Na ratunek dla gruszy

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Na ratunek dla gruszy

Post »

Witam
Bardzo prosze o pomoc...mam na działce kilkuletnią grusze.Owoce ma dobre w sierpniu.
Dwa lata temu mój Ojciec powiediał mi,ze z tym drzewm jest cos nie tak ,bo ma słaby korzen ii kiwa sie za mocno.
Tydzien temu ta grusza przechyliła sie znacznie , a w zemi zrobił sie spory dołek.
Podparłam ją, do dołka nasypałam ziemi... i co dalej?
Będzie z niej coś?
Prosze o pomoc.
Ps.drzewo kwitnie co roku ,ale słabo owocuje
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Na ratunek dla gruszy

Post »

Gruszę należy postawić do pionu, mocno obdeptać(ewent, uzupełnić ziemię), przywiązać stabilnie do kołka, a może nawet trzech i obficie podlać. Na wiosnę przeciąć z nadmiaru gałęzi, a jeśli rozwój będzie mizerny to ciąć dalej, by jak najmniej liści opdparowywało wodę(wtedy będzie mniejsza, ale ma większe szanse przeżycia). No i teraz na zimę przepędzić mysiory(obłożyć gnojem lub obornikiem ewent. podlać gnojówką; czy też zrobić 'zastrzyki' ze śmierdzącego pestycydu, np. Bi58) - metod sporo jak np. spreparowana odpowiednio puszka po piwie nadziana na metalowy drut wbity w pobliżu w ziemię.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

dzięki wielkie. Tak zrobiłam,za rok napisze czy uratowałam drzewko.pozdrawiam
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:wit W Lutym przycięłam tą gruszę bardzo krótko,tak jak radziliście. Jeszcze obsypałam i udeptałam ziemię w okół niej.
Dzisiaj byłam na działce,zrobiłam jej próbę i o dziwo Grusza jest stabilna,nie "buja się" .....jestem w szoku....czy to możliwe ?
:shock: Jest stabilna jak każde normalne drzewko ;:3
Asia
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p
Od: 10 mar 2010, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeśli ziemia jest zamarznięta to nie jest dziwne że się jeszcze nie rusza. :wink:
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:( Zmartwiłeś mnie ,a miałam taką nadzieje.Zobaczymy ,co będzie z nią jak będzie cieplej.Napisze
Asia
Awatar użytkownika
andrew54
500p
500p
Od: 10 mar 2010, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asiu nie chciałem Cię martwić i skoro tak Ci na niej zależy to życzę Ci aby Twoja gruszka przeżyła.Piszesz że słabo owocuje więc ja gdybym był na Twoim miejscu to bym tam za nią nie rozpaczał tylko kupiłbym nową dobrą i plenniejszą odmianę.
x_r-t

Post »

A ja bym posadził dwie odmiany. Pisano już sporo na tym forum o konieczności sadzenia odmian dobieranych tak, by wzajemnie się zapylały, co sprawia, że plony są obfitsze. Słabe owocowanie jednej gruszy może być spowodowane właśnie tym, że nie ma zapylacza.
Inną sprawą jest ten dołek pod gruszą to nie przypadek. U mnie tej zimy było podobnie. Pod młodą jabłonką kot lub inne zwierzę wygrzebało dołek. Nie wiedziałbym o tym, gdyby nie ślady łap na śniegu. Zauważyłem, że prowadzą one do drzewka, pod którym widać wyraźnie ziemię, choć wokół bielusieńki śnieg. Sprawdziłem i okazało się, że pod drzewkiem wykopane jest coś na wzór nory. Ślady w wysokim śniegu podobne były do kocich lub innego zwierzaka typu łasica, tchórz.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

:wit Moje drzewko jest podgryzione od spodu,(korzenie). Można nim było kołysać na wszystkie strony,ale normalnie wegetuje. Obficie kwitnie ,rozwija liście,lecz słabo owocuje.
Dokupiłam gruszę. Oczywiście nie pamiętam nazwy :roll: ale owoce dojrzewają na jesień ,o taka mi chodziło ,o jesienne owoce gruszy. Posadziłam ją w ubiegłą jesień.
Natomiast owoce felernej gruszy dojrzewają w sierpniu. Zależy mi na niej ,bo po prostu rośnie na mojej działce i chcę ja ratować .
Fajnie wygląda tak krótko obcięta. Zobaczę jak ziemia odmarznie ,czy buja się czy nie.Poczekam jeszcze jeden sezon,może sie ukorzeni a jak nie to trudno :wink:
Asia
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tak w marcu obcięłam tą gruszę,nadal się kiwa.
Jak długo czeka się na ewentualną poprawę? Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”