Piękne, aczkolwiek drapieżne potworki i inne zielone stworki

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Piękne, aczkolwiek drapieżne potworki i inne zielone stworki

Post »

Olu ! Dzięki za podpowiedź i za chęć rozwiązania problemu.
Już się spowiadam z warunków hodowli.
Siedzą w kwaśnym torfie.
Nie nawożę.
Podlewam wodą demineralizowaną (taką kupną, do żelazka). Leję w spodek i jak wypiją to czekam dzień i nalewam znowu. Tak mi napisał chłopak, od którego kupiłam roślinki.
Światła mają nieco więcej niż miałyby w Polsce na parapecie południowo-wschodnim.
Temperatura... heh.
Z nimi to było tak: przyszły do mnie tryskające zdrowiem. Rosiczki były całe w kropelkach, muchołówki miały na każdym liściu pułapkę. No i stały między oknami. To znaczy ja mam okna "skrzynkowe", czyli okno, potem parapet i znowu okno. I w środku stały te roslinki, miały słońce od świtu do 13-14 i wodę uzupełniałam po 24 h od momentu, jak wypiły. I było ok. Na zimę wyniosłam na poddasze - światła niewiele mniej, temperatura niższa: waha się 10-18. Zależnie od pogody. No i zaczęło się... muchołówkom czerniały pułapki i całe liście. A rośiczki dopadło COŚ. Liście brązowiały i gniły i rosło na nich coś jakby szara pleśń. Powypuszczały pędy kwiatowe, przestały wypuszczać kropelki. Poprzesadzałam, wyrzuciłam te gnijące. Na koniec ostała się tylko jedna rosiczka. Muchołówki nie gniją, ale wyglądają mizernie i czernieją im pułapki oraz całe liście. Te cudnie czerwone tracą kolor. Bida.
Mam zdjęcia z momentu, kiedy zaczynał się ten pogrom. Widać na jednym dokładnie, co zaatakowało rosiczki. Została tylko ta największa.
Mam problem z wrzuceniem zdjęć na fotosik lub inny serwis (net przez komórkę tak się wlecze) więc wysłałam Ci je maila, rzuć proszę okiem, podpowiedz zrozpaczonej kobiecie. Roślinek mi jest o tyle szkoda, że to był prezent dla męża. Ucieszył się bardzo a teraz płacze nad nimi.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale kolekcje tłustoszy!
Awatar użytkownika
olka514
200p
200p
Od: 22 lut 2011, o 12:31

Post »

zeberka4 witam ponownie :D

Tula witam :D zdjęcia doszły i powiem tak: muchołówki nie wyglądają najgorzej :wink: Wydaje mi się, ze po prostu chciały wejść w okres spoczynku, a że temperaturę mają dosyć wysoką ( odpowiednia to 0-10), to tylko spowolniły swój wzrost, bo jednak temperatura jest niższa, niż przed przeniesieniem. Czerniejącymi pułapkami raczej nie ma się co przejmować, tak zazwyczaj się dzieje podczas zimowania. Jak zacznie świecić to nasze wyczekane słoneczko, to wystarczy przenieś je w cieplejsze miejsce i powinny ładnie zacząć rosnąć. A póki co uważaj, żeby ich nie przelać, bo to często się zdarza. Jak któraś z nich będzie miała ochotę zakwitnąć, to najlepiej odetnij kilkucentymetrowy pęd, bo kwitnienie bardzo roślinę osłabia. A z odciętego pędu zawsze można muchołówkę rozmnożyć :roll: Gorzej się mają rosiczki... Wydaje mi się, że mają po prostu za zimno. Ten gatunek nie potrzebuje zimowego spoczynku, a odpowiednia dla niego temperatura to ok 20 stopni przez cały rok :wink: Z tą rosiczka ja akurat nie mam żadnego problemu... rośnie, wypuszcza liście i mnóstwo pędów kwiatowych... więc myślę, że główną rolę odgrywa tu temperatura. A ta "pleśń" może być powodem przelania no i przestawienia rosiczek w chłodniejsze miejsce - one tego nie potrzebują, więc może nie dały sobie rady w takich warunkach i stały się bardziej podatne na wszelkiego rodzaju grzyby i inne takie cuda :?
Więc podsumowując:
*czerniejącymi listkami muchołówek się nie przejmować, jeśli stożek wzrostu jest " normalnego " koloru, to roślinka po prostu zimuje, podlewać z umiarem, tak żeby torf był wilgotny, a nie mokry i tak, żeby nie zrobiło się błotko...za jakiś miesiąc wystawić na najsłoneczniejszy parapet i powinny ładnie odżyć :wink:
*a co do rosiczek, to najlepiej przenieść je w jakieś cieplejsze i jasne miejsce, utrzymywać stały poziom wody w podstawce no i może podwyższyć wilgotność powietrza, bo ta rosiczka lubi ok 60 - 80% wilgotności :D
Życzę, aby reanimacja owadożerków się udała... bo mogą być z nich jeszcze całkiem ładne okazy :D
*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja Ci bardzo dziękuję ! A mój mąż to już Cię kocha za te słowa otuchy ;:138

Muchołówki rzeczywiście chyba wszystkie trzy chcą zakwitnąć, ma każda na środku taki listek stojący pionowo, co to bardziej jakiś pęd przypomina niż liść. Zaczekam czy to rzeczywiście chce być kwiatkiem i jak tak, to uciacham. Jak z tego rozmnożyć ;:224 wetknąć obok ?Rosiczka zostanie w jadalni, właśnie w dzień ok. 21-22 stopnie w nocy 18-19 i będę ją pilnie obserwować :)
Awatar użytkownika
olka514
200p
200p

Post »

Tula Nie ma za co :D mam nadzieję, że roślinki odżyją :wink:
Z tym " pionowym listkiem " to lepiej zaczekać i zobaczyć, co z niego wyrośnie, żeby potem się nie okazało, że to zwykła pułapka, a nie pęd kwiatowy :roll: no i przy wycinaniu uważaj, żeby nie uszkodzić stożka wzrostu, bo wtedy to już raczej na pewno będzie po muchołówce.
Jeśli to faktycznie pędy kwiatowe, to poczekaj, aż urosną jakieś 8-10 cm, potem je ostrożnie wytnij, podziel na 3-5cm kawałki i połóż na mokry torf przysypując delikatnie końce łodyżki. Zapewnij dużo światła i stałą ilość wody w podstawce, a za kilka tygodni powinny pojawić się malutkie roślinki ;:108
*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ojć. Obejrzałam dzisiaj dokładnie rosiczkę... od spodu ma brązowe, gnijące liście. Zupełnie jak te, co wcześniej padły. Myślisz, że mogłabym ją potraktować jakimś antygrzybem ?

A z pędami tymi, co obcięłam wczoraj (te już z kwiatkami, co o nich pisałam w pierwszym poście a nie te, co to jeszcze nie jestem pewna co to) zrobię jak piszesz, bo na razie to je po prostu wetknęłam obok. Jak coś urośnie, to zaraz pokażę :)

PS. I zapomniałam zapytać : a jaką mają mieć temperaturę te kawałki pędu do rozmnożenia ? Dobrze kombinuję, że im cieplej tym lepiej ?
Awatar użytkownika
olka514
200p
200p

Post »

A sprawdzałaś może, czy nie zaczynają gnić również korzenie? Bo jeśli liście gniją, a nie usychają (starsze liście po jakimś czasie robią się suche i brązowe), to korzenie też mogą być w nie najlepszym stanie... Czy antygrzyb cokolwiek tu pomoże to nie mam pojęcia. Wydaje mi się po prostu, że rosiczki miały trochę za niską temperaturę, stały cały czas w wodzie no i zaczęły gnić.
W rozmnażaniu muchołówek ważniejsza od temperatury jest ilość światła. I tutaj jest tak, jak piszesz: im więcej tym lepiej. Co do temperatury to najlepsza będzie ok 20 stopni :wink:
*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
Awatar użytkownika
milkicja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 kwie 2010, o 18:19

Post »

wow. Piękna kolekcja.
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Te liście nie zasychają, zdecydowanie gniją. W korzenie nie zaglądałam, ale zajrzałam pod spód rosliny - jest szary, kosmaty nalot. Na 100% jakaś pleśń. Ja najbardziej to chciałam odkryć, czym im tak zaszkodziłam i tu mi już odpowiedziałaś - za zimno. Będę próbowała tę rosiczkę reanimować, ale szczerze powiem, że od momentu jak zobaczyłam, że ta też gnije to cienko to widzę.
Awatar użytkownika
Radek:)
200p
200p
Od: 14 sie 2009, o 18:40

Post »

Moim zdaniem, zupełnie niepotrzebnie trzymasz muchołówki i kapturnice w akwarium. One nie lubią wysokiej wilgotności, w przeciwieństwie do dużych ilości słońca. Powinny też mieć okres spoczynku zimą, brak tego okresu może się odbić na ich zdrowiu.
olka514 pisze: No i moja ulubiona rosiczka - drosera madagascariensis[/b]

Obrazek ulubiona głównie dlatego, że rośnie na wysokość, a nie szerokość i dzięki temu zajmuje malutko miejsca, co w moim przypadku jest dosyć istotną rzeczą :D
Skoro zależy Ci na miejscu, może pomyśl o rosiczkach pigmejskich :wink:

Pzdr
"Cóż piękniejszego nad niebo, które otacza wszystko co piękne?"
Rośliny owadożerne
Awatar użytkownika
olka514
200p
200p

Post »

Tula skoro to pleśń, to możesz spryskać rośliny jakimś grzybobójczym preparatem :wink: No i czas pokaże, czy da się jeszcze rosiczkę odratować... ale trzeba być dobrej myśli :D

Radek:) Witam :) Wiem, że kapturnice nie potrzebują aż tak wysokiej wilgotności, jednak są to młode okazy i umieściłam je w akwarium głównie po to, żeby miały więcej światła. Jak zrobi się ciepło i zacznie świecić słoneczko, to wyniosę ja na dwór :wink: Natomiast muchołówki, z tego co zaobserwowałam, to o wiele lepiej rosną w akwarium, niż na parapecie. Kapturnic nie zimowałam, bo kupiłam je pod koniec grudnia, a muchołówki chciałam trochę "oszukać" poprzez doświetlanie :lol: Jak na razie rośną ładnie, ale w tym roku zimowanie ich nie ominie :)

przedstawiam kolejne roślinki:

Drosera paradoxa
Obrazek

Drosera venusta
Obrazek

Drosera binata
Obrazek młodziutka sadzonka

Drosera nidiformis
Obrazek

Utricularia sandersonii - pływacz
Obrazek

Kolejny raz zakwitł mi tłustosz - pinguicula gracilis x moctezumae
Obrazek
*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
Awatar użytkownika
Radek:)
200p
200p
Od: 14 sie 2009, o 18:40

Post »

Ok, a to akwarium masz przykrywane? Stoi na południowym oknie? Jakie masz świetlówki? Tak z ciekawości się pytam :D .
Na twoim miejscu wyjąłbym większość twoich roślin na parapet, zostawił ewentualnie tego dzbanka (chociaż też da radę na parapecie jeśli popularna krzyżówka) i pływacza (też da radę na parapecie ;) ) A do akwa wstawił gatunki, które bardzo lubią wysoką wilgotność i bez niej nie rosną prawidłowo np. rzadsze dzbanki (tylko one rosną w górę i dość szybko wyrastają z małych terrariów , nie wiem ile wys. ma Twoje), rosiczki z Queensland czyli D.adelae D.prolifera i D.Schizandra, pływacze, jak dojdziesz do wprawy z heliamphorami możesz spróbować, byblis liniflora też ponoć lubi wysoką wilgotność.

Taka propozycja tylko :p

Pzdr
"Cóż piękniejszego nad niebo, które otacza wszystko co piękne?"
Rośliny owadożerne
Awatar użytkownika
nuta23
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2010, o 13:53

Post »

Kolekcja imponująca. Maluszki niech szybciutko rosną.
pozdrowienia dla wszystkich Renata
moje początki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Co tu wejdę to oczy robią mi się jak spodeczki, tłustosz cudny ma też bardzo ładny kwiatek :)
Awatar użytkownika
pozia
200p
200p
Od: 28 lut 2011, o 20:34

Post »

:wit serdecznie :)

Świetne masz te roślinki. Myślałam swego czasu o zakupie jednej, ale na myśleniu się skończyło. Urzekły mnie ostatnie zdjęcia, zwłaszcza ten mecz w doniczce. Cudownie wygląda. Będę do Ciebie zaglądać i podziwiać Twoje okazy :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”