Ogródek Pszczółki cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek Pszczółki cz.5

Post »

Witam serdecznie wszystkich miłych odwiedzających

Aniu, taki kolorek bardzo różowy podoba mi mi się tylko na piwoniach równie na tych drzewiastych jak na tych bylinowych.
Nie wiem czy takie wielkie okazy które u nas się spotyka to zależy od klimatu czy raczej od ich wieku? Może w Polsce też takie
wyrosną z czasem, w ogrodach botanicznych są przeciez niesamowite drzewa ale sadzone pewnie już dawno temu.
Buziaczki ;:196
Kogruś, cieszę się zawsze bardzo :heja z tak cudnych piwoniowych kwiatów. Piwonie szczególnie drzewiaste są naprawdę
zjawiskowe. Jaka szkoda że nie mam dużego parku bo na każdym trawniku byłby jeden piekny okaz po środku. A tak musi bidulka
walczyć z innymi. Ale jakoś dzielnie się trzyma. Oby jak najdłużej ;:108
Uściski ;:196
Przemku, to flamingi są z natury pomarańczowe? Te w parku na pewno nie są żywione krewetkami to faktycznie musiały
zmienić kolor :;230 by zrobić się bardziej dyskretne :;230
Pozdrowionka :wit
Asiulko, oby te zwirusowane tulipany jak najdłużej u Ciebie kwitły i nabierały jak najbardziej ciekawych wzorków. ;:65
Widzisz jak blisko nam do tej pasji holenderskiej, ja tam dobrze ich rozumiem choć może majątku bym nie dała za cebulę nawet
najpiękniejszego w życiu tulipana. :P Cieszę się że choć jedna sadzoneczka wilczomlecza się przyjęła i niech Ci ładnie rośnie
Loki, może te niewielkie drzewka o których mówisz to są judaszowce? Właśnie teraz kwitną i ta u nas najbardziej
rozpowszechniona odmiana to jest Cercis siliquastrum czyli Arbre de Judée
U niego właśnie kwiatki wyrastają bezpośrednio na gałęziach i wyglądają jak oblepione kwiatami. Zobacz czy to jest to samo

Obrazek

Obrazek

Serdecznie pozdrawiam :wit

Aguś, trzeba koniecznie to nadrobić i posadzić chociaż jedną taką piwonię w ogrodzie. ;:108 to jest prawdziwa ozdoba
choć niedługo trwa ;:65 ale zawsze się na nią bardzo czeka
Dzidziu, cieszy mnie to bardzo że też Ci się podobają, to moje ulubienice, Choć nie będę skrywać że liczne oj liczne :heja
Uściski :wit
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Wielkie dzięki, Abeille, tak, właśnie tego judaszowca miałem na myśli. Cudny jest.

Cholewka... Łapię się na tym, że coraz więcej roślin chciałbym mieć w swoim ogrodzie (jak już kiedyś będę go miał). Toż to ja chyba park sobie będę musiał kupić, a nie ogród, ROTFL!!!

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Wiesiu i znowu glicynia mnie oczarowała...piękne cudo :shock: gdyby kwitła przez całe lato,pewnie i u mnie by rosła... :wink: Póki co podziwiam u innych i chyba tak zostanie...
Tulipany u mnie niektóre też zawirusowane...,natomiast pozbawione są tego tulipany w kolorze czerwonym wysokie,nie zauważyłam na nich żadnych smug :uszy
Judaszowiec piękne drzewo,szkoda,że takie nie mogą u nas się zadomowić,ale na magnolie nie możemy narzekać,właśnie rozwinęły kwiaty,tylko spacerować nie ma co...zimno i deszcz ... :?
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiesiu, ;:196 ostatnie dni w Gdańsku są raczej chłodne 2-5 stopni, czasami wyjrzy słońce , ale powietrze bardzo rześkie. Przynajmnie wiatr jest trochę słabszy. Ale już są zapowiedzi wyższych temperatur.
Mimo chłodu wszystko powoli zaczyna się zielenić i w mieście zaczęły już kwitnąć forsycje.
U mnie zakwitną może za 2 tygodnie, ale już chyba jutro zabiorę się za właściwe cięcie róż i opryskam je miedzianem.
Pięknie zakwitła Ci piwonia. ;:108 Czy dużo ma kwiatów ?
Możesz ją pokazać jeszcze w całej krasie ?
Słoneczka i dobrej pogody Ci życzę. ;:3
:wit
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiesiu, wszystko obejrzałam i wychodzę z tym samym co zwykle wrażeniem, że tam we Francji wszystko istnieje jakby w większej skali. Ogromne okazy drzew, krzewów - bujne, dorodne, fantastyczne.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Wiesiu, jak zwykle przepiękne zdjęcia!!
Zazdroszczę Ci tego ciepła- u mnie zimno i deszczowo... Dzisiaj pogoda trochę się poprawiła, więc liczę na ładny weekend, bo pracy w ogrodzie jeszcze mnóstwo.
Dziękuję za miłe słowa ;:196 ;:167
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Loki, to jak będziesz kupował park to kup trochę większy i podzielimy na pół :;230 może wtedy wejdą wszystkie chciejstwa ;:108
Pozdrowionka :wit
Neluś, może nie wszystkie tulipany są podatne na wirusy? Ja nie mogę jakoś znaleźć moich fioletowo białych z zeszłego roku. Albo
zapomniałam je posadzić i gniją gdzieś w schowku, albo zmieniły kolor na zawirusowany? Może judaszowiec z ciepłych krajów i nie da się
zaaklimatyzować w Polsce ale za to czekam niecierpliwie na Twoje fotki pszczyńskich magnolii.
Krysiu, u nas też się ostatnio oziębiło i jest 'tylko' 15 stopni ale ma się ocieplić w weekend i zapowiadają ładną bezdeszczową pogodę na
najbliższe dni :heja będzie u mnie ogólne wylegiwanie na tarasie bo nasadzenia są już prawie skończone. ;:138 Forsycje faktycznie mocno
u Ciebie spóźnione, ale u mnie też bywało że cięłam róże dużo czasu przed ich kwitnieniem i jakoś dotąd nie miałam złych niespodzianek ;:224
Moja piwonia drzewiasta którą tak bardzo lubię jest trochę nieszczęśliwa bo nie wiedziałam że trzeba ją sadzić głęboko na 15cm i posadziłam ją
za płytko. W związku z tym nie chce się dobrze rozrastać bo żyje cały czas na korzeniu podsadzki chyba bylinowej i nie ma własnych korzeni.
Dlatego choc ma już wiele lat to tylko jedną gałąź i stara się bardzo żeby jak najlepiej kwitnąć. Do tej pory jej rekord to były 4 ogromne kwiaty
a w tym roku ma już 6 kwiatów. :heja Podsypałam jej ziemię pod nóżki i zrobiłam kopczyk ale to nie wystarcza by się lepiej ukorzeniła. Trzeba
by było wkopać ja głębiej, ale nie mam serca jej ruszać i boję się że mi nie odbije po takim radykalnym zabiegu. ;:223 a nie chciałabym jej
stracić. Jest na to za piękna

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Słonecznego i ciepłego dnia Krysiu ;:196
Wandziu, miło mi że wpadłaś ;:7 klimat we Francji to co by tu nie mówić jednak nie ten co w Polsce i z pewnością niektóre rośliny lepiej
się w nim czują, może dlatego wyrastają na duże okazy, do tego bardzo dawno sadzone a w Polsce takie ciekawostki ogrodnicze to nie były
kiedyś dostepne więc nie miały też czasu aby powyrastać. Może z czasem będą i takie jak i tu ;:108
Moniu, dziękuję za odwiedzinki i życzę Ci udanego i ciepłego weekendu, takiego akurat do pracy w ogrodzie. ;:196
Buziaczki :wit

Już zaczął kwitnąć powojnik górski Clematis montana 'Rubens'. Jeszcze nie rozwinął całkowicie kwiatów ale myślę że jest już co pokazać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pływam codziennie w zachwytach sąsiadów nad tym powojnikiem. :heja
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wiesiu piwonia jest naprawdę przepiękna, wciąż zaglądam, żeby się nią pozachwycać :D ....ale i powojnik wspaniały, morze delikatnych pastelowych kwiatów- cudo ;:138
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Piwonia śliczna, a powojnik jeszcze ładniejszy? W sumie też już takie widziałem u mnie w okolicy. Piękna jest ta wiosna, oj piękna. :-D

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Wiesiu ;:196 , ona jest prześliczna ;:138
A powojnik to wprost marzenie ;:138 ;:138 ;:138

Myślę, że już możesz być zmęczona od tego " pływania ". :;230
U nas dzisiaj już cieplej , coś koło 10 - 11 stopni. 8-)
I coraz bardziej robi się zielono. :tan

Miłego dnia Ci życzę i zaraz zmykam do ogrodu.
:wit
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

I znów kwitnie montana :D Jak ten czas leci... Niech się dzieje co chce - muszę go mieć. Jest cudowny!
Piwonia jak zwykle urocza. Ciekawe kiedy doczekam się kwiatów na swojej ;:224
Coraz bardziej zazdroszczę Ci klimatu...
A z tym towarzystwem w ogrodzie to masz rację. U ludzi bywa podobnie :wink:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Wiesiu masz rację, lepiej piwonii nie ruszaj.
Szkoda byłoby takiego okazu, gdyby się przyjął.
Powojnik masz przecudny i nic dziwnego, że sąsiedzi sa nim zachwyceni.
Ja tez bym pod nim siedziała i podziwiała. ;:108
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

No właśnie, jak ten czas lecie ;:224
Ja też pamiętam zdjęcia powojnika sprzed roku...

Cenna uwaga o głębokości sadzenie piwonii drzewiastych. Ponad miesiąc temu nabyłam drogą kupna moją pierwszą taką piwonię i na razie siedzi w doniczce i czeka lepszych czasów, czyli przesadzania :wink:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Witajcie bardzo serdecznie i sobotnio,

Aguś, szkoda że piwonia nie jest w zasięgu wzroku pod oknami, bo bym na nią patrzyła cały czas jak kwitnie takie cudowne ma kwiaty.
Sama delikatność, jakby pergamin, bibułka pomarszczona i ten delikatny róż przechodzący w ciemny. Wcale się nie dziwię że to był ulubiony
wręcz imperialistyczny kwiat w Chinach.
Loki, wiosenko trwaj jak najdłużej, a od od nastepnych kwiatów dalej nam odkręca głowy na ulicach :;230 tym razem już nie magnolie,
ani wiśnie piłkowane które przekwitaja tylko glicynie i clematisy :heja A są niedaleko od Ciebie jakieś duże okazy montany? U nas raczej są
mniejsze i nie wiem od czego zależy ich wzrost ;:224
Serdeczne pozdrowionka :wit
Krysiu, korzystaj z dobrej wiosennej pogody. To jedne z przyjemniejszych chwil w ogrodzie jak wszystko się zieleni i budzi do życia.
Życzę dużo słoneczka i udanego weekendu ;:3
Izuś, ja też cały rok czekam na kwiaty montany, on jest taki specjalny i nieporównywalny z innymi. Widziałam wczoraj w jednym z pobliskich
ogródków trzy piwonie drzewiaste co kwitną obok siebie o różnych kolorach. Bardzo dorodne okazy i widok niesamowity. :heja Żółta najbardziej
rzuca się w oczy z daleka. Aż chciałoby się mieć więcej, tylko co wyrzucić u siebie by się pomieściły?
One jednak zajmują dużo miejsca i krótko kwitną. Jak widzę że ludzie maja duże ogrody i nic w nich specjalnie nie rośnie to mnie zazdrość ściska
w dołku. Takie możliwości zmarnowane. ;:108
Grażynko, montana jest prześliczna ale musi mieć dużo miejsca by dobrze kwitnąć. Zajmuje pół na pół miejsce z różami na pergolach, tylko
z bluszczem jakoś nie udaje jej się wygrać. Bluszcz zdecydowanie bierze górę i montana nie daje rady kwitnąć na bluszczu a szkoda, bo miałaby
jeszcze więcej kwiatów a ja radości dla oczu.
Milutkiego dnia :wit
Oliweczko, to wspaniały zakup taka piwonia drzewiasta. Moja długo rosła w doniczce zanim zrobiłam jej miejsce w ogrodzie i nawet pięknie
kwitła przed docelowym posadzeniem. Jaki kolor udało Ci się zdobyć?

To może pokażę też pierwsza kwitnącą w tym sezonie różę. Niezawodna co roku 'Madame Pierre S Dupont'. Piękny kształt wielkich kwiatów i uroczy
zapach róż herbacianych. Bardzo ja lubię.

Obrazek

Obrazek

Miłej soboty dla wszystkich gości :wit
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Wiesiu Twój ogród kojarzy mi się właśnie z tym kwitnącym powojnikiem, cudnie ;:196 Pierwsza rózyczka nie mniej urocza.
A u nas wreszcie się wiosennie zrobiło, cieplo, bezchmurnie i słonecznie. To może .... i u nas się zacznie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”