Mały skromny ogródek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mały skromny ogródek

Post »

Alinko :wit wiosna rozkręciła się na całego , szklarni jeszcze nie skończyłem budować .
Najgorsze już za mną teraz zostały prace wykończeniowe i estetyczne , myślę że w tym tygodniu będzie oddana :D
Nie mogę poświęcić całego dnia na pracę przy niej , bo trzeba też na chlebek pracować ... dlatego to tak długo trwa .
U mnie dziś był piękny , słoneczny dzień i zaczęły się prace polowe . Trudno jest mi się ze wszystkim wyrobić i dlatego również mam tak mało czasu na forum .
Jakiś czas kwitną krokusy , ale zauważyłem , że fioletowe i żółte zaczynają już chyba przekwitać .... :(
Pewnie ich przekwitanie przyspieszyły nocne mrzymrozki , albo bardzo ciepłe ostantnie dni.
Dzisiaj zakwitły u mnie pierwsze narcyze.... :heja wieczorkiem zrobiłem im fotkę co by nie zechciały za szybko przekwitnąć , a z moim zapałem do robienia zdjęć mógłbym nie zdążyć ich sfocić :P

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

I pierwsze , chyba wczesne rarcyze ....

Obrazek
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Pierwsze żonkile ;:138 ja tez na nie czekam a krokusy i u mnie już przekwitają.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie jeszcze długo niż zakwitną pierwsze żonkile .
Piękne wiosenne kwiaty .

Genia
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu , Geniu :wit dziękuję za wizytę :D , też jestem zdziwiony że żonkile tak szybko zakwitły , tosz to jeszcze marzec :roll:
Wy używacie nazwy żonkile , a ja nazywam narcyze (tak się w moim rejonie na nie mówi )czy używam złej nazwy ?
Geniu a czemu u Ciebie jeszcze długo nie zakwitną żonkile ?
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adam może przesadzam , jak zwykle , maja już pąki ale wydaje mi się że jeszcze około 2 tygodni do kwitnienia moich żonkili.

Ja białe nazywam narcyze , a żółte żonkile .
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aha ... rozumiem :P Geniu nie potrzeba będzie nawet dwóch tygodni , a Twoje żonkile będą kwitły ...
Tylko słoneczko mocniej przygrzeje , a wszystko ruszy z "kopyta " :;230
U mnie tez jeszcze kilka dni temu były w pąkach , a dziś już sie otwarły :D
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Witaj Adamie ale u ciebie wiele kwiatów kwitnie, aż trudno mi uwierzyć,że już kwitną żonkile :shock: , u mnie ledwie zaczęły kwitnąć krokusy, ciemierniki w połowie przemarznięte, reszta dopiero z ziemi wychodzi.
Awatar użytkownika
Alina-277
200p
200p
Od: 3 sty 2011, o 12:53

Post »

Witaj Adamie ...tak samo i u mnie te pierwsze drobne krokusy szybko okwitły na pewno przez przymrozki ale te większe to pięknie kwitną ;:63 dobrze że deszczyk poświęcił chociaż trochę się ruszy ;:108 Piękne masz kępy krokusów :wink: a żonkile pięknie zakwitły moje w pąkach.Wiosna to najbardziej pracowity okres bo trzeba w polu zrobić w domu i jeszcze posiedzieć na forum a ;:136 pozdrawiam.
Pozdrawiam... Alina .
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irenko Witaj :wit żonkile , które już zakwitły rosną posadzone przed południową ścianą domu, więc mają cieplutko i
pewnie dlatego tak szybko zakwitły ... inne rosnące w ogrodzie też mają dopiero pąki .
Alinko :wit u Ciebie na pewno również pięknie kwitną krokusy (troszkę sobie podglądnąłem Twoją działkę I stwierdzam , że masz bogacto różnych pięknych roślin)Po wczoraszej burzy z gradobiciem wszystkie krokusy oklapły i już chyba nie podniosą się , więc na ten rok to już koniec ich kwitnienia :(

Dziś miałem równiez pracowity dzień .... przywiozłem do ogrodu czarnoziemu spod wykopów gdzie budują autostrade ...ziemia za darmo z torfowisk , jedynie trzeba było sobie samemu na przyczepę samochodu załadować .
Gleba w moim ogrodzie strasznie gliniasta i zbita , chciałbym tą przywiezioną ziemią rozluźnić i mam nadzieję , że rośliny będą lepiej rosły.
Co o niej myślicie ? :roll: czy dobrze kombinuję ?, bo nie wiem co taka ziemia jest watra ? wygląda na taką jakby tłustą :roll:

Obrazek

A tak wygląda moja ziemia ogrodowa ta po lewej ......paskudna :evil: po prawej czarnoziem ...

Obrazek

liliowce wysypane ziemią torfową

Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adam ziemia wygląda interesująco , mnie też by się taka przydała .
Jak już wozisz to podrzuć mi też 1 przyczepę :;230
obserwator
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2010, o 07:32

Post »

No to miałeś szczęście Adamie,że za darmo rozdawali.Ja za transport ziemi pod trawnik musiałam płacić dość słono.U mnie znowu odwrotnie ,bo ziemia piaszczysta,pod zalesienie się nadaje.Każdy krzaczek i kwiatek wymaga wielu zabiegów.Bez dobrej ziemi nie rośnie ,a wręcz marnieje....Krokusiki u Ciebie takie piękne.W porównaniu do moich to wręcz mutanty.......
rośliny domowe///
rośliny ogrodowe///wymiana
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Witaj Adasiu :D Wpadłam do Twojego ogródka z kubkiem kawy.Co do ziemi to jak najbardziej trafiona.Ziemia z pola nadaje się do wszystkiego(chyba).Kiedy nie było ziemi w biedronce,jeżdziłam na kretowiska.W tej ziemi pięknie rosną róże,ale dawałam ją pod korzenie wszystkich nowo wsadzanych roślin.Ja obecnie wyrabiam drzewo w lesie i aż korci mnie przywiezienie sobie z lasu torfowego takiej ziemi ,ale nie mam pojęcia czy nie będzie za kwaśna.Na wygląd ładna ,bo taka buro czekoladowa,ale chyba nadaje sie do kwasolubnych ,np hortensji.Musiała bym zainwestować w miernik do pomiaru kwasowości.
Awatar użytkownika
Alina-277
200p
200p
Od: 3 sty 2011, o 12:53

Post »

Masz możliwość przywieść sobie ziemi to się nie zastanawiaj przywoź i mieszaj ze swoją ..Ziemia leśna nie zawsze musi być kwaśna ,,..Jeżeli jest z torfowisk lub wrzosowisk to jest kwaśna ;:108 ale za to dobra pod borówkę amerykańską ,hortensję.są ziemie i piaszczyste,i obojętne..To was ładnie wiosna przywitała gradem ;:223 .u nas nie było gradu a i deszczu za wiele nie było ;:180 wczoraj i dzisiaj jest okropny wiatr i przelotny deszcz..
Pozdrawiam... Alina .
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu :wit gdyby była taka możliwość to samochód ziemi jechał by już do ziemi ..... nawet za załadunek nie policzyłbym
sobie :;230 Mam nadzieję , że ta ziemia będzie odpowiadać roślinom. :P
Iwonko Witaj dowiedziałem się o takim czarnoziemu od znajomego , który sam sobie też przywiózł ...
zaproponował transport i pomoc w załadowniu jej na samochód , więc nie mogłem nie skorzystać z takiej okazji .
A planowałem nawet kupić ziemię w sklepie workowaną , aby choć trochę rozluźnić moją glinę . U mnie przydałoby się troszkę tego
twojego piachu , a ja podrzuciłbym tobie mojej gliniastej i wtedy wszyscy byli by zadowoleni :D
Aldonko :wit ja również czasem podbierałem ziemi z kretowisk i dokładałem do kupnej ... w takiej mieszance sadziłem rozsade pomidorów i rosła pięknie . Zresztą dawniej przecież używano takiej ziemi nagminnie nawet do sadzenia kwiatów doniczkowych .
Pamiętam jak u mnie w domu dawniej mama chodziła w poszukiwaniu starych spróchniałych wierzb , wybierała próchno i w takiej ziemi sadziła .
poza tym przecież dawniej nie było w sklepach takich ilości ziemi jak teraz i trzeba było sobie jakoś radzić .
Alinko :wit Na razie starczy tej ziemi co przywiozłem , rozsypałem na rabaty i nowo założoną grządkę , wymieszałem i poczekam .. zobaczymy co będzie się działo .... nie chciałbym przedobrzyć . A gdy okaże się dobra to jeszcze po nią pojadę .
Wiosna okazała się w kratkę troche deszczu i trochę słońca , ale ogólnie jest dość mokro ... prawie codziennie pada :|
Wczoraj posadziłem w polu 20 karp różnych kolorów dalii , bo koło domu już nie mam na tyle miejsca .
Na posadzenie przy ogrodzeniu pozostawiłem jeszcze 8 dalii.

Pokaże co nieco ..... ;:108 zaczyna kwitnąć .... fotki z niedzieli , więc raczej już nieaktualne ... dzisiaj widzę już duży postęp w rozkwitaniu nastepnych kwiatów .

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Czy to moze są siewki ciemiernika , czy chwasty ? takie coś widze tylko w pobliżu niego ,

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Widać już pączki na piwoni majowej...............................................................Brunnera też zaczyna kwitnąć

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

No i następny śliczny ciemierniczek wypatrzyłam ;:138
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”