Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Post »

Sama w zeszłym roku sprowadziłam do ogrodu ziarnopłon ;:108 zawsze zachwycał mnie tez dywan wiosenny w parku, poprzetykany fiołkami i zawilcami...
Nooo... do dywanu to jeszcze u mnie daleka droga :lol: ale kierunek już dobry!
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dalu, jakie barwne , piękne zdjęcia ! O wiele więcej już u Ciebie kwitnie , niż w Poznaniu. Moje FORSYCJE potrzebują jeszcze kilku dni, ZAWILCE są w paczkach, podobnie jak NARCYZY...ale nic to, poczekam ;:224
Bardzo ładnie kwitnie PIERIS - mój przemarzł i nie wiem , czy walczyć jeszcze o niego i przyciąć , czy raczej sobie podarować... musiałabym mocno go przyciąć , a to chyba nie ma sensu :(
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Jaonna
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 mar 2011, o 20:52

Post »

Oj, ten nieszczęsny ziarnopłon... Mam go wszędzie, przez 60 lat wprosił się już niemal w każdy kąt.
No i fajnie, ładnie i zielono, tyle, że ja gdzieniegdzie jednak planuję trawnik...
Dalu, co robisz, żeby się nie rozłaził za bardzo? Bo ja rwę i szarpię i wybieram te kłącza, ale to jest walka z wiatrakami.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Siberia pisze:Też uważam, że ziarnopłon jest przecudny :-)
tak, tak!!!!!!!!!!!!!!

Daluś zazdroszczę, że już fortycja szaleje jednak klimat u Ciebie cieplejszy, lubię zawilce są bardzo delikatne takie bezbronne ale za to jakie urocze, zresztą Twój ogród to ogród z dusza wszystko jest czarujące ;:138
życzę miłego dnia
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
x-d-a

Post »

Taruś, zirnopłon opanował mi teraz prawie cały ogródek - wcisnął się i zajął każdy skrawek wolnej ziemi...Nawet fajnie to wyglada, bo listki ma śliczne, błyszczące, zielone, a jak otworzą się kwiatki w czasie słonecznej pogody - cudo :!:

Joanno, ja ...nic, kompletnie nic nie robię ;:224 Pozwalam mu się panoszyć, bo wiem, że za parę tygodni nie będzie po nim śladu :P Opanował nawet częściowo trawnik, ale na razie to nie jest problem, a jak zacznę kosić to ziarnopłon sam zniknie, a trawa zawsze w tych miejscach sama odrasta :lol:

Ewelinko, forsycje są już w pełnym rozkwicie, mało tego - kwitnie pierwsza azalia i magnolia gwiaździsta, a dzisiaj obsypała sie kwieciem śliwa ozdobna :heja U mnie pieriski -a mam trzy- radzą sobie nieźle, w tym roku kwitną dość obficie. Ale mój ogród jest bardzo zaciszny, z każdej strony ma osłony żywopłotowe przed zimnymi wiatrami i nie muszą być okrywane. Może daj swojemu jeszcze jedną szansę - przytnij go, a potem na zimę okryj agrowłókniną...

Gorzatko, Siberio, zobaczcie jak wygląda teraz mój ogród - tu akurat fragment rabaty bylinowej z piwoniami w roli głównej:
Obrazek

Danielu, spójrz na fotkę wyżej jak panoszy się u mnie ziarnopłon ;:224 Dzisiaj przycinałam moje olki i jak mi się coś ukorzeni to chętnie Ci prześlę ;:108

Dzisiaj zrobiłam kilka fotek, chociaż było szaro i ponuro - przez cały dzień ani grama słońca :( A szkoda, bo wiosna bucha kwietniem :!: Rano byłam na Ryneczku i byłam zadziwiona ogromną podażą ciekawych roślinek - no i stało się, kupiłam malutkie, szczepione drzewko głogu dwuszyjkowego i kilkanaście dorodnych cebul lilii orientalnych :heja
A na dowód tego, ze u mnie już prawdziwa wiosenka takie fotki:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
repas200
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 13:49

Post »

Dalu by było super ale co byś chciała za to ??
My name is Daniel
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Dalu, u Ciebie już tyle kwiecia w obfitości :shock: Ziarnopłon widać choć ekspansywny, to jednak niegroźny. Muszę i ja przywieźć go ze starego ogrodu (albo sam się przywlecze z inną rośliną :) ). Magnolia piękna :!:
Awatar użytkownika
giga45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2008, o 12:55

Post »

Witaj kochana Daluśko.

Dziękuje Ci za ciepłe słowa, które jednak pomagają mimo wszystko. Chciałam nawet wcześniej do Ciebie na pw napisać, bo pamiętam, że miałaś podobną sytuację, ale nie chciałam aby złe wspomnienia wróciły.
Nie wierzę :roll: już azalie Ci kwitną?? Mój oleander zmarzł, nie zdążyłam go zabrać po przyjeździe z Niemiec, więc go zabezpieczyłam (jak myślałam, że dobrze) w altanie -ale niestety. No trudno kupie nowego. Dalu dziękuje serdecznie za dobre słowo. Buziaki ;:196
Moje Gigulinki
Pozdrawiam wszystkich cieplutko - GIGA
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Dalu, dawno nie byłam i aż oczy przecieram ze zdziwienia :shock: czy to na pewno zdjęcia z tego roku? Ale TAK! JESTEM W SZOKU. U mnie w takim razie jeszcze zima. ;:167
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Dalu,a jak ukorzeniasz oleandry?Ja jakiś czas temu włożyłam odszczypkę do ziemi, bo stała w wodzie i nie chciała się ukorzenić.Nie widać,żeby cokolwiek wypuszczało.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-d-a

Post »

Lucynko, na Dolnym Śląsku wegetacja rusza troszkę wcześniej niż w innych miejscach Polski, ale wiosna jest sprawiedliwa - prędzej, czy później do wszystkich przyjdzie! Na północy krokusy dopiero zaczynają kwitnienie, a po moich już nie ma śladu :(

Giguś, doskonale rozumiem, że przeżywasz ciężkie chwile :cry: Dobrze,że na świecie jest taka piękna wiosenka, a w ogrodzie mnóstwo pracy - jak się człowiek czymś zajmie to mu lżej na duszy ;:108

Jacku, wbrew pozorom ziarnopłon wcale nie rośnie WSZĘDZIE - moja koleżanka już kilka razy chciała go przenieśc do siebie, a on NIC, w ogóle u niej się nie chce przyjąć :roll: Ta roślinka lubi półcień i wilgoć...a może coś jeszcze?

Danielu, za to bym chciała...niech sie zastanowię...może uśmiech i dobre słowo?

Małgosiu, przyznam się szczerze, że dotąd nie ukorzeniałam oleandrów; ale wczoraj po przycięciu kilka gałązek włożyłam do wody. Może wypuszczą korzonki...

Portrecik kwiatu magnolii gwiaździstej i śliwy ozdobnej Hessei
Obrazek Obrazek
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Azalia śliczna, magnolia też..
Musze sobie posadzić to, i to :)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja też walczę z ziarnopłonem.
Niby fajna roślinka, bo po przekwitnięciu zdobi ziemię listkami, ale rozrasta się niemiłosiernie.
Grażyna.
kogro-linki
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Dalu ! Ja też jestem zadziwiona, że u Ciebie już azalie kwitną...! Moje krokusy kończą kwitnienie, ale już pojawiają się inne kwiaty. Nie wiem , co będzie z moją magnolią, jakoś małe ma pąki. Twoja jest przepiękna! Jej białe kwiaty ( ale i śliwy też) są śliczne. Chce dosadzić u siebie jeszcze jedną magnolię, myślałam o gwiaździstej. Boję się trochę,że ona wcześnie kwitnie i że może przemarzać.
Z radością czytałam o ziarnopłonie, posadziłam w zeszłym roku , więc teraz czekam na jego "inwazję". No , chyba ,że u mnie mu się nie spodoba...
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Daluś niesamowicie ślicznie wyglądają azalie podsadzone wrzoścami o ton ciemniejszymi. powstała piękna kompozycja....pomysł do odgapienia- jeśli pozwolisz ;:196 Kolorowo u Ciebie nieprawdopodobnie ;:138
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”