Groszek pachnący ( Lathyrus odoratus )wymagania,uprawa
- Justka
- 500p
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Groszek pachnący
Ale kusicie tym groszkiem, ze chyba i ja się skuszę. Miejsca na parapetach brak, ale skoro można go już do gruntu to muszę kupić nasionka ... 

Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
Dzięki za porady Loki w takim razie nic innego mi nie pozostaje jak poczekać kilka dni i w spokoju zostawić roślinki, niech się same zbierają do kupy ;)
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Fredek
Pomidory i bazylia Fredkowej
-
- 50p
- Od: 26 mar 2011, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zrobiłam dzisiaj moim groszkom hartowanie na balkonie - przeżyły 

- monikawal
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 mar 2011, o 17:32
Witam
Ja sieję groszek co tydzień po kilka nasionek, aby kwitł i pięknie pachniał przez całe lato.

Ja sieję groszek co tydzień po kilka nasionek, aby kwitł i pięknie pachniał przez całe lato.

Pozdrawiam cieplutko Monika
to jest niezły pomysł ;) może jeszcze dokupie i mi też bedzie pięknie kwitł przez całe wakacje 

Fredek
- amatorka015
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2011, o 17:12
Mój groszek od 2-tygodni w gruncie juz nie moge sie doczekac :P 

-
- 50p
W gruncie też posiałam groszek i pięknie wyszedł - jest jeszcze mały ale dzielnie się trzyma 
mam nadzieję, że przeżyje weekendowe przymrozki

mam nadzieję, że przeżyje weekendowe przymrozki

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Spokojnie wytrzyma przymrozki. Moje samosiejki wykiełkowały jesienią i całą zimę stały na balkonie niczym nieosłonięte. Obecnie jedna z nich już kwitnie ? będę musiał dziś po południu zrobić zdjęcia i jutro tu wrzucę.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
-
- 50p
Na szczęście przymrozków nie było. Za to w końcu trochę popadało 
Moje groszki zostały dzisiaj na balkonie na noc i dały radę - więc już chyba koniec tego cackania się z nimi, niech sobie stoją - jak będą zapowiadać minusowe temperatury w nocy to im zrobię jakieś okrycie i tyle.
Czekam na twoje fotki Loki

Moje groszki zostały dzisiaj na balkonie na noc i dały radę - więc już chyba koniec tego cackania się z nimi, niech sobie stoją - jak będą zapowiadać minusowe temperatury w nocy to im zrobię jakieś okrycie i tyle.
Czekam na twoje fotki Loki

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
A oto i fotka jednej z dwóch samosiejek:

Druga jeszcze nie kwitnie (aczkolwiek ma już pąki). I ? tak jak mówię ? nie musisz się bać przymrozków. Naprawdę ten groszek, który widzisz na zdjęciu, wykiełkował jakoś tak na przełomie października i listopada, a następnie bezproblemowo przezimował na balkonie. Oczywiście, że francuska zima nie jest tak surowa jak polska, ale jednak było przez dobre dwa tygodnie bez przerwy na minusie (około -6°C), o przymrozkach nawet nie wspominam, i wcale to tym dwóm samosiejkom nie zaszkodziło.
Pozdrawiam!
LOKI

Druga jeszcze nie kwitnie (aczkolwiek ma już pąki). I ? tak jak mówię ? nie musisz się bać przymrozków. Naprawdę ten groszek, który widzisz na zdjęciu, wykiełkował jakoś tak na przełomie października i listopada, a następnie bezproblemowo przezimował na balkonie. Oczywiście, że francuska zima nie jest tak surowa jak polska, ale jednak było przez dobre dwa tygodnie bez przerwy na minusie (około -6°C), o przymrozkach nawet nie wspominam, i wcale to tym dwóm samosiejkom nie zaszkodziło.
Pozdrawiam!
LOKI
-
- 50p
Ładniutki
mój ma być chyba docelowo różowy. Ładnie rośnie ale do kwitnienia to mu jeszcze daleko. Mam jednak nadzieję, że zdąży pooplatać balkonową barierkę przed końcem lata 

-
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 22:09
Niedawno kupiłam nasiona groszku - doczepione do jakiegoś czasopisma.
Czy jeśli nie wysieję ich w tym roku, to w przyszłym roku będą jeszcze się do tego nadawały?
Czy jeśli nie wysieję ich w tym roku, to w przyszłym roku będą jeszcze się do tego nadawały?
welkam - powinno być napisane na opakowaniu - do kiedy jest zdolność do kiełkowania [ważności?], czy jakoś tak 

Pozdrawiam
Małgosia
Małgosia