Malwa (Alcea rosea)- dyskusje ogólne
- Bufo-bufo
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Malwy
Moja malwa ma 3 lata, była wysiana z nasion, dwa razy przesadzana, końcem końców wróciła na miejsce gdzie posadziłam ją po raz pierwszy
. Nareszcie zakwitła

- Tomek-Warszawa

- Od: 11 lut 2008, o 13:45
Re: Malwa z karpy czy z nasion?
Ja dzisiaj kupiłem 3 sadzonki malwy taką odmianę Malwa Alcea rosea Chater?sDouble Purple to jest odmiana Chaters ta niższa?
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- Justka
- 500p

- Od: 26 lip 2010, o 18:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Malwa
Myślę, że może urosnąć ponad 1,5 metra i więcej i mniej to zalezy od ziemii i tego co sobie myśli
Stanowisko chyba każde, choć całkowity cień to nie wiem
Ja czekam na mix kolorowych pełnych, czarne, czerwone i białe
dodam, że siałam późnym latem, bo malwa to roślinka dwuletnia czy może nawet wieloletnia 
Ja czekam na mix kolorowych pełnych, czarne, czerwone i białe
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
-
dawidbanan
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak przekwitnie zrobi się taka torebka, zaschnie, i wtedy zbierasz w słoneczny, suchy dzień nasiona.
http://commons.wikimedia.org/wiki/Alcea_rosea
A tu wersja obrazkowa, poniżej kwiatów są nasienniki, tzn. na samym dole.
A tu wersja obrazkowa, poniżej kwiatów są nasienniki, tzn. na samym dole.
- anutka_k
- 100p

- Od: 2 maja 2010, o 20:57
- Kontakt:
Znalazłam piękne odmiany malwy , wyglądają jak goździki . Czy te kwiaty też mogą służyć jak kwiat cięty ? Czy od razu zwiędną ?
Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
- Tomek-Warszawa

- Od: 11 lut 2008, o 13:45
Ja kupiłem malwę czarną podobno jest ładna i lecznicza. Kupie tez malwę różową
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Re: Kiedy zakwitnie malwa?
Moi drodzy, coś mi się nie wiedzie z malwą chyba... Mimo, iż jest to mój wymarzony kwiat z dzieciństwa, który najbardziej chciałam mieć w ogródku
Kupiłam w zeszłym roku kłącza czterech malw białych i czterech czarnych. Posadziłam początkiem kwietnia. W zasadzie, jeśli dobrze pamiętam, wszystkie oprócz jednej wytworzyły rozetki. Patrzę za to jakieś 2 dni temu i co widzę? Na razie dwie wypuściły listki, dwie mają jakieś "zdechłe", zasuszone liście z jesieni, jedna ma tylko widoczny po lekkim odgarnięciu ziemi prawdopodobnie korzeń (?), a po dwóch ani widu ani słychu, a nie chcę za bardzo grzebać, żeby ich nie daj Bóg nie uszkodzić. Co dziwne, te najzdrowsze okazy rosną po zasłoniętej żywopłotem sąsiadki stronie, gdzie słońce jest tyko chwilkę
Czy istnieje szansa, że wszystkie siedem odrodzi się jeszcze w tym roku i będą kwitły?
Kupiłam w zeszłym roku kłącza czterech malw białych i czterech czarnych. Posadziłam początkiem kwietnia. W zasadzie, jeśli dobrze pamiętam, wszystkie oprócz jednej wytworzyły rozetki. Patrzę za to jakieś 2 dni temu i co widzę? Na razie dwie wypuściły listki, dwie mają jakieś "zdechłe", zasuszone liście z jesieni, jedna ma tylko widoczny po lekkim odgarnięciu ziemi prawdopodobnie korzeń (?), a po dwóch ani widu ani słychu, a nie chcę za bardzo grzebać, żeby ich nie daj Bóg nie uszkodzić. Co dziwne, te najzdrowsze okazy rosną po zasłoniętej żywopłotem sąsiadki stronie, gdzie słońce jest tyko chwilkę
Czy istnieje szansa, że wszystkie siedem odrodzi się jeszcze w tym roku i będą kwitły?
regulamin
-
mmgg
- 200p

- Od: 16 mar 2010, o 09:23
- Kontakt:
Polecam wszystkim nasionka malwy jednorocznej:) Ma piękne, pełne kwiaty, i jest nieco niższa niż malwa dwuletnia, ale kwitnie już w tym samym roku:
malwa-jednoroczna-summer-carnival
malwa-jednoroczna-summer-carnival
mmgg, bardzo dziękuję za podsunięcie skołatanej duszy pomysłu naprawdę pierwsza klasa
A orientujesz się, czy można dostać tylko mix kolorów, czy pojawiają się wersje monokolorystyczne, tak jak te moje czarne i białe na przykład?
A orientujesz się, czy można dostać tylko mix kolorów, czy pojawiają się wersje monokolorystyczne, tak jak te moje czarne i białe na przykład?
regulamin
-
mmgg
- 200p

- Od: 16 mar 2010, o 09:23
- Kontakt:
Nie mam zielonego pojęcia:) Ja tylko taką paczkę nasion mam i już kilka chyba wykiełkowało. Z tym że to jest tylko odmiana pełna.
Witajcie
jeśli chodzi o malwy to ja wysiałam je z nasion cztery lata temu. Mówi się, że są to rośliny dwuletnie, ale to jest jakaś bujda bo moje co roku wypuszczają z korzeni nowe liście. Wczoraj byłam w ogrodzie i już pojawiły się małe listeczki
no chyba, że ja mam jakiś inny gatunek. Tylko w pierwszym roku od wysiewu nie kwitły a potem co roku bardziej
mam kolory ciemno czerwony, różowy i biały ale puste w środku. W tym roku mam zamiar wysiać pełne różowe i białe.
Pozdrawiam wielbicieli malw
Justyna
Pozdrawiam wielbicieli malw
Justyna