Mieczyki dzielimy się doświadczeniami Cz.1
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mieczyki podzielmy się doświadczeniami
Yustysiu Chyba nie bardzo
Nie jestem chemikiem , więc nie wiem jak zareaguje nadmanganian z Topsinem. Jeśli chodzi o nadmanganian , to dawałem trzy tabletki na litr letniej wody i mocno mieszałem. Niestety , tylko raz nadaje się do użycia , po moczeniu robi się taki mętny i brunatny , więc go wylewałem i robiłem nowy . Cebulki układałem na starym ręczniku aż obciekły i do kartonika

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
- Krycha

- Od: 26 mar 2010, o 08:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No właśnie ciekawe czy to tylko fiolet działa, może po jakimś czasie się ulatnia jakiś składnik odkażający. Mam pytanie do Ciebie Zibi_41 czy wiesz co działa w tym nadmanganianie.
a co do uprawy w folii podziel się na forum swoja wiedzą, na pewno będzie to ciekawe. Co prawda nie mam tak dużych folii, żeby przeznaczyć je do hodowli mieczyków, ale poczytać warto. Tak jak wcześniej pisałam, u mnie parę mieczyków w folii bardzo ładnie zakwitło, ale były bardzo delikatne.
Yoostysia przypomniałaś mi o figach, które przywiozłam z Hiszpanii.Wszystko mi się kojarzy z Hiszpanią, ale chyba szybko tam nie pojadę, no może uda mi się tanio kupić bilet i na parę dni w październiku
, oczywiście jak mi w tym roku kwiatki wypalą, jak na razie
miotam się miedzy miastem i wsią i wsio jeszcze nie zrobione, a właściwie to prawie nic. Trzeba będzie w palmową i w święta rano do kościoła, a po południu na pole, chyba mi Pan Bóg wybaczy
.
Przywiozłam z Hiszpanii
duże pudło fig
kupiłam, bo były tanie
zjedli mi te figi w mig
u nas takich nigdzie nie dostanie.
Rozdawałam czy kto chciał
czy nie
a co mi tam
smaczne były, niechaj jedzą
i zrobiłam proszę ja was źle.
A dlaczego?
Wersy niżej wam powiedzą
W telewizji dziś mówili, że
figi dobre są
na... no wiecie.. tego.
Mąż mój wziął przypadkiem
tylko dwie
i nie powiem
było...no niczego.
No, a gdyby całe pudło zjadł
albo gdybym mu
po kilka wydzielała
jaki piękny byłby wtedy cały świat
za innymi
bym się też nie oglądała.
a co do uprawy w folii podziel się na forum swoja wiedzą, na pewno będzie to ciekawe. Co prawda nie mam tak dużych folii, żeby przeznaczyć je do hodowli mieczyków, ale poczytać warto. Tak jak wcześniej pisałam, u mnie parę mieczyków w folii bardzo ładnie zakwitło, ale były bardzo delikatne.
Yoostysia przypomniałaś mi o figach, które przywiozłam z Hiszpanii.Wszystko mi się kojarzy z Hiszpanią, ale chyba szybko tam nie pojadę, no może uda mi się tanio kupić bilet i na parę dni w październiku
Przywiozłam z Hiszpanii
duże pudło fig
kupiłam, bo były tanie
zjedli mi te figi w mig
u nas takich nigdzie nie dostanie.
Rozdawałam czy kto chciał
czy nie
a co mi tam
smaczne były, niechaj jedzą
i zrobiłam proszę ja was źle.
A dlaczego?
Wersy niżej wam powiedzą
W telewizji dziś mówili, że
figi dobre są
na... no wiecie.. tego.
Mąż mój wziął przypadkiem
tylko dwie
i nie powiem
było...no niczego.
No, a gdyby całe pudło zjadł
albo gdybym mu
po kilka wydzielała
jaki piękny byłby wtedy cały świat
za innymi
bym się też nie oglądała.
Krysiu fajny wiersz - rymowanka o fidze
Ja nigdy nie moczyłem ani nie zaprawiałem cebul mieczyków przeciw chorobom i udawały się niezłe
ale w tym roku pod wpływem forum i przeczytanych informacjach o zapobieganiu chorobom postanowiłem też przeciwdziałać ...
Moczyłem wczoraj ok. 1-godz. w nadmanganianie i dziś miałem posadzić , ale deszcz pokrzyżował mi plany ... mam nadzieje , że do jutra wytrzymają
takie nie posadzone .
Ja nigdy nie moczyłem ani nie zaprawiałem cebul mieczyków przeciw chorobom i udawały się niezłe
ale w tym roku pod wpływem forum i przeczytanych informacjach o zapobieganiu chorobom postanowiłem też przeciwdziałać ...
Moczyłem wczoraj ok. 1-godz. w nadmanganianie i dziś miałem posadzić , ale deszcz pokrzyżował mi plany ... mam nadzieje , że do jutra wytrzymają
takie nie posadzone .
- zelwi
- 500p

- Od: 27 cze 2007, o 09:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Yoostysia - ja to bym reklamował takie dziadostwo w tym PNOS-ie.
Planuję moczyć mieczyki najpierw przeciw wciornastkowi, potem przeciw chorobom w Dithane. Czy przed sadzeniem obsuszyć bulwy czy mokre wsadzać do gruntu?
Planuję moczyć mieczyki najpierw przeciw wciornastkowi, potem przeciw chorobom w Dithane. Czy przed sadzeniem obsuszyć bulwy czy mokre wsadzać do gruntu?
Tomek
Ktoś wypowiadał się , że po moczeniu należy cebule przesuszyć ... chyba Anita
Ty masz swoje cebule , czy kupione ? W czym będziesz moczył przeciw wciornastkowi ?
Jakie proporcje powinny być użyte do takiego moczenia ?
Ja kupiłem Talstar (taki zaleca P Staszek )ale nie wiem jaki powinien być roztwór w %.
Bo chyba inaczej do oprysku , a inny do moczenia ?
Ty masz swoje cebule , czy kupione ? W czym będziesz moczył przeciw wciornastkowi ?
Jakie proporcje powinny być użyte do takiego moczenia ?
Ja kupiłem Talstar (taki zaleca P Staszek )ale nie wiem jaki powinien być roztwór w %.
Bo chyba inaczej do oprysku , a inny do moczenia ?
- zelwi
- 500p

Na stronie Pana Smolenia jest napisane:
"Przed sadzeniem cebulki mogą być zanurzone w ciepłej wodzie (o temp. 50°C) na 5 minut lub w 0,2% roztworze ACTELLIC 500 EC (20 ml na 10 litrów wody) na 15 minut. Inne źródła podają moczenie przez 1 godzinę w roztworze 0,1%"
Mam własne cebule. Talstar to chyba do opryskiwania w fazie 4-5 liści. W zeszłym roku zrobiłem tak jak polecają na stronie i miałem wreszcie kwitnące gladiole
"Przed sadzeniem cebulki mogą być zanurzone w ciepłej wodzie (o temp. 50°C) na 5 minut lub w 0,2% roztworze ACTELLIC 500 EC (20 ml na 10 litrów wody) na 15 minut. Inne źródła podają moczenie przez 1 godzinę w roztworze 0,1%"
Mam własne cebule. Talstar to chyba do opryskiwania w fazie 4-5 liści. W zeszłym roku zrobiłem tak jak polecają na stronie i miałem wreszcie kwitnące gladiole
Tomek
Też o tym myślałam, tylko że chyba za bardzo na takie udry się nie nadaję... Ech, tak to już jest ze mną. Mama mówi, że trzeba mieć twardą d**ę, gdy się ma miękkie serce, ale normalnie nie potrafięzelwi pisze:Yoostysia - ja to bym reklamował takie dziadostwo w tym PNOS-ie.
Zaraz więc te moje figi namoczę idąc za radą Euzebiusza
Krysiu, ależ śliczny wierszyk
regulamin
- Krycha

Pytasz czy suszyć, czy od razu sadzić, można od razu posadzić, a suszyć te które nie sadzimy od razu, myślę że dlatego, bo w wilgoci prędko puściłyby korzonki, a później przy sadzeniu można te korzonki łatwo uszkodzić.Planuję moczyć mieczyki najpierw przeciw wciornastkowi, potem przeciw chorobom w Dithane. Czy przed sadzeniem obsuszyć bulwy czy mokre wsadzać do gruntu?
- ilona2715

- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Witajcie, mam zamiar w ten weekend posadzić swoje mieczyki (chyba nie za wcześnie ?). Kupiłam kaptan i chcę je wymoczyć, czy po tym środku zastosować jeszcze nadmanganian potasu? Tyle czytam, że w końcu już sama nie wiem czy coś nie pomieszałam. Jaką przerwę zastosować między pierwszym a drugim moczeniem?
pozdrawiam
Ilona
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 79&start=0
pozdrawiam
Ilona
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 79&start=0
Kaptan i nadmanganian są środkami odkażającymi , przeciw chorobom grzybowym ... więc nie wiem czy jest sens kąpać je w obu cieczach .
Tu są zalecenia Anity ... podpowiada jak ona stosuje środki odkażające i jak sadzi cebule mieczyków .
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3&start=14
Tu są zalecenia Anity ... podpowiada jak ona stosuje środki odkażające i jak sadzi cebule mieczyków .
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 3&start=14
- ilona2715

Byłam czytałam i nadal nie wiem, czyli najpierw kaptan, a potem przeciwko wciornastkom tylko co ? I jakie przerwy między moczeniem w jednym a drugim?
pozdrawiam
Ilona
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 79&start=0
pozdrawiam
Ilona
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 79&start=0
- zelwi
- 500p

Nie, najpierw likwidujemy wciornastki środkiem 'Actellic' (stężenie 0,2% przez 15 minut), a potem przed sadzeniem do gruntu zaprawiamy w Kaptanie.
Kaptan ma się osadzić na powierzchni cebul, a mocząc je potem w 'Actellic' zmylibyśmy substancję aktywną
Kaptan ma się osadzić na powierzchni cebul, a mocząc je potem w 'Actellic' zmylibyśmy substancję aktywną
Tomek
Z tego co czytałem na stronce P Stanisława Smolenia .... wnioskuje , ze najpierw moczyć cebule przeciw wciornastkowi w srodkach
Actellic lub Talstar , a później dopiero przeciw chorobom grzybowym . Ale nie podaje w jakich odstepach czasu .
Zresztą poczytaj sobie sama .
http://www.gladiole.pl/
O widzę , że już jest odpowiedź ...
Actellic lub Talstar , a później dopiero przeciw chorobom grzybowym . Ale nie podaje w jakich odstepach czasu .
Zresztą poczytaj sobie sama .
http://www.gladiole.pl/
O widzę , że już jest odpowiedź ...
- Krycha

Dzięki za taką odpowiedź , lubię wiedzieć co i przede wszystkim dlaczego. Tzn. niby się wie, ale czasami wyważamy otwarte drzwi.zelwi pisze:Nie, najpierw likwidujemy wciornastki środkiem 'Actellic' (stężenie 0,2% przez 15 minut), a potem przed sadzeniem do gruntu zaprawiamy w Kaptanie.
- ilona2715

Dzięki serdeczne, lecę jutro kupić Actellic i je wymoczę, a w sobotę w kaptanie i jak lekko przeschną do ziemi.