Ogród po zimie

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Ogród po zimie

Post »

Napiszcie jak u Was wygląda po ostatnich mrozach.U mnie wczoraj i dziś(+7 C) piękne słoneczko, wyszłam i stwierdziłam tragiczny stan faktyczny po ostatnich mrozach bez pokrywy śnieżnej.Ziemia z wierzchu sucha jak pieprz ( miałam ochotę podlewać :lol:), głębiej jeszcze silnie zmarznięta, a niektóre rośliny uschły zielone( prymule, gęsiówka, żurawki, tiarelle) :? .Ciemierniki wschodnie zupełnie bez życia, łodyżki z pąkami silnie sflaczałe :( Nie wiem te pąki chyba zaschną .Cieszynianka w okresie odwilży miała grube pąki w ziemi, teraz są suche i brązowe :( Jedynie ranniki i przebiśniegi, które się pokazały w czasie odwilży mają się dobrze.
na razie dobrze wyglądają krzewy zimozielone, nawet berberys Julianny zielony :shock: (zmarzł w zeszłym roku, ale liście odrosły) i bluszcze.
Najgorzej wygląda trawnik w podwórzu, jak przywalcowane siano bez krzty zieleni :( Nie wiem co z nim robić.
Takiego nędznego stanu bylin w moim ogrodzie nie pamiętam od dawna.No to się wyżaliłam...
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p
Od: 19 sie 2010, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród po zimie

Post »

U mnie trawnik wygląda jakby walec po nim przejechał, jest zduszony, wręcz płaski, a kolor zieleni miesza się z brązem, mam nadzieję, że na wiosnę odbije. Wśród krzewów bzy puściły pąki, oby tylko nie zmarzły, bo w nocy jeszcze dość duże przymrozki. :roll: W kwiatach na razie nie mam strat, najlepiej mają się krokusy. Odnotowałam niestety kilka połamanych dorodnych gałęzi, które pękły pod ciężarem śniegu. :( :(
Mój ogród-czarujący...
Pozdrawiam Monika :)
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja boję się suszy fizjologicznej. Przez ostatnie 2-3 tygodnie śniegu nie było mrozy sięgały -17* i ziemia przemarzła głęboko( a pod koniec stycznia nie była zamarznięta w ogóle bo troszkę plewiłem :wink: ) eh sam nie wiem co robić.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

selli7 ! Toś mnie nastraszyła! :( Ja jak zwykle nie mam odwagi na początku marca wybrać się na działkę, boję się przeziębienia, ale słoneczko tak pięknie świeci, że powinnam zmobilizować się. Trawnikami raczej nie przejmujcie się, deszczyk spadnie i ożyją.
Przyglądałam się miejskim, też to słabo wygląda, ale po byle deszczyku trawa wyskoczy po pas. :D
Waleria
Awatar użytkownika
bukjan
200p
200p
Od: 26 paź 2009, o 15:08

Post »

A ja będę musiał jeszcze trochę poczekać gdyż mam około 10cm śniegu
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie trawnik po zimie co roku wygląda tragicznie. A potem zaczyna żyć...nie no, trawnikiem nie przejmujemy się zbytnio ;-) może dlatego, że jest totalnie mieszany, pełno w nim koniczyny, stokrotek i mniszka. Co do bylin - żurawki wyglądają fajnie, prymulki były przykryte śniegiem, więc OK. Martwię się nieco o trytomę... ale najbardziej zdołował mnie wczorajszy widok pękniętego wzdłuż ( z jakiej przyczyny?) pędu Leonarda da Vinci. No nic, obetnie się...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”