Clemoholizm - mania zbierania, co kupiła(e)m nowego cz.1
Re: Clemoholizm.....
U mnie dokładnie tak jak pisze Jurek. Te powojniki okryte od dołu igliwiem i gałązkami mają się b. dobrze. Nie okrywane są b. słabe. Ocieplenie w lutym nie pobudziło do wzrostu tych okrytych i teraz ruszyły ładnie.
- dodad
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam nadzieję, że prognozy sie sprawdzą i nie będzie przymrozków. Z reszta i tak nie mam jak zabrać doniczek do domu, może tylko czymś przyrzucę. (Firletko, a gdzie twój wątek? masz piękny ogród, chwal sięFirletka pisze:dodad , według IMGW w Twoim rejonie ma nie być przymrozków:
http://www.pogodynka.pl/polska/gorlice_gorlice
ale nie chcę mieć na sumieniu Twoich powojników, gdyby jednak przymroziło
Ja chyba też zostawię swoje. Może się trochę opanują, bo jak tak dalej pójdzie, to za dwa tygodnie pojawią się pąki!

U mnie tak jak pisze Jurek, ale tylko w przypadku zeszłorocznych nasadzeń. Starsze przetrwały bardzo dobrze, powiedziałabym nawet, że świetnie

To dowód, Veronica's Choice na wysokości 1,5m

- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A jednak montana rubens żyje
. Wróciłem dzisiaj z pracy, a tam malutkie pędy wybijają z korzenia
I nawet jedno oczko, najbliższe ziemi, się uaktywniło.
--------------------
A tak wyglądają clemki zimowane w donicach - wszystkie traktowane identycznie.
"Omoshiro"

"Princess Diana" - słabo to widać, ale pędy już sięgają do plakietki

i "Mazury"... w dużym powiększeniu

I nawet jedno oczko, najbliższe ziemi, się uaktywniło.
--------------------
A tak wyglądają clemki zimowane w donicach - wszystkie traktowane identycznie.
"Omoshiro"

"Princess Diana" - słabo to widać, ale pędy już sięgają do plakietki

i "Mazury"... w dużym powiększeniu

Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
- Alionuszka
- Od: 16 cze 2009, o 23:21
U mnie pędy Gen. Sikorskiego zmarzły całkowicie, a z ziemi...nie widzę ,aby cokolwiek wychodziło ,podobnie z Cholmondeley i Matka Sedliska,Najlepiej wypuszczają clematisy bylinowe..
The President też się ruszył....
Viticelle ,Polisch Spirit maleństwa wychodzą z ziemi ,Walenburg już lepiej,a Purpurea Plena Elegans idzie jak burza...
Mam tylko zdjęcie nowych przyrostów clematisa Jackmanii ...

The President też się ruszył....

Mam tylko zdjęcie nowych przyrostów clematisa Jackmanii ...

Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
U mnie podobnie jak u Was, ruszają spod ziemi .Zauważyłam jednak ,że bardzo dużo zależy od stanowiska. W bardziej zacienionych, gdzie ziemia ogrzewa się wolniej , wolniej też rozpoczyna się wegetacja. Nie stały tak jak u Lesia pod folią. Wszystkie gołe, bez osłon. Nie tracę jednak nadziei i spokojnie czekam. Zasiliłam , podlewam i jednak pomału, bo pomału, ale wychodzą.
Co ciekawe 'Guernsey Cream' , którym mnie tu zaraziła redchilly, wybija na całej długości wydawałoby się suchego pędu! Czyżby była majowa kwietna odsłona?...
Co ciekawe 'Guernsey Cream' , którym mnie tu zaraziła redchilly, wybija na całej długości wydawałoby się suchego pędu! Czyżby była majowa kwietna odsłona?...
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
- Francesca
- Od: 25 maja 2010, o 13:16
Ja do tej pory miałam tylko dwa Bill McKenzie (przesadzone w tym roku, sąsiedzi nie życzyli sobie ich na wspólnej siatce
), ale już czekam na dostawę kilku innych - botanicznych, wielkokwiatowych i jeden włoski, a oprócz tego dostałam jakieś trzy od mojej mamy, której nie można wytłumaczyć, że powojniki mają swoje wymagania, nędzne były potwornie. Póki co tylko jeden ładnie się zazielenia, dwa słabiutkie, ale mam nadzieję, że od korzeni trochę pędów pójdzie, zobaczymy, no i oczywiście nie mogę się doczekać, jak zakwitną, cóż to z nich wyrośnie.
Codziennie chodzę i oglądam dokładnie 

Wszyscy tu tak mają. Codzienna inspekcja czy aby od wczoraj może coś przyrosło, pojawiło się nowego ? Jakby kilka godzin robiło różnicę.
Ale kiedy wytrzymać nie można i grzebie człowiek w ziemi jak kura pazurem próbując dokonać odkrycia ,że oto jest ! Żyje ! I zaczyna się bieganie z konewką, dokarmianie , chuchanie, dmuchanie, przemawianie, pochylanie z troską i nadzieją. Cała celbra. Przynajmniej u mnie tak jest.
Napisz Francesco jak nazywają się odmiany, które zamówiłaś.

Napisz Francesco jak nazywają się odmiany, które zamówiłaś.
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
- Francesca
Takie chyba popularne w większości
:
Polish Spirit
Jan Paweł II
Proteus
Ernest Markham
Comtess de Bauchad
Anita
Paul Farges

Polish Spirit
Jan Paweł II
Proteus
Ernest Markham
Comtess de Bauchad
Anita
Paul Farges
Super. A dlaczego się rumienisz ? Że takie "popularne" ? To chyba tu , na tym forum , gdzie trafiają ludzie już coś wiedzący , choć przecież każda z odmian jest jedyna w swoim rodzaju, na swój sposób piękna i interesująca. Jednego zachwycą maciupeńkie kwiatki Anity i nawet do głowy mu nie przyjdzie by podziwiać obfitość płatków Proteusa, bo "de gustibus non est disputandum".
Nie zawsze to ,co oryginalne, mało znane , nie opatrzone musi się podobać. Tobie akurat podobają się takie, które podobają się też i wielu innym.
Popularne i piękne.
Nie zawsze to ,co oryginalne, mało znane , nie opatrzone musi się podobać. Tobie akurat podobają się takie, które podobają się też i wielu innym.
Popularne i piękne.
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Comtesse de Bauchaud u mnie w ogrodzie co roku wywołuje falę zachwytów. Więc co z tego że popularny. Wole takiego obsypanego kwiatami przez kilka miesięcy niż unikat z dwoma kwiatkami 

Widzisz dodad, lepiej nie można było tego ująć ! 

Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
DokładnieFirletka pisze:Nie zawsze to ,co oryginalne, mało znane , nie opatrzone musi się podobać. Tobie akurat podobają się takie, które podobają się też i wielu innym.

I co z tego, że to bardzo stare i oklepane odmiany... przetrwały próbę czasu i nadal to jedne z najładniejszych odmian

Zapraszam: spis treści ogród
- bukjan
- 200p
- Od: 26 paź 2009, o 15:08
W dniu dzisiejszym udałem się do Castoramy aby zakupić listewki oraz drewnochron, a wyszedłem z trzema clematisami- Vyvyan Pennel, Bill Mc Kenzie i Nelly Moser oraz wiciokrzewem Tellmana 

...no to witamy w klubie, bukjan !
Dzięki Lesioc za wsparcie teoretyczne . Człowiek uczy się całe życie.

Dzięki Lesioc za wsparcie teoretyczne . Człowiek uczy się całe życie.
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
- Francesca
No to mi lepiej
. Rumieniłam się dlatego, że kupiłam te odmiany właśnie jako znane i popularne z nadzieją, że ja, początkująca ogrodniczka, sobie z nimi poradzę
Proteus jest dla teściowej, która chciała odmianę mocno spektakularną, bo sąsiadka ma takie piękne
A Anita jest przeznaczona jako towarzystwo dla róży odmiany Sympatia
Jak będzie co pokazać, to na pewno pokażę, w każdym razie melduję, że w odziedziczonych bidokach widzę poprawę, znaczy pokazują się listeczki

Proteus jest dla teściowej, która chciała odmianę mocno spektakularną, bo sąsiadka ma takie piękne

A Anita jest przeznaczona jako towarzystwo dla róży odmiany Sympatia

Jak będzie co pokazać, to na pewno pokażę, w każdym razie melduję, że w odziedziczonych bidokach widzę poprawę, znaczy pokazują się listeczki