No, dzisiaj wróciłam z OBI zadowolona. Kupiłam rukolę Eruca sativa ( firmy plantiCo ), ma takie mocno powycinane listki, trochę inne niż na Twoim opakowaniu, smak korzenny.
Jak ją wysiać? - po jednym nasionku w odstępach co 5cm?
Mam jeszcze sałatę siewną na cięte listki - Lactuca sativa i roszponkę- ta ostatnia nie wiem czy uda się w skrzynce?
Gagawi - gratuluję zakupów. Rukoli jest z tego co wiem więcej odmian. Ale chyba wszystkie smakują tak samo.Wysiej ją normalnie w rządkach do pojemników ale dość rzadko.
Sałata w skrzynce się uda, ale musisz po wschodach ją przerwać .Wysiane nasiona trzymaj jednak w chłodnym i nasłonecznionym parapecie - inaczej mocno się wyciągną i będą tylko same nitki.
Mam nadzieję że pochwalisz się wschodami.
Rukola powinna zejść już po4 dniach.
Powodzenia
Masz rację Grażynko ,bujne kępy liliowców wyglądają bajecznie .Efekt jest powalający
Nie mogę się doczekać aby moje tak się rozrosły .Nie pamiętam jakie mam od Ciebie z wymiany .
Nie zapisałam bo sądziłam ,że na pewno zapamiętam
Posród liliowców widoczny jest piękny liść funkii ,czyżby to był Frances Williams ??
Grażynko piękne liliowce, masz rację jak się rozrastają to efektownie się prezentują , ilu letnie są Twoje liliowce, po jakim okresie czasu tak sie rozrosły.
Gosiu - ja też już nie pamiętam, jakie Ci wysłałam, a poza tym ja też nie wszystkie rozpoznałam.Ten liśćfunkii to właśnie Frances Wiliams. Mam ją niedługo a już musiałam porozsadzać bo strasznie szybko się rozrasta. Trudno jednak obronić ją przed ślimakami. Inne zresztą też są atakowane.
Dorotko - moje liliowce rosną na swoim miejscu już kilkanaście lat, ale nie są to pełne kępy, gdyż każdego roku są chętni na nie i kępa stale jest obrywana z przyrostów. Jednak aby efekt był zadowalający potrzeba 5 lat. Wtedy kępa jest na tyle rozrośnięta, że w trakcie kwitnienia wygląda efektownie.
Bożenko - kępy mogą rosnąć w jednym miejscu kilkanaście lat a w angielskich ogrodach rosną nawet 25 lat w jednym miejscu. Kępę powinno się rozsadzać dopiero wtedy, gdy tworzy mało łodyg kwiatowych a na pędzie jest mniej niż 5 kwiatów. Liliowce nie lubią też często zmieniać miejsce bo odbija się to na ich kwitnieniu.
dewuka - jak miło, że wpadłaś.Cieszę się, że Ci się podobało. Wpadnij znowu
Izo - te róże pamiętają jeszcze czasy, kiedy róża występowała pod nazwą róża. Jak do tej pory dokupiłam tylko dwie Schneewitchen i Veilchenblau. Inne, jak żólta Gold Fasade rośnie już od dawna a pozostałe to dla mnie piękne nieznajome.
A które to są Schneewitchen i Veilchenblau? I czy to są pnące, parkowe czy wielkokwiatowe?
Powoli uczę się róż ;) , więc korzystam z każdej sposobności