rozpoznana:KROKIEWKA LĘKWICA
Identyfikacjia szkodników ... ze zdjęciami
-
sylwekw
Identyfikacjia szkodników ... ze zdjęciami
Czy ktoś mi podpowie czego to jest poczwarka (a może to jeszcze larwa
). Znajdujemy ją w ziemi na głębokości około 10 cm.

Re: Poczwarka do identyfikacji .. zdjęcie
Mi to wygląda na poczwarkę zamkniętą krokiewki lękwicy (Phlogophora meticulosa)
Atakuje one m.in. jabłonie, czyli jest szkodnikiem.
Atakuje one m.in. jabłonie, czyli jest szkodnikiem.
-
sylwekw
Re: Poczwarka do identyfikacji .. zdjęcie
Jesteś niesamowity. Dziękuję. Teraz gdy podałeś nazwę to mogłem poszukać w Internecie no i widzę, że to raczej na 100% jest to.
Ale chyba ja się martwić nie muszę, bo ani ja nie mam jabłoni, ani w naszych okolicach nie ma jakichś sadów.
Bardzo dziękuje za szybką i co najważniejsze trafną identyfikację.
Zastanowiłem się nad tym i doszedłem do wniosku, że może się przydać taki wątek w postaci bardziej ogólnej. Dlatego też zmieniłem już tytuł wątku.
W wielu wątkach dotyczących poszczególnych roślin lub grup roślin mówi się o szkodnikach ich dotyczących ale z reguły dyskusja zaczyna się od podania ich nazwy. Tymczasem często snajdujemy się w sytuacji jakby odwrotnej czyli spotykamy jakieś "robactwo" na naszych roślinach i nie mamy pojęcia co to jest a nie znając nazwy nie bardzo można poszukać informacji jak sobie z tym radzić i czy w ogóle jest to "stworzonko" groźne dla naszego ogrodu.
Dlatego może moglibyśmy w tym wątku przedstawiać zdjęcia szkodników, które spotykamy w naszych ogrodach. Ktoś pomoże nam je rozpoznać a wtedy już, znając nazwę możemy "udać" się do odpowiedniego wątku (chociażby na naszym forum albo do brata google
po szersze informacje na temat jego szkodliwej działaności i sposobów jego zwalczania.
Tylko myślę, że dobrze by było nie rozwodzić się tutaj nad szkodliwością i metodami zwalczania - na ten temat jest i z pewnością będzie wiele oddzielnych postów - ale ograniczyć się do publikacji zdjęcia, potem ktoś kto wie pomaga w identyfikacji a kiedy rozpoznanie jest pewne to (być może z pomocą admina lub moderatora) przy zdjęciu dopisujemy w wyraźny sposób nazwę i już.
W ten sposób ktoś kto ma jakiegoś nieproszonego gościa przejrzy sobie zgromadzone tu zdjęcia i znajdzie z kim ma do czynienia.
W razie potrzeby i jeśli jest taka możliwość mogę zostać moderatorem tego jedynego wątku (jeśli admini/moderatorzy nie chcą mieć dodatkowego zajęcia) i będe pilnował aby nie pojawiały się tu nadmierne dyskusje a tylko rzeczowe identyfikacje.
Ale chyba ja się martwić nie muszę, bo ani ja nie mam jabłoni, ani w naszych okolicach nie ma jakichś sadów.
Bardzo dziękuje za szybką i co najważniejsze trafną identyfikację.
Zastanowiłem się nad tym i doszedłem do wniosku, że może się przydać taki wątek w postaci bardziej ogólnej. Dlatego też zmieniłem już tytuł wątku.
W wielu wątkach dotyczących poszczególnych roślin lub grup roślin mówi się o szkodnikach ich dotyczących ale z reguły dyskusja zaczyna się od podania ich nazwy. Tymczasem często snajdujemy się w sytuacji jakby odwrotnej czyli spotykamy jakieś "robactwo" na naszych roślinach i nie mamy pojęcia co to jest a nie znając nazwy nie bardzo można poszukać informacji jak sobie z tym radzić i czy w ogóle jest to "stworzonko" groźne dla naszego ogrodu.
Dlatego może moglibyśmy w tym wątku przedstawiać zdjęcia szkodników, które spotykamy w naszych ogrodach. Ktoś pomoże nam je rozpoznać a wtedy już, znając nazwę możemy "udać" się do odpowiedniego wątku (chociażby na naszym forum albo do brata google
Tylko myślę, że dobrze by było nie rozwodzić się tutaj nad szkodliwością i metodami zwalczania - na ten temat jest i z pewnością będzie wiele oddzielnych postów - ale ograniczyć się do publikacji zdjęcia, potem ktoś kto wie pomaga w identyfikacji a kiedy rozpoznanie jest pewne to (być może z pomocą admina lub moderatora) przy zdjęciu dopisujemy w wyraźny sposób nazwę i już.
W ten sposób ktoś kto ma jakiegoś nieproszonego gościa przejrzy sobie zgromadzone tu zdjęcia i znajdzie z kim ma do czynienia.
W razie potrzeby i jeśli jest taka możliwość mogę zostać moderatorem tego jedynego wątku (jeśli admini/moderatorzy nie chcą mieć dodatkowego zajęcia) i będe pilnował aby nie pojawiały się tu nadmierne dyskusje a tylko rzeczowe identyfikacje.
-
sylwekw
Re: Identyfikacjia szkodników ... ze zdjęciami
No zobaczmy czy temat się przyjmie.
Oto przedstawiam następnego "stworka". Przesiadywał gromadnie w środku kwiatów piwonii.
Jest wielkości mniej więcej łebka od zapałki.
Może ktoś go rozpozna.

Oto przedstawiam następnego "stworka". Przesiadywał gromadnie w środku kwiatów piwonii.
Może ktoś go rozpozna.
-
sylwekw
No to przedstawiam kolejnego "łobuza".
Poskrzypka liliowa - jak sama nazwa wskazuje najbardziej dokucza naszym liliom ale chyba nie tylko.

Poskrzypka liliowa - jak sama nazwa wskazuje najbardziej dokucza naszym liliom ale chyba nie tylko.
- adamza07
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Słodyszek (Meligethes),na podstawie zdjęcia trudno określić gatunek.sylwekw pisze: Oto przedstawiam następnego "stworka". Przesiadywał gromadnie w środku kwiatów piwonii.
Może ktoś go rozpozna.
http://pl.wikipedia.org/wiki/S%C5%82odyszek_rzepakowiec
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
-
sylwekw
Faktycznie chyba masz rację, czyli rozpoznany - tylko co on robił na moich piwoniach? 
- adamza07
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 mar 2007, o 20:39
Co robił ? Spijał nektar przegryzając go pyłkiem.
Kliknij gatunek w poprzednim poście a zobaczysz pozostałych kuzynów s. rzepakowca.
Jeden z nich stołował się na piwonii.
Kliknij gatunek w poprzednim poście a zobaczysz pozostałych kuzynów s. rzepakowca.
Jeden z nich stołował się na piwonii.
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
- Karo
- -Administrator Forum-.

- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Przyłapałam pięknotkę,która zżera liście moich róż?
Mam je tępić czy podziwiać?
Co to jest?

Mam je tępić czy podziwiać?
Co to jest?

-
sylwekw
Z całym czacunkiem dla ich urody ale odpowiedź jest chyba prosta .. zżera Ci róże więc 
Czy ktoś wie co to za paskuda i czy to żeruje na tujach? Siedział na szmaragdzie, myslałem, że to gałązka.
http://img21.imageshack.us/i/dsc00080lf.jpg/
Pozdrawiam
Sekret
http://img21.imageshack.us/i/dsc00080lf.jpg/
Pozdrawiam
Sekret
- szkwiatkowski
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 25 maja 2010, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
siedział na starej śliwie

bać się go?

bać się go?
szkwiatkowski, raczej się cieszyć
To są larwy biedronki, naturalny wróg szkodników m.in. mszyc.
Krysiu, mi to wygląda na gąsienice kuprówki rudnicy, ale mogę mylić. Ogólnie wszystkie gąsienice to szkodniki , więc raczej je usuwać. Ja przenoszę je w inne miejsce. Najczęściej wyrzucam na łąkę i po krzyku
Krysiu, mi to wygląda na gąsienice kuprówki rudnicy, ale mogę mylić. Ogólnie wszystkie gąsienice to szkodniki , więc raczej je usuwać. Ja przenoszę je w inne miejsce. Najczęściej wyrzucam na łąkę i po krzyku
-
sylwekw
No proszę ja też tego jegomościa często znajdowałem w swoim ogrodzie - teraz już wiem kto on i będę wiedział co z nim robićMutari pisze: Krysiu, mi to wygląda na gąsienice kuprówki rudnicy, ale mogę mylić. Ogólnie wszystkie gąsienice to szkodniki, więc raczej je usuwać. Ja przenoszę je w inne miejsce. Najczęściej wyrzucam na łąkę i po krzyku
Sylwek, tak pomyślałem nad tym co napisałeś wcześniej. Nad utworzeniem wątku dot. tylko szkodników i jego zwalczania. Nie trzeba było by szukać po cały forum . Miałem o tym dość sporo na studiach , więc mógłbym pomóc stworzyć coś takiego
Będzie to ułatwienie dla każdego użytkownika. Wszystko w jednym miejscu 
To teraz piszę do wszystkich. Jeżeli będzie mieli problem z jakimś szkodnikiem (a nie będziecie wiedzieć jak się nazywa) to proszę tutaj wklejać fotki. Postaramy się pomóc
To teraz piszę do wszystkich. Jeżeli będzie mieli problem z jakimś szkodnikiem (a nie będziecie wiedzieć jak się nazywa) to proszę tutaj wklejać fotki. Postaramy się pomóc