Oleander - choroby i inne problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chory oleander

Post »

popatrz przez lupę jeśli to są małe czarne okrągłe hmmm kraterki , pękające miejsca ??, sam nie wiem jak ci to opisać :) to , to jest rak oleandra, czyli pseudomonoza , niestety :(
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Smellycat
100p
100p
Od: 16 mar 2009, o 13:12
Kontakt:

Post »

Coraz bardziej się utwierdzam w przekonaniu, że to rzeczywiście rak. Wyślę jeszcze kilka zdjęć, ale pewnie nic nie pomogą, skoro trzeba pod lupą sprawdzać. Niestety nie mam takiej w domu, więc moje oględziny ograniczyły się tylko do dokładnego obejrzenia i dotknięcia. Wprawdzie nie ma zgrubień, ale skoro są maleńkie, to może niewyczuwalne. Są też dziurki, które mogły powstać w wyniku właśnie takiego pęknięcia, o którym pisałeś. Mam dwa oleandry - ten drugi jest w lepszej formie - może się nie zaraził?
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Ania
swithart
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 kwie 2011, o 14:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie,
mam na imię Aga i uwielbiam rośliny. Zaglądam tu już jakiś czas, ale wreszcie postanowiłam poprosić o pomoc. Poniżej wkleiłam fotki mojego biednego oleandra może ktoś będzie wiedział, co to jest...

Mam dwa oleandry na zimę (październik) wstawiłam je do piwnicy z niedużym oknem. Właśnie przyniosłam je z piwnicy, aby wynieść do ogródka no i okzało się, że jeden przezimował bez szwanku, drug niestety jest w opłakanym stanie.

Będę wdzięczna za każdą wskazówkę ;:100

aga

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

masz bardzo wilgotna piwnice , to jest szara pleśń , zwalczanie standardowo jak szara pleśń, nie ma co wydziwiać.
Wynieś te oleandry w miejsce wietrzne i słoneczne , opryskać chemia musisz , i nie utrzymuj stale wilgotności w ziemi ,
po podlania czekaj aż ziemia wyschnie

p.s.
Smellycat jeśli mogę coś poradzić spal tego oleandra
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
swithart
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Na pewno jest to szara pleśń? Ja myślałam, że raczej mączniak...
Jeśli szara pleśń, to może mogę opryskać Rovralem Flo 255 SC?
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

Według mojej wiedzy szara pleśń , nie zapomnij pousuwać wszystkie kwiaty , one są najbardziej zainfekowane

p.s.
z tego co wiem mączniak raczej objawia się plamami takimi czerwonawymi , i jest dość łatwo wyleczalny :)
ale mogę się mylić :)
pojawia się często po dłuższych okresach deszczowych a hodowcy często mówią że oleander dostał plamy od deszczu :)
swithart
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki, jeszcze raz, kwiaty już pousuwałam, wyniosłam na słońce, jutro opryskuję Rovralem Flo 255 SC ;:108
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

słońce i wiatr :D
gaja203
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 kwie 2011, o 12:43

Post »

Witam, mam dwuletniego oleandra ostatnio zaczął mi chorować nie mam pojęcia co to może być:/ liście na dole mają rude kropeczki właściwie wyglądają jak by były czymś oprószone a sama korona jest poskręcana i liście są całe żółte a niektóre usychają:/ Co to może być za paskudztwo i jak się tego pozbyć?? Obrazek
Awatar użytkownika
Miroslawa
200p
200p
Od: 8 sie 2007, o 20:32

Post »

Przędziorki uwielbiają oleandry. Pryskaj jak najszybciej magusem, bo stracisz roślinę.
Pozdrawiam, Mirka
gaja203
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 kwie 2011, o 12:43

Post »

Dziękuję za odpowiedź:) Czy wystarczy tylko spryskiwanie magnusem czy oprócz tego trzeba usunąć kwiatostany i poobcinać koronę która jest w najgorszym stanie?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

nie wystarczy tylko jednym preparatem , kup ze trzy z różnymi substancjami czynnymi.
Poobcinać możesz , przynajmniej trochę tego usuniesz :) ale nie jest to konieczne przy przędziorkach obcinanie to kosmetyka :)
karolina82
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 maja 2011, o 09:18

Post »

jakimi nawozami zasilacie oleandry ja od czasu do czasu podlewam Substralem, albo nawozem do róż z Plantonu, albo do surfini z plantonu . nie wiem czy dobrze że używam tych nawozów proszę o podpowidź ;:180
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Pilnie potrzebuję opinii i pomocy znawców uprawy oleandrów.
Liczę bardzo na Wasze dyskusje i pomoc. ;:180

Dostałam 3 sezony temu dwa dorodne (olbrzymie) oleandry w wielkich donicach.
Była jesień,zimowałam je w piwnicy .
Wiosną zauważyłam niepokojące objawy , na jednym z nich szczególnie rażące.
Na pniu grubego męskiego przedramienia pojawiły się drobne szarawo- białe narośle przypominające hubę.
Przesadziłam do nowej ziemi,przycięłam korony,opryskałam i podlałam kilka razy w sezonie Topsinem i tak spędziły lato w ogrodzie rosnąc.

Kolejną zimę spędziły w zimnym i jasnym pomieszczeniu w całkiem przyzwoitej kondycji.
Od kwietnia stoją na powietrzu i - cudownie kwitną.
Po raz pierwszy tak obficie :D ale problem ich choroby też kwitnie. :(

Jeden z nich ma pień grubości męskiego przedramienia i ten ma chyba większy problem .
Jedna z odnóg całkowicie zamarła.
Oprócz narośli przypominających hubę pojawiły się w ostatnich dniach pęknięcia kory na pniu.
Przycięte w ubiegłym roku pędy urosły ale są wiotkie i nie utrzymują pozycji pionowej lecz przewieszają się ,kładą.
Przyjęłabym wersję,że to pod wpływem ciężaru obfitości kwiatów gdyby nie to,że cały krzew wykazuje wyraźne oznaki choroby.
W zasadzie liści nie gubi,czasem zdarza się żółknący tu czy tam liść ale nie jest to nagminne.

Drugi krzew prowadzony w formie niskiej i krzaczastej ma nieco inne objawy chorobowe,zamierają mu pojedyncze małe- młode pędy jakie pojawiają się gdzieś tam w gąszczu ...
Co pewien czas wycinam taki uschnięty pęd.
Zbyt często moim zdaniem jak na roślinę zdrową.
Wygląd liści też budzi mój niepokój ,może go poparzyłam pryskając Topsinem jakieś 3 tygodnie temu?
Sama nie wiem...

Nie wiem co sądzić o moich oleandrach w właściwie o tym czy uda mi sie je wyprowadzić z tej choroby.
Czy można i jak je uratować przed zmarnieniem....
Profilaktycznie porobiłam sadzonki ale :cry:
to są maleńkie rośliny w porównaniu z matecznymi .
No i ... jeśli pobrałam je z roślin zakażonych to czy ma sens ich uprawa?
Czy one będą rosły zdrowe?
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

moim subiektywnym zdaniem masz rozchulaną szarą pleśń i mączniaka , obawiam się ,że będzie Ci bardzo ciężko zwalczyć te grzybice w tym stadium, nie mówiąc już o odkażeniu gleby .
Ta roślina musiała być narażona na stałą wysoka wilgoć podłoża i pewno też otocznia co doprowadziło również do uszkodzenia korzeni , dlatego nie ma turgoru (jest zwiędnięta z powodu dysproporcji między częścią nadziemną i podziemną - chory system korzeniowy )
To wilgoć zwiększyła podatność tego oleandra na grzyby z rodzaju phythium i phytopthora, jak również Fusarium Rhizoctonia.

Za pieniądze które przeznaczysz na leczenie kupisz nową zdrową i dużą roślinę

p.s.
możesz próbować leczyć środkami dla roślin ozdobnych na szarą pleśń i mączniaka prawdziwego, odkażać glebę , ale w tym stanie zaraz na tej roślinie będzie ascochytoza , z każdej strony ratowanie mija się z celem :( przykro mi

Jeśli zdecydujesz sie je ratować , to powycinaj maksymalna ilość pędów , u samej podstawy , zostaw pare najzdrowszych, co najmniej 3 razy raz na tydzień podlej obficie ze środkiem odkażającym (więcej nie podlewaj , a roślina niech stoi bez podstawki w półcieniu na trawie z leekim przewiewem) tu można dodać previcurem, Acrobatu MZ 69 WP w stężeniu 0,15% Topsin M 500 SC (częściej możesz podlać tylko w wypadku , jak liście wyraźnie zwiedną i nie na noc, w nocy na pewno wiecej nie zwiędnie :) )
co 3 dni przez dwa tygodnie opryski przemiennie na maczniaka i szarą pleśń rożnymi sodkami o działaniu systemicznym tak aby sie nie powtarzały substancje czynny w nich
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”