Czosnek zimowy cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czosnek zimowy

Post »

Slawgos widzę, że truskawki też wam nieźle zastartowały - u mnie to suche ogryzki ciągle są. Pod ta folia jest mata kokosowa? Może też sobie takie coś bym zmajstrowała :))
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

loeb pisze:Slawgos widzę, że truskawki też wam nieźle zastartowały - u mnie to suche ogryzki ciągle są.
Zgadza się , truskawki dopiero bardzo powoli ruszają . Slawgos pewnie teraz na wiosne powsadzał sadzonki doniczkowane schowane przez zimę w tunelu , albo całe te okrąglaki były przewrócone i na zimę przykryte włóknina/folią . Bo gdyby te okrąglaki tak sobie stały z sadzonkami przez zimę to na pewno nie byłyby teraz tak zielone , a przypuszczam że wiele odmian zmarzłoby całkowicie ( system korzeniowy ) . Tak to widzę , ale niech Slawgos sie rozmówi w tym zakresie .
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

No właśnie też się zastanawiałam, że to nie wymarzło :) a czosnek dużo mniejszy, ale dosadziłam z rozmachu trochę przedwczoraj.. jakby nie patrzeć, w truskawkach:))
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55

Post »

frant pisze:
loeb pisze:Slawgos widzę, że truskawki też wam nieźle zastartowały - u mnie to suche ogryzki ciągle są.
Zgadza się , truskawki dopiero bardzo powoli ruszają . Slawgos pewnie teraz na wiosne powsadzał sadzonki doniczkowane schowane przez zimę w tunelu , albo całe te okrąglaki były przewrócone i na zimę przykryte włóknina/folią . Bo gdyby te okrąglaki tak sobie stały z sadzonkami przez zimę to na pewno nie byłyby teraz tak zielone , a przypuszczam że wiele odmian zmarzłoby całkowicie ( system korzeniowy ) . Tak to widzę , ale niech Slawgos sie rozmówi w tym zakresie .
No to odpowiadam :D , ale najsampierw, jeśli macie chwilkę czasu i ochoty :wink: , to zapraszam do mojego wątku o Truskawce łamiącej schematy: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 07&start=0
Loeb- truskawki z dnia na dzień widzę, że coraz więcej zielonego wydają na słońce. Po odkryciu otuliny po zimie, myślałem, że będę musiał wymienić jakieś 20/30 krzaczków. Na chwilę obecną okazało się, że wystarczy mi to, co posiałem, a w sumie, to co wyszło w lutym, tzn. 7 krzaczków. :D
Frant- nie trafiłeś. :wink: Nic jeszcze nie wsadzałem w truskawniki, nic nie chowałem w foliaku, truskawniki nie były przewrócone. Trafiłeś z jedną rzeczą- faktycznie truskawniki były otulone włókniną. Zapraszam do lektury mojego wątku o Truskawce łamiącej schematy, tam wszystko wyjaśniałem na bieżąco, a i ludziska ciekawe pomysły poddawali pod dyskusję. :wink: :wit
Po edycji: Żeby nie było offowo, to napiszę, że przedstawione przeze mnie na zdjęciu czosnki, sadziła Właścicielka Działki wraz ze swoją mamusią. :wink: Teraz prowadzę dochodzenie, która z Nich ma taką dobrą rękę do siania/sadzenia, bo za chwilę czeka mnie pikowanie około 100 sztuk pomidorów i papryki. Może któraś mnie zastąpi, skoro ma aż takie efekty? :D
Pozdrawiam. :wit
Awatar użytkownika
atena40
500p
500p
Od: 3 lut 2010, o 18:21

Post »

Witam :) ,posadziłam czosnek HARNAŚ jesienią. Pięknie mi urósł. Ma już ok.15cm. Nie wiem,czy nie popełniłam błędu :roll: ,bo z uwagi na małą powierzchnię ogródka wysiałam wczoraj w międzyrzędziach rzodkiewkę. Poradźcie,czy to nie zaszkodzi mojemu czosnkowi?
Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Zenon
200p
200p
Od: 24 maja 2009, o 23:57

Post »

Rzodkiewka ma krótki okres wegetacji i na pewno ją wcześniej zbierzesz. Natomiast może być konkurencja o wodę i bo jedno i drugie warzywo lubi pić. Nie wiem jakie odległości są między rzędami. Myślę że po plonie rzodkiewki trzeba będzie zasilić jeszcze czosnek jakimś naturalnym nawozem. Pozdrawiam.
Pamiętajcie o ogrodach...
Awatar użytkownika
atena40
500p
500p
Od: 3 lut 2010, o 18:21

Post »

Dziękuję,tak zrobię. Zaraz po zebraniu rzodkiewki zasilę czosnek. Choć myślę, ze ziemia jest dobrze odżywiona,bo na jesień mocno podrzuciłam przekompostowanego obornika ;:138
Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Mój zagonek z czosnkiem zimowym dziś tak wygląda, mam posadzone dwie odmiany, od razu po liściach widać, który będzie miał większe główki.

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Zenon
200p
200p

Post »

W jakiej odległości posadzony jest ten czosnek myślę o rzędzie?
Awatar użytkownika
KONdzio1156
100p
100p
Od: 30 lip 2010, o 14:33

Post »

mój też już wylazł z ziemi :heja i jest wielkości hmmm... w mniej więcej jak koleżanka/kolega wyżej
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Zenon w odległości 12- 15 cm, musiałabym iść i dokładnie zmierzyć. Zawsze tak sadzę, nie wiem czy to jest prawidłowo, ale zawsze się udaje. W tym tygodniu czosnek dostanie delikatną porcję nawozu i jak nie będzie padać to podleję.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Zenon
200p
200p

Post »

Odległość jest b. dobra i na pewno optymalna aby spulchniać i nawozić glebę. Ja też już powinienem podlać bo jak na razie to trochę sucho. A opady przewidywane są pod koniec tygodnia. Pozdrawiam.
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

W liściach czosnku już żerują jakieś szkodniki bo są smugi żółtawe na liściach. Pryskacie czymś???
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2008, o 09:18

Post »

Dzisiaj zauważyłam , że żółkną liście na moim zimowym czosnku . Mam dwa rodzaje czosnku , nie znam nazwy . Jeden ma cieńsze liście i ten jest ok . Drugi jest podobny jak na zdjęciu korzo_m i ten zaczyna mieć żółte liście . Co robić , czy to jakaś zaraza . Przyznaję się , że mam zero doświadczenia .
Pozdrawiam EWA
Spis linków
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

To nie choroba, to szkodnik minuje liście.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”