Moja skromna działka i przeprowadzka Ada-kj

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-d-a

Re: Moja skromna działka i przeprowadzka Ada-kj

Post »

Krysiu, u mnie też ziarnopłon jest wszędzie, ale ja z nim nie walczę - traktuje go jak sezonową roślinkę zadarniającą :D
Z doświadczenia wiem, że nie jest zaborczy, a że ma piękne , zielone listki i mnóstwo żółciutkich kwiatuszków - niech sobie będzie ;:224 Tym bardziej, że za kilka tygodni nie będzie po nim już śladu, a na jego miejscu pojawią się późniejsze roślinki :lol:
Też lubię taką wczesną wiosnę - jeszcze wszystko jest przed nami, a przyroda aż się rwie do życia :P
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zawsze lubiłam oglądać Wrocławskie ogrody z powody wcześniejszej w nich wiosny. Do Ciebie Krysiu ze szczególnym zainteresowaniem zaglądam, ponieważ to nowy ogród, piękna działeczka.
Jako początkująca wiele się od Was uczę. U mnie też drugi dzień rozkwitają tulipanki, ale sasanki nie wszystkie jeszcze z ziemi wyszły.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Krysiu , a przy kopaniu tak skrzętnie wybieraliśmy bulwki .
Nawet kilka zabrałam do Kościana , jakbym swoich nie miała :!: :!:
Ja na sasanki jeszcze sobie poczekam.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

O! Jakie kwiatki obłędne! Takie czerwone tulipanki chciałam kupić jesienią, ale nie było. A te żółte z liściami w paski - miodzio! Moje tulipanki mają pączki (jak ja lubię pączki :;230 ). Ale jeszcze chwilkę poczekam :-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

KRYSIU miejmy nadzieję ,że nie trzeba bedzie z nim walczyć albo tak jak pisze Dala pozwolić mu sie rozkrzewić . Jak wczesna wiosną nie ma nic to każdy kwiatek cieszy . Moja sasanka też chyba niedługo rozkwitnie ,a reszta dopiero w powijakach ,ale jak dalej bedzie taka piękna pogoda to wszystko ruszy z kopyta
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

KRYSIU ,piękną wiosenkę już masz . :P ;:138
Co to za gałązka wystaje . :?:
Obrazek

Troszkę ziarnopłonu możesz przywieź na POTAŚNIĘ .Tutaj go jeszcze nie ma. ;:224 ;:224 ;:224
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Witam wszystkich zaglądających.
Comciu - dziękuję. Muszę ich poszukać, gdyż są takie inne.

Dalu. Ziarnopłon na pewno w wielu miejscach zostanie, ale lubię mieć jakąś kontrolę nad roślinkami i tam gdzie mi nie pasuje będę go likwidować.
Krysiu. Cieszę się z Twoich wizyt i zapraszam częściej. Też jestem bywalczynią Twojego wątku, choć rzadko zostawiam ślad.

Oleńko. Okazuje się, że nawet maleńka część tej buławki tworzy wiosną roślinę, więc wybrać tego nie sposób. Wczoraj tylko z dwóch rabatek wybrałam dwa wiadra ziarnopłonu i nie wierzę, że wybrałam wszystko. Sasanki bardzo mnie cieszą, tak jak i ciemierniki, gdyż bałam się, że po przenosinach będzie z nimi kłopot, ale to nie prawda, że nie lubią przeprowadzek. Można je przesadzać.

Miłko. Wczoraj na działce miałam odwiedziny kwiczoła i jak słuchałam jego koncertu to myślałam właśnie o Tobie, że umiałabyś go sfocić. Najpierw bałam się nawet ruszyć, żeby mu nie przerywać koncertu, ale był w takim amoku, że na nic nie reagował. :D Doczekasz się i Ty kwitnących tulipanów. W tej chwili kwitną te najwcześniejsze, botaniczne, na szlachetniejsze odmiany przyjdzie jeszcze poczekać.

Jadziu. Mam nadzieję, że posadzisz go w takim miejscu, że nie będzie Ci przeszkadzał, natomiast jak siedzi w środku np. prymulki, to mnie to denerwuje i wyrzucam, gdyż chcę mieć też kwitnące prymule. Wszystkie roślinki ruszają teraz z kopyta - przydałoby się jednak trochę deszczu. We Wrocławiu dziś trochę porosiło, ale nie był to nawet opad - spadło kilka razy parę kropel. Można było chodzić bez parasola.

Jolu. Dziękuję. Faktycznie zaczyna się kwitnienie roślin cebulowych, a ponieważ bardzo lubię te wczesnowiosenne kwiatki, więc mam ich sporo. Ta gałązka z pomarańczowymi listkami to tawuła Goldflame. W tej chwili ma przepiękną barwę liści. Masz jako pewnik, że ziarnopłonu przywiozę. Mogę jeszcze dowieźć śniedka, gdyż tego również Ci u mnie dostatek. Ja go jesienią skrzętnie na kolanach sadziłam, myśląc, że to cebulki przebiśniegów :;230
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

No to sie zrobiłaś w konia a teraz biedna bedziesz wyrywać . Ja również nie lubię za bardzo śniedka choć ma piękne kwiaty
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Patrzę na twoje fotki i jakbym widziała moje :;230 te same śnieżniki, te same tulipany :) ja też bardzo lubię tę porę roku. Rośliny pędzą jak szalone i codziennie pojawia się coś nowego.
Wody na działce Ci zazdroszczę, u mnie nawet ogoszenia jeszcze nie ma.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z kwiczołam miałam niesamowitą historię. Mieszkając w centrum Poznania nigdy ich nie widywałam i w ogóle nie znałam. Kiedyś widziałam idąc z dzieciakami na lodowisko. Potem mieszkałam jakiś czas u siostry na przedmieściach i wtedy całe stado przyleciało na pole naprzeciw domu. Nie miałyśmy z siostrą odpowiedniego obiektywu, ale patrzałyśmy przez lornetkę. Dwie baby podskakiwały w piżamach na balkoniku i podawały sobie lornetkę. Potem w tych piżamach wyleciałyśmy z domu i skradałyśmy się, żeby podejśc bliżej. Rodzinka i sąsiedzi mieli niezły ubaw. :;230
Miłka
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Oglądając Twój ogródek, to jak prognoza - co zakwitnie u mnie może za tydzień. Co najmniej tyle różnicy w wegetacji. Tym razem przypomniałem sobie, że sadziłem ziarnopłony i na razie się nie ujawniły. Ale jak nie będzie, to problemu nie ma - przywiozę ze starego ogrodu. Przypomniałaś mi o tym wdzięcznym kwiatuszku. Dziękuję :)
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Zupełnie nie rozumiem co wy widzicie w tym ziarnopłonie ????
Rozumiem wielkie łany ziarnopłonu w leśnym ogrodzie ale widziałam co się dzieje u Krysi i wcale mnie nie zachwycił.
No, może poza jednym miejscem którego jeszcze nie ruszyła bo tam był podagrycznik.
I ziarnopłon wyszedł tak gęsto że ziemi w ogóle nie widać.
Efekt fajny.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie zamiast ziarnopłonu są fiołki. Nie wiem skąd się wzięły i rozsiewają się na morgi i coś jeszcze, ale nie pamiętam jak się nazywa :roll:
Miłka
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Wstaw zdjęcie to Ci pomożemy przypomnieć :!: :!: :!:
Awatar użytkownika