Sasanka( Pulsatilla)- uprawa ,wysiew nasion,problemy itp.

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p
Od: 9 mar 2010, o 09:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Sasanki

Post »

Ja w tym roku rzucam się na wiele kwiatków. Wszystkie chcę sama wysiać. Na wiosnę posieję trawniczek a potem kwiaty wsadzę jesienią :). Nie będzie łatwo z niektórymi... Mam nadzieję, że chociaż w połowie dochowam się z czasem tak pięknych jak Twoje :).
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O, kolejne cuda! Muszę częściej zaglądać do tego wątku... a na wiosnę chyba poszukam nowych sasanek do swojego ogrodu, skoro ciężkie warunki im nie straszne.
Ta pierwsza różowa jest piękna (a wydawało mi się, że nie lubię koloru różowego :roll: )
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Sadzonki nie są drogie i najlepiej kupić w czsie kwitnienia bo wiadomo co się bierze. A po kwitnieniu posiać własne nasionka jak tylko dojrzeją. Takie świeże najlepiej kiełkują :wit
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Kontakt:

Post »

Bardzo ciekawe siewki sasanek papageno można uzyskać kupując nasiona w profesjonalnej niemieckiej firmie: jelitto . Po zakupie wysiewamy je wczesną wiosną. Zakup jest bardzo prosty.

jarek
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Powiedzcie mi, czy u Was widać już jakieś ślady życia sasanek? Przesadzałem swoje fatalna porą zeszłego roku i teraz mam solidne obawy czy przezimowały. Na razie zupełna cisza.
Awatar użytkownika
mieciak49
1000p
1000p
Od: 13 paź 2010, o 18:01

Post »

PeTR-już dawno powinno być widać owłosione kotki,u mnie w styczniu już wyglądały tak

Obrazek

co prawda dużo się nie zmieniły ale teraz jak już jest ciepło to będzie widać jak się rozwijają z dnia na dzień
Awatar użytkownika
MsJutka
100p
100p
Od: 5 maja 2010, o 23:33

Post »

Jak fajnie, że tu trafiłam, już myślałam, że z moich sasanek w tym roku nici bo kilka dni temu całe były jakby pozasychane, może zmarznięte, zachęcona Waszymi postami poszłam jeszcze raz dziś sprawdzić , a tu pokazały się małe zielone kiełki . ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
arinara
50p
50p
Od: 7 mar 2011, o 18:39
Kontakt:

Post »

Prześledziłam cały wątek z wypiekamy na twarzy :) śliczne sasanki :D Ja też mam parę w ogrodzie, białe i fioletowe, ale u mnie wciąż cisza, nawet na milimetr nie drgnęły :( Mam nadzieję że to kwestia pogody, styczeń i luty bardzo mroźne i suche - bez grama śniegu, dopiero marzec w miarę a dziś drugi raz w tym miesiącu pada deszcz...

Czekam na sasanki ....
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

U mnie w ogrodzie kupne wytrzymywały rok/dwa, a w końcu z siewu mam 10 roślin które przezimowały już 5 sezon.
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37

Post »

Gdzieś czytałam że sasanki z siewu niekoniecznie powtarzają cechy swoich rodziców. Macie jakieś doświadczenia?
Pozdrawiam. Gosia
Awatar użytkownika
mieciak49
1000p
1000p
Od: 13 paź 2010, o 18:01

Post »

Zapomniałam dać fotkę,jak kupowałam to kolor był czerwony a teraz widzę że ciemnoróżowy

Obrazek
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37

Post »

Przykryj na noc. Właśnie wróciłam z ogrodu. Poprzykrywałam wszystkie wystające z ziemi zielone kiełki. :wit
Pozdrawiam. Gosia
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19

Re:

Post »

Kupiłam nasiona sasanki, niedługo będę wysiewać, ale wytłumaczcie mi proszę, o co tu chodzi:
bona pisze:mariola Twoje sasanki mnie zauroczyły-zbieraj z nich nasionko,ponoć wysiane zaraz po zbiorze kiełkuja(wschodzą) jeszcze w tym samym roku
Może to jakaś pomyłka? Jak nie w tym samym roku, to kiedy? :shock: Nasionka ze sklepu na pewno już mają co najmniej kilka miesięcy, u mnie w domu już z kilka tygodni leżą, będą kiełkować jak należy? :oops:
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49

Post »

Powinny wykiełkować tylko wolniej niż te wysiane zaraz po zbiorze. Musisz być cierpliwa ;:108
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Sprawdzałem niedawno nasiona żołtej kaukaskiej.Kiełkują po ok.trzech tygodniach,w cieple.
Nasiona są przechowywane na sucho, w ciepłym pomieszczeniu w woreczku foliowym.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”