bebos: Haworthia i in.
- nolina
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: bebos: Haworthia i in.
Beato nie wiem czy dobrze uczyniłam
.Te najmniejsze Hawortie, które dostałam od Ciebie zrobiły się jakieś takie marniutkie,więc je podlałam przez podsiąkanie . I jeszcze jedna sprawa czy Ty swoje zraszasz 

-
x-Pa-a
Aloe brevifolia - piękna!
Miło wrócić do Twojego wątku i zobaczyć sporo nowości.
Miło wrócić do Twojego wątku i zobaczyć sporo nowości.
-
bebos

- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gosia - pewnie chodzi o H. tenera, batesiana i limifolia f. nigra - najmniejsze i bez korzonków - ja z takimi maluchami też mam problem, bo trudno uchwycić moment, gdy nie jest im za sucho i za mokro - kilka 'osesków' za wcześnie odłączyłam i straciłam już tej wiosny - może i twoje nie dadzą rady - jak ci pisałam, teraz kombinuję z ukorzeniaczem - kupiłam małe opakowanie - zobaczymy...Haworthia nigdy nie zraszam! A Euphorbia się trzyma?
Ania - staram się odświezać wątek - ale sama wiesz, że tempo z czasem maleje...A Aloe brevifolia i parę innych nabyłam zaraz po Twoich zakupach u H. z R. - błędy w pisowni i w oznaczeniach mnie już nie odstraszają - zazwyczaj szybko je weryfikuję, choć jeden mnie szczególnie zmartwił (zamiast Astroloba spiralis dostałam Haworthia viscosa f. tortuosa!).
Zobacz co stamtąd jeszcze:
Haworthia emelyae var. multifolia (jaki i Twoja z R.) a obok, dla porównania obecny stan H. e. var. multifolia Springfontein (z Holandii) - więcej jej jak na razie ubywa niż przybywa

Niespodziewanie duża
gasteria o niepewnej nazwie (ha! kupując nie zwróciłam uwagi na rozmiar, a cena była mikrusia, porównywalna do ceny malutkiej G. bicolor var. liliputana, którą też stamtąd wzięłam) - kupiona jako Gasteria maculata, ale to synonim G. bicolor var. bicolor - a poza tym jest bardzo podobna do młodocianej G. excelsa! - może Krzysztof pomoże
- trochę ma chlorozę, ale stoi u mnie już od 2 tygodni poza bezpośrednim nasłonecznieniem i się jej poprawia...

Ania - staram się odświezać wątek - ale sama wiesz, że tempo z czasem maleje...A Aloe brevifolia i parę innych nabyłam zaraz po Twoich zakupach u H. z R. - błędy w pisowni i w oznaczeniach mnie już nie odstraszają - zazwyczaj szybko je weryfikuję, choć jeden mnie szczególnie zmartwił (zamiast Astroloba spiralis dostałam Haworthia viscosa f. tortuosa!).
Zobacz co stamtąd jeszcze:
Haworthia emelyae var. multifolia (jaki i Twoja z R.) a obok, dla porównania obecny stan H. e. var. multifolia Springfontein (z Holandii) - więcej jej jak na razie ubywa niż przybywa

Niespodziewanie duża
- trochę ma chlorozę, ale stoi u mnie już od 2 tygodni poza bezpośrednim nasłonecznieniem i się jej poprawia...

- eba

- Od: 22 lip 2008, o 14:51
- Kontakt:
Beato, wiem coś o tym malejącym tempie. Mam czasem taki dylemat: robić nowe zdjęcia tym samym roślinom? Jednak co jakiś czas robię i pokazuję w wątku. Wtedy świetnie widać jak rośliny przyrastają
.
- nolina

Beato tak chodzi mi o te, które wymieniłaś.
Może i ja poeksperymentuje z ukorzeniaczem...jeszcze zobacze.
Euphorbia ma się dobrze ta większa kuleczka wypuściła już listek
,
a Hawortie muszą dac radę nie mogę ich tak głupio stracic
Może i ja poeksperymentuje z ukorzeniaczem...jeszcze zobacze.
a Hawortie muszą dac radę nie mogę ich tak głupio stracic
- Akwelan_2009

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Podobny problem mam z moją H. margaritfera, sporo listków zewnętrznych, tych najstarszych zasycha. Ze stożka wzrostu widać maleńkie zielone listki, może nareszcie ruszy. Żeby nie zaśmiecać tego wątku, fotkę wstawiam w moim.bebos pisze: / ..... / - H. e. var. multifolia Springfontein (z Holandii) - więcej jej jak na razie ubywa niż przybywa![]()
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- chromat
- 1000p

- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Kontakt:
Nic jej nie będzie - musi się przyzwyczaić do słońcaexcelsa! - może Krzysztof pomoże
Co do zasychania starych liście - To Naturalne
Pozdrawiam Krzysiek
- nolina

Już moje Hawortia i Euphorbia potraktowałam ukorzeniaczem
Zobaczę co z tego wyjdzie.Co do Euphorbia owszem listek wypusciła ,ale korzonka ani jednego.
Czekam na efekty.
Zobaczę co z tego wyjdzie.Co do Euphorbia owszem listek wypusciła ,ale korzonka ani jednego.
Czekam na efekty.
-
bebos

Dopiero co poskarżyłam się Henrykowi, że niektórym moim haworcjom zimą korzenie całkowicie zaschły - a tu na blogu Krzysztofa czytam, że to naturalne
- ale tak zupełnie? Ooo! A czym się gleby trzymają w okresie spoczynku?
Krzysztof - domniemana Gasteria excelsa to dla mnie zagadka - piszą, że młodociane mają typowo obustronnie, naprzemian-naprzeciwlegle rozłożone liście, które z wiekiem układają się skrętolegle. Mój najstarszy okaz ma kilkanaście lat i nadal ma raczej liście dwustronnie ułożone, z ledwie lekkim skrętem - ta nowa od H. z R. też ma już swoje lata. Jeśli nie doczekam się rozety, nie będę chyba miała pewności, czy to ten gatunek. A wygląda na to, że w warunkach domowych trudno o taki pokrój - u tej starszej co nowe liście urosną, to stare zamierają - nigdy nie ma więcej niż 5-7 dużych liści - za mało na taką rozetę: http://images.bidorbuy.co.za/user_image ... xcelsa.jpg
Wciąż trochę pomarszczone, ale cudnie paszczate
Faucaria tigrina

Faucaria felina (?)

...a pozostając w temacie paszczaków:
Nieco inne podejście do 'zieleniny' w wykonaniu Maszy i Myszy

Krzysztof - domniemana Gasteria excelsa to dla mnie zagadka - piszą, że młodociane mają typowo obustronnie, naprzemian-naprzeciwlegle rozłożone liście, które z wiekiem układają się skrętolegle. Mój najstarszy okaz ma kilkanaście lat i nadal ma raczej liście dwustronnie ułożone, z ledwie lekkim skrętem - ta nowa od H. z R. też ma już swoje lata. Jeśli nie doczekam się rozety, nie będę chyba miała pewności, czy to ten gatunek. A wygląda na to, że w warunkach domowych trudno o taki pokrój - u tej starszej co nowe liście urosną, to stare zamierają - nigdy nie ma więcej niż 5-7 dużych liści - za mało na taką rozetę: http://images.bidorbuy.co.za/user_image ... xcelsa.jpg
Wciąż trochę pomarszczone, ale cudnie paszczate
Faucaria tigrina

Faucaria felina (?)

...a pozostając w temacie paszczaków:

- Akwelan_2009

- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Mam kilka Faucari w tym również Faucaria tigrina, ale moja znacznie różni się od tej na fotce, nie ma tak długich "ząbków", wzorku na liściach oraz znacznie węższe liście. Ta jest bardzo ładna. Zakup chyba zagraniczny ? Są to bardzo wdzięczne rośliny, ładnie i dość długo kwitną. Po podlaniu nabiorą wigoru i listki "napęcznieją" i pobrana woda wystarczy im na bardzo długo. Pod tym względem są "łatwiejsze" w opiece. Same pokazują kiedy mają chęć napić się.
Zwierzaczki przemiłe i jakie zgodne przy posiłku. Zastanawiam się który zwierzak przekonuje drugiego, że ta "zielenina" jest smaczna ?
Zwierzaczki przemiłe i jakie zgodne przy posiłku. Zastanawiam się który zwierzak przekonuje drugiego, że ta "zielenina" jest smaczna ?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Mieczysław
- nolina

Tez jak i Pani lubią zielone 
-
bebos

...mam słabość do Gasteria carinata var. verrucosa - pospolity parapetowiec, ale co okaz to trochę inne wzorki, którym nie mogę się oprzeć
Tego nowego osobnika postanowiłam poprowadzić bez odrostów - widuję czasem w necie takie wielgachne gasterie brodawkowate, które uzyskują świetny pokrój, jak tylko im maluchy mocy nie podkradają...

Tego nowego osobnika postanowiłam poprowadzić bez odrostów - widuję czasem w necie takie wielgachne gasterie brodawkowate, które uzyskują świetny pokrój, jak tylko im maluchy mocy nie podkradają...

-
bebos

-
x-Pa-a
O jak miło do Ciebie zajrzeć
Haworthia emelyae var. multifolia - w świetnej formie - mam jej siostrę bliźniaczkę
dogadałyśmy się
Bardzo interesujące są te Twoje Faucaria i Leciwa Leuchtenbergia, niestety nie pomogę bo kompletnie się nie znam.
Masza i Mysza (tylko czy ja to dobrze odmieniłam) - zabawne zwierzaki, tak sobie w symbiozie żyją???
Haworthia emelyae var. multifolia - w świetnej formie - mam jej siostrę bliźniaczkę
Bardzo interesujące są te Twoje Faucaria i Leciwa Leuchtenbergia, niestety nie pomogę bo kompletnie się nie znam.
Masza i Mysza (tylko czy ja to dobrze odmieniłam) - zabawne zwierzaki, tak sobie w symbiozie żyją???
-
bebos

Małgosiu, Mieczysławie, Aniu - o naszych zwierzakach można by pewnie prowadzić osobny wątek ...
Kompulsywne zakupy:
był Kiermasz Ogrodniczy, było pełne sukulentów stoisko Państwa L. z okolic Bydgoszczy - i chociaż nie było tam nic, co planowałam kupić, to jednak coś...no coś musiałam kupić, choć boli brak oznaczeń
m.in. pierwszy w życiu okaz Stapeliaceae - czyżby Angolluma??? i obok z innej beczki - czyżby dziwnie drobna Faucaria???

Senecio rowleyanus (fa.?) i drobne coś??? (podobno może zimować w domu)

Kompulsywne zakupy:
był Kiermasz Ogrodniczy, było pełne sukulentów stoisko Państwa L. z okolic Bydgoszczy - i chociaż nie było tam nic, co planowałam kupić, to jednak coś...no coś musiałam kupić, choć boli brak oznaczeń
m.in. pierwszy w życiu okaz Stapeliaceae - czyżby Angolluma??? i obok z innej beczki - czyżby dziwnie drobna Faucaria???

Senecio rowleyanus (fa.?) i drobne coś??? (podobno może zimować w domu)