Ogród Leszka

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Leszka

Post »

Postawiłem nową folię :D :D :D..... będzie gdzie sadzić melony ;:138

Obrazek

Obrazek

a w środku już startują clemki:

nowy nabytek (z racji urodzenia się Julinny - musiałem zdobyć Julkę ;:224 )
Obrazek

no i już wiem, że "Princess Diana" oraz "Omoshiro" przeżyły zimę w plastikowych pojemnikach

Obrazek

Obrazek
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Ach... robactwo :wink: piękne...ale tylko na zdjeciach...
Leszku... czy bambusowe konstrukcje dla clemków to własna twórczość? Jak to wygląda w całości? Bo brak mi pomysłu... chwilowo... a potrzeba jest...
Widziałam w LM takie bambusowe stożki... ale nie jestem przekonana...
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, te bambusy to własna konstrukcja. To po prostu 4 bambusy około 1.5m długie wbite w 4 rogach donicy i związane u góry (ale nie nie na samym czubku, tylko nieco niżej).

"Diana" dostała jeszcze jedną mniejszą piramidkę, bo to powojnik bylinowy, więc trzeba gdzies przyczepiac te młodziutkie pędy. Przy wielkokwiatowcyh wystarczają tylko te 4 długie patyki

Obrazek Obrazek

Obrazek
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Dzięki :)
Właśnie to dolne "pięterko" mnie frapowało i ciekawa byłam, co jest powyżej :wink:
Bambusy będą pasowały do murzyńskiej chaty :lol:
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MOzna jeszcze zrobic na takich 2 wygietych bambusach... ale nie udalo mi się nigdy znaleźć odpwiednio wysokich :(

Te tutaj mają <1m - powojnik szybko wyrasta ponad.

Obrazek
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiosennych rewolucji ciąg dalszy - przygotowałem sobie hostowisko pod jałowcem.

Najpierw musiałem poswięcić pół dnia żeby iglaka przywrócic do stanu używalności - w zeszłym roku nie było czasu go przyciąć, a i poprzednia zima mocno mu sie dała we znaki i teraz wyglądał koszmarnie. Ściałem go na wysokości i przystrzygłem doookoła do równego walca (nietstey nadal są jeszcze puste miejsca po przemarzniętych pędach).

Pod spodem przygotowałem ziemię i wysadziłem na kółku 18 host ..... teraz tylko pozostaje czekać na rezultaty (pierwsza funkia już wyszła na powierzchnię). Ciekawe jak się będą czuły w cieniu tego iglaka :?:

Obrazek
gosiaczek23
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 20:42

Post »

Łał, ale altana.
Ciekawa jestem efektu i dokumentacji zdjęciowej.
Piękne powojniki.
Będę zaglądać bo ja pierwsze będę miała w tym roku.
Kiedy wsadzasz powojniki do gruntu ?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Leszku zawsze zachwycały mnie TWoje zdjęcia ;:180 mistrzostwo swiata, rzec by się chciało.
Ładnie przezimowały w pojemnikach Twoje clemki, a ja ciekawa jestem jak Sundavila Red?
Moja wystartowała po zimie, a teraz wydaje się zamierać :(
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

lesioc pisze:Postawiłem nową folię :D
Obrazek
Piękna !!! Imponujące rozmiary :tan ;:138

Zabezpieczyłeś dodatkowo szczyty jakąś tkaniną lub folią? U mnie już po roku się zaczęły przecierać i szybko coś popodkładałam. Najlepiej to zrobić w słoneczny dzień kiedy folia zwiotczeje :)

Co jeszcze prócz melonów tam planujesz?
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

gosiaczek23 pisze:Łał, ale altana.
Ciekawa jestem efektu i dokumentacji zdjęciowej.
Dokumentacja oczywiście będzie... właśnie wczoraj zrobiłem pierwsze zdjęcia.

Garaż został chwilowo przerobiony na warsztat stolarski - belki poprzeczne i długie łuki (krokwie?) zajmują całą przestrzeń po przekątanej ;)
Nacięcia juz przygotowane, pozostało jeszcze ostateczne przeszlifowanie przed impregnacją i malowaniem.

Obrazek Obrazek

A te elementy są już oszlifowane i gotowe - słupy i mniejsze łuczki.

Obrazek

I szybko rozkładalne stanowisko do szlifowania "pod chmurką" - jak na razie pogoda dopisuje.
Czekam jeszcze tylko na nieco wyższe temperatury i można zaczynać malowanie :tan :tan :tan

Obrazek

------------------------------------------------------------------------------------------------
gosiaczek23 pisze:Piękne powojniki. Będę zaglądać bo ja pierwsze będę miała w tym roku.
Kiedy wsadzasz powojniki do gruntu ?
Zapraszam serdecznie :). W tym roku pewnie wysadze w połowiej maja, jak wiaa już będzie gotowa, ale normalnie to wysadzałem już pod koniec kwietnia i wszystko było OK.
pamelka pisze:Leszku zawsze zachwycały mnie TWoje zdjęcia mistrzostwo swiata, rzec by się chciało.
Bardzo dziękuję :oops:
pamelka pisze:Ładnie przezimowały w pojemnikach Twoje clemki, a ja ciekawa jestem jak Sundavila Red?
Poległa w pierwszy dzień kiedy właczyliśmy centrale ogrzewanie. W ciągu kilku godzin straciła wszytkie liscie, a po kilku dniach zaczęła cała usychać. NIe pomagało przestawianie w najchłodniejsze miejsca czy też intensywne podlewnaie :(.
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aguskac pisze:Piękna !!! Imponujące rozmiary :tan ;:138

Zabezpieczyłeś dodatkowo szczyty jakąś tkaniną lub folią? U mnie już po roku się zaczęły przecierać i szybko coś popodkładałam. Najlepiej to zrobić w słoneczny dzień kiedy folia zwiotczeje :)

Co jeszcze prócz melonów tam planujesz?
Dokładnie 6x3m ... niestety nieco niska, zaledwie 170cm - co już się dało we znaki mojemu kręgosłupowi ;).

Większość łączeń i szczytów owinąłem paskami grubej tkaniny. Też mam nauczkę po wczesniejszych latach :D.

Na pewno będa pomidory i papryka, chciałbym posadzić melony (już kiełkują w domu) i arbuza (tutaj niestety nadaj żadne nasionko nie "puściło się" jeszcze).
Możliwe, że jeszcze dojdą ogórki, chociaż podobno to niewskazane tak w jednej folii z pomidorami ??

Aha.. no i pewniej jeszcze sałata, rzodkiewka i kalarepa... tak po kilka sztuk na wcześniejsze zbiory przed tymi z normalnej grządki.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Niby nie wskazane, ale dużo ludzi sadzi i nie widzi efektów ubocznych.

Moja szklarnia też miała być niższa, bo okna niskie, ale wymyśliliśmy sposób i mogę prosto chodzić, a do niskich nie należę ;:224 Tylko w drzwiach się schylam.
Awatar użytkownika
sosna1
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ach, znalazłam w Twoim wątku leszku sprekelię, wyglądającą tak jak moja. Cieszę się, bo już myślałam, że z nią coś nie tak. :lol:
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aguskac pisze:Niby nie wskazane, ale dużo ludzi sadzi i nie widzi efektów ubocznych.
Też posadziłem na próbę 2 ogórki obok pomidorów w szkalrni w zeszłym roku - i jakoś nie mogłem narzekac. Obrodziły i pomidorki i ogórki. Chyba faktycznie nie będe się przejmować - może co najwyżej wybiorę im stanowiska w przeciwległych rogach szklarni - tak profilaktycznie.

------------------------------------
Zakwitły puszkinie :D

Obrazek
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj zakończyłem sprawę układania kostki pod wiato-pergolę :tan :tan :tan.

Przypomnę projekt
Obrazek

A oto realizacja - niestety, okrągłe podstawy słupów zmieniły się w kwadratowe ze względu na kłopoty z wykonaniem tak małej obwódki po kole, ale myślę, że i tak jest nieźle :). Jeszcze jest trochę piasku porozsypywane na kostce, dla tego wygląda jak przykurzona. Po deszczu powinno być dużo ładniej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wkrótce udostępnię filmik poklatkowy z układania kostki ;)

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Dzisiaj pszczółki miały bardzo pracowity dzień

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”