chyba ze 2 metrową miał
-
hutkow

- Od: 24 sty 2011, o 16:47
Witam Cię Izo!
Wy sobie urządzacie targi,kupujecie piękne kwiaty a u nas paskudna pogoda,cały dzień deszcz pada jest chłodno.Teraz termometr wskazuje 7,6 stopnia.Moja małżonka również dokonała zakupów kwiatów w Kauflandzie ale chyba będą czekały na posadzenie bo nie jeżdzimy na działkę aż nastąpi ciepełko.
Pozdrowienia Edward
Wy sobie urządzacie targi,kupujecie piękne kwiaty a u nas paskudna pogoda,cały dzień deszcz pada jest chłodno.Teraz termometr wskazuje 7,6 stopnia.Moja małżonka również dokonała zakupów kwiatów w Kauflandzie ale chyba będą czekały na posadzenie bo nie jeżdzimy na działkę aż nastąpi ciepełko.
Pozdrowienia Edward
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mekonops... Och... Niezmiernie żałuję, że nie mogłam spotkać się z Wami (i nabyć mekonopsa
). Cały dzień czekałam na zdjęcia z wyprawy, ale wieczorem byłam tak padnięta, że nie miałam siły na nic. Dlatego też nie mogę spać jak człowiek, bo wszystko mnie boli
Wiem, że żyję
Porządki przed domem prawie zakończone, teraz-za domem (a tam dwa razy tyle
).
- abeille
- 1000p

- Od: 4 mar 2009, o 12:08
Izuś, wiosna w pełni, piekne kwiaty na działce i do tego nowe nabytki będą pięknie pasowały do reszty. Też się skusiłam
z ciekawości w tym roku na mekonopsisa. Zobaczymy czy uda mu się zakwitnąć bo siedzi w donicy. On lubi kwaśną ziemię
i nie mam innego wyjścia jak go trzymać w donicy. Mój już ładnie podrósł od kwietnia, to może się doczekamy kwiatów?
Ponoć są niesamowite
Dobrze że na Twoim biegunie zimna nie było tym razem poważnych strat. :P We wrocławskim to dopiero tragedia.
Milutkiej niedzieli
z ciekawości w tym roku na mekonopsisa. Zobaczymy czy uda mu się zakwitnąć bo siedzi w donicy. On lubi kwaśną ziemię
i nie mam innego wyjścia jak go trzymać w donicy. Mój już ładnie podrósł od kwietnia, to może się doczekamy kwiatów?
Ponoć są niesamowite
Dobrze że na Twoim biegunie zimna nie było tym razem poważnych strat. :P We wrocławskim to dopiero tragedia.
Milutkiej niedzieli
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Witaj Izo popatrzyłam na wiosnę u Ciebie - ładnie i kolorowo.
Skalniak coraz bardziej mi się podoba, myślę,że i Ty cieszysz sie jego widokiem.
Jak nabyłam naszą działkę to były aż 3 skalniaki ale w takich miejscach,że można było zęby wybić chodząc po działce.
Może przez to,że narobiłam się przy ich likwidacji jak .... odechciało mi się tego typu aranżacji na długi czas. Teraz mam 2 ale małe które są tłem do wyższych nasadzeń.
Zakupy ... ??? jestem zdziwiona ich ilością (czytaj małe) bo nie przypominają tych z ub roku.
Jutro ruszam na działkę - w planie sadzenie ciemierników z doniczek, sianie ogórków skiełkowanych i fasoli szparagowej pnącej.
W tym roku mało sieje jednorocznych, tak jakoś przysypałam, poza tym coraz mniej planuje z nich korzystać. Jednak aksamitki w kilku odmianach muszą być.
Skalniak coraz bardziej mi się podoba, myślę,że i Ty cieszysz sie jego widokiem.
Jak nabyłam naszą działkę to były aż 3 skalniaki ale w takich miejscach,że można było zęby wybić chodząc po działce.
Może przez to,że narobiłam się przy ich likwidacji jak .... odechciało mi się tego typu aranżacji na długi czas. Teraz mam 2 ale małe które są tłem do wyższych nasadzeń.
Zakupy ... ??? jestem zdziwiona ich ilością (czytaj małe) bo nie przypominają tych z ub roku.
Jutro ruszam na działkę - w planie sadzenie ciemierników z doniczek, sianie ogórków skiełkowanych i fasoli szparagowej pnącej.
W tym roku mało sieje jednorocznych, tak jakoś przysypałam, poza tym coraz mniej planuje z nich korzystać. Jednak aksamitki w kilku odmianach muszą być.
- ada.kj

- Od: 2 gru 2008, o 12:03
Witaj Izo. Widzę sezon zakupowy trwa. Nabytki świetne. Ja już
, gdyż za tydzień mamy we Wrocławiu wiosenny kiermasz, więc na pewno będą jakieś ciekawostki do kupienia. 
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
- ewamaj66

Iza, zajrzyj do mnie. Wstawiłam zdjęcia własną ręką
Męczyłam się (a dziecko ze mną) i udało się, z czego jestem dumna, bo nigdy nie miałam z tym do czynienia. Jutro wstawię więcej 
Fajne zakupy zrobiłaś...Ja uwielbiam floksa szydlastego i też muszę kupić inne kolorki bo u mnie tylko róż i kawalątek białego...
A ze skalniaka to naprawdę możesz być dumna, odwaliłaś kawał dobrej roboty
A ze skalniaka to naprawdę możesz być dumna, odwaliłaś kawał dobrej roboty
- ewamaj66

Żałuję tylko, że nie umiem przesłać śpiewu skowronków lub, jak wczoraj wieczorem, rechotu żab i tej wielkiej ciszy, jaką mogę się cieszyć
W dobrym miejscu mieszkam 
- pitertom
- 500p

- Od: 17 lut 2011, o 20:42
[quote="tu.ja"]Witam wszystkich wieczorowa porą!
,
,
,
- kupiłam czerwoną sasankę (?), 2 odmiany zawilców, 4 prymulki, 4 floksy na skalniak, serduszkę wspaniałą alba, mekonopsa i ubiorek wieczniezielony o jasnych liściach.
Niestety na skalniaku jest tak sucho ( jedna skała), że musiałam najpierw dobrze podlać. Jak wyciągnęłam wąż to podlałam od razu całą działkę. Mam nadzieję, że dziś już przymrozków nie będzie. Moje świeżo podlane i oblane rośliny mogą tego nie przeżyć...Prymule posadzone, a reszta jutro idzie do gruntu.[quote]
Super zakupy poczyniłaś Izo a ten mekanops
normalnie zazdroszczę
Prymulki jakie? Siebolda widzę i chyba omszony a ten pozosytały jaki?
Skalniaczek imponujący
,
,
,
- kupiłam czerwoną sasankę (?), 2 odmiany zawilców, 4 prymulki, 4 floksy na skalniak, serduszkę wspaniałą alba, mekonopsa i ubiorek wieczniezielony o jasnych liściach.Niestety na skalniaku jest tak sucho ( jedna skała), że musiałam najpierw dobrze podlać. Jak wyciągnęłam wąż to podlałam od razu całą działkę. Mam nadzieję, że dziś już przymrozków nie będzie. Moje świeżo podlane i oblane rośliny mogą tego nie przeżyć...Prymule posadzone, a reszta jutro idzie do gruntu.[quote]
Super zakupy poczyniłaś Izo a ten mekanops
Prymulki jakie? Siebolda widzę i chyba omszony a ten pozosytały jaki?
Skalniaczek imponujący
- tu.ja

- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Andrzejku - chyba chodziłyśmy innymi drogami, bo ja nie widziałam tego wielkiego rh
Witaj Edwardzie! U nas już dawno nie padało, a deszcz by się przydał. Ciepło jednak dopiero się zaczyna robić. Przez ostatni tydzień było tak zimno, że znów grzali w centralnym
Teraz dla odmiany zapowiadają upały i jak tu nie zwariować przy takiej huśtawce pogodowej...
Dzięki Wiesiu, że zajrzałaś
Ten mekonops tak mi się wrył w pamięć, że jak tylko go dojrzałam to musiałam kupić
Nawet nie pamiętałam jakich warunków potrzebuje - tylko te jego niebieskie kwiaty miałam przed oczami
Dziękuje za mini wykład - przydał się. Też mam nadzieję ujrzeć kwiaty. Może jeszcze nie w tym roku, ani w przyszłym, ale za 2 lata chociaż. Dziwna sprawa, ale u mnie sporo bylin dopiero po 2 latach kwitnie
Widocznie potrzebują dużo czasu by zaaklimatyzować się do warunków panujących u mnie. Tu jest dziwny klimat... Trzymam kciuki za twojego by jeszcze w tym roku zakwitł skoro ładnie rośnie!
Krysiu - Ty mnie nie podpuszczaj...Za miesiąc są kolejne targi
Teraz byłam nastawiona na wiosenne byliny, bo to czas ich kwitnienia. Przynajmniej widać co się kupuje. Skalniak swój naprawdę lubię i troszkę "dopieszczam", ale zbyt wiele roślin tam już nie zmieści się. Likwidacji współczuję. To musiała być bardzo ciężka praca. Ja z jednorocznych coś tam wysieje do gruntu i na tym się skończy.
Ado - dziękuję! Targi i kiermasze - z nich trudno wrócić z pustymi rękoma
Jednak dobrze, że są. Internet internetem, ale rośliny lepiej kupuje się jak człowiek widzi co. U nas z ciekawostek widziałam cieszyniankę variegatę. Jednak cena zniechęciła mnie do zakupu. Aż taką fanka nowości nie jestem
Ewuniu - byłam i widziałam Twoje fotki! Mi dzieci też czasem muszą pomagać przy komputerze. Wolę wtedy korzystać z pomocy syna. On mi mówi co mam robić i jakoś to idzie. Córka natomiast szybko wszystko robi sama i ja nadal nie wiem co i jak z takiego patrzenia. Nie wiedziałam, że marzy Ci się mekonops - szkoda...Kupiłabym i dla Ciebie. Ty tak nie zachwalaj swego miejsca na ziemi, bo zwalę Ci się z wizyta szybciej niż przypuszczasz...Ja czasem też żałuję, że nie można tak prosto przesłać tych wszystkich melodii i dźwięków. Uwielbiam ptasie koncerty
Dzięki Joluś za słowa uznania! Pamiętasz jak wyglądał ten bunkier...Betonowy koszmar. Floksiki też uwielbiam. Po raz pierwszy udało mi się kupić czerwonego, no prawie czerwonego. Myślę, że w przyszłym roku będę mogła już coś uszczknąć z nich jakbyś chciała.
,
,
, 
Witaj Pawle w moich skromnych progach! Dwa pozostałe pierwiosnki to zarzyczkowy i japoński (?), który ponoć kwiaty ma piętrowo. Czyli to może być kandelabrowy...
Witaj Edwardzie! U nas już dawno nie padało, a deszcz by się przydał. Ciepło jednak dopiero się zaczyna robić. Przez ostatni tydzień było tak zimno, że znów grzali w centralnym
Dzięki Wiesiu, że zajrzałaś
Krysiu - Ty mnie nie podpuszczaj...Za miesiąc są kolejne targi
Ado - dziękuję! Targi i kiermasze - z nich trudno wrócić z pustymi rękoma
Ewuniu - byłam i widziałam Twoje fotki! Mi dzieci też czasem muszą pomagać przy komputerze. Wolę wtedy korzystać z pomocy syna. On mi mówi co mam robić i jakoś to idzie. Córka natomiast szybko wszystko robi sama i ja nadal nie wiem co i jak z takiego patrzenia. Nie wiedziałam, że marzy Ci się mekonops - szkoda...Kupiłabym i dla Ciebie. Ty tak nie zachwalaj swego miejsca na ziemi, bo zwalę Ci się z wizyta szybciej niż przypuszczasz...Ja czasem też żałuję, że nie można tak prosto przesłać tych wszystkich melodii i dźwięków. Uwielbiam ptasie koncerty
Dzięki Joluś za słowa uznania! Pamiętasz jak wyglądał ten bunkier...Betonowy koszmar. Floksiki też uwielbiam. Po raz pierwszy udało mi się kupić czerwonego, no prawie czerwonego. Myślę, że w przyszłym roku będę mogła już coś uszczknąć z nich jakbyś chciała.
,
,
, 
Witaj Pawle w moich skromnych progach! Dwa pozostałe pierwiosnki to zarzyczkowy i japoński (?), który ponoć kwiaty ma piętrowo. Czyli to może być kandelabrowy...
- Miiriam

- Od: 13 maja 2007, o 00:17
Izuniu - a ja Ci jeszcze coś jutro wyślę na skalniak
Zakupy cudne
Zakupy cudne