niuta pisze:Dzięki Elzunia
A liście właściwe to chyba nie te, które mam np. w pomidorach? ''Właściwe'' to takie duże już z ząbkami???
W ogóle to jestem przerażona jak ja takie rachityczne roślinki porozsadzam nie uszkadzając ich!![]()
Z trudem znajduję czas by usiąść (mam malutkie dziecko na stanie i drugie starsze aktualnie chore) więc non stop mam coś do roboty. Wczoraj poświęciłam pół nocy by trochę poczytać i wystruganie odrobiny czasu na sianie/sadzenie to też nie lada wyczyn dla mnie ;) ..Także sorry wszystkich![]()
A cukinia ma korzonki na wierzchu bo chyba nasionko było za płytko posadzone. Jednak dziś rano okazało się, że listki jednej już nie mieszczą się pod pokrywą więc muszę eksmitować spod szklarenki![]()
Czemu tak długo kiełkują poziomki i seler??Już się nie mogę doczekać, choć widać rozpęknięte nasionka i trochę zielonego..
Poziomki chyba będę hodować na balkonie, przynajmniej kilka krzaczków.
Jednego pomiodrka też zamierzam sobie zostawić na miejscu.

liście właściwe to następne które się pokazują po tej pierwszej parze którą widać zaraz po wykiełkowaniu
sama walczę z cukinia pierwszy raz

seler nie spotkałam

a poziomki jak już ci się pokaże listek właściwy co pewnie będzie przy wzroście rośliny ok.1cm 1,5cm to musisz poprzesadzać jak ci się to uda z maleństwem na "głowie "to
zobaczysz -życzę cierpliwości
a o uszkadzanie siewek się nie bój-swoich noworodków jakoś nie uszkodziłaś -no to już masz wprawę

w zeszłym roku miałam truskawki w doniczce ,owocowały do samych mrozów
ja tez jeszcze mam zamiar posiać pory i myślę ze jak będą za długie to je tak troszkę podstrzygę i zobaczę co one na to

ale może wreszcie zajrzy tu ktoś mądrzejszy ode mnie i
podsumuje moje gdybania
lecę przycinać jabłonki