Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011
- NITKA
- 1000p

- Od: 29 sie 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011
Marysiu, nie dziękuję
i czekam na Twoje - już niedługo
:P
pozdrawiam, Anita
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Od zawsze (czyli jak sięgnę pamięcią) używam ukorzeniacza f-my "Himal". Zaprawiam nasiona na sucho , wsypując do słoiczka nasiona i szczyptę ukorzeniacza zakręcam i wstrząsam nim chwilę.
Jeśli chodzi o rodzaj ukorzeniacza , to już pisałem , do roślin zielnych , nie wiem czy można użyć ukorzeniacza do roślin półzdrewniałych i zdrewniałych.
Zaprawa nasienna , szczególnie zawiesinowa ma tendencje do oklejania i utrudnia kiełkowanie , nie robi to różnicy przy dużych nasionach , lecz małe i delikatne mogą mieć kłopot. Ukorzeniacz to takie wszystko w jednym , zawiera substancje przeciwgrzybiczne , antybakteryjne i stymuluje przyrost systemu korzeniowego , a od niego zależy jakość sadzonki. U mnie się sprawdza , więc nie mam powodu by z niego rezygnować

Jeśli chodzi o rodzaj ukorzeniacza , to już pisałem , do roślin zielnych , nie wiem czy można użyć ukorzeniacza do roślin półzdrewniałych i zdrewniałych.
Zaprawa nasienna , szczególnie zawiesinowa ma tendencje do oklejania i utrudnia kiełkowanie , nie robi to różnicy przy dużych nasionach , lecz małe i delikatne mogą mieć kłopot. Ukorzeniacz to takie wszystko w jednym , zawiera substancje przeciwgrzybiczne , antybakteryjne i stymuluje przyrost systemu korzeniowego , a od niego zależy jakość sadzonki. U mnie się sprawdza , więc nie mam powodu by z niego rezygnować
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
- smonika
- 500p

- Od: 29 gru 2008, o 18:51
Zibi, dziękuję za ten "przepis"
Powiedz jeszcze - zaprawiasz i od razu po tym siejesz?
Powiedz jeszcze - zaprawiasz i od razu po tym siejesz?
Pozdrawiam, Monika
- Rusalka
- 1000p

- Od: 10 sty 2011, o 14:24
Zibi..
No czytałam tu o takim specyfiku..ale przy okazji przesadzania bądź też pobierania "zaszczepek"
Ale że same nasiona.. hmm..
Ciekawe czy to to samo co któryś z forumowiczów nasiona bobu traktował "różowym" środkiem.. zaprawiając je..
- przepraszam za swoje niedouczenie
No czytałam tu o takim specyfiku..ale przy okazji przesadzania bądź też pobierania "zaszczepek"
Ale że same nasiona.. hmm..
Ciekawe czy to to samo co któryś z forumowiczów nasiona bobu traktował "różowym" środkiem.. zaprawiając je..
- przepraszam za swoje niedouczenie
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
- smonika
- 500p

- Od: 29 gru 2008, o 18:51
No a gdyby posypać trochę ukorzeniacza, na to nasiona i przyprószyć ziemią to nie mogło by być?
Pozdrawiam, Monika
- Zibi_41

Raczej tak , chociaż gdy przechowuję nasiona to też już zaprawione , a przed sianiem zaprawiam powtórnie. Tak troszeczkę , bo ukorzeniacz też może tracić właściwości. Dzisiaj np. zaprawiłem nasiona aksamitek , bo już mnie .... . Dwa razy siałem nasiona z dobrej firmy (Plantico) i nic. Zero , porażka. Rozsypałem teraz trochę nasion zaprawionych na chusteczce higienicznej pod szkłem , jak się nie obudzą

Rusałko , to również mógł być , choć nie musiał ukorzeniacz. Kolor zależy od składu i producenta. Mój jest szary

Moniko , nie wiem , prawdopodobnie tak , chociaż przy mieszaniu z ukorzeniaczem środek dociera w każdą porę i szczelinkę w nasionku , a tak

Rusałko , to również mógł być , choć nie musiał ukorzeniacz. Kolor zależy od składu i producenta. Mój jest szary
Moniko , nie wiem , prawdopodobnie tak , chociaż przy mieszaniu z ukorzeniaczem środek dociera w każdą porę i szczelinkę w nasionku , a tak
- NITKA
- 1000p

Rusałko, zapewne masz na myśli Przemka, ale on stosuje Sarox T, zaprawę do nasion i cebul
Zibi, czy traktujesz też ukorzeniaczem dymkę, czy tylko nasiona?
Zibi, czy traktujesz też ukorzeniaczem dymkę, czy tylko nasiona?
pozdrawiam, Anita
- Zibi_41

Tylko nasiona , nie sadzę żadnych warzyw oprócz pomidorów , ogórków i cukinii. Ogólnie moja wiedza o warzywach pochodzi bardziej z czasów gdy nimi handlowałem niż z ogródka

No i oczywiście stąd , że teraz trochę handluję ich sadzonkami , więc coś wiedzieć muszę

No i oczywiście stąd , że teraz trochę handluję ich sadzonkami , więc coś wiedzieć muszę
-
hutkow

- Od: 24 sty 2011, o 16:47
Serdecznie Witam!
Kiedyś zgodnie z literaturą o uprawie pomidorów.papryki i ogórków przed siewem zaprawiałem je zaprawą nasienną T.Mimo tego często padały już przed przesadzaniem. nie robię tego teraz i pomidory ,papryka rosną dobrze.Moja mama przed laty a było to ponad pół wieku temu moczyła jedynie nasiona ogórków w mleku i to teraz również ja robię.Lepiej jest wyparzyć ziemię na sianie nasion w piekarniku. Bo im więcej techniki i reklam producentów środków chemicznych jest więcej różnych chorób roślin.Często właśnie ziemia z marketów ma w sobie różne zarazki.
Kiedyś zgodnie z literaturą o uprawie pomidorów.papryki i ogórków przed siewem zaprawiałem je zaprawą nasienną T.Mimo tego często padały już przed przesadzaniem. nie robię tego teraz i pomidory ,papryka rosną dobrze.Moja mama przed laty a było to ponad pół wieku temu moczyła jedynie nasiona ogórków w mleku i to teraz również ja robię.Lepiej jest wyparzyć ziemię na sianie nasion w piekarniku. Bo im więcej techniki i reklam producentów środków chemicznych jest więcej różnych chorób roślin.Często właśnie ziemia z marketów ma w sobie różne zarazki.
- Maraga

- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Czego to ludzie nie wymyślą!Ukorzeniacze są do roślin ,których nie jemy czyli do kwiatów!
W życiu nie będę tym traktowała nasion roślin,które będziemy jeść.I tak już codziennie jemy różne art.spożywcze przesiąknięte chemią na które nie mamy wpływu.To co sobie posiejemy na naszych ogródkach i co nam wyrośnie będzie może nie tak dorodne jak byśmy kupili ale mniej nafaszerowane.I nie będziemy musieli kupować japońskiej lodówki.
Starajmy się nasze warzywa uprawiać jak najzdrowiej!
W życiu nie będę tym traktowała nasion roślin,które będziemy jeść.I tak już codziennie jemy różne art.spożywcze przesiąknięte chemią na które nie mamy wpływu.To co sobie posiejemy na naszych ogródkach i co nam wyrośnie będzie może nie tak dorodne jak byśmy kupili ale mniej nafaszerowane.I nie będziemy musieli kupować japońskiej lodówki.
- NITKA
- 1000p

Wyczytałam tu na forum właśnie ten sposób z moczeniem w mleku. Namoczyłam jedną partię wysianych wczesniej pomidorów, a potem siejąc inne roślinki już oczywiście zapomniałam, ech przyzwyczajenie.. 
pozdrawiam, Anita
- Zibi_41

Nie jestem wielkim zwolennikiem chemiiMaraga pisze:Czego to ludzie nie wymyślą!Ukorzeniacze są do roślin ,których nie jemy czyli do kwiatów!
- anutka_k
- 100p

- Od: 2 maja 2010, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Anitka i jak jest jakaś różnica ?NITKA pisze:Wyczytałam tu na forum właśnie ten sposób z moczeniem w mleku. Namoczyłam jedną partię wysianych wczesniej pomidorów, a potem siejąc inne roślinki już oczywiście zapomniałam, ech przyzwyczajenie..
Napisz jak jak coś zauważysz
Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
- NITKA
- 1000p

Na razie - odpukać w niemalowane,wszystkie moje rośliny (te moczone i te nie moczone) są zdrowe, ale będę mieć to na uwadze i jak coś zaobserwuję to dam znać 
pozdrawiam, Anita
- Zibi_41

Anitko , a to moczenie w mleku
Możesz napisać coś więcej
Jak długo itd