Hippeastrum(zwartnica) cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Śliczna :D
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:D Przemo- w naturze tak cudna, że trudno oczy od niej oderwać... :wink: Fotka nie oddaje jej uroku.
A jak zakwitną wszystkie pąki to chyba sobie koło niej zrobię legowisko- żeby sie nią całą dobę cieszyć ;:113 ;:112
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
uzumaki
50p
50p
Od: 28 sty 2008, o 00:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Amarylis

Post »

Moje hippeastrum kwitly w lutym 2007.Kupilam je w Tesco.Nazwy odmian nieznam ,bo na kartonikach byl tylko opis:"amarylis-prezent swiateczny".Oba posadzilam w duzej ,ale niezaduzej doniczce.Dalam drenaz,nawoz o spowolnionym dzialaniu i standartowa ziemie.Po kwitnieniu tylko liscie,duze i zdrowe. Latem wynioslam na zewnatrz,nie na pelne slonce.Potem do domu i tak sobie hoduje te liscie.3 msc temu zastosowalam paleczki nawozowe z tytanem ,w dawce zalecanej na rozmiar doniczki,poniewaz mialam zmasowany atak ziemiorek.Przywloklam je z ekologiczna ziemia kompostowa. Dopiero teraz obudzilam sie ,ze moze by jakis okres spoczynku dla hipciow?Niepodlewam od 2 tyg,a one dalej sliczne i zielone.Moze tylko mniej ziemiorek i skoczogonkow, i liscie stracily troche turgor. Do Przema: jeśli jest to mozliwe,wysle zdjecia z telefonu,na ten nr co podajesz w postach.Nieporadze sobie z wlozeniem zdjecia z telef w internet.Dopiero co raczkuje w obsludze komputera i klawiatury.Ciezko mi to idzie.Blondynka i te sprawy.Tylko niechcialabym zebys poniosl jakies koszty.Jak wczesniej wysylalam zdjecia na komorke,to dochodzil jakis link i trzeba go bylo zciagnac.nie wiem czy za darmo.Model mojego tel to Sony Ericsson W850i. Uzumaki
Awatar użytkownika
zuzulec
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 22:14

Post »

Nela pisze:teraz moje oczy cieszy rozkwitająca Afrodyta. To pierwszy z pięciu kwiatów na łodydze.

Obrazek
Nelu,

Afrodyta przecudna. Ja też zakupiłam cebulę o takiej właśnie nazwie, śpi jeszcze w piwnicy, gdyz nie chciałam tak wszystkich na raz wsadzać i jak teraz tak patrzę na zdjęcie tej Twojej, to już nie mogę się doczekać, gdy moja zakwitnie ;) chyba będzie trzeba zacząć ja budzić... koniec leniuchowania ;)
Pozdrawiam słonecznie ;:3
Lucyna
Moje storczyki ...
Awatar użytkownika
LaPasion
100p
100p
Od: 13 mar 2007, o 06:48

Post »

Witam serdecznie ,
na opakowaniu napis Elvas :P

Obrazek

Niestety zakwitły tylko 3 pąki z 8 , reszta uschła razem z łodygami, co mogło być tego przyczyną

Obrazek Obrazek

Kolejny , niestety w wazonie, ponieważ urósł strasznie duzy i mamusia swoimi łapkami go zrzuciła... połamał sie ale cieszył nasze oczy w wazoniku :)

Obrazek Obrazek

Miał być bordowy wyszedł...różowy ... ale miał piekne połyskujące srebrzysto płatki, moze bedzie widac na zdjeciach...

Obrazek Obrazek

Ostatni...
więcej "grzeszków" pienięznych nie mam... na prócz jeszcze 5 w lodówce ;)

Obrazek
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:shock: Boziu- a czemu w lodówce???

Może dlatego zagniwają cebule...

Ten 3 to Apple Blossom. Rzeczywiście pięknie pobłyskuje- u mnie już przekwitł. :D
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
x-C-j
---

Post »

uzumaki nie podlewaj cebul aż do końca maja potem niezależnie jaki będzie stan liści zetnij je wyjmij cebulę z doniczki podsusz korzenie przez dwa tygodnie po czym do lodówki w dolną szufladę na trzy miesiące. W wrześniu ponownie wsadź do ziemi. :D
x-C-j
---

Post »

Nelu u LaPasion cebule zimują w lodówce pewnie.
LaPasion podaj więcej info na temat podlewania cebul i pokaż jak wygląda sama cebula po zdjęciu tej zielonej rafii. :D
Awatar użytkownika
LaPasion
100p
100p

Post »

Bo wyczytałam gdzies ze mozna wsadzic cebulki do lodówki w ramach spoczynku, oczywiście na dolna półeczke... i tam właśnie lezą sobie grzecznie kolejne cebulki, te które tu pokazałam nie są pokoleniem lodówkowym :P
Dziekuje za nazwe :)
Zapomniałam dodać ze ten biały ostatni dostał u nas przydomek gigant :) w porównaniu do Elvasa czy tego różowego hipka był 2 razy taki :)
Awatar użytkownika
LaPasion
100p
100p

Post »

Przemo pisze: LaPasion podaj więcej info na temat podlewania cebul i pokaż jak wygląda sama cebula po zdjęciu tej zielonej rafii. :D
Nie umiem powiedzieć jak były odlewane bo nimi wtedy zajmowała sie mama, ale to usychanie dopadło tylko ta jedna. Moje hipki juz przekwitły(zdjecia miałam w aaracie z przed Nowego Roku ), ale odnalazłam cebulkę w 100% należąca do Elvaska włala :)

Obrazek Obrazek Obrazek

Okazało sie ze pod ziemią i rafka zieloną ukrywała sie mała dzidzia :)
x-C-j
---

Post »

Ech ale czemu ją wyjęłaś z ziemi? pokaż cebule to myślałem że zrobisz zdjęcie tylko po zdjęciu tej rafii a nie wyciągając ją z doniczki. Kiedy przekwitła?
Awatar użytkownika
LaPasion
100p
100p

Post »

Przemo pisze:Ech ale czemu ją wyjęłaś z ziemi? pokaż cebule to myślałem że zrobisz zdjęcie tylko po zdjęciu tej rafii a nie wyciągając ją z doniczki. Kiedy przekwitła?
Zaraz po robieniu tych zdjęć łodygi kwiatowe umarły :/ a wiec zaraz po NR , a wyciągnęłam z doniczki z ciekawości czy czasem rzeczywiście nie była tak przelana ze od spodu gniła:/ ale jest w porzadku a korzenie ma zdrowiutkie
x-C-j
---

Post »

Kiedy przekwitła napisz i czy teraz cebula ma liście czy jest zimowana? :D
Awatar użytkownika
LaPasion
100p
100p

Post »

Końcem grudnia przekwitła, tzn zrzuciła pąki a łodygi umarły :P liscie zaczęły w mgnieniu oka rosnąć, a zdjęcie cebuli jest sprzed 10 minut wiec wygląda tak jak na zdjeciu ... nie zimuje, bo liście nie mają ochoty schnąć :lol: :wink:
x-C-j
---

Post »

Posadź z powrotem do ziemi i do końca kwietnia podlewaj i intensywnie nawoź od maja zaprzestań i podlewania i nawożenia a na koniec lipca jak zaschną lub zwiędną liście zetnij je wyjmij cebulę z doniczki podsusz przez dwa tygodnie korzenie i do lodówki w dolną szufladkę na trzy miesiące potem w listopadzie znów do ziemi i pędzenie na ponowne kwitnienie. :D
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”