Jesteś niesamowity. Dziękuję. Teraz gdy podałeś nazwę to mogłem poszukać w Internecie no i widzę, że to raczej na 100% jest to.
Ale chyba ja się martwić nie muszę, bo ani ja nie mam jabłoni, ani w naszych okolicach nie ma jakichś sadów.
Bardzo dziękuje za szybką i co najważniejsze trafną identyfikację.
Zastanowiłem się nad tym i doszedłem do wniosku, że może się przydać taki wątek w postaci bardziej ogólnej. Dlatego też zmieniłem już tytuł wątku.
W wielu wątkach dotyczących poszczególnych roślin lub grup roślin mówi się o szkodnikach ich dotyczących ale z reguły dyskusja zaczyna się od podania ich nazwy. Tymczasem często snajdujemy się w sytuacji jakby odwrotnej czyli spotykamy jakieś "robactwo" na naszych roślinach i nie mamy pojęcia co to jest a nie znając nazwy nie bardzo można poszukać informacji jak sobie z tym radzić i czy w ogóle jest to "stworzonko" groźne dla naszego ogrodu.
Dlatego może moglibyśmy w tym wątku przedstawiać zdjęcia szkodników, które spotykamy w naszych ogrodach. Ktoś pomoże nam je rozpoznać a wtedy już, znając nazwę możemy "udać" się do odpowiedniego wątku (chociażby na naszym forum albo do brata google

po szersze informacje na temat jego szkodliwej działaności i sposobów jego zwalczania.
Tylko myślę, że dobrze by było nie rozwodzić się tutaj nad szkodliwością i metodami zwalczania - na ten temat jest i z pewnością będzie wiele oddzielnych postów - ale ograniczyć się do publikacji zdjęcia, potem ktoś kto wie pomaga w identyfikacji a kiedy rozpoznanie jest pewne to (być może z pomocą admina lub moderatora) przy zdjęciu dopisujemy w wyraźny sposób nazwę i już.
W ten sposób ktoś kto ma jakiegoś nieproszonego gościa przejrzy sobie zgromadzone tu zdjęcia i znajdzie z kim ma do czynienia.
W razie potrzeby i jeśli jest taka możliwość mogę zostać moderatorem tego jedynego wątku (jeśli admini/moderatorzy nie chcą mieć dodatkowego zajęcia) i będe pilnował aby nie pojawiały się tu nadmierne dyskusje a tylko rzeczowe identyfikacje.