Ogród Georginii (Alicji ) cz. 1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Georginii (Alicji ) cz. 1

Post »

Witaj Zyto .Cieszę się że zajrzałaś do mnie.Wszystkie te wiadomości o liliach zdobyłam na forum.Mam zapisane w specjalnym zeszycie i do tego się zastosowałam.Wiosną ubiegłego roku pierwszy raz zakupiłam lilie i bardzo ładnie mi kwitły.Teraz na posadzenie czeka następna partia.Jeszcze tylko testuje czy lilie orientalne przezimują u mnie w gruncie.Mam 6 szt , dwie zostawiłam na przezimowanie w ogrodzie a cztery schowałam do ciemnej piwnicy.Te z piwnicy już ruszyły i ładnie rosną ,zahartowałam je wynosząc na dzień na zewnątrz,niedługo zakopię je w ziemi i pewnie dużo wcześniej zakwitną.Natomiast te w ogrodzie jeszcze nie wyszły na wierzch pewnie czekają na cieplejsze dni.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu pewnie hodowca miał na myśli niedojrzałą pomarańczę.W realu jest taka jak na zdjęciu.To moja ulubiona no i ten cudowny zapach.Dobrze że ją kupiłaś.Ta wysoka to On Stage jest jej zdjęcie w zbliżeniu.
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Też zastanawiałam się nad jej zamówieniem ale w końcu przegrała z Miss Lily
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pontiac

Obrazek

Obrazek

Montego Bay

Obrazek

Marlon

Obrazek

Rogale

Obrazek
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz mam jeszcze Miss Lucy,dubeltowa ,ciekawa jestem co to za cudo będzie.Zamówiłam też prawie wszystkie nakrapiane,bardzo mi się podobały.No i jeszcze dwie białe i żółta Big Brother.Miss Lily chyba nie z lilipolu?
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Alu, Miss Lily kupowałam od Benex
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Alicjo, lilie piękne. Ja jesienią posadziłam dużo azjatek- większość do gruntu, a część w doniczkach. O mieszankach czytałam, więc im namieszałam ile mogłam :lol: Jesienią poprzesadzam je do wiader! Czeka mnie malowanie chałupy, więc wiader będzie pod dostatkiem!
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak myślałam że nie kupiłaś jej w L.bo chciałam ją obejrzeć ale nie znalazłam.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dagmaro tylko myj na świeżo te wiaderka bo muszą być czyste.Ja nastawiłam się na wiaderka po kleju do podłogi ale nic z tego nie wyszło bo nie mogłam domyć.Musiałam je wyrzucić :roll:
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu ale mnie zaskoczyłaś z tą ziemią dla lilii. A ja myślałam ,że będzie łatwo, a tu takie wymagania. No tak ale jak się chce mieć takie kwiaty to trzeba się wysilić. Lilie przepiękne.
Myślę, że Mikołaj ma zadatki na ogrodnika. Przez prawie cała ciążę (okres wiosenno-letni) ciągle coś robiłam w ogrodzie. Jego zainteresowania idą w stronę rolnictwa. Zabawy polegają na koszeniu trawy i zbieraniu siana, sadzeniu kartofelków itp. Wie jak wygląda rozrusznik i sadzarka do ziemniaków. Pierwsze słowa jakie wypowiedział poza mamą i tatą to koło i traktor.
A na dziewczynkę to już chyba nie ma szans. Dwóch łobuziaków w domu wystarczy.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Aluś, ;:196 . Co to by było, gdyby Cię tu nie było... ;:167

Śmiesznie wyglądają te wiaderka z liliami na rabacie :lol: Stoją w szeregu jak ... żołnierze :lol: .

Alu, czy masz może zdjęcie takiego podziurawionego wiaderka z przeznaczeniem na lilie? Zastanawiam się, czy aby na pewno wiem jak to zrobić prawidłowo? Dziury zrobić w dnie i po bokach, tak? Tylko teraz: jak duże i ile ich ma być?
Sorki, że tak Cię zamęczam :oops: .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monisiu nie wiedziałam że nie wiesz o ziemi dla lilii ale teraz jak wiesz ,to na pewno zrobisz to dobrze.Dosyć szybko się sadzi tylko trzeba wszystko przygotować.Mikołaj to będzie raczej taki ogrodniczo -mechaniczny.Trochę po mamusi i trochę po tatusiu.A z tą ostatnią sprawą to nigdy nie mów nigdy. :lol:
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moni.Wiaderka można wkopać trochę głębiej tak na poziomie gruntu i jeszcze przykryć korą.Ja nie wkopywałam tak dokładnie bo jesienią miały powędrować na swoje właściwe miejsce.Wiaderek jeszcze nie kupiłam bo właśnie jest jakaś posucha na nie.Dziury robiłam drutem, trochę grubszym jak ołówek nagrzanym na gazie.M próbował to zrobić wiertarką ale miały zbyt cienkie ścianki i pękały.Robiłam tak na oko z 10 otworów w dnie i trzema rzędami dookoła w dolnej części wiaderka.

Wiaderko

Obrazek

Warto to dobrze zrobić bo w takich wiaderkach 10 l 1 cebula może rosnąć kilka lat nawet do 8.Niech tylko mamy spokój 4-5 lat to już jest dobrze.Prawda. ;:108
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alu - podczytuję o liliach i chylę czoła przed Twoją wiedzą, lilie co prawda posadziłam jesienią, żaluję bo w ubroku zakupiłam sporo i wiele padło przez gryzonie, teraz czekam na kolejną dostawę i zamierzam skorzystać z Twoich doświadczeń.
Zaopatrzyłam się w koszyczki ale masz rację do lilii to one nie bardzo, stanowczo na płytkie, mam sporo dużych donic plastikowych, wiadra też się znajdą na pewno powkopuję i niech sobie siedzą, będę bardziej spokojna.
Mam jeszcze pytanie czy przy wsadzaniu do wiaderek to podsypujesz jakiś nawóz?
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ziemię przygotowywałam tak jak jest napisane w składzie.Lilie nie lubią obornika.Jeżeli masz ubogą swoją glebę ogródkową możesz dodać kompostu.Jeżeli nie masz kompostu,to 2 tygodnie po posadzeniu trzeba dać nawóz do roślin cebulowych./z małą zawartością azotu poniżej 10% azotu/Jak łodygi wyrosną na 10 cm ,znowu dajemy nawóz i ostatni raz, jak się zaczynają pojawiać pąki kwiatowe.Po kwitnieniu już nie nawozimy.Ja dawałam łyżeczkę do herbaty na 1 wiaderko = 1 cebula.
Aniu jeżeli posadzisz w większe donice to mogą w nich rosnąć ale najwyżej 2-3 lata bo trzeba im wymienić ziemię i będą miały za ciasno.W wiaderkach dłużej mamy spokój z przesadzaniem.
Nie zapomnij też o opryskach,przeciwko szarej pleśni.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”