Sasanka( Pulsatilla)- uprawa ,wysiew nasion,problemy itp.
- MENA515
- 500p

- Od: 9 mar 2010, o 09:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sasanki
Ja w tym roku rzucam się na wiele kwiatków. Wszystkie chcę sama wysiać. Na wiosnę posieję trawniczek a potem kwiaty wsadzę jesienią
. Nie będzie łatwo z niektórymi... Mam nadzieję, że chociaż w połowie dochowam się z czasem tak pięknych jak Twoje
.
- bystrzanka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
O, kolejne cuda! Muszę częściej zaglądać do tego wątku... a na wiosnę chyba poszukam nowych sasanek do swojego ogrodu, skoro ciężkie warunki im nie straszne.
Ta pierwsza różowa jest piękna (a wydawało mi się, że nie lubię koloru różowego
)
Ta pierwsza różowa jest piękna (a wydawało mi się, że nie lubię koloru różowego
-
izaziem

- Od: 22 sty 2008, o 16:08
Sadzonki nie są drogie i najlepiej kupić w czsie kwitnienia bo wiadomo co się bierze. A po kwitnieniu posiać własne nasionka jak tylko dojrzeją. Takie świeże najlepiej kiełkują 
-
wesoly

- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Kontakt:
Bardzo ciekawe siewki sasanek papageno można uzyskać kupując nasiona w profesjonalnej niemieckiej firmie: jelitto . Po zakupie wysiewamy je wczesną wiosną. Zakup jest bardzo prosty.
jarek
jarek
-
pEtr
- 500p

- Od: 18 cze 2008, o 01:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Powiedzcie mi, czy u Was widać już jakieś ślady życia sasanek? Przesadzałem swoje fatalna porą zeszłego roku i teraz mam solidne obawy czy przezimowały. Na razie zupełna cisza.
- mieciak49
- 1000p

- Od: 13 paź 2010, o 18:01
Jak fajnie, że tu trafiłam, już myślałam, że z moich sasanek w tym roku nici bo kilka dni temu całe były jakby pozasychane, może zmarznięte, zachęcona Waszymi postami poszłam jeszcze raz dziś sprawdzić , a tu pokazały się małe zielone kiełki .

- arinara
- 50p

- Od: 7 mar 2011, o 18:39
- Kontakt:
Prześledziłam cały wątek z wypiekamy na twarzy
śliczne sasanki
Ja też mam parę w ogrodzie, białe i fioletowe, ale u mnie wciąż cisza, nawet na milimetr nie drgnęły
Mam nadzieję że to kwestia pogody, styczeń i luty bardzo mroźne i suche - bez grama śniegu, dopiero marzec w miarę a dziś drugi raz w tym miesiącu pada deszcz...
Czekam na sasanki ....
Czekam na sasanki ....
-
pEtr
- 500p

- Od: 18 cze 2008, o 01:31
U mnie w ogrodzie kupne wytrzymywały rok/dwa, a w końcu z siewu mam 10 roślin które przezimowały już 5 sezon.
- magos13
- 500p

- Od: 2 lut 2010, o 18:37
Gdzieś czytałam że sasanki z siewu niekoniecznie powtarzają cechy swoich rodziców. Macie jakieś doświadczenia?
Pozdrawiam. Gosia
- magos13
- 500p

- Od: 2 lut 2010, o 18:37
Przykryj na noc. Właśnie wróciłam z ogrodu. Poprzykrywałam wszystkie wystające z ziemi zielone kiełki. 
Pozdrawiam. Gosia
- Dyshia
- 1000p

- Od: 17 lut 2010, o 12:19
Re:
Kupiłam nasiona sasanki, niedługo będę wysiewać, ale wytłumaczcie mi proszę, o co tu chodzi:
Nasionka ze sklepu na pewno już mają co najmniej kilka miesięcy, u mnie w domu już z kilka tygodni leżą, będą kiełkować jak należy? 
Może to jakaś pomyłka? Jak nie w tym samym roku, to kiedy?bona pisze:mariola Twoje sasanki mnie zauroczyły-zbieraj z nich nasionko,ponoć wysiane zaraz po zbiorze kiełkuja(wschodzą) jeszcze w tym samym roku
- andowan

- Od: 16 lip 2007, o 07:49
Powinny wykiełkować tylko wolniej niż te wysiane zaraz po zbiorze. Musisz być cierpliwa 
Sprawdzałem niedawno nasiona żołtej kaukaskiej.Kiełkują po ok.trzech tygodniach,w cieple.
Nasiona są przechowywane na sucho, w ciepłym pomieszczeniu w woreczku foliowym.
Nasiona są przechowywane na sucho, w ciepłym pomieszczeniu w woreczku foliowym.