Identyfikacjia szkodników ... ze zdjęciami

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
sylwekw

Identyfikacjia szkodników ... ze zdjęciami

Post »

Czy ktoś mi podpowie czego to jest poczwarka (a może to jeszcze larwa :wink: ). Znajdujemy ją w ziemi na głębokości około 10 cm.

rozpoznana:KROKIEWKA LĘKWICA
Obrazek
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Poczwarka do identyfikacji .. zdjęcie

Post »

Mi to wygląda na poczwarkę zamkniętą krokiewki lękwicy (Phlogophora meticulosa)
Atakuje one m.in. jabłonie, czyli jest szkodnikiem.
sylwekw

Re: Poczwarka do identyfikacji .. zdjęcie

Post »

Jesteś niesamowity. Dziękuję. Teraz gdy podałeś nazwę to mogłem poszukać w Internecie no i widzę, że to raczej na 100% jest to.
Ale chyba ja się martwić nie muszę, bo ani ja nie mam jabłoni, ani w naszych okolicach nie ma jakichś sadów.

Bardzo dziękuje za szybką i co najważniejsze trafną identyfikację.

Zastanowiłem się nad tym i doszedłem do wniosku, że może się przydać taki wątek w postaci bardziej ogólnej. Dlatego też zmieniłem już tytuł wątku.

W wielu wątkach dotyczących poszczególnych roślin lub grup roślin mówi się o szkodnikach ich dotyczących ale z reguły dyskusja zaczyna się od podania ich nazwy. Tymczasem często snajdujemy się w sytuacji jakby odwrotnej czyli spotykamy jakieś "robactwo" na naszych roślinach i nie mamy pojęcia co to jest a nie znając nazwy nie bardzo można poszukać informacji jak sobie z tym radzić i czy w ogóle jest to "stworzonko" groźne dla naszego ogrodu.

Dlatego może moglibyśmy w tym wątku przedstawiać zdjęcia szkodników, które spotykamy w naszych ogrodach. Ktoś pomoże nam je rozpoznać a wtedy już, znając nazwę możemy "udać" się do odpowiedniego wątku (chociażby na naszym forum albo do brata google :-) po szersze informacje na temat jego szkodliwej działaności i sposobów jego zwalczania.

Tylko myślę, że dobrze by było nie rozwodzić się tutaj nad szkodliwością i metodami zwalczania - na ten temat jest i z pewnością będzie wiele oddzielnych postów - ale ograniczyć się do publikacji zdjęcia, potem ktoś kto wie pomaga w identyfikacji a kiedy rozpoznanie jest pewne to (być może z pomocą admina lub moderatora) przy zdjęciu dopisujemy w wyraźny sposób nazwę i już.

W ten sposób ktoś kto ma jakiegoś nieproszonego gościa przejrzy sobie zgromadzone tu zdjęcia i znajdzie z kim ma do czynienia.

W razie potrzeby i jeśli jest taka możliwość mogę zostać moderatorem tego jedynego wątku (jeśli admini/moderatorzy nie chcą mieć dodatkowego zajęcia) i będe pilnował aby nie pojawiały się tu nadmierne dyskusje a tylko rzeczowe identyfikacje.
sylwekw

Re: Identyfikacjia szkodników ... ze zdjęciami

Post »

No zobaczmy czy temat się przyjmie.

Oto przedstawiam następnego "stworka". Przesiadywał gromadnie w środku kwiatów piwonii.
Jest wielkości mniej więcej łebka od zapałki.
Może ktoś go rozpozna.

Obrazek
sylwekw

Post »

No to przedstawiam kolejnego "łobuza".

Poskrzypka liliowa - jak sama nazwa wskazuje najbardziej dokucza naszym liliom ale chyba nie tylko.
Obrazek
Awatar użytkownika
adamza07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2007, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

sylwekw pisze: Oto przedstawiam następnego "stworka". Przesiadywał gromadnie w środku kwiatów piwonii.
Jest wielkości mniej więcej łebka od zapałki.
Może ktoś go rozpozna.
Słodyszek (Meligethes),na podstawie zdjęcia trudno określić gatunek.
http://pl.wikipedia.org/wiki/S%C5%82odyszek_rzepakowiec
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
sylwekw

Post »

Faktycznie chyba masz rację, czyli rozpoznany - tylko co on robił na moich piwoniach? :-)
Awatar użytkownika
adamza07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2007, o 20:39

Post »

Co robił ? Spijał nektar przegryzając go pyłkiem. :D
Kliknij gatunek w poprzednim poście a zobaczysz pozostałych kuzynów s. rzepakowca.
Jeden z nich stołował się na piwonii.
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Przyłapałam pięknotkę,która zżera liście moich róż? :shock:
Mam je tępić czy podziwiać? :wink:
Co to jest?

Obrazek
sylwekw

Post »

Z całym czacunkiem dla ich urody ale odpowiedź jest chyba prosta .. zżera Ci róże więc ;:14
Sekret
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 wrz 2010, o 15:34

Post »

Czy ktoś wie co to za paskuda i czy to żeruje na tujach? Siedział na szmaragdzie, myslałem, że to gałązka.
http://img21.imageshack.us/i/dsc00080lf.jpg/

Pozdrawiam
Sekret
Awatar użytkownika
szkwiatkowski
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 maja 2010, o 14:51

Post »

siedział na starej śliwie

Obrazek

bać się go?
x_m-i
---

Post »

szkwiatkowski, raczej się cieszyć :wink: To są larwy biedronki, naturalny wróg szkodników m.in. mszyc.

Krysiu, mi to wygląda na gąsienice kuprówki rudnicy, ale mogę mylić. Ogólnie wszystkie gąsienice to szkodniki , więc raczej je usuwać. Ja przenoszę je w inne miejsce. Najczęściej wyrzucam na łąkę i po krzyku :wink:
sylwekw

Post »

Mutari pisze: Krysiu, mi to wygląda na gąsienice kuprówki rudnicy, ale mogę mylić. Ogólnie wszystkie gąsienice to szkodniki, więc raczej je usuwać. Ja przenoszę je w inne miejsce. Najczęściej wyrzucam na łąkę i po krzyku :wink:
No proszę ja też tego jegomościa często znajdowałem w swoim ogrodzie - teraz już wiem kto on i będę wiedział co z nim robić :-)
x_m-i
---

Post »

Sylwek, tak pomyślałem nad tym co napisałeś wcześniej. Nad utworzeniem wątku dot. tylko szkodników i jego zwalczania. Nie trzeba było by szukać po cały forum . Miałem o tym dość sporo na studiach , więc mógłbym pomóc stworzyć coś takiego :wink: Będzie to ułatwienie dla każdego użytkownika. Wszystko w jednym miejscu :D

To teraz piszę do wszystkich. Jeżeli będzie mieli problem z jakimś szkodnikiem (a nie będziecie wiedzieć jak się nazywa) to proszę tutaj wklejać fotki. Postaramy się pomóc :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”