Siarkowanie tunelu

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
karool
200p
200p
Od: 31 mar 2007, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Siarkowanie tunelu

Post »

Witam pomidoromaniaków! Na wątku pomidorowym dopiero się rozkręcam i oczywiście uczę bo jak się okazuje moja praktyka pomidorowa to parę odmian zawsze tych samych, ogławianie ,podwiązywanie ,podlewanie,a co urośnie to będzie. .Postanowiłam to zmienić i zabrać się za uprawę bardzo troskliwie kierując się cennymi radami z forum.
Mogę się podzielić sposobem na dezynfekcję szklarni po zimie,wcześniej ktoś pytał o siarkowanie.Robię to tak-siarkę granulowaną rozkładam w pudełkach metalowych po konserwach lub innych ,może ucięte puszki po piwie by się też nadały.Odstępy ok.1metr lub trochę więcej.Po rozłożeniu zaczynając od najdalszej do wyjścia zapalam najlepiej zapalniczką do zniczy bo trzeba to zrobić szybko ,żeby się nie poddusić oparami z już zapalonych i jak najszybciej do wyjścia. Pozamykać szczelnie szklarnię i niech całe paskudztwo w szklarni parę godzin sobie tym oddycha.Potem dobrze wywietrzyć i jak zauważyłam rezultaty ok,.Dodatkowo przed wysiewami traktuję całą szklarnię łącznie ze ścianami i sufitem roztworem z EM i chcę wierzyć że zrobiłam co trzeba, bo chemii jako takiej nie uznaję.No ta siarka to nie wiem? pierwiastek chemiczny :?:
Alicja
pozdrawiam
Alicja
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon

Post »

No i mamy paradoks.Chemii nie stosuję ale siarkuję.Stosuję więc czy nie stosuję?
Myślę,że stosowanie prawidłowe,wyrzekanie się tego co się robi,nie prawidłowe.
Awatar użytkownika
karool
200p
200p

Post »

Mirzan ,jeśli doczytałeś to zauważ ,że sama poddałam w wątpliwość tę siarkę :?: Pocieszenie to ,że jej zadaniem jest porozłazić się po zakamarkach pomieszczenia,zrobić swoją robotę a potem sio ze szklarni.Opary się ulatniają i nie ma z roślinami żadnego kontaktu.
pozdrawiam :?
pozdrawiam
Alicja
aniaop
200p
200p
Od: 17 maja 2007, o 16:26

Post »

Wszystko piękne, tak w teorii, ale skąd wziąć siarkę? Bo perspektywa drapania zapałek...że tak powiem mnie nie pociąga ;:14
Kolejna sprawa to konstrukcja tunelu, mam drewnianą, nazasuwałam się przy jej budowie jak dziki (robiłam to sama), więc chcę aby trochę wytrzymała.Doczytałam ,że trzeba uważać na metalowe części, ale ja mam metalowe śruby i łączniki , nie trafi ich?
No i ile tej siarki? Tunel ma 3m/4m.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Śruby trafi- tzn skorodują, bo przecież się nie rozpuszczą;). Siarkę można chyba kupić w sklepach chemicznych, itp, pewnie w supermarketach budowlanych też. My kupujemy do pieca. Trzeba bardzo uważać, jest żrąca. W tunelu odpalać tego bez maski bym się nie odważyła. A co ta siarka w ogóle daje jako dezynfekcja tunelu, bo nie bardzo mogę skojarzyć? Przeciw grzybom? Jak się uprzeć na dezynfekcje dymem to są takie gotowe świece dymne do dezynfekcji, konkretnego przykładu nie podam, ale można poszukać w sieci.
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

karool pisze:Mirzan ,jeśli doczytałeś to zauważ ,że sama poddałam w wątpliwość tę siarkę :?: Pocieszenie to ,że jej zadaniem jest porozłazić się po zakamarkach pomieszczenia,zrobić swoją robotę a potem sio ze szklarni.Opary się ulatniają i nie ma z roślinami żadnego kontaktu.
pozdrawiam :?
Przecież nie palisz siarki jak są wewnątrz żywe rośliny.Szklarnię najpierw opryskaj dokładnie wodą,
wszelkie zakamarki.Aby się dobrze paliła,można dodać trochę saletry potasowej,to taki nawóz.
Dym ma się utrzymać długo.Ale czy to coś daje,nie wiem,nigdy tego nie robię bo nie widzę sensu.
Do koleżanki poniżej,masa zapałczana to nie siarka.Siarkę kupuje się w sklepach ogrodniczych,
albo na Allegro,to taki żółty proszek.
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Siarka dezynfekuje podobno wszystko i grzyby i inne pasożyty - jest jak ktoś napisał bardzo żrąca. To tak jak domestos do kibelka, też wyżera i dezynfekuje :wink: .
Jak się stosuje wiem... z opowiadań :wink: sama nie stosowałam. Myślę, że zastosowanie odrobiny siarki na spodeczku nie przeczy ekologicznemu wytwarzaniu, jest kilka zarejestrowanych siarkowych środków ochrony roślin do stosowania w uprawie ekologicznej. Poza tym stosuje się ją zanim cokolwiek posadzimy w tunelu inaczej i to padnie :roll: Co więcej spytajcie winiarzy jest stosowana do zatrzymania fermentacji w wytwarzaniu win (ja robiłam mniej profesjonalnie więc jej też nie używałam, ale czytałam trochę o tym. Ważna zasada to umiar i jeszcze jedno widziałam siarkę w internetowym sklepie pnosu, taka paczuszka pewnie starczy na 10 lat.
pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moim skromnym zdaniem jest bezpieczniejsza niż zastosowanie jakiegokolwiek środka chemicznego w sezonie, gdy rośliny już rosną, ale nie namawiam, bo też nie stosowałam.
pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
karool
200p
200p

Post »

Oczywiście,że nie palę jak już są rośliny.Napisałam ,że z roślinami się nie styka,bo jak je sadzę to szklarnia już wywietrzona.
Ja z doświadczenia piszę,że zauważyłam różnicę bo robiłam to już kilka sezonów.Siarkę kupiłam w ogrodniczym w postaci granulatu,opakowanie 1 kg i ciągle mam bo niewiele jej idzie.
Jeszcze jedno,moja szklarnia jest cała z metalowych ram ,czeka ją malowanie,ale liczy sobie około 20 lat i nie sądzę,żeby siarkowanie jej szkodziło.
pozdrawiam Alicja
pozdrawiam
Alicja
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

karool pisze: Jeszcze jedno,moja szklarnia jest cała z metalowych ram ,czeka ją malowanie,ale liczy sobie około 20 lat i nie sądzę,żeby siarkowanie jej szkodziło.
pozdrawiam Alicja
Metalowe części siarka skoroduje, czytałam o tym kilka razy.Nie wiem jak to będzie w przypadku pomalowanych metalowych ram.
Siarka jest podstawowym środkiem dezynfekującym, opary docierają do wszelkich zakamarków, musi być szczelny tunel.Czytałam, że trzeba podpalać w masce ochronnej.
Awatar użytkownika
karool
200p
200p

Post »

Moje ramy skorodowały ze starości ,może siarkowanie troszkę im pomogło.
Ja podpalam bez maski,warunek oczywisty od najdalszej części szklarni do drzwi i żeby szybciej zapalać to nie zapałki a taka zapalniczka zniczowa na pstryczek.
pozdrawiam
Alicja
pozdrawiam
Alicja
marmul

Post »

ewikk77 pisze:To tak jak domestos do kibelka, też wyżera i dezynfekuje :wink: .
Jak się stosuje wiem... z opowiadań :wink: sama nie stosowałam. Myślę, że zastosowanie odrobiny siarki na spodeczku nie przeczy ekologicznemu wytwarzaniu, jest kilka zarejestrowanych siarkowych środków ochrony roślin do stosowania w uprawie ekologicznej.
Mam wątpliwości co do "ekologiczności" siarki. Siarka spala się do tlenku który z wodą tworzy kwas siarkowy(IV) (dawniej siarkawy). Ten zostaje w glebie, na metalowych elementach będzie przyspieszał korozję, to co wyleci ze szklarni wróci na ziemię w postaci kwaśnego deszczu. Tlenek siarki stosuje się, co prawda, przy produkcji wina czy bakalii ale wykorzystywane tam stężenia są duuuuużo mniejsze niż "odrobina na spodeczku". Jeśli szklarnię trzeba spryskać wodą to może warto użyć domestosu (lepiej czystego podchlorynu) i nie zawracać sobie głowy paleniem siarki.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Czy ktoś kojarzy odmianę "Genio"? Sprzedają w biedronce i innych marketach takie koktajlówki okrągłe, czerwone, śmieszne w smaku - konsystencja zielonego agrestu smak niedojrzałej czerwonej porzeczki;) Nie mogę o nich nic znaleźć, a ten smak i konsystencja jest dość zabawna, [przynajmniej JAKIŚ smak mają ;)]. Chciałabym wiedzieć czy to skutek uprawy popędzanej czymś czy jak posieję w grunt to też będzie taki smak.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”