To rzeczywiście poczwarka, ale niestety raczej nie motyla...Mutari pisze:Najprawdopodobniej to poczwarka zamknięta jakiegoś motyla. Teraz to ona nie jest szkodliwa. Z niej to już będzie piękny motyl, tak sądzę:P
Wygląda na tzw. bobówkę czyli poczwarkę niektórych muchówek. Jest to dość wyjątkowa sytuacja, ponieważ to co widzimy jest ostatnią wylinką larwalną, wewnątrz której znajduje się poczwarka typu wolnego. U poczwarki wolnej przydatki ciała (np. odnóża, czułki) nie są przyklejone do ciała wydzieliną gruczołów larwalnych i można je swobodnie odginać. Alionuszka, jeśli spróbujesz delikatnie usunąć oskórek tej wylinki, to w środku powinnaś zobaczyć taką właśnie poczwarkę
 .
.Tutaj znajdziesz więcej informacji na temat typów poczwarek:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Poczwarka
Na zdjęciach nie widać wszystkich szczegółów, więc dla potwierdzenia oznaczenia możesz jeszcze wstawić zdjęcie lepszej jakości.
Pozdrawiam

Wiem, że muchówek jest sporo gatunków, ale te bobówki są chyba za duże. Np bardzo podobne są muchówki owocówki, ale te na zdjęciu, które przedstawia Alionuszka są za duże i to o wiele za duże. Wydaje mi się, że po budowie poczwarki nie można tak na 100% stwierdzić co to jest dokładnie. Jedynie orientacyjnie. Teraz to raczej nic się nie zrobi. Trzeba czekać, aż opuszczą te "tymczasowe mieszkanie" i wtedy będzie można zastosować odpowiednie środki.
 Wiem, że muchówek jest sporo gatunków, ale te bobówki są chyba za duże. Np bardzo podobne są muchówki owocówki, ale te na zdjęciu, które przedstawia Alionuszka są za duże i to o wiele za duże. Wydaje mi się, że po budowie poczwarki nie można tak na 100% stwierdzić co to jest dokładnie. Jedynie orientacyjnie. Teraz to raczej nic się nie zrobi. Trzeba czekać, aż opuszczą te "tymczasowe mieszkanie" i wtedy będzie można zastosować odpowiednie środki. 

Mówiąc o zapobieganiu mialam raczej na myśli to, że jak będę wiedziała, czy to duży szkodnik czy mały to ... będę częściej robiła przegląd drzewka, żeby tę paskudę wyrugować...lub nie...
 Mówiąc o zapobieganiu mialam raczej na myśli to, że jak będę wiedziała, czy to duży szkodnik czy mały to ... będę częściej robiła przegląd drzewka, żeby tę paskudę wyrugować...lub nie...  

wiem już jaką ćmę będę miała
 wiem już jaką ćmę będę miała