Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
elzunia70
100p
100p
Od: 18 mar 2011, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011

Post »

niuta pisze:Dzięki Elzunia :)
A liście właściwe to chyba nie te, które mam np. w pomidorach? ''Właściwe'' to takie duże już z ząbkami???
W ogóle to jestem przerażona jak ja takie rachityczne roślinki porozsadzam nie uszkadzając ich! :roll:

Z trudem znajduję czas by usiąść (mam malutkie dziecko na stanie i drugie starsze aktualnie chore) więc non stop mam coś do roboty. Wczoraj poświęciłam pół nocy by trochę poczytać i wystruganie odrobiny czasu na sianie/sadzenie to też nie lada wyczyn dla mnie ;) ..Także sorry wszystkich :oops:

A cukinia ma korzonki na wierzchu bo chyba nasionko było za płytko posadzone. Jednak dziś rano okazało się, że listki jednej już nie mieszczą się pod pokrywą więc muszę eksmitować spod szklarenki :)

Czemu tak długo kiełkują poziomki i seler?? :? Już się nie mogę doczekać, choć widać rozpęknięte nasionka i trochę zielonego..

Poziomki chyba będę hodować na balkonie, przynajmniej kilka krzaczków.
Jednego pomiodrka też zamierzam sobie zostawić na miejscu.
;:196 trzymaj się -jak masz maluszka na nóżkach i bez korzonków ;:138 -to gratuluje , podziwiam i trzymam kciuki
liście właściwe to następne które się pokazują po tej pierwszej parze którą widać zaraz po wykiełkowaniu
sama walczę z cukinia pierwszy raz ;:224,ale fakt,na razie jestem pod wrażeniem,zapowiada się na jakieś monstrum
seler nie spotkałam :;230
a poziomki jak już ci się pokaże listek właściwy co pewnie będzie przy wzroście rośliny ok.1cm 1,5cm to musisz poprzesadzać jak ci się to uda z maleństwem na "głowie "to
zobaczysz -życzę cierpliwości
a o uszkadzanie siewek się nie bój-swoich noworodków jakoś nie uszkodziłaś -no to już masz wprawę ;:113
w zeszłym roku miałam truskawki w doniczce ,owocowały do samych mrozów
ja tez jeszcze mam zamiar posiać pory i myślę ze jak będą za długie to je tak troszkę podstrzygę i zobaczę co one na to :roll:
ale może wreszcie zajrzy tu ktoś mądrzejszy ode mnie i
podsumuje moje gdybania
lecę przycinać jabłonki
:wit
pozdrawiam
elżunia
Awatar użytkownika
Mag_go
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 mar 2011, o 08:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Idąc za Waszą radą, posiałam brokuły i kalafiory raz jeszcze, wykiełkowały prawie wszystkie już, reszta jeszcze walczy ;) Wkleję zdjęcie i proszę o poradę, kiedy je przepikować, czy już teraz, czy może jeszcze nie. Brokuły mają ok. 1cm i mniej są tak może 4 -5 większe, ale najwyżej pójdą na odstrzał.
Obrazek

Własnie, tak nieładnie zajrzałam pod spód i tam już u niektórych sa całkiem długie korzonki :/ To chyba już czas na nie?

Kapustę też będę musiała dzisiaj wysiać jeszcze raz, bo wzeszły tylko 4 :(
Pozdrawiam,
Magda.
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Jeszcze ciut za wcześnie na przepikowanie. Teraz już obniż im temperaturę, tak około 16-17*C, nie wyższa. Teraz jest moment że jak nie obniży się to właśnie wybiegają. Jak liścienie rozłożą się i powiększą, będą dorodne te liścienie to wtedy mozna z powodzeniem pikować . Ja tak zrobiłam z kapustą pekińską i ani jedna siewka nie padła.
Awatar użytkownika
Mag_go
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 mar 2011, o 08:06

Post »

;:180 no to przeprowadzka gwarantowana ;) dziękuję!!
Pozdrawiam,
Magda.
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

niuta pisze:

...no i mam pytanie: czy już powinnam robić rozsadę? Oczywiście cukinia rośnie pojedyńczo, to nie (chyba, że do większych doniczek(?)) ale takie pomidorki??? ALbo kalarepkę? I o co chodziło z tym sadzeniem po listki??? czy naprawdę mają być poadzone aż po liście?

Chcę posiać pora: o co chodzi z tym przycinaniem? Mam go tak po prostu ściąć nożyczkami?

Wybaczcie jeśli są odpowiedzi na moje pytania we wcześniejszych postach, ale nie jestem w stanie przebrnąć tylu stron... :oops:
Wszystkim warzywom obniż temperaturę
http://www.podszarotka.republika.pl/ind ... zsady.html
Pikuje się zazwyczaj pod liścienie, czyli pod te pierwsze 2 liście-liścienie. Jak komuś strasznie wybiegła rozsada to sadzą pod liście właściwe, czyli kolejną parę liści nad liścieniami.
Kalarepka baaaaardzo wybiegła. Nie wiem czy coś z tego wyjdzie.
Pora przycinają jak zaczyna się kłaść na ziemi, skracają go tak na wysokości 10cm - nożyczkami.
Lepiej rozkrzewia się.
Awatar użytkownika
gieru96
200p
200p
Od: 26 mar 2011, o 10:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam :)
a to są moje roślinki przed pikowaniem
Obrazek
Obrazek
Obrazek
a to już przepikowane :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

Suzi..
Nie wiesz skarbie czy np cebule 7-latke tez przycinać się powinno..
wschodzi mi wygląda jak pory IDENTYCZNIE!!
nie wiesz czy ją też się przycina czy nie trzeba?
Dodam ze ta moja 7-lata co rośnie tylko 5lat to taka odmiana jak por.. czyli białe korzonki długie i dużo szczypiorku :)
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

Niuta..
Polecam ci topik jaki założyłam na początku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=40116 , tam znajdziesz na prawdę wiele informacji na kilkudziesięciu stronach..
I podstawą jest to co usłyszałam na początku..
CZYTAJ CZYTAJ CZYTAJ... :)

Twoje pomidory posiadają tylko liścienie.
Jeśli masz ochotę możesz pikować, jeśli wolisz poczekaj do liści właściwych -na forum podzielone są opinie kiedy pikujemy pomidory -sama musisz spróbować..
Dla własnego eksperymentu możesz przepikować teraz a resztę później -i będziesz miała już swoje 1 doświadczenie za sobą :):)
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

@ Niuta

Z pomidorków, które pokazałaś, do pikowania nadaja sie może ze 3 sztuki. Jeszcze za wczesnie. Tylko pilnuj temperatury, zwłaszcza w nocy / ok 16 st C/A w dzień maksimum światła. A z pikowaniem, ktos tu dobrze radził. Masz watpliwości , to część przepikuj gdzies za 3-4 dni z liścieniami ,a druga część- czekaj na liście.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29

Post »

forumowicz a jaka jest optymalna temperatura w dzień i w nocy dla siewek przepikowanych i już posiadających liście właściwe?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Jeżeli masz na myśli rozsadę pomidorów, to optymalna temperatura w dzień - 20 st C , a w nocy - 16 st c. Z tym, że w dni pochmurne temperatura w dzień powinna byc tez niższa o jakieś 2 st C. Cały czas chodzi o to, by zachowac proporcje miedzy temperatura a oświetleniem.

Pozdrawiam
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

KiniaSG, dla mnie jarmuż to warzywo zimowe, nie jadamy go w lecie. Dopiero ląduje na stole po pierwszych przymrozkach i wtedy raczymy się nim co najmniej raz w tygodniu. W lecie cieszymy się tym, co sezonowe i czego nie mamy potem. Ale co kto lubi :wit
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Ogórki na małosolne , czy nie za wcześnie ? Obrazek
sebapila
200p
200p
Od: 14 lut 2011, o 20:37

Post »

ładnie...jaką masz temperaturę?doświetlasz?
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Pytasz, jakbyś pierwszy raz w życiu je sadził :lol:

Pozdro
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”