Mój ogród...Ann-ka72

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród...Ann-ka72

Post »

Aniu , podziwiam Cię za takie poletko doświadczalne z zasiewami . Mnie jedynie orliki , pomidory oraz papryka obrodziły .
Dobrym środkiem grzybobójczym jest Kaptan 50 , do sporządzania zawiesiny .
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

dziękuję Jagódko ;:196
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Pogoda dziś u mnie taka , że zamiast siedzieć na rabatkach siedzę ;:101
Zaglądam do ogródków , podziwiam kwiatki , które już kwitną i narasta we mnie optymizm. Tylko niech się wreszcie ta pogoda ustabilizuje , niech się zrobi ciepło i słonecznie !
Twoje "nieszczęsne rh" - przemarzły ! Ale na szczęście nie są stracone . Usuń wszystkie brązowe i zmienione liście , a także sczerniałe pędy aż do zdrowej tkanki. Zasil , podlej i ... czekaj. Powinny się zregenerować .
Proszę o kolejne zdjęcia Twojej wiosny :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

O! Sama też skorzystam z porad Eweliny co do rh :uszy
Awatar użytkownika
wrigley
500p
500p
Od: 5 mar 2009, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mój Rh prawie tak samo wyglądał po ubiegłorocznej zimie, usunęłam brązowe pędy i liście, opryskałam decisem i jeszcze tego samego roku zakwitł :D
***Ola***
Moja odskocznia
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam miłych Gości ;:7 ;:7
Pamelko- w planach mam podlanie rh środkiem od grzyba, tylko nie wiedziałam jakim :) Czyli,to dobry pomysł :)

Jagódko dzięki za nazwę preparatu. Nasion posiałam na prawdę dużo i niestety prawie wszystko ładnie powychodziło, nawet więcej jak sądziła, tylko mina sie zawzięła i mam tylko 3 szt.

Ewelinko - zrobię, jak piszesz. A zdjęcia będą-dopiero jak zakwitną magnolie...tylko wiosennych kwiatków mam mało, a pojedynczych sztuk nie chce mi się fotografować. Wiosenne widoczki tradycyjnie oglądam u innych. :;230 :;230

Alize- u wielu osób rh po tej zimie ucierpiały.Mam nadzieję,że za rok już w takim stanie po zimie nie będzie.

;:196 ;:196
Ann-ka72
1000p
1000p

Post »

Wczoraj postanowiłam wyrównać obrzeże rabatek i wokół magnolii,żeby nie zarastała trawa. Oto co znalazłam pod korą u magnolii żółtej: 17 widocznych na zdjeciu pędraków, a wcześniej jeszcze 4 szt rozdeptałam,bo nie sądziłam,że może być ich więcej :evil: Co ciekawe, najwięcej ich było w miejscu, gdzie wylałam fusy od kawy. Przeraża mnie to, bo na kompostownik wylewam dużo fusów od kawy, co 10 dni kupuję 0,5 kg kawy, tak więc troche tego jest...Ciekawe,czy w kompoście też pędraków tak dużo będzie :evil:

Obrazek

Obrazek

Pączki na magnolii.

Obrazek

Hortensja dębolistna- zimą przemarzły pędy, ale coś dołem odbija z oczek. ;:138

Obrazek

Dużo mam jeszcze pracy w ogródku, ale jakoś nie chce mi się. Te Święta to jakoś mi nie pasują mi teraz.... :;230

Pozdrawiam. ;:3
Awatar użytkownika
bratek158
500p
500p
Od: 28 lis 2010, o 14:57
Kontakt:

Post »

:wit
kiedy cos kopie mam to samo same pedraki ;:108
moje kurki uwielbiaja takie jedzonko :;230
ale niestety nie wszedzie puszczam ;:65 bo wygrzebia i zjedza nie tylko pedraki :;230 ;:136 ;:136
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aniu no te paskudy potrafią zrobić spustoszenie, dobrze sie złożyło, ze zajrzałaś pod tą korę :roll: A z tymi fusami to ciekawe :shock:
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Aniu, współczuję tych paskudnych robali. U mnie też się trafiają.
W ubiegłym roku przez przypadek zahodowałam je w donicach z roślinkami i dziwiłam się całe lato, czemu tak marnie rosną :twisted:
Myślę, że to przypadek, że one akurat w tym miejscu co fusy z kawy, ale w kompostowniku jak najbardziej mogą być, bo mają tam dużo jedzenia.
Dla pewności, przed rozrzuceniem tego kompostu, lepiej go przesiej. :wink:

Ta kora, to była kupna, czy skądś zbierana przez Ciebie? Mogłaś przywlec to dziadostwo właśnie w korze.
Te Święta to jakoś mi nie pasują mi teraz....
Mi też :wink:
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Witaj Aniu przyszłam z rewizytą. Ja też często zaglądałam do Twojego ogrodu ale jakoś się tak złożyło, że nie zostawiłam po sobie śladu. Bardzo mi sie podobają magnolie i dorodne różaneczniki.
Na sam widok chrząszczy majowych i pędraków dostaję gęsiej skórki. Jakieś trzy lata temu zniszczyły nam cały trawnik. Było bardzo suche lato, nie podlewaliśmy zbyt dużo trawy. I to był błąd bo się dobrały do słodkich wysuszonych korzeni. Gdy trawa jest nasiąknięta wodą wówczas jej korzenie są gorzkie i już im tak bardzo nie smakują. Nadal od czasu do czasu je znajduję ale już nie w takiej ilości. A w czerwcu wieczorem nie da się siedzieć na dworzu bo to paskuctwo lata na oślep . Moje dzieci załatwiają je paletkami do babingtona.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Ann-ka72
1000p
1000p

Post »

Witajcie moi Kochani;Bratek, Agness,Tulipanka, Soczewka. :wit :wit :wit
Odpiszę hurtowo, bo mam natchnienie na sprzątanie, więc muszę korzystać :D
Pod innymi magnoliami było po3-4 szt pędraków, pod dwoma wcale. Korę przywiozłam z lasu i była zrywana z suchych drzew przewróconych, tam gdzie cięto drzewa...przy okazji grzybów zbierałam korę. Nie sądzę,żeby pędraki były w korze, u mnie po prostu od lat jest ten problem i one siedzą w ziemi. Przełażą w miejsca ,gdzie pewnie smaczne żarcie- czyli korzenie magnolii.
Fusy wylałam jakiś tydzień temu(rok temu też wylewałam pod rh i wszystkie magnolie,ale przez zimę lałam na kompostownik-przeczytałam na forum,że fusy zakwaszają ziemię). Myślę,że fusy posmakowały robalom i dlatego żerowało ich najwięcej w tym miejscu.Możliwe że one wszystkie były w korzeniach magnolii- bo w ubiegłym roku żółkły troche jej liście i kilka opadło przed jesienią, ale myślałam,że to od upałów albo taka jej uroda,bo liście to miała wielkie i takie bardziej delikatne, cienkie, w porównaniu do reszty magnolii.
Kompost na pewno będę dokładnie oglądać przed podsypaniem roślin, bo juz wcześniej czytałam,że pędraki bywają w kompoście-niektórzy znajdowali ich całkiem dużo, a teraz to jestem pewna że u mnie coś tam jest.

Miłego dnia życzę. Idę myć resztę okien.
;:196 ;:196
Awatar użytkownika
wrigley
500p
500p
Od: 5 mar 2009, o 14:23

Post »

Fuj..te okropne chrabąszczą zaraz nam zaczną wyłazić, ja na razie znalazłam jednego na działce, ale że dopiero zabieram się za kopanie, zobaczę ich pewno jeszcze więcej ;:44
***Ola***
Moja odskocznia
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Aniu , umyłaś okna już i posprzątałaś na święta ?

Jakoś długo Cię nie ma , tylko nie mów , że zaczęły się problemy z T ;:223 .

P.S. A robale okropne , w życiu nie widziałam nic bardziej obrzydliwego . Dziękować Bogu , że u mnie takich nie spotkałam .
Ann-ka72
1000p
1000p

Post »

Dziękuję moje Kochane za pamięć i życzenia ;:196
Także życzę Wam i wszystkim odwiedzającym wesołych i spokojnych Świąt Wielkanocnych, smacznego jajka i spełnienia wszelkich, nawet tych najbardziej skrytych marzeń.
I niech sie te Święta szybko skończą, bo chyba każdy chciałby pobyć w swoim ogrodzie :D
Wy macie czas jeszcze biegać po forum? Ja w chwili oddechu, bo ciasto się piecze -zajrzałam tutaj,żeby napisać kilka słów i życzenia :)
Po Świętach poodwiedzam wszystkich, bo teraz mam urwanie głowy....

Jagódko- tak, problemy są- znowu to samo....zginęły tulipany :evil: Musiałam wykopać z 10 szt tulipanów jakie mi zostały i krokusy, bo u niej już nie kwitną,a u mnie jakieś pojedyncze kwiatki były- w cieniu.... no i przeszkadzało...zastanawiam sie, bo teraz czas świąteczny, rekolekcje, a ona biega i liczy co jej znowu zginęło.... z mężem moim sie awanturowała, ja nawet nie wychodziłam ostatnio na dwór, bo widziałam,że szuka okazji,żeby mi "nawtykać" :wink:

Pozdrawiam serdecznie. ;:196 ;:196
Odezwę sie Świętach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”