Szaleństwa z nasionkami

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
czarownica00
100p
100p
Od: 21 lis 2010, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: szaleństwa z nasionkami

Post »

Kasiu-tak też sądzę :wink: i witam Bytom zibi (ano pilnuję :tan ):wit ...
tak się rozsieję że nie będę miała gdzie te powysadzać :lol:
Jeszcze sobie przypomniałam że tymianek w doniczce malutkiej wysiany-i jeszcze dokupię hmmm może lubczyk i bazylię ;:138 miętę mam sadzonkę-marketową ale zawsze coś :P oby zakwitła i się przyjęła w ogródku bo tam ją wysadzę wiosną ;:138
Nawet jakieś ziarenka słonecznika powtykałam w paletkę-te niby do 3 m dorastają-to kiedy one zdążą wyrosnąć w jeden rok :arrow: tak sobie rozumiem że jednoroczne to potem chyba ciach i na kompostownik :arrow: który założę na jesień bo w tym roku to ja zaczynam dopiero moje plany :tan
Awatar użytkownika
i-skra
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 cze 2010, o 23:48

Post »

ja tez dopiero zaczynam można powiedzieć że jestem w żłobku :wink: w tamtym roku posadziłam sobie kilka roślinek i parę cebulek no i teraz czekam na wiosne aż te krokusiki ,tulipanki , szafirki i inne wyjdą ale one na razie to nieśmiało z pod zimowej pierzynki wychylają się a w tym roku chciała bym troszkę więcej poszaleć oczywiście w miarę możliwości :heja niech wiosna już przyjdzie :)
pozdrawiam Kasia
"Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki."
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Chyba wszyscy na tym forum nie możemy doczekać się wiosny. Dobrze że jest jej chociaż trochę w naszych doniczkach na parapetach
Paulina
Awatar użytkownika
czarownica00
100p
100p
Od: 21 lis 2010, o 22:02

Post »

:wit To znowu ja.
Znowu dokupiłam nasionka-po dzisiejszym oglądzie siewek jestem uradowana są-coraz więcej wschodzi :tan
Dziś:Rumianek,Tunbergia i żeniszek-nie wiem jak sobie poradzę z pikowaniem-gdzie to porozkładam itdd. ale będę próbowac=oj, apetyt rośnie aj rośnie ;:138 Najwyżej działka zapełni się kwieciem full ;:114
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

A powiedzcie mi kiedy najlepiej wysiać dziwaczka, żeby nie zakwitł za późno, a troche wcześniej bo wzeszłym roku to mi zakwitł dopiero w sierpniu... , ale siałem po połowie kwietnia...
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
i-skra
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 cze 2010, o 23:48

Post »

a mi dziś do koszyczka wskoczyły lawenda,astry chińskie, nasturcja pnąca i bratki :D
Tulipan998 może to Ci pomoże
Dziwaczek Mirabilis jalapa
opis: pochodzi z Meksyku, gdzie jest byliną, w naszym klimacie uprawiany jest jako roślina jednoroczna, posiada duże pachnące kwiaty z płatkami zrośniętymi w rurkę, otwierające się wieczorem i w dni pochmurne, dopiero pod koniec lata zdarza się iż są otwarte przez cały dzień, jedna roślina rozkwita kilkoma kolorami kwiatów, tworzy szerokie kępy o wys. 60 do 80 cm
zastosowanie: na rabaty i kwiat cięty
wysiew nasion: kwiecień do inspektu lub maj do gruntu, wysadzanie do gruntu w drugiej połowie maja w odległości co 50 cm,
okres kwitnienia: lipiec do październik (nawet do pierwszych mrozów),
stanowisko: słoneczne i ciepłe, gleba żyzna, przepuszczalna, intensywne podlewanie sprzyja obfitemu kwitnieniu rośliny
ja bym spróbowała już posadzić część nasionek a resztę w kwietniu
pozdrawiam Kasia
"Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki."
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Do mnie właśnie dotarło, że mocno przesadziłam z zakupami, ale usprawiedliwiam się tym, że do tej pory właściwie nigdy nic mi nie wychodziło z nasion, a teraz chyba zaczęło mi się udawać. Sieję nie tylko jednoroczne - spróbuję również z wieloletnimi. Wysiałam już: lobelię x 4 (różne kolory), szałwię błyszczącą, bazylię właściwą, majeranek, kobeę, tunbergię, rącznik, żółtą poziomkę i zwieszający się fiołek. Poza tym kilka jak dla mnie bardziej egzotycznych, ale nie chcę zapeszyć i póki co, ich nie wymienię. Natomiast w kolejce czekają jeszcze: lawenda, mina, bazylia cytrynowa i czerwona, tymianek, dwie mieszanki na skalniak, dzwonek karpacki, nemezja, cząber, godecja x 3 (pomarańczowoczerwona, karminowa i jaskrawo-amarantowa), smagliczka skalna, nasturcja pnąca, skalnica, goździk x 2, żagwin i rozchodnik. Mam nadzieję, że już nic więcej nie kupię :;230 .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
bonia244
1000p
1000p
Od: 19 lis 2010, o 08:18
Kontakt:

Post »

a ja wczoraj tylko weszłam do orgodniczego po nawóz a z czym wyszłam z kolejnymi nasionkami :;230 kupiłam naparstnica purpurowa, portulaka wielokwiatowa, maciejka, wilec mieszanka :D
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Kasiu/i-skro - Dzięki za odpowiedź ;:180 , wysieję w przyszłym tyg. .

Dzisiaj w necie oglądałem wydanie "Roku w ogrodzie" z 26.02.11r. i ten Pan powiedział, że :
"Nadszedł ten czas w roku, w którym każdy centymetr wolnego miejsca na parapecie jest mniej więcej wart tyle co metr kwadratowy nieruchomości na Manchatanie". Bardzo mi się to spodobało co powiedział :;230 , ileż z nas tak ma w swoich domach... :lol: . Jeszcze żeby było lepiej to przez przypadek ten Pan trącnął jedną doniczkę z wysiewem z parapetu.... :lol: .
Awatar użytkownika
Damroka
100p
100p
Od: 28 cze 2009, o 19:02

Post »

Oj, prawda :;230 Ja już nawet w pracy obstawiłam parapety, część roślinek wywiozłam do teściowej, a przecież to dopiero początek. Nie mam pojęcia, gdzie się podzieję z przepikowanymi begoniami - chyba zacznę zagarniać parapety sąsiadów.
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

I tak codziennie będziesz kursować w pracy, w domu u teściowej i jeszcze po sąsiadach żeby doglądać... ? :shock: :;230 ;:224 .
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

Ja w pracy nie mogę siać :( . Sanepid.
Ale "normalne" doniczkowe trzymam,również zimuję tarasowe :wink:
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14

Post »

Ja nie mam takich warunków :( . Pracuję w domu - więc to cały czas te same parapety, teściowej nie posiadam, a do najbliższych zupełnie pustych parapetów (takich, o których wiem na 100%) mam około 200 km. Nie dałabym rady dojeżdżać, żeby podlać roślinki.
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
Damroka
100p
100p
Od: 28 cze 2009, o 19:02

Post »

Tulipan998 pisze:I tak codziennie będziesz kursować w pracy, w domu u teściowej i jeszcze po sąsiadach żeby doglądać... ? :shock: :;230 ;:224 .
Kamerki zainstaluję :wink: Wysiewałam w domu do szklarenek i później przywiozłam je do pracy, gdzie tylko podlewam kwiatuszki. Na pikowanie szybciutko przewiozę je do domu, taką tackę łatwo spakować do kartonu i szybciutko do samochodu. U teściowej podobnie - przywiozłam wysiane różności i powierzyłam jej podlewanie - ma kobita dobre serce dla roślinek. Pikowaniem teściowej nie obarczę, ani nawet nie zainstaluję się u niej z całym tym bałaganem - nie śmiałabym. Te roślinki również na pikowanie przyjadą do domku i znów wyemigrują do teściowej w osobnych doniczkach. Dla chcącego przecież... :;230 Szaleństwo, jak w tytule - wiem, wiem.
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24

Post »

No prawdziwe szaleństwo... i u mnie coraz ciaśniej na parapetach. W kolejce czekają astry, aksamitki, cynie, wszystko cześciwo w skrzyneczki i częściowo od razu do ogródeczka ...
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”