Moja odskocznia

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wrigley
500p
500p
Od: 5 mar 2009, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moja odskocznia

Post »

Roślinki na wale tez zaczynają juz kwitnąć, przed nim leży rollborder, który przydal mi się do realizacji najnowszego pomysłu :wink: (ale o tym później)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
***Ola***
Moja odskocznia
Awatar użytkownika
wrigley
500p
500p

Post »

Witaj Ulu - ;:196 , pomału wklejam zdjęcia.. :D
***Ola***
Moja odskocznia
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Olu - ja też jestem strasznie ciekawa Twoich nowych nabytków. Już nie powiem - że zazdroszczę takiego długiego pobytu na działce.
No proszę -chcę wysłać posta - a tu już zdjęcia się pokazały.
Te żółte cuda - podziwiałam w realu zaglądając przez płot :lol:
Awatar użytkownika
wrigley
500p
500p

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek
***Ola***
Moja odskocznia
Awatar użytkownika
wrigley
500p
500p

Post »

Ho-ho widzę że nie tylko ja tak wczesnie zaglądam na Forum :-) Witaj Marysiu :wit
***Ola***
Moja odskocznia
ulikmi
500p
500p
Od: 1 lut 2011, o 15:03
Kontakt:

Post »

Piękną masz przestrzeń ;:138
Barteczki ,sasaneczki i tulipanki pięknie Ci kwitną .
Wał elegancki -i jaki długi , pokaż co na nim posadziłaś .
Widzę ,że mały pomocnik z kosiarka chyba lata po działeczce i pomaga mamusi ;:224 .
Tawułki pięknie kwitną ;:63
Pozdrawiam, Ulka
- Mój mały kawałek zieleni
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Olu - ja jestem uzależniona. Zawsze poranna kawa na forum. Nawet jak jeszcze pracowałam - to musiałam znaleźć rano chociaż 15 minut :lol:
Awatar użytkownika
wrigley
500p
500p

Post »

Ja tez zawsze z kawą na forum:-)
Mały lata z kosiarką i taczką, pomagał nam odrobinkę w spełnainiu pomysłu mamusi:-) A było to tak:

Siedziałam sobie w czwartek na schodach z kawką w reku i zastanawiałam sie co mogę zmienić, żeby kolejne koszenie nie zajęlo mi znowu pól dnia :) i żeby w koncu osłonić się przed drogą. Wyjęłam agrowłokninę rozłozyłam i sobie pas:

Potem wzięłam taczkę (niestety dysponowałam tylko plastikową z O.. do liści...która notorycznie wykorzystywałam do przewożenie ziemii) i po przywiezieniu 5 taczek ziemii, która został nam jeszcze sprzed roku.. padłam..i zmieniłam plan. Zadzwoniłam do gościa który nam rok wcześniej nawiózł czarnoziem żeby dostarczył wywrotkę kwaśnej ziemii do iglaków.
Przyjechał późnym wieczorem, miał rozsypać ja wzdłuż drogi, ale cos kiepsko mu to wyszło i w efekcie przysypał droge na działce, która jedziemy od bramy pod domek...Następnego dnia mąz po pracy miał do nas przyjechać, musiałam więc trochę odgarnąć mu drogę....Na szczęście mąż bardzo mi pomógł i razem we dwoje przez 4 dni przewaliliśmy 8 ton ziemi i do tego maż zamontował wspomniany wczesniej rollborder.

Efekt końcowy wygląda tak:

Obrazek

Obrazek
***Ola***
Moja odskocznia
Awatar użytkownika
wrigley
500p
500p

Post »

Na nowej rabacie planowałam posadzić rząd thuj około metrowych a od wewnatrz działki inne kwasolubne, ale Grazynka-Ksiegowa będąc u mnie podpowiedziała że thuje mają system korzeniowy który idzie w dół, a pod ta 30cm warstwą ziemii mam rodzimą glebę zmieszaną z gliną i po kilku latach thuje moga zmarnieć :(

Może ktos mi podpowie co najlepiej posadzić, żeby szybko urosło i nas osłoniło(od barakowozu sąsiadki też :) ) ?

Wolałabym, żeby to dezycja przemyslana, nie taka jak z thujami.

Przy brzozach stanie pergola która od 2 lat kisi się i czeka na złożenie, muszę troszkę przyciąć brzózki i wierzbę, żeby się zmieściła, po niej puszczę cieniolubne pnącze (clematis?) które bedzie zapraszało do wejścia na dalszą część działki. jeśli nie w tym to w następnym roku dokupie taki sam rollborder i zamontujemy go przed skalniakiem i wzdłuż całego wału, ale to dość kosztowna inwestycja, musi więc troszke poczekać na realizację ;:108
***Ola***
Moja odskocznia
Awatar użytkownika
wrigley
500p
500p

Post »

Ulciu - na wale mam posadzoną irgę, kostrzewy, rozchodniki, samosiejne małe bratki,goździki, wrzosy, bedzie aksamitka i osteospermum, musze tam troszkę popielić i nawieźć z 5 taczek ziemi, wtedy zrobie ąłdne zdjęcia. Tym razem pstrykałam żywopłot i skalniak, na którym posadziłam rozchodnik ościsty.
***Ola***
Moja odskocznia
Awatar użytkownika
wrigley
500p
500p

Post »

Reszta zdjęć później, teraz muszę się pouczyć :wit
***Ola***
Moja odskocznia
Awatar użytkownika
elila
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2009, o 20:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Olu! :wit
Prześledziłam cały Twój wątek, świetnie sobie wszystko zaplanowałaś i konstekwentnie wykonujesz. Świetna działka na odludziu, można się wyluzować! Jeśli chodzi o osłonę przed sąsiadami to ja bym przy siatce pozadziła winobluszcz, szybko rośnie, ładnie i szczelnie pokrywa przestrzeń a na jesieni pięknie się wybarwia.
Awatar użytkownika
nezka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2007, o 19:21

Post »

Olu przefantastyczne pomysły masz. Ale clematisy lubią słońce i półcień, oraz powinny mieć tzw "zimne stopy".
Tak jak napisała Ewelina, winobluszcz jest szybki i pięknie wygląda, zwłaszcza jesienią gdy się przebarwia.
Trzymam kciuki za egzamin :wit
Awatar użytkownika
elila
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2009, o 20:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ostatnio w necie widziałam winobluszcz variegata, no po prostu cudo!!!
ulikmi
500p
500p
Od: 1 lut 2011, o 15:03
Kontakt:

Post »

Piękny efekt ciężkiej pracy (8ton ho ho narobiliście się ) ,plecki bolały co ;:224 i pewnie nie tylko.
Masz rację trzeba przemyśleć dokładnie każdy krok - bo później efekt jak u mnie (tyle że ja mam trochę mniejszy metraż :;230 ),
robiłam wszystko na wariackich papierach jesienią a teraz wykopuje ,przesadzam i wściekam się sama na siebie ,że dołożyłam sobie tyle roboty ;:223 .
A ten malutki wijący rozchodniczek jest prześliczny ;:138 - a razem z nim chyba jakaś skalnica koniecznie chciała być na zdjęciu.
Jadę dzisiaj z córcią do wałbrzycha to zajrzę do castoramy tam często mają takie fajne cudne roślineczki - może też wężowatego kupię .
Przyznaj się Olinek co za egzamin masz ;:132 - będę trzymać kciuki ;:106
Pozdrawiam, Ulka
- Mój mały kawałek zieleni
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”