Pokazane zdjęcia z żywopłotów są w Anglii.U nas Viburnum tinus marznie, a tam jak widać robi się z niej żywopłoty. Jest cieplejszy klimat i wiosną wiele roślin kwitnie jednocześnie, podczas gdy u nas jest to bardziej rozłożone w czasie.anador pisze:Selli7 -To forsycja już zakwitła ?
W poszukiwaniu wiosny 2011
Re: W poszukiwaniu wiosny 2011
Bez przesady z tymi trującymi właściwościami wawrzynka. Trujących jest tych parę owocków( wiele kwiatów nie zostaje zapylonych) które wytwarza.Wystarczy je oberwać gdy są jeszcze zielone 
Ten na zdjęciu to nie jest zwykły gatunek, ale jakaś odmiana, chyba 'Rubra'.

Ten na zdjęciu to nie jest zwykły gatunek, ale jakaś odmiana, chyba 'Rubra'.
Oooo ;) No to się zastanowię (chociaż może się zdarzyć, że człowiek zapomni obejrzeć, a właśnie problem dotyczy owocków, bo są bardzo interesujące dla dzieci). Mimo to Twój post spowodował, że może jednak posadzę ;)
- PM68
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 gru 2009, o 12:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jak poobrywamy jeszcze liście (tez silnie trujące !) to może tego biedaczek nie przeżyć
pozdrawiam,
Mariusz

pozdrawiam,
Mariusz
Cała roślina jest silnie trująca. Żarty żartami, ale interesujące dla dzieci są owoce. Liści nikt do sałatki nie będzie dodawał, no chyba, że zięć teściowej ;)
- PM68
- Kontakt:
raczej do podłoże bo przypominają liść laurowy (stąd nazwa) 

Odmianowy wawrzynek Daphne mezereum 'Rubra' ( na zdjęciu) ma ciemniejsze kwiaty niż gatunek.Nie jestem szkółkarzem, ale z tego co wiem to odmiany rozmnaża się wegetatywnie, albo szczepi i chyba nie wytwarza tak 'chętnie' owoców jak gatunek, który rozmnaża się z siewu.Odmiany też są znacznie droższe, tym bardziej , że to z natury wolno rosnące krzewy, które aby dobrze rosły trzeba spełnić ich wymagania wymagania.
Mnie zainteresował wawrzynek główkowy, ponieważ pięknie "zwisa" ze skarpy.
Aktualnie jest na allegro (wystarczy wpisać daphne). Niestety sądzę, że nie można wklejać linków z all. Na aukcji jest pokazany piękny nieco "zwisający" krzak. Rozumiem, że on też niechętnie zawiązuje owoce. Skoro wawrzynek długo rośnie, to na taki efekt (jak na zdjęciu) trzeba długo czekać?
Aktualnie jest na allegro (wystarczy wpisać daphne). Niestety sądzę, że nie można wklejać linków z all. Na aukcji jest pokazany piękny nieco "zwisający" krzak. Rozumiem, że on też niechętnie zawiązuje owoce. Skoro wawrzynek długo rośnie, to na taki efekt (jak na zdjęciu) trzeba długo czekać?
- PM68
- Kontakt:
Istotnie najbardziej trujące u wawrzynków są owoce. Dawka śmiertelna dla dzieci to 2-3 owoce, dla dorosłych 8-10. Podobnie trujące jest łyko i to może być problemem dla wszelkiego typu domowych stworków. Liście zawierają mniej toksyn (raczej nie notuje się zajść śmiertelnych u ludzi po ich spożyciu) ale u osób o wrażliwej skórze mogą wywoływać problemy skórne (rumienie i egzemy). Dla porządku dodam, że za trujące uważa się również liście ziemniaka, pomidorów i rabarbaru.
pozdrawiam,
Mariusz
pozdrawiam,
Mariusz
A ja sobie myślę, że domowe stworki (zwierzęta) wiedzą czego jeść nie wolno. Chociaż... wczoraj mój kot chciał zjeść opadły płatek tulipana... Cała moja teoria dała w łeb ;)
- PM68
- Kontakt:
Nie wiem, czy mój wszystkożerny stwór nie zaatakowałby takiego wawrzynka ... 

- PM68
- Kontakt:
ten mały knypek na zdjęciu poniżej to właśnie Daphne mezereum 'made in Poland'. Można porównać intensywność wybarwienia kwiatów (NIE płatków).

pozdrawiam,
Mariusz

pozdrawiam,
Mariusz
Nie noooo, skuszę się...
- bystrzanka
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie właśnie sypie śnieg
A rano odebrałam paczkę z roślinami, które już bym chciała sadzić...

u mnie też biało