Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009

Zablokowany
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sukulenty, ale nie kaktusy.

Post »

Ooo! Co jest na okienkach H. pygmaea x retusa - brodawki czy szczecinki? - Interesująca powierzchnia! - kurzochłonna :wink: -przy zabudowanym balkonie już nie będziesz miał tego problemu - ja wystawiając niektóre sukulenty na póki co odkryty balkon muszę wybierać tylko te o gładkiej powierzchni - pod balkonem jest pyląca, piszczysta 'droga'! ZMORA!
Mam nadzieję, że już w następnym tygodniu i ja będę się mogła pochwalić swoimi zakupami z Holandii...
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na listkach H. cv pygmaea X retusa var. multilineata są to raczej ostre brodawki - w dotyku coś na podobieństwo głaskania "tarki do ziemniaków" lub "pod włos" okonia, ciężko określić, jak roślina podrośnie będzie łatwiej rozpoznać co to jest.
chromat pisze: Teraz coś dla fanów dubeltówek ;:163 ObrazekHaworthia gracilis var. gracilis Hellskloof, North of Grahamstown STC Coś jej odbiło ;:116 zapewne nic z tego nie wyjdzie :wink:
Krzysztof, mojej haworsji też kilka wiosennych słonecznych dni zakłóciło chyba zegar biologiczny, a może nie? Roślina mimo bardzo skąpego zraszania podłoża podczas całej zimy, wytworzyła sześć maleńkich odrostów i na dodatek pęd kwiatostanowy - chociaż jest on "mikrej postury":

Obrazek

Obrazek

... prawdopodobnie nie zakończy się to rozwinięciem kwiatów.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kwiatuszki haworcji o tej porze to nic niezwykłego - u mnie one kwitną całą zimę pomimo tego, że mają ciemniej a i nie są podlewane praktycznie wcale. Mają cykl "afrykański" pomimo przymusowej aklimatyzacji w europie.
A już w tej chwili pędów kwiatowych mnóstwo! Jeszcze miesiąc i roślin widać nie będzie. :wink:
Ale to dobrze - przecież już wiosna!
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
mroofka
500p
500p
Od: 7 lut 2011, o 19:00

Post »

Myślałam dotąd, że mam bardzo ładną nolinę, ale po tym, co zobaczyłam ma pierwszej stronie Twojego wątku, szybko zostałam wyprowadzona z błędu - to Ty masz piękną nolinę! Rewelacyjna! Mojej jeszcze daleko do takiej, chociaż rośnie szybko.
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Od: 29 gru 2010, o 15:13
Kontakt:

Post »

hen_s pisze:Kwiatuszki haworcji o tej porze to nic niezwykłego - u mnie one kwitną całą zimę pomimo tego, że mają ciemniej a i nie są podlewane praktycznie wcale. Mają cykl "afrykański" pomimo przymusowej aklimatyzacji w europie.
A już w tej chwili pędów kwiatowych mnóstwo! Jeszcze miesiąc i roślin widać nie będzie. :wink:
Ale to dobrze - przecież już wiosna!
Haworthia gracilis var. gracilis wypuściła jeszcze jeden pęd kwiatostanowy :lol: czyli jest ich trzy :wink:
Pozdrawiam Krzysiek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krzysztof - to u Ciebie wiosna na całego ;:138 , Twoja haworsja nie zauważyła, że zmieniła "miejsce zamieszkania", wyczuwa fachową opiekę i nic nie robi sobie ze zmiany otoczenia.
Mieczysław
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Od: 29 gru 2010, o 15:13
Kontakt:

Post »

Akwelan_2009 pisze:Krzysztof - to u Ciebie wiosna na całego ;:138 , Twoja haworsja nie zauważyła, że zmieniła "miejsce zamieszkania", wyczuwa fachową opiekę i nic nie robi sobie ze zmiany otoczenia.
....a może ma takie warunki, że myśli tylko o przedłużeniu gatunku :lol:
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje roczne adenium powędrowały na balkon, sadzonki są zróżnicowane we wzroście, chociaż rosły w identycznych warunkach. Około 20 % sadzonek rozwojem bardzo znacząco odbiega od pozostałych:

Obrazek

Obrazek

... część haworsji i przypołudniki też już korzysta z dobrodziejstw wiosennego słońca

Obrazek

a na przeprowadzkę czekają jeszcze haworsje na wewnętrznym parapecie:

Obrazek

... jest to prowizoryczne ustawienie kwiatów, jest jeszcze sporo do zrobienia (jeden regalik już jest, pozostał jeszcze jeden) i ostatecznego ustawienia, żeby kwiatuszkom było wygodnie a domownicy nie bardzo "krzywili się" na "ha" roślin na balkonie.
Najmłodsze sadzonki "hartują" - przyzwyczajają stopniowo do wiosennych temperatur i słońca. Ich fotka w następnym poście.
Mieczysław
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Od: 12 wrz 2009, o 18:02
Kontakt:

Post »

Super Kolekcja ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Farel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2009, o 17:17

Post »

Twoje adenia wyglądają świetnie, prawdziwe okazy zdrowia, dobrze rokują na przyszłość.
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Piękne roślinki.Dobrze im na powietrzu :D
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Naprawdę dobrze to wygląda! :)

Domownicy jeszcze nie przekonali się do Twojego hobby? Pracuj nad tym. ;:113
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

Ooo! W przyszłości podchwycę pomysł z ustawianiem kwadrat. doniczek w kontenerkach - bardziej to wszystko mobilne i bardzo pożądnie wygląda. Podlewasz od góry?
Ile dokładnie mają Twoje Adenium? - ja kupiłam kilka zeszłorocznych siewek - są u mnie od października - parę listków im ostatnio przybyło, ale łodyżki rachityczne - po 4 cm wysokości - Twoje wyrosły TAKIE w rok?
...I ja będę spostrzegawcza - Twoja Faucaria kwitnie!?? - moje dopiero zaczynają mięśnieć...bardzo liczę na kwiaty - zwłaszcza u F. tigrina!
A Domownicy jak zobaczą kwitnące adenia - już chyba nigdy 'krzywo' nie popatrzą na Twoją kolekcję :D
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Część moich adenium - 18 szt - 15 marca, pozostałe 29 szt - 30 marca - skończyło dokładnie jeden rok od wysiewu.
Haworsje w czasie zimowania podlewałem - zraszałem podłoże minimalna ilością wody "od góry", natomiast w czasie lata podlewam przez podsiąkanie, więcej potrzeba czasu, ale przy mojej ilości doniczek mogę sobie na to pozwolić.
Odnośnie faukarii, to co na fotkach jest koloru żółto-pomarańczowego, to pozostałości kielicha kwiatowego po zeszłorocznym kwitnieniu, nie usuwam bo nie wiem czy będzie to "zdrowe" dla rośliny, szypułka kwiatowa jest bardzo króciutka, nie chcę uszkodzić rośliny. Faukarie w ubiegłym roku kwitnienie zapoczątkowały jedne w m-cu czerwcu "tutaj", inne dopiero jesienią "tutaj", a szczyt kwitnienia nastąpił w połowie października "tutaj". Faukarie też już wybudziły się z zimowego "letargu", delikatnie podlane (całą zimę stały na sucho), za kilka dni jak będzie nadal ciepło dam im więcej wody żeby ich "listki" przybrały mięsistych kształtów - wtedy naprawdę ładnie wyglądają.
Mieczysław
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24

Post »

Niezła plantacja. Ja mam 90 nasion adenium, 10 odmian, ale wysieję jak się cieplej zrobi, bo jednak noce chłodne jeszcze.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”