Czosnek zimowy cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czosnek zimowy
Slawgos widzę, że truskawki też wam nieźle zastartowały - u mnie to suche ogryzki ciągle są. Pod ta folia jest mata kokosowa? Może też sobie takie coś bym zmajstrowała
)

-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zgadza się , truskawki dopiero bardzo powoli ruszają . Slawgos pewnie teraz na wiosne powsadzał sadzonki doniczkowane schowane przez zimę w tunelu , albo całe te okrąglaki były przewrócone i na zimę przykryte włóknina/folią . Bo gdyby te okrąglaki tak sobie stały z sadzonkami przez zimę to na pewno nie byłyby teraz tak zielone , a przypuszczam że wiele odmian zmarzłoby całkowicie ( system korzeniowy ) . Tak to widzę , ale niech Slawgos sie rozmówi w tym zakresie .loeb pisze:Slawgos widzę, że truskawki też wam nieźle zastartowały - u mnie to suche ogryzki ciągle są.
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
No właśnie też się zastanawiałam, że to nie wymarzło
a czosnek dużo mniejszy, ale dosadziłam z rozmachu trochę przedwczoraj.. jakby nie patrzeć, w truskawkach:))

No to odpowiadamfrant pisze:Zgadza się , truskawki dopiero bardzo powoli ruszają . Slawgos pewnie teraz na wiosne powsadzał sadzonki doniczkowane schowane przez zimę w tunelu , albo całe te okrąglaki były przewrócone i na zimę przykryte włóknina/folią . Bo gdyby te okrąglaki tak sobie stały z sadzonkami przez zimę to na pewno nie byłyby teraz tak zielone , a przypuszczam że wiele odmian zmarzłoby całkowicie ( system korzeniowy ) . Tak to widzę , ale niech Slawgos sie rozmówi w tym zakresie .loeb pisze:Slawgos widzę, że truskawki też wam nieźle zastartowały - u mnie to suche ogryzki ciągle są.

Loeb- truskawki z dnia na dzień widzę, że coraz więcej zielonego wydają na słońce. Po odkryciu otuliny po zimie, myślałem, że będę musiał wymienić jakieś 20/30 krzaczków. Na chwilę obecną okazało się, że wystarczy mi to, co posiałem, a w sumie, to co wyszło w lutym, tzn. 7 krzaczków.

Frant- nie trafiłeś.

Po edycji: Żeby nie było offowo, to napiszę, że przedstawione przeze mnie na zdjęciu czosnki, sadziła Właścicielka Działki wraz ze swoją mamusią.

Pozdrawiam.

Witam
,posadziłam czosnek HARNAŚ jesienią. Pięknie mi urósł. Ma już ok.15cm. Nie wiem,czy nie popełniłam błędu
,bo z uwagi na małą powierzchnię ogródka wysiałam wczoraj w międzyrzędziach rzodkiewkę. Poradźcie,czy to nie zaszkodzi mojemu czosnkowi?

Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Mój wiejski bałagan
-
- 200p
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
Rzodkiewka ma krótki okres wegetacji i na pewno ją wcześniej zbierzesz. Natomiast może być konkurencja o wodę i bo jedno i drugie warzywo lubi pić. Nie wiem jakie odległości są między rzędami. Myślę że po plonie rzodkiewki trzeba będzie zasilić jeszcze czosnek jakimś naturalnym nawozem. Pozdrawiam.
Pamiętajcie o ogrodach...
Dziękuję,tak zrobię. Zaraz po zebraniu rzodkiewki zasilę czosnek. Choć myślę, ze ziemia jest dobrze odżywiona,bo na jesień mocno podrzuciłam przekompostowanego obornika 

Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Mój wiejski bałagan
- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
-
- 200p
W jakiej odległości posadzony jest ten czosnek myślę o rzędzie?
- KONdzio1156
- 100p
- Od: 30 lip 2010, o 14:33
mój też już wylazł z ziemi
i jest wielkości hmmm... w mniej więcej jak koleżanka/kolega wyżej

- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Zenon w odległości 12- 15 cm, musiałabym iść i dokładnie zmierzyć. Zawsze tak sadzę, nie wiem czy to jest prawidłowo, ale zawsze się udaje. W tym tygodniu czosnek dostanie delikatną porcję nawozu i jak nie będzie padać to podleję.
-
- 200p
Odległość jest b. dobra i na pewno optymalna aby spulchniać i nawozić glebę. Ja też już powinienem podlać bo jak na razie to trochę sucho. A opady przewidywane są pod koniec tygodnia. Pozdrawiam.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
W liściach czosnku już żerują jakieś szkodniki bo są smugi żółtawe na liściach. Pryskacie czymś???
- ewkapaw
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
Dzisiaj zauważyłam , że żółkną liście na moim zimowym czosnku . Mam dwa rodzaje czosnku , nie znam nazwy . Jeden ma cieńsze liście i ten jest ok . Drugi jest podobny jak na zdjęciu korzo_m i ten zaczyna mieć żółte liście . Co robić , czy to jakaś zaraza . Przyznaję się , że mam zero doświadczenia .
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
To nie choroba, to szkodnik minuje liście.