Uprzedzam tylko że ta zabawa wymaga dużo poświęcenia (przycinanie dwa razy w sezonie, drutowanie, studiowanie literatury) i cierpliwości.
Moje zielone nieszczęścia - anoli
Fikusy są dosyć wdzięczne jeśli chodzi o robienie z nich bonsai, mają dość elastyczne gałązki i łatwo dają się drutować, bardzo dobrze reagują też na przycinanie zarówno gałęzi jak i korzeni. Dosyć fajne bonsai wychodzą też z wiązu i graba, ale o te roślinki to trzeba postarać się w jakiejś szkółce najlepiej, ewentualnie wiąz można kupić w kwiaciarni jako gotowe drzewko już ukształtowane.
Uprzedzam tylko że ta zabawa wymaga dużo poświęcenia (przycinanie dwa razy w sezonie, drutowanie, studiowanie literatury) i cierpliwości.
Ale nie zniechęcajcie się moje panie, efekty są bowiem nie do przecenienia i jaka satysfakcja 
- Antooosia
- 1000p

- Od: 8 sty 2008, o 08:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bo jeśli o bonsai mowa-widziałam pięknie wyprowadzoną szeflerę.Mało tego,że bonsai,to jeszcze na kamieniu rosła!!!Cudna!!!A próbowała któraś z Was wyprowadzic jakiegoś kwiatka na takie "plecione" drzewko'(najczęściej pachiry tak mają),bo może bym z szeflerą spróbowała...tylko nie wiem,jak się za to mam zabrac... 
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
Na skraju lasu jest mały domek...
- Ziel-ona
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 gru 2007, o 21:19
Antooosiu takie plecione drzewko to najlepiej z fikusów beniaminków zrobić. Zrobiłam kiedyś takie, ale oddałam w prezencie. Trzeba odrywać boczne odrosty i listki i pleść warkocz z jeszcze młodych i miękkich gałązek. Nie jest to trudne. Moja teściowa ma chyba jeszcze takiego, też sama go uplotła. Jak mi się uda to zrobię zdjęcie i pokaże wieczorem.
- anoli
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 3 lis 2007, o 16:26
Wszystkim dziękuję ślicznie za gratulacje
Nezko jestem w trakcie czytania, bo właściwie powinnam się przygotowywać do sesji, a tam o bonsai nie będą pytać 
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona