Zakladam warzywnik...

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zakladam warzywnik...

Post »

carterka forumowicz też pewnie sie wypowie.
Ja namoczone nasionko dotykałam wykałaczką, nasionko się do niej przyczepiało i wkładałam je do wcześniej przygotowanego dołeczka w ziemi. W drugiej ręce do pomocy miałam awaryjną łyżeczkę 'coby nasionko podczas transportu zachciało spaść gdzie nie trzeba' albo gdyby nie chciało odkleić się od wykałaczki.
Troszkę pracy przy tym, ale za to nasionka siane punktowo :D
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

carterka pisze:forumowicz, ja też mam pytanie o moczenie nasionek, nie jest potem ciężko siać? Toż to takie malństwa
Swietnie, że ten temat Cie zainteresował, bo mogę Ci uchylić nieco rąbka tajemnicy :lol:
Nasiona marchwi, czy pietruszki/ tych długo kiełkujacych / moczymy przez 24-48 godz. Suche nasiona zalewamy wodą ,ale tylko tyle ile potrzeba nasionom do spęcznienia/ żeby nie pływały/. Woda koniecznie przegotowana i przestudzona. Po namoczeniu uwaga ! mieszamy dokladnie nasiona z suchym piaskiem/ piasku tyle ,by całość była sypka/ i dopiero wysiewamy. Wtedy wysiejemy równo i nie za gęsto/ oszczędzimy na póżniejszej przerywce. Następna uwaga. Nasiona wysiewamy w wilgotną glebę/ koniecznie bo jak z powrotem by nasiona wyschły- juz nie skiełkują/ i po wysiewie glebe lekko przyklepujemy, by ułatwic podsiakanie wody. Jeżeli mamy glebe suchą pilnujemy by do wschodów podlewać tj. utrzymywac wierzchnia warstwe gleby w stałej wilgotności.

Pozdrawiam

PS Moczyc można równiez nasiona groszku cukrowego, bobu, fasoli wszelkiego typu, ogorków / w mleku/, kopru. Znacząco przyspiesza kielkowanie.

@ suzana Niektorzy dawniej robili z nasionami marchwi czy pietruszki tak, że zamoczone nasiona wieszali w pończosze stilonowej w ciepłym miejscu i trzymali do momentu pojawienia sie kiełków i dopiero wtedy wysiewali delikatnie. Poniewaz to troche trwa nim taka marchew pusci kiełki, to od czasu do czasu ten " węzełek " z nasionami zanurzało sie na moment w wodzie.
Awatar użytkownika
carterka
500p
500p
Od: 29 sie 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

forumowicz Aga bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Chyba wypróbuję to moczenie, a przynajmniej część nasionek wysieje tym sposobem :)
pozdr
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
Awatar użytkownika
edysiek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 mar 2011, o 21:33

Post »

Ciekawy pomysł z tym moczeniem nasion, warty wypróbowania. Tylko nie wiem czy u mnie się to sprawdzi, bo owszem zdarza mi się zaplanować że posieję coś konkretnego dnia i tak robię. Jednak najczęściej działam spontanicznie i po prostu wstaję pewnego dnia i stwierdzam, że akurat dzisiaj jest fajny dzień na sianie. :tan
Pozdrawiam, Edyta.
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

Witajcie :)
Wysiałam w domu do pojemników: poziomki, pomidory, sałatę , lubczyk, pietruszkę i seler. Reszta czeka na cieplejszy grunt :wink:
Moje pytanie dotyczy sałaty, która zaczęła kiełkować 2 dni po wysianiu, ale ze względu na dość mokrą ziemię, wokół kiełków zaczęła robić się obwódka z "pleśni" (?)
Czy takie roślinki da się uratować, czy trzeba wysiać jeszcze raz do mniej nawilżonej ziemi ??
Poziomka wzeszła po 9 dniach, ale teraz (po 2 tygodniach) jej wzrost jakby się zatrzymał.
Pomidory wyjrzały z ziemi już po kilku dniach. Mają teraz ok. 4 cm wysokości i jeszcze tylko 2 listki.
Lubczyk, pietruszkę i seler wysiałam 2 dni temu. Jeszcze nic się nie dzieje. Będę pamiętać o przewodnieniu ziemi w sałacie i tylko delikatnie kontroluję wilgotność.
I jeszcze jedno: czy nie za ciepło tym siewkom w domu na parapecie?? Słońce dosięga roślinki od rana do godziny 13-tej. Czy zacząć je jakoś hartować? ;:65
Z góry dziękuję za ewentualne zainteresowania i odpowiedzi. ;:132
anae31
100p
100p
Od: 16 mar 2011, o 09:57

Post »

moja poziomka też.. wzeszła. i stoi.. ma3 listki male.. i bardzo wolno.. rośnie.. czy to normalne? może jednak ... szybciej to powinno iść?

posiałam cebulę dymkę.. i pietruszkę.. ale nie widać nic..
Pozdrawiam, Ania
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Grażka, seler potrafi kiełkować nawet trzy tygodnie. Nasiona selera potrzebują do szybszego skiełkowania światła, więc nasion nie przykrywa się ziemią, jeśli je przysypałaś, to trochę na tego selera poczekasz. I tak szczerze mówiąc, to trochę go za późno wysiałaś..
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

Nitko, jak poczekam ;) to będe miała później hahaha/ :lol:
Albo zaraz wezmę się za prace "polowe" i zamocz ę selerowe nasionka, a następnie je jutro, albo pojutrze jeszcze raz wysieję na ziemię tym razem, bo jeśli tak mi poradziłaś, to teraz jestem mądrzejsza :wink: :wink:
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Dokładnie, wcześniej czy później, ale będzie. :D
Trzymam kciuki za Twojego selerka :wink: :wit
pozdrawiam, Anita
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit A ja wczoraj posiałam buraczki ,czerwoną kulę,teraz zastanawiam sie czy nie za wcześnie :roll:
Asia
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

W tym rejonie Polski mogą Ci sie udać te buraki

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Post »

Jeśli nie będzie przymrozków.
wodnik
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Jak będą przymrozki,to przykryje fizeliną....A tak normalnie to kiedy sieję sie buraki czerwone?
Asia
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Buraki sieje sie od kwietnia do czerwca w zależności kiedy chce sie je zebrać. Na przechowanie zimowe póżniej , na sprzęt letni- wcześniej.

:wit

PS Burak najbardziej jest wrażliwy na przymrozki w fazie kiełkowania.Przy dużym przymrozku sama flizelina moze nie wystarczyć.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Asia :wit , jak tam Twój groszek?
pozdrawiam, Anita
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”