Ogród Georginii (Alicji ) cz. 1
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Georginii (Alicji ) cz. 1
Rozplenica piękna, strasznie żałuję, że nie mam miejsca na takie cudeńka 

-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Alu przedwczoraj przyszły mi dwie rozplenice. Ile czasu potrzebowała Twoja by się tak rozrosnąć i czy podkarmiałaś ją czymś ?
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Alu ,czy możesz już stwierdzić jak przezimowała rozplenica? Okrywałaś ją.
Właśnie czekam na dostawę i ciągle zastanawiam się gdzie ją posadzić,Twoja rośnie od południowej strony?
Właśnie czekam na dostawę i ciągle zastanawiam się gdzie ją posadzić,Twoja rośnie od południowej strony?
Serdecznie pozdrawiam Danuta
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
Moni.Chodzi Ci pewnie o to czy nie jest zbyt ekspansywna.Nie jest ,wiadomo że będzie coraz większa i piękniejsza ale nie można powiedzieć że rozrasta się w sposób nie kontrolowany.Tworzy ładną zwartą kępę tak jak widać na zdjęciu.
- Georginia
Moniczko moja teraz będzie miała drugi rok.Kupiłam ją w Skierniewicach i nawet miałam obawy czy się przyjmie bo była w doniczce ale nie ukorzeniona.Ktoś po prostu podzielił kępę wsadził w doniczkę i wystawił na sprzedaż.Posadziłam ją jesienią,na wiosnę przycięłam ,wypuściła no i zakwitła tak jak widać na zdjęciu.Była dosyć spora kępka taka o średnicy 10-15 cm.Moniczko nie wiem jakie to są duże sadzonki,jeśli malusie to dwa lata musisz poczekać ,Jeśli taka jak moja to w tym sezonie powinna Ci zakwitnąć.W tym sezonie nie dawałam jej nawozów bo z zasady w pierwszym roku nie nawożę posadzonych roślin.Ale ma bardzo dobrą ziemię tą z zakupu,więc nie ma po co nawozić.
- przemekg
- 1000p
- Od: 9 sty 2010, o 16:59
Bardzo ładna ta rozplenica
właśnie dziś orzymałem zamówioną sadzonkę bardzo mała trzeba będzie długo poczekać
mam nadzieję że jednak wyrośnie.

- Georginia
Danusiu.Rozpelnicę związałam w taki snopek i obsypałam dość wysoko drobną korą.Jeszcze nie sprawdzałam ale na pewno dobrze przezimowała.W ubiegłym roku była posadzona jako nieukorzeniona sadzonka i też przetrwała.Chociaż miałam obawy jak sobie poradzi.Rośnie od południowej strony na słoneczku,ale w południe ma trochę cienia.Może też rosnąć w całkowitym słońcu.Jutro zrobię zdjęcie jak ją zabezpieczyłam na zimę.Teraz jak miną te zimice,odgarnę kopczyk i przytnę ją nisko. Nie można długo z tym czekać bo jak zacznie wypuszczać nowe pędy a nie będą przycięte te stare, suche , trudno będzie to zrobić nie uszkadzając młodych.Za wcześnie też nie można obciąć bo przymrozki mogą uszkodzić nowe zawiązki pędów.
- Georginia
Przemku ona szybko się rozrasta,jeśli b.mała to może nie mieć kwiatków ale w następnym roku już będzie miała
- Georginia
Agnieszko jak nie masz miejsca na dużą to kup odmianę miniaturową.W ubiegłym roku kupiłam taką Gosi -Margo może ma zdjęcia i coś nam o niej powie.Ale jest taka odmiana.
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Alu w takim razie rozejrzę sie, bo miniaturowa wcisnę bez problemu. A jest naprawdę piękna
W ogóle chcę zaprosić do ogródka troszkę niedużych trawek, bo one takie delikatne i zwiewne i wspaniale dekorują ogród przez cały rok 

- Georginia
Agnieszko to kup rosplenicę masajską 'Red Buttons' dorasta do 0,5 m kwiatostany nieduże,zbite ,wymaga okrycia na zimę.Trawy pasują do wszystkiego do róż ,hortensji,byliny.Mnie wpadły w oko w ubiegłe lato i trochę zdążyłam posadzić.
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
fakt rozpielnica japońska jest sliczna, mam ja i jestem bardzo zadowolona choć tak bardzo bałam się wprowadzać trawy do ogrodu, jakoś trawa to dla mnie trawa
bardzo ładna jest trawka jednoroczna Dmuszek jajowaty
Alu masz racje trawy mogą ozdobić każda roślinkę.

Alu masz racje trawy mogą ozdobić każda roślinkę.
- Georginia
Aniu ja też dopiero w ubiegłym roku zwróciłam na nie uwagę i myślę że to nie koniec.Posadziłam przy hortensjach dwie o biało-zielonych liściach i jedna o zielono-żółtych paskach.Będę dalej się rozglądać za takimi które mi się podobają.
-
- 1000p
- Od: 9 mar 2010, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Właściwie to wprost przeciwnie, zależy mi by szybko się rozrosła. Wiesz, że ja jestem w gorącej wodzie kąpana i od razu chciałabym widzieć efekt.Georginia pisze:Moni.Chodzi Ci pewnie o to czy nie jest zbyt ekspansywna.Nie jest ,wiadomo że będzie coraz większa i piękniejsza ale nie można powiedzieć że rozrasta się w sposób nie kontrolowany.Tworzy ładną zwartą kępę tak jak widać na zdjęciu.
Twoja jest cudna
Pozdrawiam Monika
- Georginia
Rozplenica zimą