Moja kolekcja kaktusów - blabla
- moritius
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja kolekcja kaktusów - blabla
Dzięki za przybliżenie tego tematu ;). Bardzo mnie zaciekawił. Odwiedziłbym kiedyś w przyszłości twoje stanowisko/-a. Może bym się kiedyś w przyszłości zabrał z wami na taką wyprawę - się zobaczy ;).
Jeszcze tylko 2 pytania. Wszystkie te numery pamiętasz, tzn jaka lobiwka rośnie na jakim stanowisku, czy musisz się odwoływać do notatek? I czy w czasie wypraw widziałeś jakieś boliwijskie pereskie np P. sacharosa?
Jeszcze tylko 2 pytania. Wszystkie te numery pamiętasz, tzn jaka lobiwka rośnie na jakim stanowisku, czy musisz się odwoływać do notatek? I czy w czasie wypraw widziałeś jakieś boliwijskie pereskie np P. sacharosa?
Pozdrawiam, Aleksander
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Peireskii nie widziałem. Wiem, że byłem w kilku miejscach, gdzie one rosną ale nie byłem w tych rejonach nastawiony na rozglądanie się po krzakach, czy któryś z nich nie jest peireskią. Natomiast trafiłem na sporą populację Quiabentia. Parę fotek poniżej.

TB517.3 Quiabentia verticillata
Jeśli chodzi o numerki polowe lobiwiek to nie zawsze pamiętam jaka roślinka to jaki numer. Zwłaszcza, gdy mam większą ilość stanowisk tej samej odmiany w podobnym miejscu - choćby L.aurea v.fallax, L.aurea v.dobeana, L.maximiliana, L.pentlandii, L.ferox czy L.cinnabarina. Natomiast dokładnie pamiętam gdzie dane roślinki rosną. Więc aby przypomnieć sobie numer wystarczy rzut okiem na mapę lub sprawdzenie bazy. Oczywiście lepiej kojarzę numery lobiwek, które mam w kolekcji. Jeśli prawie każdego dnia oglądam etykietę z nazwą i numerem to prędzej czy później uczę się tego na pamięć. Generalnie lepiej pamiętam numerki tych rzadkich i trudnych do znalezienia roślin. Z popularnymi chwastami jest już trudniej.

TB517.3 Quiabentia verticillata
Jeśli chodzi o numerki polowe lobiwiek to nie zawsze pamiętam jaka roślinka to jaki numer. Zwłaszcza, gdy mam większą ilość stanowisk tej samej odmiany w podobnym miejscu - choćby L.aurea v.fallax, L.aurea v.dobeana, L.maximiliana, L.pentlandii, L.ferox czy L.cinnabarina. Natomiast dokładnie pamiętam gdzie dane roślinki rosną. Więc aby przypomnieć sobie numer wystarczy rzut okiem na mapę lub sprawdzenie bazy. Oczywiście lepiej kojarzę numery lobiwek, które mam w kolekcji. Jeśli prawie każdego dnia oglądam etykietę z nazwą i numerem to prędzej czy później uczę się tego na pamięć. Generalnie lepiej pamiętam numerki tych rzadkich i trudnych do znalezienia roślin. Z popularnymi chwastami jest już trudniej.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- moritius
Dzięki za odpowiedzi. Fajna ta Quiabentia ;).
I na razie wyczerpałem zasób pytań ;)
I na razie wyczerpałem zasób pytań ;)
Pozdrawiam, Aleksander
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Przed chwilą wstawiłem ostatnie kaktusy z zimowiska do nowego foliaka. Zatem od dziś mogę ogłosić otwarcie sezonu 2011. Wszystkie kaktusy zostały mocno spryskane. Za jakieś 7-10 dni zakończę cieniowanie i pewnie podleję na poważnie.
Parę fotek poniżej

Parę fotek poniżej

Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- echinopsis
- 200p
- Od: 2 mar 2011, o 21:30
No no jestem pełen podziwu
czekam na pierwsze kwitnienie.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Tomek kiedy się spodziewasz kwiatów?.blabla pisze:Przed chwilą wstawiłem ostatnie kaktusy z zimowiska
Czekam na zdjęcia z kwitnienia imponującej kolekcji.
Zrób duuuuuuużo zdjęć i wstawiaj na forum, usiądę przy herbatce i będę podziwiać
wszystkie piękności kaktusowe.

BOŻENA
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Pierwsze kwiaty prawdopodobnie pojawiać się zaczną w połowie maja. Wtedy zaczną kwitnąć mediolobiwie. Najwięcej kwiatów pojawia się zazwyczaj w połowie czerwca. Wtedy tunel wygląda mniej-więcej tak:

Jednak nie obiecuję, że będę w stanie sfotografować wszystko. Są dni, gdzie otwartych jest kilkaset kwiatów. To ilości, których nie da się sfotografować "co do sztuki".

Jednak nie obiecuję, że będę w stanie sfotografować wszystko. Są dni, gdzie otwartych jest kilkaset kwiatów. To ilości, których nie da się sfotografować "co do sztuki".
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- moritius
Mogę powiedzieć tylko jedno: wow
!
Jaka szkoda, że nie mieszkam gdzieś blisko, żeby móc to zobaczyć na własne oczy ;). To musi być zapierający dech w piersiach widok

Jaka szkoda, że nie mieszkam gdzieś blisko, żeby móc to zobaczyć na własne oczy ;). To musi być zapierający dech w piersiach widok

Pozdrawiam, Aleksander
- ROBERTOBORO
- Od: 13 lis 2008, o 21:39
- Kontakt:
jak zwykle świetne kwiatki i jak zwykle mało mediolobivek ale rozumiem to nie jest główny obiekt twoich zainteresowań
To nie szkodzi.blabla pisze:Jednak nie obiecuję, że będę w stanie sfotografować wszystko

Ale i tak Narobiłeś wzrokowego apetytu na maj i czerwiec.
Kobierzec kwiatów się szykuje u Ciebie, uczta dla umysłu i wzroku.
Gdyby to było bliżej to wprosiłabym się na oglądanie CUDU NATURY.
BOŻENA
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
To, że nie ma medio na tych fotkach wcale nie oznacza, że ich nie mam w kolekcji. Znjadują się u mnie właściwie wszystkie dostępne na rynku numerki WR i FR z tych roślinek. Oprócz tego mam sporo numerków Lau, RH i własnych. A to, że medio zwyczajnie jest mało (raptem z 5 gatunków) to już nic na to nie poradzę.ROBERTOBORO pisze:jak zwykle świetne kwiatki i jak zwykle mało mediolobivek ale rozumiem to nie jest główny obiekt twoich zainteresowań
Listy roślin nie będę wklejał bo znów nie zmieszczą się w jednym poście.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- ROBERTOBORO
- Od: 13 lis 2008, o 21:39
- Kontakt:
ja powoli zwiększam ich kolekcję
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Miałem dziś chwilkę, by popstrykać fotki we foliaku. Zawsze na wiosnę robię zdjęcia wszystkim swoim kaktusom, by jesienią mieć pogląd ile urosły. Niestety zabrakło mi miejsca na karcie i sfotografowałem tylko jakieś 60% kolekcji. Poniżej wybór zdjęć, czyli jakieś 50% tego, co sfotografowałem. Czyli to jest jakaś 1/3 mojej kolekcji. Ale raczej to ta ładniejsza część.
Ubiegłoroczne wysiewy:

Duże, w większości kwitnące rośliny:

I te kilka moich rebucji:

Zdjęcia są mocno skompresowane ale za to w dużej rozdzielczości.
Ubiegłoroczne wysiewy:

Duże, w większości kwitnące rośliny:

I te kilka moich rebucji:

Zdjęcia są mocno skompresowane ale za to w dużej rozdzielczości.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Prawie wszystkie roślinki ze zdjęć są z moich wysiewów. Tylko jeden duży Echinopsis subdenudata pochodzi od Andrzeja Hinza z Rumi. Coś tam wysiewam każdej wiosny. Najstarsze roślinki z tych zdjęć pochodzą z siewów z roku 1999.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek