Sianie dwuletnich i bylin

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Sianie dwuletnich i bylin

Post »

Jako, że maj się zaczyna więc i zaczyna się pora na wysiew roślinek dwuletnich i bylin. Podzielmy się swoimi doświadczeniami i tym co zamierzacie wysiewać i kiedy najlepiej.
Ja mam zamiar wysiać pierwiosnki, stokrotkę, niezapominajki i ... pewnie coś się jeszcze trafi ;:224

W zeszłym roku troszkę późno wysialam bratki i dziś są bardzo marne ;:224 natomiast naparstnica i dzonek ogrodowy wyglądają wspaniale, a malwa ze zmiennym szczęściem. Czarna, zwykła bardzo ładnie, te, które mają być pełne są rachityczne.
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Re: Sianie dwuletnich i bylin

Post »

Ja siałam w zeszłym tygodniu.
Na razie wschodzi maruna o pełnych kwiatach.
A kilka tygodni temu na parapecie gaurę - już wysadzona, lnicę, zrostkę, werbenę hastata.
Te 3 ostatnie czekają na wsadzenie na miejsca stałe.
Mam sporo bylin z nasion. Fakt, wkurzające to czekanie, ale czasami nie mam innej możliwości zdobycia roślin.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Już wzeszły mi żagwin ogrodowy i poziomka Regina. Na to żeby wygramolić się spod ziemi nadal czekają żurawka, pierwiosnek omszony, aster alpejski, passiflora, powojnik tangucki, chaber górski i wieczornik damski. Dosiewać jeszcze będę stokrotkę pomponową, bratki szwajcarskie, macierzankę piaskową,pierwiosnek ząbkowany i wyniosły,goździka pierzastego i wspaniałego, firletkę wieńcową,kocimiętkę, krwawnik kichawiec i dzwonka karpackiego. A jeszcze kilka rzeczy ekstra do siana zamówiłam :wink: (lilia himalajska, czosnek niedźwiedzi, pajęcznica liliowata, niebieski mak, miłek wiosenny, lilia ananasowa.. takie tam)
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24

Post »

Steasi a gdzie zamawiałaś nasionka? Na all..? Ja mam złe doświadczenie niestety ... zamówiłas u kogos sprawdzonego? Mam nadzieję, że nie u wandy_1978 bo może być różnie :roll:
Ale to w ogóle niezły arsenał ;:224
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Te poza nawiasem to normalnie u mnie, w ogrodniczym. Te 'specjalne' na stronie internetowej jakiegoś sklepu. Nie wiem czy dobry, pierwszy raz z niego zamawiam. Dlatego za niedużą sumę. Jak się sparzyć to lekko :wink: Na Alle.. nie zamawiam, dla mnie kwiatowo nie istnieje ten portal.
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

Ja wczoraj zasiałam bratki w doniczki. Zaczynam dopiero moją przygodę z nimi, mam nadzieję, że coś zejdzie i że zakwitną jeszcze w tym roku...
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bratki są totalnie bezproblemowe. Mam masę siewek na ogródku, małe kwiaty bo to wiadomo już mieszanki ale nie wyrywam. Cieszą oczy. Na pewno więc wzejdą. Po mojemu zakwitną w tym sezonie. Gdzieś czytałam że jak siejemy w lipcu to mamy jeszcze w tym roku a jak w sierpniu to już na przyszły. Ale niech to ktoś zweryfikuje :wink:
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

To super ;) Na lipiec powinny zakwitnąć, a powiedźcie mi, bo nie chce na zimę wsadzać w ziemię, czy jak je przezimuje na strychu to nie zmarzną (nie jest ogrzewany) ?
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wkop po prostu donice do gruntu i wykop na wiosnę. Wtedy będziesz miała pewność :wink:

A ja z tamik pytaniem: czy ktoś wysiewał żurawkę z Legutko? Ładnie mi wzeszła tylko się zastanawiam czy to jest krwista (taka jak na rysunku), czy mieszanka? Za info byłabym wdzięczna
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Ja wysiewałam Żurawkę z Legutko, kwitnie dopiero w drugim roku po posadzeniu. Jeśli na opakowaniu napisane jest że krwista to na pewno nie jest to mix. U mnie kwitła w tamtym sezonie, wszystkie sadzonki są jednakowe.
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie no napisane jest że 'żurawka ogrodowa'. czyli wszystkie krwiste?
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O moje żurawki przedstawiają się w tym momencie tak. Pierwszy i ostatni raz zrobiła taką głupotę robiąc sobie rozsadnik z płaskiego kartoniku... Miałam nadzieję że wytrzyma.. ;:223
Obrazek
I propos tematu- żagwiny (troszkę sporo wyszło ;:224 ) i mini trawnik do mini golfa z kostrzewy sinej.Reszta jeszcze myśli czy opłaca się wstać :)
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
bonia244
1000p
1000p
Od: 19 lis 2010, o 08:18
Kontakt:

Post »

Ja tez mam wysianą stokrotkę, pierwiosnki (dwa rodzaje),bratki, naparstnicę i sasankę :wink: niektóre już są a inne się nieco ociągają :wink: ale myślę że chyba się pojawią i będą cieszyć oczy ;:224
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Steasi :wit nie wiem gdzieś posiałam opakowanie, ale moje zeszły takie jak na opakowaniu.
Myślę że takich z kolorowymi listkami raczej nie będzie, tylko zwykłe zielone. Krwista ma kwiaty w ładnym kolorze więc nie Masz czego żałować, niech tylko te przetrwają co zeszły...pozostałe wysiewy pięknie ;:138 Kostrzewę też mam z nasionka, w tym roku oddzieliłam kawałek od rośliny matecznej i posadziłam nowe kępki...ładnie się przyjęły i wypuszczają nowe listki ;:108

W tym roku z tej firmy wysiałam Mieszankę bylin średniowysokich...miałam złą ziemię ale i tak zeszło ponad sto sztuk...już wysadziłam do ogrodu...po listkach poznaję że niektórych nie mam ale kilka się powtarza.
Trawki też były ale chyba zapomniałam o nich i oplewiłam. Najwięcej zeszło pierwiosnków, szkoda że zakwitną dopiero za rok :|
Siałam w tamtym roku z tej firmy hosty...nasion było mało, skiełkowało ok 10szt. Za wcześnie wysiałam i kiełki w ziemi zgniły...dwie sztuki przetrwały, mają już miejsce stałe w ogrodzie. Na razie mają trzy malutkie listki, jakie będą to się okaże.
Jeśli ktoś planuje wysiewać niech koniecznie patrzy w jakiej ziemi wysiewa, ziemia z dużą zawartością torfu pleśnieje i przy okazji nasiona i siewki...siałam w uniwersalnej, po każdorazowym podlaniu pokazywała się pleśń i większa część nasion nie zeszła tylko zgniła.
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Najwyżej się powymieniam na inne odmiany :wink:
Mieszanek to ja generalnie nie lubie bo nie wiem które to pożądane a które chwast.Z kostrzewy planuje zrobić oblamówkę do wrzosowiska tak więc każda ilośc się przyda.Nie mniej mam jeszcze tyle do wysiania że głowa boli. U mnie z pierwiosnkami na razie cisza..
Bonia sasanka ma długi wschód, pamiętaj o tym i się nie niecierpliw. Moja potrzebowała ponad miesiąca :wink:

-- 9 maja 2011, o 09:01 --

Najwyżej się powymieniam na inne odmiany :wink:
Mieszanek to ja generalnie nie lubie bo nie wiem które to pożądane a które chwast.Z kostrzewy planuje zrobić oblamówkę do wrzosowiska tak więc każda ilośc się przyda.Nie mniej mam jeszcze tyle do wysiania że głowa boli. U mnie z pierwiosnkami na razie cisza..
Bonia sasanka ma długi wschód, pamiętaj o tym i się nie niecierpliw. Moja potrzebowała ponad miesiąca :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”