Sagowiec(Cycas revoluta )-spostrzeżenia,uwagi,zalecenia cz.1(2006-2014)
Re: Sagowiec - czy ktoś go hoduje?
Najważniejsze to nie trzymać sagowców w miniaturowych doniczkach z torfem.
Moje siewki kładę w palmówki, gdyż korzenie silnie rosną w dół.
Natomiast można trzymać sagowce w doniczkach o "normalnych" proporcjach.
Moje stoją na dworze.
Moje siewki kładę w palmówki, gdyż korzenie silnie rosną w dół.
Natomiast można trzymać sagowce w doniczkach o "normalnych" proporcjach.
Moje stoją na dworze.
- maciekk123pl
- 50p
- Od: 4 maja 2010, o 09:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Spoko możesz wyniesc swojego sagowca na pole, ja juz to zrobilem:) spadki do 0 stopni nawet mu nie szkoda
. Zaczalem swojego dokarmiac, nie za szybko? Podałem mu taki granulat dla palm i podlewam agrecolem do zielonych.

Dziękuję za odpowiedz Andres 74.
Dręczyło mnie to że jedna "szyszka" jest ciemniejsza od drugiej i posiada te "łuski" w większym zagęszczeniu pomimo że są prawie tej samej wielkości.
Dręczyło mnie to że jedna "szyszka" jest ciemniejsza od drugiej i posiada te "łuski" w większym zagęszczeniu pomimo że są prawie tej samej wielkości.
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mój już nawet wczorajszą noc spędził na dworze (balkonie), było gdzieś +8. Jestem przekonany, że sagowcom to nie szkodzi. Niestety dwa ładnie się zapowiadające nowe listki (ze str. 35) zmarniały. Sądzę - jestem przekonany - że to z powodu braku słońca - trochę go było ale to wszystko mało. Liczę, że jeszcze teraz na wiosnę albo latem coś "puści".
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 kwie 2011, o 19:08
Re: Cycas revoluta
Witam wszystkich
zostałam dzisiaj posiadaczką tej roślinki.
Kupiłam ją po przecenie ze względu na bielsze miejsca na liściach. Zastanawiam się czy jest to pierwsza oznaka schnięcia tych liści czy może jak będzie miała trochę słońca (w hurtowni miała jedynie sztuczne światło) to liście zrobią się zielone. Obecnie stoi przy balkonie po zachodniej stronie.

Dostał też dzisiaj nową doniczką (jaką miałam w domu) o 2 cm szerszą. Poprzednia była też okrągła. Czy w takiej doniczce może być czy lepiej by doniczka była okrągła.
I jak na razie ostatnie pytanie. Czy odczekać chwilę jak się przyzwyczai do nowych warunków, czy mogę go od razu wystawiać na balkon? czy nie będzie mu za zimno - w ciągu dnia było +8

zostałam dzisiaj posiadaczką tej roślinki.

Dostał też dzisiaj nową doniczką (jaką miałam w domu) o 2 cm szerszą. Poprzednia była też okrągła. Czy w takiej doniczce może być czy lepiej by doniczka była okrągła.
I jak na razie ostatnie pytanie. Czy odczekać chwilę jak się przyzwyczai do nowych warunków, czy mogę go od razu wystawiać na balkon? czy nie będzie mu za zimno - w ciągu dnia było +8
Pozdrawiam Ania
Ładny okaz.
Liście nie zrobią się zieleńsze, stopniowo zaschną, ale może to potrwać dosyć długo.
Doniczka OK, choć ja dałbym większą.
Jak najbardziej na słońce.
Liście nie zrobią się zieleńsze, stopniowo zaschną, ale może to potrwać dosyć długo.
Doniczka OK, choć ja dałbym większą.
Jak najbardziej na słońce.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Dziękuje.
Doniczkę tylko taką miałam. A musiałam dać chociaż w taką bo ta w której kupiłam była pęknięta. Kupię większą i przesadzę. Jest już na balkonie.
Doniczkę tylko taką miałam. A musiałam dać chociaż w taką bo ta w której kupiłam była pęknięta. Kupię większą i przesadzę. Jest już na balkonie.

Pozdrawiam Ania
Zostaw jak jest. Przesadzisz za rok 

Witam,
wraz z cieplejszymi dniami mój cycas wylądował na tarasie... jednak liście całkiem zżółkły... domyślam się, że słońce w nadmiarze i nie zdążył się przystosować po zimie...? teraz moje pytanie, liście ściąć i poczekać na nowe? zostawić go na tym słońcu czy lepiej zabrać z powrotem do domu skoro go tak "poparzyło" bo już nie wiem....
wraz z cieplejszymi dniami mój cycas wylądował na tarasie... jednak liście całkiem zżółkły... domyślam się, że słońce w nadmiarze i nie zdążył się przystosować po zimie...? teraz moje pytanie, liście ściąć i poczekać na nowe? zostawić go na tym słońcu czy lepiej zabrać z powrotem do domu skoro go tak "poparzyło" bo już nie wiem....
Może ususzony na słońcu ? W zbyt małej doniczce i niepodlewany przez kilka dni?
Liści nie ścinaj.
Liści nie ścinaj.
-
- 20p - Rozkręcam się...

Zacznę od zdjęć z dzisiaj

Ma słońce od świtu do ok.15. Chowany na podwórku - obecnie na polbruku. Podlewam go jak jest słońce to codziennie jak pochmurno to co drugi dzień - za każdym razem ziemia z wierzchu sucha.
A teraz pytania:
Co zrobić by powstrzymać żółknięcie liści - podlewać więcej czy mniej?. Czy może winą jest polbruk bo dodatkowo odbija ciepło i ma za suche powietrze. Czy odizolować od podłoża, czy przenieść na trawę. Czy cykas chowany na powietrzu powinien być zraszany i w jakiś sposób nawożony. Czy może jednak dać go do większej doniczki. To mój pierwszy rok z nim i nie do końca wiem co robić. Zdjęcia zaraz po zakupie były wklejone wcześniej wiec nie będę powielać.
Z góry dziękuję za porady
Pozdrawiam Ania
Witam,
dobrze, że jest na słońcu ;)
stare liście będą się psuć, proces może się opóźniać, ale jest nieuchronny,
szczególnie jeżeli roślina ma mało zasobów na wytworzenie nowych liści
nie przejmuj się tym, taki jest cykl wzrostu sagowców
wypuści sporo nowych liści i przestaniesz się martwić starymi
niedawno wkładałaś go do nowej doniczki, z tego co piszesz niewiele większej od poprzedniej,
jeżeli masz większą to przesadź - lepiej zrobić to teraz, a nie np. za dwa m-ce, gdy wypuści nowe liście
łatwiej będzie utrzymać wilgoć w ziemi
co kilka dni możesz polać wodą kłodzinę - czasami w ten sposób podlewam sagowce,
liście nie wymagają regularnego zraszania, ale na trawie z pewnością będzie mu lepiej
wtedy możesz częściej podlewać trawę dookoła, z której woda będzie parować
możesz podlewać wodą z biohumusem
nie przelej go ;)
dobrze, że jest na słońcu ;)
stare liście będą się psuć, proces może się opóźniać, ale jest nieuchronny,
szczególnie jeżeli roślina ma mało zasobów na wytworzenie nowych liści
nie przejmuj się tym, taki jest cykl wzrostu sagowców
wypuści sporo nowych liści i przestaniesz się martwić starymi
niedawno wkładałaś go do nowej doniczki, z tego co piszesz niewiele większej od poprzedniej,
jeżeli masz większą to przesadź - lepiej zrobić to teraz, a nie np. za dwa m-ce, gdy wypuści nowe liście
łatwiej będzie utrzymać wilgoć w ziemi
co kilka dni możesz polać wodą kłodzinę - czasami w ten sposób podlewam sagowce,
liście nie wymagają regularnego zraszania, ale na trawie z pewnością będzie mu lepiej
wtedy możesz częściej podlewać trawę dookoła, z której woda będzie parować
możesz podlewać wodą z biohumusem
nie przelej go ;)
-
- 20p - Rozkręcam się...
Andreas74
a mam jeszcze pytanie o ile większa powinna być doniczka obecnie jest w doniczce 16 wysoka i 22 szeroka w kwadracie. Biorąc pod uwagę, że chcę j dać do okrągłej doniczki to jaka będzie odpowiednia od ręki miałabym dla niej taką 27wysoka i 30szeroka - ale nie wiem czy ta wielkość to nie przesada. więc jaką kupić ?
a mam jeszcze pytanie o ile większa powinna być doniczka obecnie jest w doniczce 16 wysoka i 22 szeroka w kwadracie. Biorąc pod uwagę, że chcę j dać do okrągłej doniczki to jaka będzie odpowiednia od ręki miałabym dla niej taką 27wysoka i 30szeroka - ale nie wiem czy ta wielkość to nie przesada. więc jaką kupić ?
Pozdrawiam Ania
Taka doniczka byłaby w sam raz w stosunku do wielkości rośliny.
- Piotr=)
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
Ja swoje wczoraj wysadziłem do gruntu nie wiem czy dobrze zrobiłem ale mam nadzieję że lepiej tam im będzie.
A w jesteni je wykopie do doniczek.
Co o tym sądzicie...?
A w jesteni je wykopie do doniczek.
Co o tym sądzicie...?

Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)